Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 09:41 2 128 13

ЕС обсъжда визова реципрочност със САЩ

  • ес-
  • сащ-
  • визи-
  • реципрочност

Визите за САЩ остават задължителни за пътуващите от България, Хърватия, Кипър и Румъния

ЕС обсъжда визова реципрочност със САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският парламент ще обсъди тази вечер с Европейската комисия въпроса за т. нар. визова реципрочност със САЩ. Предвижда се в сряда да бъде гласувана втора резолюция по тази тема, показва дневният ред на седмичното заседание на евродепутатите, предаде Новини.бг.

Преди седем години ЕС прие правила, според които европейските граждани трябва да разполагат със същите условия, когато пътуват до чужда държава, като гражданите на тази държава, когато пътуват до ЕС. Предвидени са срокове и действия за връщането на визите за гражданите на държави, които не са отменили визовите изисквания за граждани на ЕС. През 2014 г. Европейската комисия установи, че гражданите на пет държави от ЕС все още имат нужда от визи, за да посетят САЩ. В този случай ЕК разполагаше с 24 месеца, за да върне европейските визи за граждани на САЩ за срок от 12 месеца, но не предприе действия по същество.

Визите за САЩ остават задължителни за пътуващите от България, Хърватия, Кипър и Румъния, докато всички останали граждани на ЕС са освободени от това изискване при пътуване и престой до 90 дни на всеки 180 дни. ЕП прие първата резолюция по този въпрос преди три години. Утре евродепутатите ще разискват въпроса с полицейското насилие в ЕС. През юни те приеха резолюция, в която призоваха действията на силите на реда винаги да бъдат законосъобразни, съразмерни и необходими. Евродепутатите възразиха срещу прекомерната употреба на сила и настояха полицаите да получат по-добро обучение за расизма и дискриминацията.

В четвъртък ЕП ще обсъди заплахите за сигурността от т. нар. "златни" паспорти и визи за ЕС. Наскоро бе оповестено разследване на високопоставени обществени служители в Кипър, включително на председателя на парламента, записани да предлагат помощ на фиктивен китайски представител с престъпно минало да получи паспорт по схемата "гражданство срещу инвестиции".

Кипър е една от трите държави в ЕС, заедно с Малта и България, където е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция, т.нар. "златни паспорти", се пояснява в съобщение на ЕП. Общо 19 държави от ЕС имат програми за осигуряване на "пребиваване срещу инвестиции", известни като "златни визи". Евродепутатите вече са заявявали, че тези схеми са свързани с корупция, данъчни измами и пране на пари. Също в четвъртък ЕП ще обяви тазгодишния носител на наградата за свобода на мисълта "Сахаров". Отличието си оспорват демократичната опозиция в Беларус, природозащитници от Хондурас и архиепископът на Мосул в Ирак монсиньор Наджиб Михаел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ако нема визи изчезвам

    4 6 Отговор
    И сбогом беге

    Коментиран от #3, #7, #11

  • 3 Чувал ли си я

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ако нема визи изчезвам":

    От трън на глог.
  • 4 Всички бивши шефове на Пирогов са

    2 1 Отговор
    Едни от Много богатите. Българи!! Случайно!!!
  • 5 Рошко

    6 0 Отговор
    Ами хубо го обсъждат, ама щом обор и английски краварник искат визи е нормално да се иска и от тях,
  • 6 БРУШКИ САЩ

    9 1 Отговор
    УЖ ИМАТ БАЗИ УЖ СЕ БИЕМ РАМО ДО РАМО С НАШИТЕ БРАТЯ АМЕРИКОСИ А ТЕ НИ НАЛАГАТ САНКЦИОНЕННИ ДИСКРИМИНАЦИОНЕНН ВИЗОВ РЕЖИ ЗАЩО БЕ БРАТУШКИ АМЕРИКАНЦИ ?ЗАЩО ТАКА НИ ДИСКРИМИНИРАТЕ УЖ СМЕ НАЙ -ГОЛЕМИТЕ ПРИЯТЕЛИ И БРАТЯ ПЪК ВИЕ НИ ТРЕТИРАТЕ КАТО 68 КАТЕГОРИЯ ХОРА.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 И като кажеш

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ако нема визи изчезвам":

    Сбогом БГ( грозно е), ще цъфнеш и вържеш там.Задаваш ли си въпрос, защо нямаме безвизов режим до сега? Обяснението е простичко: Не защото ще нахлуем та със стотици хиляди. Една Калифорния ще ни глътне всички 6 милиона- от бебе до старец! Дори няма да се уригне! Не ни пускат,защото точно от твоята кръвна група,ще тръгнат масово.А там не е Рая на земята,по холивудски тертип.Ще бачкаш до припадък, и грам зелено няма да заделиш.Просто няма да можеш! И тогава ставаш ОПАСЕН! Защото си разочарован до бяс от другата действителност..И ще се преврънеш във враг на тяхна система.Ще плюеш,ще пишеш и убеждаваш,колко са били зле!За хората с пачки няма проблем и сега.Но те отиват там и срещу парите си живеят по Хоюивудски. Живот, който няма нищо общо със жестоката действителност за ститици милиони.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕСинтересиТЕн

    2 0 Отговор
    ЕС обсъжда важен въпрос 7 години (за нации от членките), ще го прави още 70 ... но ако предполагаемо отровят руснак в Русия ... ЕС има веднага мнение още преди да са изяснени доказателствата (ако ги има). Така че тази бюрокрация ЕС - виждаме, че не работи за собствените си интереси, също както и други не го правят ...
  • 11 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ако нема визи изчезвам":

    Вие сте изчезнал отдавна, но не го знаете !!!
  • 12 гошо

    0 0 Отговор
    ЕК е престъпна организация, която не спазва законите.
  • 13 Айде бе

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ...В този случай ЕК разполагаше с 24 месеца, за да върне европейските визи за граждани на САЩ за срок от 12 месеца, но не предприе действия по същество....
    Е къде са нашите еВродепУтати? Що не предприеха инициатива от 2014-та до сега?