Last news in Fakti

30 Октомври, 2020 08:49 1 718 21

Нова Зеландия легализира евтаназията, но не и канабиса

  • нова зеландия-
  • канабис

Официалните резултати от парламентарните избори и двата референдума ще бъдат потвърдени на 6 ноември

Нова Зеландия легализира евтаназията, но не и канабиса  - 1
Снимка: Shutterstock

Новозеландците гласуваха в подкрепа на легализирането на евтаназията, но не и на канабиса, съобщи днес избирателната комисия, цитирана от ДПА.

Освен за народни представители, на 17 октомври новозеландците гласуваха и на референдуми по тези два въпроса, припомня БТА.

Общо 65,2 процента от избирателите са подкрепили легализирането на евтаназията. Този референдум е правно обвързващ, така че ще стане закон до 12 месеца и ще позволи на терминално болни хора да поискат асистирано слагане на край на живота си.

На референдума за канабиса 53,1 процента гласуваха „против“, а 46,1 процента - „за“.

В предложения законопроект бе заложено хора на над 20-годишна възраст да имат право да купуват и употребяват канабис с цел развлечение, както и да отглеждат в малки количества.

Референдумът не е правно обвързващ, така че следващото правителство не е задължено да взема предвид резултата.

Официалните резултати от парламентарните избори и двата референдума ще бъдат потвърдени на 6 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    4 1 Отговор
    И Баце е пробутал нейде из некой закон легалната евтаназия за Ганьовците, нали не се съмнявате.

    Коментиран от #16

  • 2 Рошко

    6 1 Отговор
    То тука си ги евтаназират по болниците законно, пък и докат си чакаш си отиваш, да вземат пример от нас

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Китайски Рептил

    3 0 Отговор
    Важното е да се намали населението на планетата.Да има повече пространстео за нас.
  • 5 Сър

    3 1 Отговор
    Нова Зеландия , с население като България за вчера има 1 нов случай, а за последната седмица цели 3 или общо 1700.. само че тях ги управлява ЖЕНА МП работохолик който дори дундурка и бебе в залата и му пука за народа и, а при нас баце пълни шкафчета.

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Рембранд Географът

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сър":

    И тая жена им набута в държавата мюслимани и продължава.А и трябва да си бая тп за да не схващаш че да изолираш остров е бая по-лесно в смисъл то той си е географски изолиран.
  • 7 Не си в час

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Там е работата, че дори не ги евтанизират, а ги оставят да се мъчат и умират като кучета.

    Коментиран от #13

  • 8 препис

    1 0 Отговор
    " само че тях ги управлява ЖЕНА Мин.Предс. работохолиЧКА коЯто дори дундурка и бебе в залата и Й пука за народа" Тя няма жип и шкафче. Няма Сачева и Свинеткова.
  • 9 шуримури

    1 0 Отговор
    Тука щяха да легализират проституцията,като искаха властта го заявиха. Взеха властта и няма никой вкъщи. Венерическите заболявания бум-наха.
  • 10 Ъхъ

    4 0 Отговор
    Според религиозни и вярващи, да наблюдаваш гърчещи се от болка човешки същества, е напълно нормално нещо, за тях садизма и терора е съобразен с желанието на ,,Тоя,, отгоре и за това го възхваляват, но реално това си е чисто престъпление, а още по-голямо престъпление е, че го насаждат устремено сред обществото, като всеки опит за опониране, бива посрещнат със завоалирани заплахи. Хора, запазете самообладание и не се подвеждайте по празните приказки на садистите, които с цената на всичко, са готови да ви жигосат живота с нажежен ръжен, само и само да задоволят егото си. Когато, човек се научи, да уважава човешката личност, нещо за което ,, вярващите,, са загубили чувство, чак тогава ще възцари мир и разбирателство

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Баба Меркел

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сър":

    Ми то и в Германия ги управлява баба Меркел и я виж ситуацията. Отделно, много е непрофесионално да носиш бебе на работа.
  • 13 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Не си в час":

    Горе долу така исках да го разберат, описа го по точно
  • 14 ke da

    3 0 Отговор
    И В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРА ЕВТАНАЗИЯТА, КАКТО Е ВЕЧЕ ПО БЕЛИТЕ/ЦИВИЛИЗОВАНИ ДЪРЖАВИ В СВЕТА! НО ТОЗИ НАРОД ДАЛИ ПАК НЕ ЩЕ СЕ УСЕТИ И НЕ ПРОУМЕЕ , КАКТО И ЗА МНОГО ДРУГИ НЕЩА?! ЯЗЪК!
  • 15 ke da

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ъхъ":

    СЪМНЯВАМ СЕ , ЧЕ ПЛЕМЕТО ЩЕ ТЕ РАЗБЕРЕ ЗА КАКВО МУ ГОВОРИШ! ТУК ОСТАНАХА СКОТОВЕ НЕДОСТОЙНИ НА 90%! ИНАЧЕ СИ ПРАВ И ДА ПРЕБЪДЕ РОДЪТ ТИ ВО ВЕКИ!
  • 16 ke da

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    ТО АКО Е ПРОБУТАЛ ДОБРЕ! АМА НАДАЛИ, ЩОТО ТАКИВА КАТО ТЕБЕ СЪДИСТИ СА МНОЗИНСТВОТО ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА В БГ КОЧИНАТА!
  • 17 Рико

    1 2 Отговор
    Евтаназията за мен е неразбираема. Ако си вярващ,религията не допуска самоубийство; ако не си вярващ, знаеш че в нищото отиваш-как ще го пожелаеш? Убийство и самоубийство ( ти си го наричай както искаш,но е такова! ) се извършват от болни хора, психически нездрави. Техните щения не трябва да бъдат обект на разисквания, а само на наказания. Нормалният човек нито убива,нито се самоубива.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Има много болни

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Рико":

    Които биха предпочели евтаназията пред лечението. Защото не бе могат да се излекуват, но докторите им пробутват лекарства, те тежат на семействата си. Сега защото няма раждаемост, населението е много старо, а жените раждат на по голяма възраст. Така се увеличава броят на болните деца, повече хора на социална. Има и много стари хора и малцинствата и те на помощи. Няма работници вече за това я въвеждат евтаназията. Да олекне на системата.

    Коментиран от #20

  • 19 На кой му дреме

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Рико":

    за садистичните ви наклонности ? какво толкова ви дава основание, да заявявате и пропагандирате садизъм, питам ??? религията не допускала самоубийство, но терор над личността, е напълно допустима, дори човек да крещи от болка, единственото с което можете да му помогнете, е някоя религиозна проповед, представяйки болката, като ,,божи дар,, ! вие не се интересувате от човека и неговата болка, а само и единствено от задоволяването, на собствените си психози. всеки, който проповядва садизъм и терор, за мен е престъпник, догмите ви, са престъпление.
    Съветвам, истински добрите и състрадателни хора, да бъдат такива заради самите себе си, а не заради ,,Оня,, отгоре и най-важното, да не обръщате никакво внимание, на такива, които открито желаят и дори настояват, човешкото същество, да бъде подложено на мъчения. ако съществува Ад, то несъмнено, именно те ще бъдат тези, които ще горят в него, за нечовешкото си отношение. събирайте си мозъците и поставяйте всички под съмнение, а най-вече празните религиозни приказки
  • 20 Не само

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Има много болни":

    В повечето случаи, става въпрос за неизлечимо болни, чиято болка, дори не може да бъде претъпена, за тях алтернатива просто няма. Тъпчат ги с приспивателни, това е единственото сносно решение, а през останалото време, болния буквално се гърчи и врещи от непоносимост, всичко това ги изтощава до безпаметност, повярвай ми виждал съм такива хора, гледката е потресаваща. евтаназията, е акт на човещина и състрадание, нещо за което ,,вярващите,, нямат никаква представа какво значи

    Коментиран от #21

  • 21 Ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не само":

    абсолютно правилно, реално противниците на евтаназията, подлагат болните на бавна и мъчителна смърт, без реално да се ангажират с болката им, по никакъв начин. и всичко това, наричат състрадание представено, като инструкция от някакъв дух, който очевидно им е продиктувал и библията.