Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 18:00 2 750 4

Преговори: Великобритания и ЕС са готови за мини-сделки, ако...

  • ес-
  • брекзит-
  • великобритания

Брюксел не вярва, че Борис Джонсън ще се оттегли от преговорите, ако ЕС не спази крайния срок за договаряне на сделка до следващата среща на върха на европейските лидери

Преговори: Великобритания и ЕС са готови за мини-сделки, ако... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британските и европейските преговорни екипи се договориха да продължат да разговарят, за да компенсират най-разрушителните аспекти на Брекзит без сделка, дори ако търговските преговори се провалят, пише The Times.

В знак на нарастващо доверие между двете страни преди критичната среща на върха на ЕС през следващата седмица, лорд Фрост, главният преговарящ на Великобритания, и Мишел Барние, негов колега в ЕС, се съгласиха, че дори ако се окаже, че по-широка сделка се окаже невъзможна, контактът ще продължи.

В такъв случай двата екипа ще прекарат ноември, опитвайки се да сключат „мини сделки“ в области като авиацията и автомобилния транспорт, за да компенсират вероятните смущения, когато преходният период приключи на 31 декември.

В миналото ЕС настояваше, че ще предприеме „едностранни“ действия за защита на европейските интереси в случай на липса на сделка, но няма да координира действията си с Великобритания.

Новото разбиране между двете страни е, че те ще работят заедно в области от взаимен интерес, за да спасят колкото е възможно повече от преговорите. Без споразумение за автомобилен транспорт, например, британските камиони ще бъдат изправени пред законови ограничения за способността им да превозват стоки в Европа. Липсата на съгласие за авиационна сделка може да доведе до правна несигурност по отношение на самолетите, регистрирани в Обединеното кралство, летящи към континента, тъй като те вече няма да бъдат регулирани от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз.

Брюксел не вярва, че Борис Джонсън ще се оттегли от преговорите, ако ЕС не спази крайния срок за договаряне на сделка до срещата на върха на европейските лидери следващия четвъртък. Вместо това преговорите ще продължат поне още две седмици, като краят на октомври се разглежда като истинският краен срок за постигане на сделка.

ЕС се надява, че разговорите през последната седмица и следващата ще осигурят пробив след сигнали от лорд Фрост за отстъпки при контрола на субсидиите и прилагането на „равни условия“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма мини

    5 3 Отговор
    Тия се опитват да ни изработят. Брегзит без зделка е решението.

    Коментиран от #4

  • 2 Хахахаха

    8 2 Отговор
    Спокойно британските хомосекшуълс ще се разберат с европейските траверси един вид лгбтик взаимодействие.
  • 3 BgEXIT

    5 1 Отговор
    Вън България от Европейския съюз,щом за Англия може и за България може, ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО.
  • 4 Муле

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Няма мини":

    Ти пък кога стана европеец
Новини по държави: