9 Октомври, 2020 21:30 7 328 20

Екологичен апокалипсис! Морското дъно е осеяно с 14 милиона тона микропластмаса

  • океан-
  • отпадъци-
  • пластмаса

Изследователите отправят призив за спешни действия с цел да се намери решение на проблема, който засяга екосистемите, дивата природа и човешкото здраве

Екологичен апокалипсис! Морското дъно е осеяно с 14 милиона тона микропластмаса - 1
Снимка: Shutterstock

Морското дъно на планетата е осеяно с около 14 милиона тона микропластмаса от разлагането на огромните количества отпадъци, които се озовават в океаните всяка година, предаде Франс прес, позовавайки се на Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO).

Количеството на миниатюрните замърсители е 25 пъти по-голямо в сравнение с отчетеното в предишни изследвания, предава БТА.

За целите на проучването специалистите от CSIRO са използвали подводен робот, който е взел проби от места, разположени край южното крайбрежие на Австралия на дълбочина до 3000 метра.

"Проучването ни показва, че океанските дълбини са отходна яма за микропластмаса. Бяхме изумени да открием големи количества пластмасови микрочастици на толкова отдалечено място", казва Дениз Хардести от изследователския екип.

Според учените, публикували резултатите от изследването си в сп. "Frontiers in Marine Science", в районите, където има повече плаващи отпадъци, обикновено и фрагментите от микропластмаса на морското дъно са повече.

"Резултатите от проучването показват, че микропластмасата наистина потъва на дъното на океана", отбелязва ръководителката му Джъстин Барет.

Изследователите отправят призив за спешни действия с цел да се намери решение на проблема със замърсяването на океаните с пластмаса, който засяга екосистемите, дивата природа и човешкото здраве.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    27 4 Отговор
    ЗЕМЯТА Е СЪЗДАЛА ХОРАТА...ЗЕМЯТА ЩЕ ГИ ПРИЮТИ ВСИЧКИ КОГАТО ТЯ РЕШИ..ЧОВЕКА НЕ РЕШАВА..ТОЙ Е ВРЕМЕННО НА ТАЗИ ПЛАНЕТА...ЗА ДА СЪЩЕСТВУВАШ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА МИСЛИШ...А ТОВА Е НАЙ-ТРУДНОТО...

    Коментиран от #20

  • 2 Грейс

    34 0 Отговор
    Еееее, нали зорът беше да станем консуматорско общество,, сега пък ревете, че много се потребява, ами забранете пластмасови те изделия, накарайте производствените компании да бълват боклуци, заради печалбата, спрете да рекламирате и зарибявате подрастващото поколение с отрови в лъскави, но трудно разградими опсковки и лека полека нещата ще се нормализират. Да ама не, защото такъв вий ще се надигане, че жална им майка.

    Коментиран от #16

  • 3 Гост

    23 2 Отговор
    Светът отива по дяволите.
  • 4 Риба тон

    25 1 Отговор
    Яжте риба тон с пластмаса.
  • 5 КОТарАК

    13 2 Отговор
    преди да се самоунищожим , ще изтребим и всичко живо на тази планета. време е за ново начало май-под формата на астероид
  • 6 ****

    26 1 Отговор
    Ами нека забранят масовото производство на пласмасови изделия,върнете стъкленият амбалаж който е за многократна употреба,и може да се рециклира,също може да се ползва хартия,плат,и други материяли които да заместят пласмасата.

    Коментиран от #8

  • 7 Госあ

    11 2 Отговор
    Не само че не е дошло времето за демокрацията, под изопачената форма която ни представят, а напротив точно тази демокрация на простолюдието ни отдалечава от истинската демокрация. И както е тръгнало, нищо чудно да не доживеем, за да я видим.
  • 8 Едно време всичко беше стъкло и материал

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "****":

    за многократна употреба.
    Нямаше пликчета, а истински торби за пазаруване здрави.
    Безалкохолни, бира, боза, оцет все стъклени бутилки.
  • 9 Курти Капанов

    20 0 Отговор
    Като бях дете нямаше пластмасови опаковки, киселото мляко се продаваше на килограм в тенджерка от къщи, прясното в бутилка, сиренето и кашкавала завити в хартия и носени в платнени торбички или мрежи. Кофата за боклук изхвърляхме веднъж седмично и в нея имаше обелки от картофи и лук, стар хляб и пр. Сега хвърляме боклук всеки ден, една найлонова торбичка минимум, пълна главно с пластмасови опаковки, но после се чудим защо всичко това е отишло на дъното на морето.

    Коментиран от #10, #19

  • 10 Грейс

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Курти Капанов":

    А бе, наборе много назад се върна, така беше ама малко си спомням за този момент, след това бяха стъклените буркани и зелените бутилки за прясно.
  • 11 Аз Ти Той

    7 0 Отговор
    Колкото повече се развиват технологиите научни открития и прочие толкова повече вървим към самоунищожаване.Не е писано ,че човека е двигателя на планетата.Ще останат примитивните уважаващи законите на природата Кой е шефа ?

    Коментиран от #12

  • 12 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Ти Той":

    Повярвай, найлоновите опаковки не са върха на технологиите.
  • 13 ха ха

    4 5 Отговор
    Пратете Радев да ги разчисти. да могат пингвинчетата му да плуват свободно.
  • 14 Баш Бойко

    8 0 Отговор
    От Дунава се влива в Черно море кристално чиста вода която приижда от Европа.Толкова чиста вода че Сйомгите да си хвърлят хайвера.А всички хотели по черноморието имат пречисвателни станций в които може и пъстърва да вирее.Еех ако изключим резервните обратни води към морето които изпускат малко киселина наденици и кренвирши
  • 15 Хи хи

    1 3 Отговор
    Боли ме кра.Да не живея на морското дъно.
  • 16 Рошко

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Грейс":

    Всичко е от алчност
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Рико

    1 0 Отговор
    Винаги трябва да си задаваме въпроса -А,после?-. През 50-те когато избухват пластмасите, революция става - навсякъде, евтино, достъпно.То хубаво, обаче - после -. Още тогава е трябвало да се помисли за това -после-. Предлагаш формула за нова пластмаса, тя трябва да върви и с формулата за разграждане. Ще използвам разговора за да попитам любителите на АЕЦ - А ПОСЛЕ -?
  • 19 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Курти Капанов":

    Ще се върнем към това! И парадоксът е че колкото е по-богато едно общество,толкова по назад ще се връща в тези неща. Докогато не изкарат безвредна, евтина, безопасно и бързо разграждаща се опаковка. Но богатие ще предпочитат стъклото и класическата хартия. / Макар,че и за тяхната направа и преработка ... ? /
  • 20 статистика

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    Единственото нещо за което си прав е ,че сме тук временно, но това колко време ще останем въобще не зависи от нас ! Хората сме вредители и замървсяваме планетата ,но ако стане въпрос за това дали ще изчезнем ,причината далеч няма да сме ние.На планетата през определен период от време се случват събития ,която с нас или без нас все ще се случат и ако нещо ще ни заличи като живот ,то това ще е събитие независещо от нас ,както се е случило с динозаврите и с 90% от живота на Земята който е изчезнал до момента !
Новини по държави: