Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 14:47 2 185 5

Лекарство! ЕС подписа сделка с Gilead за 500 хил. дози Ремдесивир

  • ремдесивир-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Сделката включва всички държави членки на Европейския съюз, но също така и страни от Европейското икономическо пространство

Лекарство! ЕС подписа сделка с Gilead за 500 хил. дози Ремдесивир  - 1
Снимка: Shutterstock

Gilead Sciences Inc. подписа договор с Европейската комисия за доставка на 500 000 дози на лекарството Veklury, което е бранда на фармацевтичната компания за лекарството срещу коронавирус Ремдесивир (Remdesivir), разкри в четвъртък Комисията.

Сделката включва всички държави членки на Европейския съюз, но също така и държави от Европейското икономическо пространство, както и шест страни кандидатки и потенциални кандидатки за членство в ЕС, се казва още в изявлението и се добавя, че при необходимост може да се увеличи договореният брой от дози.

"Правим всичко необходимо, за да гарантираме налични безопасни и ефективни терапевтични средства срещу Covid-19. Чрез съвместните поръчки на ЕС ние даваме възможност на държавите в цяла Европа да обединят усилията си и да получат достъп до жизненоважно оборудване и лекарства", отбеляза еврокомисарят по здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес.

Споразумението е факт, след като по-рано тази седмица стана ясно, че европейските страни са изправени пред недостиг на Ремдесивир, който се използва за лечение на Covid-19.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 беларусец

    12 1 Отговор
    Хак да ви е, скапани европейци. Тва "лекарство" причинява инфаркт.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 456

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "беларусец":

    Сега вече Ковид ще изчезне. Парите са взети.
  • 3 миш

    1 1 Отговор
    Честито на печелившите.
  • 4 Някой криеш името си страхливец

    0 0 Отговор
    Автор Анатоли Стайков, прекрасно напиши, че това е американска биофармацефтична фирма базирана в Калифорния. Лошо няма, само добро и peace.
  • 5 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "беларусец":

    Не знам дали причинява инфаркт,но е единственото експериментално от трите препарата,които показват еднакви резултати.разбира се хамериканско. Всъщност, Нафамостат показва 2 пъти по добри резултати. Да се дават пари на вятъра за морално остарели бойни самолети,които никога няма да се ползват е едно,но със здравето на хората....масово...е престъпление.
Новини по държави: