Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 12:38 2 650 5

Религиозни лидери се обявиха против референдума за евтаназия

  • евтаназия-
  • aleteia-
  • религия-
  • нова зеландия-
  • референдум-
  • болни хора

Референдумът ще се проведе през този месец

Религиозни лидери се обявиха против референдума за евтаназия - 1
Снимка: Shutterstock

21 религиозни лидери в Нова Зеландия подписаха съвместно изявление, с което се противопоставят на предстоящия референдум за узаконяване на евтаназията, предаде Aleteia.org.

На 17 октомври Нова Зеландия ще се превърне в първата страна, която поставя въпроса за легализацията на евтаназията на референдум. Законът ще легализира евтаназията на пациенти, които имат нелечимо заболяване и им остават по-малко от шест месеца живот. Законопроектът позволява на терминално болни хора да поискат медицинска помощ за прекратяване на живота им.

Той беше приет с 69 на 51 гласа на последно четене след месеци бурни дебати в парламента. Пред сградата на парламента в Уелингтън противници на узаконяването на евтаназията протестираха и разпънаха транспарант с надпис „Помогнете ни да живеем, а не да умрем”. В изявлението на религиозните лидери се казва, че практиката ще се „нормализира” с течение на времето и това ще доведе до разширяване на критериите за допустимост, както се вижда в други страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 7055

    4 4 Отговор
    Евтаназията е личностно решение и църквата няма право да се меси. По-добре ли е да страдаш или сам да си сложиш край на живота? Считам, че хората имат думата, защото евтаназията е хуманен акт чрез който можеш да си отидеш без болка от този свят. И в БГ трябва да се проведе такъв референдум, още повече, че нашето здравеопазване е под всякаква критика.

    Коментиран от #4

  • 3 1234

    3 2 Отговор
    Аз пък искам референдум за ЕС, нато и ЕЗ, както МП да е избираем, заедно с областния управител, шефа на данс, гл прокурор и т.н
  • 4 Не религиозен

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "7055":

    Евтаназията е решение за самоубийство. А самоубийството отхвърля висшия Божи дар - живота. Църквата е тази, която трябва да предупреждава хората, за този НЕПРОСТИМ ГРЯХ. Защото духът на човека е ВЕЧНО СЪЗДАНИЕ и НА ЗЕМЯТА човек ИЗБИРА къде ще прекара вечността - в ада или в небето при Бог. ПОКАЯНИЕТО за греховете ПРИЖИВЕ е единствения шанс при този избор.

    Коментиран от #5

  • 5 Ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не религиозен":

    А бе г-не, това вашето е равносилно на садизъм, въобще ли не разбирате, че хората за които важи евтаназията живеят с постоянна и нетърпима болка, какво им пука за ,,божия дар,, след като са подложени едва ли не на постоянен терор, толкова ли ви дъвче душичката, че да се наслаждавате на чуждото нещастие, питам ??? Непростимо грях е, да наблюдавате мъчението им и да стоите безучастни, докато се гърчат в болки ! Никого няма да убедите, че подобни изтезания са приемливи, разбирате ли !? За разлика от вас, има хора, които наистина са състрадателни и човечни, а вие сте садистични и зли и постоянно го доказвате с приказките си, даже вече се съмнявам, в намеренията ви