Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 10:09 6 658 24

Азербайджан празнува отстъплението на Армения

  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • отстъпление-
  • боеве-
  • жертви-
  • конфликт

Армения твърди, че това е с "тактическа цел"

Азербайджан празнува отстъплението на Армения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Азербайджан отпразнува частичното отстъпление на въоръжени сили в Нагорни Карабах, докато Армения заяви, че това е бил "тактически трик", който е позволил на непризнатата република да причини значителни поражения на азербайджанската армия, съобщава RT.

По-рано от Нагорни Карабах обявиха, че армията им е решила да се оттегли от някои зони от линията на конфронтация с Азербайджан с тактическа цел, предаде News.bg. По данни на арменското Министерство на отбраната войските в Нагорни Карабах са симулирали отстъпление и когато азерските войници са опитали да окупират позициите, за които са мислели, че са изоставени, са влезли в капан. В резултат на това азербайджанските части са станали обект на "силна артилерийска атака", при която са загинали 200 военни.

От своя страна в коментара си за оттеглянето на врага Министерството на отбраната на Азербайджан не споменава за загуба сред своите военни. "След интензивната атака на азерските военни части, арменските войници избягаха от бойните позиции и изоставиха въоръжението и мунициите си", посочва се в изявлението на азербайджанското силово министерство. Междувременно президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи в Туитър, че армията на страната му е "освободила" три селища в Нагорни Карабах и е взела под свой контрол "няколко стратегически точки" в региона. Алиев определи кампанията в Нагорни Карабах като "успешна" за Баку.

Нагорни Карабах остава епицентър на военните сблъсъци между Армения и Азербайджан, след като на 27 септември конфликтът между двата етноса се възобнови с нова сила. Двете страни се обвиняват взаимно за ескалацията на напрежението. Ереван обеща, че ще направи всичко възможно, за да защити етническите арменци в Нагорно Кабарах от азерско нападение, докато Баку настоява, че работи за мира, който обаче според азерската страна може да бъде постигнат само ако арменските войски се изтеглят от региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рибата

    23 7 Отговор
    Още у водата, те тигана изваждат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гръка

    9 11 Отговор
    Кой лъже незнам и двете страни казват че са унищожили 200 войници а от срещната страна казван не е вярно е правят банкет, абе оставете азиатците да се изпотрепат на европейците какво им пука и за двете
  • 4 Арман Бабикян

    10 18 Отговор
    Така е по-добре. Бая курбан щяха да станат сънародниците ми. Радвам се че така се получи
  • 5 Най се лъже

    24 0 Отговор
    по време на лов, война и избори.

    Коментиран от #10

  • 6 От всичко

    14 20 Отговор
    това най-много печели Путя. Сега Армения ще му влезне във всичките договорчета или Азерите ще ги попилеят. После ще тропне по масичката с копченцата и азерско-турските хвърчилца ще почнат да падат като гнили круши. След това ще се разбере с Ердо е добре де айде няма да се намесвам ама патока и аеците да си вървят. Азерска газ през крив Макрон, или арменците ще почнат да бият на поразия. Изобщо Путя е като гросмайстор на игра с петокласници напоследък.

    Коментиран от #9, #11

  • 7 само питам бе

    13 10 Отговор
    Илхам Алиев...тоя тип не беше ли син на ГЕЙдар Алиев, дето турчаците му спретнаха един преврат '94 или '95 година, не си спомням точно???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 не глупости

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "От всичко":

    той путин малко проблеми си има, че една пряка конфронтация му трябва преди те ката зима, че ще се чуди с нефта и газа ли да храни руснаците.

    Коментиран от #22

  • 10 pbdan

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Най се лъже":

    Най много се лъже преди избори, по време на война и след лов.
  • 11 Камен

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "От всичко":

    Браво бе, момче! Грамотен коментар дръпна, макар че с това "Путя" се опитваш да прикриеш симпатиите си. Но като цяло си прав.

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха ха ха

    13 12 Отговор
    Турците ги попиляха с малко дронове и 2 Ф-16,безаналоговата техника пак се о..а.онзи ден арменците ореваха света щ,че ги биели с Ф-16 чак на американците писаха. Каква беше тази паника не разбрах,уж имат съпер-дупер МИГ,СУ,зенитни установки С-300 панцири и т.н.😃😃,а като се замисля как ни убеждават по форумите нашите чукундури русофили,че трябвало да взенем и ние руски самолети че били по-добри😃😃😃😃
  • 17 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    НА КОИ ИКОНОМИЧЕСКИ МАРОДЕРИ -КОНГЛОМЕРАТИ - Е НУЖУН КОНТРОЛ- НАД НАГОРНИ КАРАБАХ ???? РЕАЛНО АЗЪРБАЙДЖАН НЯМА ПРИЧИНА ЗА ИНТЕРЕС !?!?!?!?
  • 18 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    АРМЕНЦИ ДО АЗЕРИ ...ДЕЦАТА ИМ УЧАТ ЗАЕДНО / ПО АРМЕНСКИ -НО И ПО МАЙЧИНСКИ /---ИЗВЕДНАЖ СЕ ЖЕНЯТ / ЗАЩОТО СА УЧИЛИ ЗАЕДНО / -- БИОЛОГИЧНА РАЗЛИКА НЯМА - САМО СОЦИАЛНО РЕЛИГИОЗНА .... И ПОЧВА ВОЙНА ...НА ДЕЦАТА НЕ ИМ ПУКА ЗА ВОЙНАТА МЕЖДУ БОКЛУЦИТЕ БАЩИ - ПО-ДОБРЕ ДА ГИ БЯХА ЗАКЛАЛИ В 12 КЛАС !!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Изобщо

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Камен":

    не си прикривам симпатийте, евала на Руснаците. РФ си научиха уроците от Роналд Рейгън на изуст. Ти да не мислиш, че подконтролният хаос от балтика до персийския залив е на сметката на цру. Ако си го мислиш си балъче. Руснята се научи - мачкай на вън за да ти върви стандарта вътре. Спокойно вече няма да има, периферните им бивши републики ще бъдат вечен бардак, следващия пояс източноевропейски ще бъде дран петорно за енергетика и каквото се сетиш в това число ние и комшийте от север и от юг. А в РФ стандарта ще расте. Ти имаш ли идея колко са 80 000 рубли месечна заплата? Ми да те светна - масова заплата в по-голямите градове, със сигурност масов доход на домакинство. 1 200 000 е мноого свеж апартамент в голям град в това число Москва или Питер. Т.е. 2 години заплатите и си го платил. Детски градини, манджа за чаветата, басейни, хокейни стадиони и тенис кортове безплатни за децата, поликлиники, ваксини, в училището сауна, парното на шест навсякъде, в Новосибирск - безплатно, свети от космоса се вижда...
    А сега сравни 1600 - 1900 долара масова заплата в САЩ (17-18 на час), даже е висока, ама хайде. 300 000 средна къща или двустаен, средно, защото например в Сиатъл, Бостън, Ню Йорк това е гарсониера на 90 километра от града. 20 години с лихвите и задължителните застраховки и косене на трева, боклук и даже отходна вода.
    10 пъти по-бавно и трудно от в РФ. А сега пропагандирай - ама човешките права ама демокрацията. Тоя стандарт на руснаците докато не им мине

    Коментиран от #21

  • 21 Само

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Изобщо":

    ми кажи как така Рейгън им го обясняваше на всички - по-малко държава, никакъв интернационал, повече ракети и алъш вериш и всичко ще е точно. Само Китай и Русия го разбраха. Западните номенклатурчици - неолиберали задминаха коминтерна с двеста. Писаха края на историята набързо, не модернизираха една ракета след Рейгън и свалиха митата та да обединат пролетариата от Шанхай до Пртланд - пълен комунизъм...
    И сега ама ох, ама това ама онова. Не че няма да се оправят, те се усетиха и извадиха учебника на Роналд, ама ще им отнеме 10-15 години да поизравнят резултата. Периферий като Бългрия ще патят. Мани Бойко, Корнела, Слави от тия нищо не зависи ще си краднат както винаги.
  • 22 Ти не си

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "не глупости":

    много начетен. Русия е най-голямият производител на селско-стопанска продукция от поне пет години. Глад?! Ти си мало.,.,..умен, най-големия износител на млечни продукти и сурогати за Китай, за риби и хайвери, да не споменаваме, пшеницата - не питай, свинско - три пъти собствените си нужди, млечни протеини - немците ще се изпотрепят да ги купуват. Хи плюска само руско мороженое. И да маате пропаганда и да не, вадете уроците на Рейгън и започвайте от А и Б. По-малка номенклатура с много повече отговорност и отчетност, повече свобода на договарянето на местно ниво, мениджмънта - вън на пазара на труда, ракетите - нови, данъците - ниски, пари за пропаганда по източноевропейските форуми - нито цент, малък но стегнат Запад. И лека полека ще се навакса пропуснатото.
    Периферий като България - не виждаш ли, че ви държат тиквата десет години, защото слушка за каптагона, оръжията и енергетиката, ама крадне с двеста....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДГГ

    1 0 Отговор
    То и германците отстъпиха ТАКТИЧЕСКИ от руска територия, та стигнаха чак до Берлин.