Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 20:30 9 177 39

Приключенията на Ердоган и тяхната цена

  • турция-
  • реджеп ердоган

По политическия му стил и до днес си личи, че е човек, израснал в един от най-проблемните квартали на Истанбул

Приключенията на Ердоган и тяхната цена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ердоган води битки на много фронтове. Той не познава никакви задръжки. Действията му обаче са предвидими. По политическия му стил и до днес си личи, че е човек, израснал в един от най-проблемните квартали на Истанбул.

Отминаха времената, когато "меката сила" Турция искаше да бъде разглеждана като модел за ислямския свят. Днес Турция действа с твърда ръка и желае да бъде призната за регионална сила. Тя изпрати свои войници, наемници и оръжия в Сирия и в Ирак, както и в Либия и в Азербайджан. А нейните военноморски сили, които едно време бяха напълно пренебрегнат род войски, днес са най-големите в източното Средиземноморие и демонстрират там своята мощ.

Турция смята за успех всичко, което тревожи НАТО и ЕС. В Сирия турската армия спря сирийско-руското настъпление към провинция Идлиб, предотвратявайки по този начин нова бежанска вълна. В Либия пък тя обърна хода на войната и принуди антитурската коалиция там да премине в отстъпление. Това се превърна в предпоставка Турция - посредством агресивна политика в цялото източно Средиземноморие - да оспори съществуващите международни договорености за континенталния шелф и изключителните икономически зони в района, както и да настоява за правото си да участва в експлоатирането на природните богатства.

Сега, с военната си и политическа подкрепа за Азербайджан, Турция открива трети фронт срещу Русия - след Сирия и Либия. В конфликта за Нагорни Карабах руснаците са на страната на Армения. Дългогодишното мъжко приятелство между президентите Ердоган и Путин днес е охладняло. Днес турският президент обвинява Русия, че не отчита турските интереси.

Турската армия и стилът на Ердоган

Три са факторите, окуражили Турция да се включи в конфликта в Кавказ. Първо: през последните години турската армия успя да натрупа доста опит със своите бойни дрони и наемници в Сирия. Освен това Турция се въоръжава сериозно въпреки икономическите си проблеми в момента - ¼ от бюджета на страната пряко или непряко е за военните. А разработената от армията концепция "Синя родина" се превърна в основата за агресивното поведение на Турция в Средиземно море. Вярно е, че след неуспешния опит за преврат през 2016 година армията вече не е силен политически фактор, но пък тя е по-силна от всякога, а нейните военни успехи ѝ помогнаха да си възвърне донякъде загубеното доверие сред хората.

Вторият фактор е празнината, на която се натъква Турция в Източното Средиземноморие, страните от Леванта и Кавказ, възникнала поради липсата на интерес от страна на САЩ. ЕС не може да запълни този вакуум, защото не е единен и, за разлика от Турция, не е готов да заложи на военна конфронтация.

Трето: Ердоган не познава никакви задръжки. В политическата си кариера той често е търсил открития конфликт за постигане на набелязаните цели. В политическия му стил и до днес си личи, че е човек, израснал в един от най-проблемните квартали на Истанбул. Ердоган поема рискове, които смята, че може да пресметне. И често има успех. Издигането си той дължи на политическия си инстинкт да вижда шансовете и да се възползва от тях. Макар и да подкрепя диктатора Алиев, в конфликта в Кавказ Ердоган се представя за водач на мюсюлманите и тюркските народи.

Ердоган управлява автократично, но е предвидим. Когато е подложен на натиск, той реагира с още по-голям натиск, за да се покаже като силен лидер, който не проявява слабост. На политическите и материални стимули той отговаря положително, ако се очертава да има облаги от това. Или пък с пълно игнориране - ако няма такива.

С агресивната си политика в източното Средиземноморие Ердоган постигна целта си: извоюва си поле на действие за преговори за изключителните икономически зони в района. Турция не приема максималистките и от гледна тока на международното морско право спорни гръцки претенции по този въпрос. Защото сега малки островчета отнемат на Турция - страната с най-дългата средиземноморска крайбрежна ивица - достъпа до природните богатства в района.

Постигането на разбирателство между Анкара и Атина по този въпрос междувременно вече изглежда възможно - благодарение на посредническите усилия на германското правителство и на НАТО. С това обаче конфликтът далеч не е приключил. Защото Турция не признава Кипър, предявява претенции към изключителната икономическа зона на страната-членка на ЕС и не е готова да преговаря с нея.

Как Ердоган иска да спечели уморените избиратели

Реториката на Ердоган и турските военни успехи се възприемат много добре в Турция. Те укрепват позициите на турския президент, който във вътрешнополитически план е в положение на самоотбрана. И ако сега се проведат избори, неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и коалиционните ѝ партньори от Партията на националното действие MHP ще загубят абсолютното си мнозинство. Ердоган се бори срещу умората на турските избиратели от управлението на един човек, който направлява съдбините на Турция от почти две десетилетия. Две трети от младите турци възнамеряват да напуснат страната. Те са по-малко религиозни от старите кохорти и надигат глас срещу ограничаването на техните свободи. И сред консервативния електорат на ПСР се забелязват пукнатини. Сегашната военна реторика и настроения обаче са спойка, която може да ги запълни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    51 25 Отговор
    Ердоган си е направил карта на Османската империя и си я изпълнява.Лошото е че в нея влизат Кърджали, Пловдив, Бургас и Варна.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 рада дълбоката

    40 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Лошото е че сме сами и не дай си боже да се сети за нас .

    Коментиран от #36

  • 3 Хохохо

    48 13 Отговор
    Дойчовците вместо да му извадят очите му изписаха веждите...българите мечтаем за такъв лидер.
  • 4 И кое му е лошото

    25 59 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Всъщност? Да не искаш да сме в картите на Путин?

    Коментиран от #34

  • 5 XMAN

    61 16 Отговор
    Дреме му на шушлека на Ердоган кой как го определя.Не се навежда на никой и доказва че е силен и голям тактик.Казва истините и за ООН и за ЕС в прав текст,изрепчи се на евреите което друг не си е позволявал.Незаобиколим фактор с който всички се съобразяват.
  • 6 Реалист

    53 9 Отговор
    Всичко е така. Ердо е политик, който е дръзнал да се опълчи на великите сили и това, че е непредвидим, кара всички други да се съобразяват с неговото мнение, което е в разрез с написаното в статията. Но най-важното, което в случая следва да се подчертае, е че нашите политици постоянно обслужват само и единствено личния си интерес, който доминира над националния, а Ердо преди личния си интерес поставя националните интереси с което много сериозно се отличава от нашия премиер, а това е разликата в класата. Нашите винаги са били и ще си останат гниди спрямо глобалната политика и за това младите българи ще емигрират, а страната ще се обезлюдава, докато не дойде някоя представител на великите сили, който да каже "АЗ ЩЕ ВИ ОПРАВЯ", защото всички на това се надяваме, а за съжаление, винаги в историята е ставало ясно, че безплатен обяд няма.

    Коментиран от #9

  • 7 Пророка

    46 46 Отговор
    Прокобата върви по-план. Турция върви към разпад икономически и после териториално. Ердоган е политически труп.

    Коментиран от #38

  • 8 Хасан

    34 22 Отговор
    Не разбирам какво му е лошото да си гони националния интерес !? Човека не предава претенции за Латинска Америка или Скандинавия !
  • 9 Хасан

    39 6 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    България не е фактор в световната политика и няма тежестта да бъде ,но това не означава че народът не може добре да живее
  • 10 Само с добро

    43 35 Отговор
    Българите сме тюрки по произход. Не знам защо сме принудени да се срамуваме от това. Не сме по-малко европейци. Също така не разбирам защо постоянно ни нахъсват срещу турците, като те са от малкото народи на планетата, държащи се добре с българите.

    Коментиран от #20, #26

  • 11 Истината е, че когато Ердо

    32 13 Отговор
    Реши да защитава някой го прави докрай ако ще и срещу целият свят да застане. Примери напоследък бол. Аз искам ако някога се наложи някой да защитава българският интерес, то да е Ердо или политик и лидер като него.
  • 12 Гневен2

    17 18 Отговор
    и тоя трябва да го бутнат от властта, и наш тиквун също да си ходи
  • 13 Хасан

    30 3 Отговор
    Ердоган беше примерен за Запада но когато публично критикува Израел за Палестина ,почнаха проблемите
  • 14 СВИКВАЙТЕ

    17 2 Отговор
    Турският капитализъм търси нови сфери за влияние; в Близкия Изток, Кавказ, Средна Азия, Балканите и так далее.
  • 15 Да ме извини авторът, но...

    24 8 Отговор
    Безспорно голям политик и голям лидер. На международната шахматна дъска, всичките му ходове бяха правилни. Разбира се, това се дизайнва от един панел от експерти на Дълбоката Държава, но както и да е - брилиантни ходове. Само за едни 10-15 години добиха голямо влияние в обширен район, отбелязаха голям напредък в икономика, инфраструктури, а бе - във всички области. Очевидно са нация във възход. Виждам го ясно всеки път, когато минавам през Турция. Подобно е положението с Азербайджан, макар и в по-слаба степен, пък и нямам много впечатления извън Баку и околностите.
    Когато една нация е в подем, тя естествено издига прилични лидери. Четете Лев Гумилев (великият Евразиец и автор на концепцията Евразия), той предпоставя като аксиома на прогреса онова, което нарича Пасионарность Народов. И във видимия и в Гумильовския смисъл, Турция е нация в подем.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Факти

    11 6 Отговор
    Ердоган наследи икономическия възход заложен от Йозал,но не можа да го продължи.В момента Турция има най-много врагове в цялата си история.Съдбата отрежда тъжен край на крайните националисти и диктатори.Колкото до БГ той си ни пази за десерт,в кърпа сме му вързани,няма кой да го спре! Разбира се времето ще покаже !!!

    Коментиран от #18

  • 18 Не само, че го продължи

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Факти":

    Но го и утрои....за твое съжаление ;)
  • 19 Мачкай планктона Ердо

    9 8 Отговор
    Нека да цъфти!!
  • 20 ФактиДНК анализите показват,че не сме ои

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "Само с добро":

    Ердоган наследи икономическия възход заложен от Йозал,но не можа да го продължи.В момента Турция има най-много врагове в цялата си история.Съдбата отрежда тъжен край на крайните националисти и диктатори.Колкото до БГ той си ни пази за десерт,в кърпа сме му вързани,няма кой да го спре! Разбира се времето ще покаже !!!

    Коментиран от #22

  • 21 Всъщност просветените знаят

    8 0 Отговор
    Че критиките на дойчовците са всъщност похвали и обратното. Да си спомним колко беше доволен дойчовецът Вебер от управлението на Борисов ... Останалото е ясно.
  • 22 Повтарянето на една неистина

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "ФактиДНК анализите показват,че не сме ои":

    Не я прави истина, въпреки, че Гьобелс твърди обратното :)
  • 23 123

    11 8 Отговор
    Eрдоган си гледа страната си, но щом 2/3 от младите турци искат да напуснат страната това не е на добре. А за колко е използването на военна сила, ползва защото му позоляват да ползва сила и да си прави каквото изка. Която и да е от основните страни в СС ако приме определен курс на военна конфронтация много бързо ще го върне в реалноста, а той гледа да не им засяга интересите, за да не му се изпари късмета.

    Коментиран от #24, #25, #28

  • 24 Що пък реши, че 2/3 от младите

    15 4 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    Искат да напуснат Турция? Щото ти го казва Дойче веле ли?
  • 25 Хасан

    10 13 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    Ами пак повтарям Турция не ползва военна сила в Русия ,Сащ,Франция,Германия а в размирни зони с цел да си опази страната си
  • 26 Анонимен

    13 15 Отговор

    До коментар #10 от "Само с добро":

    За пръв път да чуя нещо истинско по този форум,..много българи може би не са запознати с истинската история на България, или пък не искат да чуят истината,..накратко българите преди да бъдат хрстянизирани са живели на родови общинен строй, тоест на /аули/ на турски език се казва/оба/...вярвали са на Бог ТАНГРА..преведено на турски Танръ,значи Бог, жените на прабългарите са носели шалвари и са били туркоезични племена,..след като са преминали дунава прабългарите са били войнствен народ и са покорили с леснота живеещите славянски племена, 681.год.след образуването на Българската държава, след извстно време цар Борис първи покръства българите на сила не случайно протестиращите се боляри били изклани,...именно от тука вече идва разделението между българи и турци,..едните приемат християнството а другите ИСЛЯМА,..а вие си мислите че турците ви мразят, напротив поразходете се в Истанбул и Едирне да видидите с какво уважение се отнасят турците към българите.
  • 27 Калпаци

    13 7 Отговор
    Оставете Турция виже си Българията. Странни хора сте. Злобарчета
  • 28 Калпаче

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    2/3 искалш?, в България над 2/3 напуснали през терминал 2.
  • 29 Няма българче

    3 3 Отговор
    адекватно, макетата са по на себе си
  • 30 Калпаци

    4 4 Отговор
    Топите се, не се перчете, НЯМА ВИ.
  • 31 Калпациииииии

    2 4 Отговор
    Кратко и ясно стопихте се, щото сте тадниишиии
  • 32 Дядо Ванчо

    10 4 Отговор
    Миналия век един друг се опита да завладее света.Не успя.Та да видим този завоевател до къде ще я докара.
  • 33 падналия ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТИНАТА":

    Публикувано във факти.бг: Впоследствие "братушката" княз Светослав...Княз Светослав не е ли киевски княз, за който хохлите твърдят, че няма нищо общо с руснаците? Нали се твърди, че Русия в лицето на Московско княжество е на историческата сцена едва през 1283 година. Айде уточнете историческите опорки и тогава пишете истината!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Трол

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "9812":

    ДАНС наистина трябва да се заеме с някои елементи пишещи тук!
  • 36 Остап Бендер от Банкя

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "рада дълбоката":

    Да не бяхте крали толкова, ще ше да се купят не 8 а 80 ф 16,подводници и дронове,модерно оръжие за пехотата,да се обучи резерва,за 3 месеца, лайнояди герберски,психо гейчета от псевдо патриотичния алианс ,заедно с ваща,баронеса от Бсп .Без модерна и боеспособна армия ,е така,страх тресе крадеца до като краде, 16 милиарда от ддс,4,милиарда от кгб,и още 5/6 от магистрали,10 милиарда лева от еврофондовете,герб открадна бъдещето и сигурността на Родината,България,безродници 10 год.кражби,измами и простотии.
  • 37 Помпео

    4 7 Отговор
    Скоро се ще разцепи Турция на три части, според Иаховото писание от Коен Шатомел и Венода Влайки
  • 38 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пророка":

    На тебе така ти се иска, но истината за икономическия възход на Турция е съвсем друга,...на пук на душманите и тя расте и хубавее и ще бъде регионална сила на балканите, вие българите се подвеждате на лъжите на дойче веле и модус които съзнателно поднасят на хората лъжлива информация относно Турция,..
  • 39 koпа

    7 4 Отговор
    Днешната порция от антитурска пропаганда.Кучето лае кервана си върви.