Last news in Fakti

10 Октомври, 2020 14:20 7 788 66

"Скай нюз": Руските спецчасти са въоръжени с... британско оръжие

  • русия-
  • командос

Британското правителство няма идея колко от тези оръжия са продадени в чужбина и не притежава надеждна система за проследяването им

"Скай нюз": Руските спецчасти са въоръжени с... британско оръжие - 1
Снимка: Shutterstock

Разследване на "Скай нюз" изнася доказателства, че руски спецчасти са използвали произведени във Великобритания снайпери в операциите си през последните години (включително Източна Украйна), въпреки твърденията на правителството, че никога не е одобрявало износ на такива оръжия за Москва.

Сведенията в обширния материал на "Скай нюз" за пропуските в системата за търговия с оръжия, потвърдени от независим оръжеен експерт, повдигат сериозни въпроси как Русия се е сдобила с тези оръжия. Председателят на парламентарната комисия за отбрана заяви за "Скай нюз", че е „тревожно, че произведени във Великобритания оръжия са в ръцете на руските въоръжени сили и ще бъде проведено пълно разследване“.

От "Скай нюз" съобщават също, че британското правителство няма идея колко британски оръжия са продадени в чужбина и няма надеждна система за проследяването им, въпреки че от "Даунинг стрийт" неведнъж са казвали, че британската лицензионна система за оръжията е една от най-прозрачните в света.

В своите доказателства "Скай нюз" използва видеоданни от нахлуването на руски спецчасти в Крим през 2014 година, от които е видно, че те разполагат със снайпери AX338 британско производство. Такива снайпери са използвани и в Донбас в Източна Украйна. Има данни и за британски оръжия, използвани от подкрепяни от Русия сирийски бунтовници.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    58 8 Отговор
    На кое му казваш снайпер бе на винтовката на оптиката ли? Такова профанско снайпер???!! Тя оптиката не е оръжие сама по себе си, а само прибор!

    Коментиран от #11

  • 2 йокин

    33 3 Отговор
    Ми да няма,да ръждясват,по складовете,щом са произведени,требе,да се ползват.
  • 3 Папуций

    74 4 Отговор
    Тоя явно държи английски Калашник.

    Коментиран от #5, #7, #17, #62

  • 4 Йозеф

    29 92 Отговор
    Руския калашник е пълна скрап. И за лов не става. Арсеналските са една идея по-добри, но и те са нисък клас. Практиката показва, че хубавите оръжия са немски.

    Коментиран от #8, #14, #47

  • 5 Рико

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Папуций":

    Това е на повече от 70 години. Сложи едно до друго две неща с разлика 70 години и ще видиш разликата.
  • 6 Docenta

    17 74 Отговор
    Ушанките знаят ,че тяните оръжия са скрап или са нарисувани на гланцови блокчета,затова купуват западното производство

    Коментиран от #12

  • 7 Бесен Язовец

    47 5 Отговор

    До коментар #3 от "Папуций":

    Най вероятно са представили снимки от Шеруудската гора представяни за Крим!
  • 8 Рико

    16 24 Отговор

    До коментар #4 от "Йозеф":

    Да ти шапката падне! Някъде показваха пушка, която къса бронежилетка от 2 километра. За пушка говорим! Германска направа.
  • 9 ПЕНКО

    10 33 Отговор
    ВИНАГИ АНГЛИЙСКИТЕ СНАЙПЕРНИ ПУШКИ СА БИЛИ НАЙ-ДОБРИТЕ В СВЕТА ...СЛЕД ТЯХ СА ЧЕШКИТЕ И СЛЕД ТОВА РУСКИ -КОРЕЙСКИ И Т. Н. !!!!!! АНГЛИЙСКИ СНАЙПЕР -МАЛКО НАД СРЕДНИЯ КЛАС СТРУВАШЕ 15 ХИЛ. ПАУНДА !!!!!!

    Коментиран от #60

  • 10 Реално

    70 5 Отговор
    За сведение на"умните" хейтъри тук...Световна практика е, спец частите на всички държави да се обучават с различно производство оръжие...-както се казва-оръжието на врага трябва да се знае и изучава за свободно боравене с него...Това е обичайна практика и няма нищо чудно ,че в руските спец части има различно оръжие.
  • 11 Перо

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    За леките стрелкови оръжия няма ограничения,важното е крайния получател да е държавна структура. За оптиката нещата са по-строги и има ограничителен режим.
  • 12 Рико

    13 53 Отговор

    До коментар #6 от "Docenta":

    Единственото смислено нещо което руснаците трябва да направят е да ушият едно огромно бяло знаме. От космоса чак да се вижда,макар да се съмнявам,че и това могат да произведат.
  • 13 Комбина

    16 1 Отговор
    Парите и лакомията взимат най-високата цена!!!
  • 14 сектант

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "Йозеф":

    така е, напреднали са ама ако някой ден света свършва и има зомби апокалипсис ще го изкарам с такъв калашник - нямат чупене
  • 15 Ловец

    37 8 Отговор
    Руското си е руско, вас пиклиовци ви разбира главата.

    Коментиран от #20

  • 16 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Явно Албиона не зачита Ум и Способности, като Оръжие.
  • 17 Рико

    5 17 Отговор

    До коментар #3 от "Папуций":

    С една ръка?! С това пушкало на автоматична, първият куршум отива в планината,вторият в космоса, а третият-зад гърба му. Този манекен на снимката ,освен за снимката никога не е държал такова пушкало.Да не говорим за стреляне.

    Коментиран от #42, #46

  • 18 Мечо

    16 1 Отговор
    Въпросът дали живеем, или съществуваме е много по-важен от снайперите, корабчетата и самолетчетата на руснаците и американците.
  • 19 Решетников

    23 5 Отговор
    И тази новина идваща от мъгливия Албион,
    ще се окаже Пунта-Мара, както слумая . . .Скрипал !
  • 20 Рико

    9 28 Отговор

    До коментар #15 от "Ловец":

    Личното оръжие на танкистите беше ТТ. Стрелбите им бяха от 10 метра.Казвам, хайде бе, ако от 10 метра не можеш да улучиш мишената! Знаеш ли какво ми отговаряха? - Давам ти ТТ-то и на 10 метра заставам срещу теб с прашка! Оръжието руско? То не може черквата да уцели,война световна ще води.

    Коментиран от #21, #23, #24, #38, #43, #52, #66

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Йозеф

    11 19 Отговор
    ТТ-то не е за престрелка, а за да може екипажа на руските Т-34ки да се гръмнe преди среща с немски танк.

    Коментиран от #30

  • 23 мони трабанта

    30 4 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    Всичките сте едни състезатели тука !Ама от емоции го докарвате , няма лошо ! Половината драскачи тука даже през живота си не са стреляли камо ли да говорим за военно учение ....
  • 24 ТТ е търсено оръжие за лов дори и сега

    19 4 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    От както разрешиха лов с късо нарезни, ТТ е далекобоен 7,62мм пистолет, евтин, удобен, балансиран, прост и здрав пищов.
    Ефективна далекобойност 50 метра, щети на 200 метра.

    Коментиран от #33, #40

  • 25 Чонкин

    3 3 Отговор
    Пък в горна волта са въоръжени с руски снайпери!
  • 26 Знаещ

    5 2 Отговор
    Снайперистите са едни от най-добре декизиращите се войници. Тоя с оранжевия "снайпер" биха го забелязали от 3 километра...
  • 27 big

    9 1 Отговор
    Ами за това са спецчасти, да боравят с всички видове оръжия съществуващи по света, а за доставката им не е проблем. Американците и те купуват руско оръжие по същата причина и за разучаването му.
  • 28 Василий Зaйцев

    12 2 Отговор
    По оранжев текстолит не можаха ли да намерят :-) Този спецназ и през нощта ще го видят... И Анатоли Стайков да уточни какво е "британско оръжие", "снайпери"... Снимката е пародия на статията - да сложат нова снимка с този "снайперр AX338" че да разберем за какво вдигат врява. Показали един пехотинец с "Калашников", който едва ли е "британско оръжие"... Само фалшиви факти в тези "ФАКТИ"...

    Коментиран от #34

  • 29 стрелецът

    13 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Такива снайпери са използвани и в Донбас в Източна Украйна. Само че къде тук в това изречение присъстват руснаците? Изводът е че английски снайпери са среляли по хората и уместно не е уточнено кой е стрелял. Но ние и без това си знаем!
  • 30 Патил

    14 4 Отговор

    До коментар #22 от "Йозеф":

    Те и немците така си мислеха ама при Курск и Сталинград съвсем друго стана.
  • 31 Запек

    6 6 Отговор
    Всичко руско е НАЙ!Даже и руските болни,са най БОЛНИ.
  • 32 Хаха

    18 5 Отговор
    Казано е, руснаците правят 2 неща надеждни и вечни, оръжия и водка. По това с тях никой не може да се мери. Калашника се е доказал с десетки години, като най-надеждното оръжие на света и все още никой не го е задминал. Не случайно във Виетнам, американците са захвърляли М14 карабините и са вземали калашниците на убитите противници. За водката няма да коментирам, всички знаем ефекта и :) Всичко това го пиша от опит и с двете, с калашника 8 години, с водката малко повече :)

    Коментиран от #39, #56, #65

  • 33 Йозеф

    5 8 Отговор

    До коментар #24 от "ТТ е търсено оръжие за лов дори и сега":

    Колко да е далекобойно, изработката му е толкова качествена, че на 50 метра е абсурд да уцелиш мишена, по-малка от микробус. 😂😂😂 Зо сега не съм видял някой да ловува с ТТ, лично аз нося револвер, за евентуално възпиране на пропуснат глиган, ама там калибъра е малко различен. 😂

    Коментиран от #48

  • 34 Василий Зaйцев

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Василий Зaйцев":

    AX338 - не прилича много на този от снимката...

  • 35 гост

    11 1 Отговор
    Драгунов и още две неизвестни за псевдо троловете оръжия!Световна практика е да влизат и чужди оръжия в практика!
  • 36 Маца

    12 3 Отговор
    Това извадка от холивудски сценарии ли е? Авторът виждал ли е снайпер въобще, и в частост AX338. Защо ли се съмнявам в поредната "много вероятна" новина.
  • 37 Дядо Ванчо

    4 4 Отговор
    Защо спорите?Снимката много ясно обяснява случая.Държиш с ЕДНА
    ръка мощно оръжие,стреляш направо,но пръстите на войника сочат на лява,там,където ще отидат куршумите,някъде на ....не знам къде.
  • 38 Идиот

    12 2 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    Виждал ли си ТТ? Да те светна, ТТ е едно към едно с Колт 45 от 1913г. Повярвай ми, държал съм ги разглобени едно до друго. Само калибъра е сменен, механиката е идентична. Калашника има нещо с една немска карабина, но е приложен едни много семпъл руски трик- навсякъде, където не е необходимо, големи хлабини. Ето затова, това оръжие засечка няма.

    Коментиран от #41

  • 39 МРГ

    4 18 Отговор

    До коментар #32 от "Хаха":

    Кой го каза това ?! Някой от продажните български русофилистици най-вероятно.Тая приказка може да важи само и единствено за Калашника.Останалото руско оръжие е абсолютна скрап и възможно най-некачесттвеното нещо което можеш да купиш.Като започнем от бойната им техника ,та стигнем до воеонноморските сили и авиацията !
  • 40 Рико

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "ТТ е търсено оръжие за лов дори и сега":

    Ще ти разкажа лични неща : баща ми беше военен; връща се сутрин ,вади патроните и ми го дава да си щракам, за да не го будя. Това е времето когато още на училище не ходех. 6 годишен съм си играл с ТТ,но куриозът е че никога не съм стрелял с такъв. Баща ми издаваше разрешителните за оръжия в неговата служба(виждал съм ги с неговия подпис), той освен задължителния ТТ си беше зачислил една Зброьовка. Явно е разбирал и за да се подсигурява с чешкото оръжие ... Учил ме е така : служи на оръжието, за да ти служи то. Пожелавам ти да служиш на оръжието и то никога да не те подвежда.
  • 41 Рико

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "Идиот":

    Вземаш един пистолет, с пистолетни патрони, правиш го да стреля автоматично и ето ти автомат. Между пушката и картечницата е това до някое време. Умен оръжейник(не зная кое е пръв) се сеща да направи пушкалото не с пистолетни патрони,не да направи автоматичен пистолет, а да направи автоматична пушка.Автомат който стреля с пушечни патрони. Друго оръжие се получава.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ричко

    15 5 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    Втори път ,те хващам в крачка.Ти не познаваш оръжията,синко.С ТТ, от 50,петдесет метра ,ще ти го маркирам в кратунката,синко. Темата не е за теб....вервай ми.

    Коментиран от #45

  • 44 Rado

    4 10 Отговор
    Срам и позор. Русия използва аналогово британско оръжие, вместо БЕЗАНАЛОГОВОТО руско оръжие.
  • 45 един от стадото

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ричко":

    ..и ТТ не Колт, а Браунинг. Да допълня
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Куку руку

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Йозеф":

    Следващият път преди да пишеш се отбий до някой щатски оръжеен магазини питай за сени и търсене. Ако не можеш да намериш инфо и в нета. Арсеналските са на първо място по отношение цена търсене и на много места се продават с предварителна заявка, че не могат да им насмогнат на търсенето. Ама важното е да щракаме по клавиатурата.

    Коментиран от #50

  • 48 Колега

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "Йозеф":

    Колега чакай ти на револвера да спираш пропуснат глиган , значи си я закършил отвсякъде.по добре усвои дисциплината -катерене по гладко дърво. Тази глупост да се ходи с пистолет на лов , се прие за да се раздвижи. заседналият бизнес на някои хора . С пистолет можеш да доубиеш паднало ранено прасе , но не можеш да го възпираш. Има един клип как Тодор Батков стреля с пистолет по сюрия прасета , и видимо не се случва нищо , едно поне да беше заметнало крак.

    Коментиран от #49

  • 49 Йозеф

    2 4 Отговор

    До коментар #48 от "Колега":

    Аз да не нося .22 револвер, нося GP 100, .357 magnum, безотказен. Гарантирам ти, че от 15 метра трепе глиган. Това, че разни носталгици влачат по горите руска скрап не означава, че КНО не става за лов.

    Коментиран от #54

  • 50 Йозеф

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Куку руку":

    Купуват ги защото са ЕВТИНИ. Продукцията на Арсенал не става за лов. Вече немско, италианско и чешко - да, цените са различни, но оръжейните традиции се предават на поколенията. Качеството на изработка и материалите са драматично различни, както и резултата при стрелба.
  • 51 1944

    2 5 Отговор
    технологичното изоставане на пияните варвари е ужасно
  • 52 Порно

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    Стрелял съм като войник с ТТ. 25 метра , гръдна мишена. Само 9 и 10. С Берета имам стрелби само 10 - ки. Но с ТТ за първи път хващах боен пистолет.

    Коментиран от #64

  • 53 Онзи неразбралият

    4 3 Отговор
    Много прости момчета пишат в този форум.Момчета които не са виждали снайпер през живота си.какви ги говоря?,те пушка не са виждали! Единственият ненадминат снайпер в света се казва Драгунов..името някак руско ми звучи тъпаци....някой профан нещо да каже?

    Коментиран от #63

  • 54 шок

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Йозеф":

    С колко метра в секунда излита проектила от този пистолет , за един приятел питам. И сигурен ли си , че в сюблимният момент , ще можеш да уцелиш точно този жизнено-важен орган , с който да му "дръпнеш шалтера" , при атакуващо прасе този орган не е хич голям , като прибавим стреса и уплаха , прасе стартира и ускорява по бързо от куче . Имали сме случай глиган минава 150 метра с простреляно сърце , и зависи много в каква фаза на систола , или диастола се намира сърцето при попадението , ако в момента е пълно с кръв , то шоковият удар на БЪРЗИЯТ куршум пръска кръвоносни съдове в мозъка , ако бърз куршум остави своята енергия близо до кост , се получава ефект наречен -интерференция - натрупване на ударни вълни , кост се чупи без да е засегната , вътрешен орган се орган с течност се пръска без да е засегнат . Бавният куршум наподобява пробождане със стрела и няма тези шокови стопиращи ефекти . За това ловното оръжие по сила и стопиращи ефекти се различава коренно от оръжието за спиране на хора. И е доказано в една война , много повече щети нанасяш на противника , ако само раняваш тежко войника , но без да го убиваш , следва организация , евакуация , хора , екипи , медикаменти , болници , много хора заети с това.
  • 55 Гост

    2 4 Отговор
    Руските оръжия и изобщо всичко руско е Боклук знае го всеки който е ходил в казарма преди 89 та година. Пълна пародия беше армията тогава, само ни губеха две години от живота.
  • 56 Запознат

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Хаха":

    АК-47 се появява в немската армия като ЩУРМГЕВЕЕР. 1945 г. конструкторите начело с ХУГО ШМАЙЗЕР са закарани в гр. ИЖЕВСК и там работят до 1955 г. 1952 г. Х. Шмайзер се разболява от РАК. Руснаците не го пускат в Германия да се лекува. Когато го пускат през 1953 г. е късно и той умира. Неграмотния колхозник Калашников е измислен Сталинов герой.Сталин мрази учените. Той касва ,че простите са по--умни от учените. Резултата от това твърдение е налице в СССР. Простотия до шия.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 пророк Исай

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Запознат":

    Простият се поддава на внушение и се управлява лесно . Но антуражът на В.Ил.Улянов-Ленин е бил ЦЕЛИЯ съставен от простаци , както и той , самия . Незавършилият семинарист Й.В.Джугашвили-Сталин е на същото умственно ниво . Държейки , димящият маузер в ръка , Сталин не се е замислял върху стойностите на човешкият живот , той се е ръководил от Ленинския призив - НИЕ ИЗТРЕБВАМЕ БУРЖОАЗИЯТА , КАТО КЛАСА .
  • 59 е х о

    0 0 Отговор
    Скай-нюз , ми прилича на Скай-нет , но без терминатори и Джон Конър
  • 60 пул

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕНКО":

    Тук никой не спомена ,че спец отрядите на Русия ползват автомати ,,Вал" и ,,Винторез" а те за градски условия са незаменими аи са с вградени заглушители и оптики ! Снайпер е друга дума и означава бекас и приела гражданственост ,заради трудния отстрел и който убие бекас са му викали снайпер.
  • 61 Ннн

    0 2 Отговор
    Защо въобще се смята това за новина? Русия сега точно повтаря руската империя, която си е била въоръжена със западни оръжия!
    Руските недоразумения "цар пушка" или "цар колокол" са неизползваеми. Дори Анка картечарката отстрелваше белогвардейците с максимката която е белгийска оръжейна система! Те мужиците свестен нож не могат да направят, а тук им се връзваме на фалшивото величие!
    Няма руски биатлонист или стрелец, който като елитен спортист да ползва руско оръжие или амуниции. Но за да докопат о да ползват британски оръжия значи предпочитаните от тях немски са им били извън бюджета.
  • 62 Да кой от

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Папуций":

    кого е храл.
  • 63 е х о

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Онзи неразбралият":

    Но ти откъде знаеш ??? Колко пушки с оптика си използвал , че да си толкова категоричен ! Освен това , пушка Драгунов , не се продава за ловни цели . В армията , тази пушка не се поверява във войнишки ръце , използват я подофицери и офицери .
  • 64 е х о

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Порно":

    Пистолетът ТТ е копие на Браунинг1915г и се различава само по външното петле , при Броунинг , то е скрито .
  • 65 даскала

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хаха":

    Водката за първи път се произвежда в Полша , тогава - Жечпосполита .
  • 66 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    Но ти защо не застана срещу прашката , да не се уплаши , че ще застреляш някой ???
Новини по държави: