11 Октомври, 2020 17:30 3 324 20

Обвинение: Турската военна база в Катар дестабилизира региона!

  • обединени арабски емирства-
  • турция-
  • база

Турското военно присъствие в Залива засилва поляризирането и не взема предвид суверенитета на държавите и интереса на страните от Залива и на техните народи, твърдят от ОАЕ

Обвинение: Турската военна база в Катар дестабилизира региона! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турското военно присъствие в Катар е елемент от нестабилността в региона на Персийския залив, заяви вчера в Туитър външният министър на Обединените арабски емирства Ануар Гаргаш, предаде Ройтерс.

Обединените арабски емирства и съюзните им арабски страни наложиха бойкот на Катар в средата на 2017 г. и поставиха условие на Доха да затвори турската военна база на катарска територия като част от исканията си за прекратяване на бойкота.

Освен това Абу Даби и Анкара подкрепят противостоящите си една на друга сили в либийския конфликт, предава БТА.

Турското военно присъствие в Залива "засилва поляризирането и не взема предвид суверенитета на държавите и интереса на страните от Залива и на техните народи", изтъкна Гаргаш.

Съединените щати, които целят създаването в Залива на единен фронт срещу Иран, се опитват да решат спора, в рамките на който Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет (който не е в региона на Персийския залив) скъсаха политическите, търговските и туристическите си връзки с Катар заради обвинения, че катарските власти подкрепят екстремисти и че имат твърде мека линия спрямо регионалния противник Иран.

Катар, на чиято територия е разположена най-голямата американска военна база в региона, отхвърля обвиненията.

На 9 септември Дейвид Шенкър, американският помощник-държавен секретар, натоварен с близкоизточните въпроси, заяви, че има признаци за решаване на въпроса с бойкота през идните седмици.

Дипломати и източници от Залива потвърдиха, че се водят обсъждания между Рияд и Доха, но че все още няма признаци за постигане на споразумение.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fenasi Kerim

    14 7 Отговор
    Ще има война между Обединените Арабски Емирства и Турция след време. Помнете ми думата.

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Има ли

    12 17 Отговор
    Нещо което Турция да не дестабилизира?
  • 4 Нищо ново

    12 23 Отговор
    Където са стъпили, няма стабилност! От където са минали трева не е поникнало, и навсякъде да оставили зад себе си орди от орки които да лежат на гърба на данъкоплатците!
  • 5 Дай Боже

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Fenasi Kerim":

    От твоя коментар в ушите аллах и ли както там му викат!

    Коментиран от #9

  • 6 Турската военна база

    40 4 Отговор
    ДЕСТАБИЛИЗИРАЛА РЕГИОНА. А американските, британските, френските и руските база така го СТАБИЛИЗИРАХА, че само през последните 20 години загинаха милиони, а други десетки милиони се превърнаха в бежанци
  • 7 Хасан

    31 3 Отговор
    Сарабия искаха да окупират Катар и катарци сключиха съюз с турците и направиха база ..Бин Ладен беше саудитец , ДАЕШ са създадени от саудитци , американски журналист опозиционер беше убит в Саудицко посолство в Истанбул и саудитци говорят за мир?!
  • 8 Хасан

    35 11 Отговор

    До коментар #1 от "Fenasi Kerim":

    Там където стъпи турчина има мир ..Косово,Босна,Либия..скоро и НагорниКарабах
  • 9 Gehirnwäsche

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дай Боже":

    Аллах е арабското наименование на Бог. Бог на български е = на Аллах на арабски.Авраам на арабски е Ибрахим. Животът на Аврам е описан в Стария завет, а в Корана и Битието е наричан пророк. Исус е Иса. Мария е Мириам. Йосиф е Юсуф. Моисей е Муса. Соломон е Сулейман и т.н. Новият завет е продължението на старият, но евреите не го признават и не вярват в Исус. Мюсюлманите признават Новия завет, но по техен си прочит. Не признават Исус за божи син и че е бил разпнат. Вярват, че е бил пророк. Мохамед също като Исус е бил пророк, но и последният на земята. Мюсюлманите същото така като и нас христианите, вярвят че Исус ще се завърне и ще съди всички хора според делата им. Тук сме единни с тях. Ние христианите пък, не вярваме в Мохамед и Корана. Богът за евреите, христианите и мюсюлманите е един и същ. Така че когато се подиграваш с Аллах, знай че се подиграваш с Богът, бащата на Спасителя Христос.

    Коментиран от #13

  • 10 TRoskOt

    11 2 Отговор
    В скоро време турщите може да вземат страна в конфликт дето е в Йемен а то на някои няма да им изнесе разбура се .
    А там дето се бамеси има решение разбирасе но според тях.
  • 11 Шантава работа

    7 1 Отговор
    Някой е дал териотория, в българия също има бази и е.
  • 12 Какво го дразни калпака

    7 3 Отговор
    Турска база ужасссс, А други бази в българия гот им влиза
  • 13 Fenasi Kerim

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Gehirnwäsche":

    Арабите Християни също наричат Бог - Аллах. На турски синонимът е Танръ. Турчин може да каже "Аман Аллахъм" или "Аман Танръм" което е едно и също. "Tanrı cezanı versin" - "Бог да те накаже" примерно. Аллах е арабска - семитска дума. Танръ е тюркска дума.

    Коментиран от #20

  • 14 Fenasi Kerim

    10 1 Отговор
    Според Исляма Исус ще слезе на земята и ще убие Деджал - Антихриста. Антихриста ще донесе много богатства на Света. Хората ще живеят добре но ще се отклонят от Божия път. Антихриста ще ги развращава. Това съм чел в Корана. Не зная арабски но го четох в турския му преведен вариант. Прочел съм и Библията също на турски език. Но съм деист. Вярвам в Твореца но не признавам ходжи, попове, дяволи, религии и прочие.

    Коментиран от #16

  • 15 Idiot

    9 3 Отговор
    Мачкай Ердо!!!
  • 16 Хасан

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Fenasi Kerim":

    Мюсюлманите също не вярват в ходжи и имами които се правят на посредници или пророци ..при християните Папата и поповете са посредници между вярващия и Бог ,докато при мюсюлманите не са ..Имама е само поддръжник на джамията

    Коментиран от #17

  • 17 Fenasi Kerim

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Никога не деля хората на мюсюлмани или християни. Аз съм турчин. Вярвам в Твореца. Не вярвам в други неща. Не мразя никого заради етнос и религия. Тази вечер съм на ракия, бира и гръцка музика. Наздраве!

    dailymotion.com/video/x7wh0jt

    Коментиран от #18

  • 18 Хасан

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Fenasi Kerim":

    Наздраве
  • 19 Хасан

    13 3 Отговор
    Франция,Англия Сащ,Русия имат военни бази по света но не дестабилизират а турчина ако прави дестабилизира !? Откъде накъде
  • 20 Yavuz

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Fenasi Kerim":

    Tanrı идва от турската дума Tengri на български Тангра. Турците преди да приемат исляма ,а българите християнството са вярвали на бог ТАНГРА.