20 Октомври, 2020 07:11 3 431 23

ЕК: Ако върнем визите за САЩ, те ще възстановят визите за европейците

  • сащ-
  • ек-
  • виза

Първата резолюция по този въпрос бе приета преди три години и оттогава няма съществено развитие

ЕК: Ако върнем визите за САЩ, те ще възстановят визите за европейците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Европейската комисия изпълни задълженията си по действащото законодателство и върне временно визите за гражданите на САЩ, Вашингтон ще възстанови изискването за визи за всички граждани на ЕС. Това заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, предаде БТА.

Тя изрази убеденост, че по-добрият подход е да продължат дипломатическите преговори, за да може да отпаднат визите за САЩ за гражданите на България, Румъния, Кипър и Хърватия. Постоянно поставяме въпроса, посочените четири държави непрекъснато бележат напредък в изпълнението на съответните изисквания. ЕК подкрепя тези страни и някои от тях са много близо до отпадане на визите, добави Йохансон.

Еврокомисарят уточни, че нито една от четирите държави не се е възползвала от възможността да поиска връщане на визите за граждани на САЩ. Връщането на визите ще подкопае постигнатия досега напредък, заяви Йохансон в отговор на въпрос на евродепутата Хуан Агилар.

Искаме да знаем защо ЕК не прилага законодателството и кога би го приложила, посочи Агилар. Той отбеляза, че от 2016 г. е изтекъл срокът, в който ЕК трябваше да предложи връщане на визите за граждани на САЩ временно, за срок от една година. Комисията непременно трябва да вземе мерки, настоя евродепутатът.

В сряда се очаква ЕП да приеме втора резолюция, с която възразява срещу това, че все още не всички граждани на ЕС са допускани в САЩ без виза за срок до 90 дни на всеки 180 дни. Първата резолюция по този въпрос бе приета преди три години и оттогава няма съществено развитие.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 минчо

    38 6 Отговор
    Е КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА КРАВАРНИКА? НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
  • 3 Фффффф

    38 0 Отговор
    За парите за самолетите няма визи,дори да няма самолети...
  • 4 Рошко

    32 3 Отговор
    Ако зависеше от мен, и с визи о без визи не ги ща покрай мен
  • 5 двуличие

    68 2 Отговор
    Ето го двуличието на ЕС - не изпълнява собствените си директиви и резолюции! Всичко опира до ТЕХНИТЕ интереси, а не нашите. Ние сме членове второ качество - пероферия...
  • 6 Гост

    47 1 Отговор
    "Ако Европейската комисия изпълни задълженията си по действащото законодателство..."
    Какво излиза, че ЕК не спазва закона?! Неспазването на закона се санкционира навсякъде в нормалните държави! Какви санкции трябва да понесат?! Излиза, че ЕК не е по-добра от нашият парламент!

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Трудовакъ

    28 1 Отговор
    И какво лошо има в това? Законът трябва да се спазва, визи до откат за американците, докато те имат визи за европейците. Не е лошо от ЕС да им наложат санкции (както на Русия или Белорусия), особено на съответните длъжностни лица, благодарение на които петилетки наред не можем да се отървем от визовия режим. Може за определен период страните от ЕС да не купуват US оръжие, примерно. Вярно е че може да се получи нещо като търговска война, но европейските интереси няма да пострадат - Китай произвежда всичко, Русия има суровини за всичко, технологии се крадат - всеки от всеки. И това ми били съюзници по НАТО!?
  • 9 3ксосд

    13 2 Отговор
    И защо трябва да ми пука за американските визи?! За нас така или иначе се изискват визи за сащ и се измислят камара бюрократични спънки за да не може нормален бъллгарин да получи виза (не че сме се заръгнали за тама, ама все пак).
    бОли го оджата онаа работа, дека на Асан кучето му не мое да гони заЯци.
  • 10 един от многото

    22 1 Отговор
    Дипломация се прави с цивилизовани хора , а не с самовлюбени и ограничени еснафи. А колкото до директивите на ЕС и тяхното изпълнение , тук отдавна играе двойния стандарт и ЕС няма никакво намерение да си разваля комфорта заради някакви си румънци , българи , кипърци и хървати. Така е било и така ще бъде , беден ли си дядо попе в г... да те ....
  • 11 ВЪНОТ ЕС

    12 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ КЛОАКАТА ЕС
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    7 1 Отговор
    "....нито една от четирите държави не се е възползвала от възможността да поиска връщане на визите за граждани на САЩ."
    Ето колко работи дипломацията! Къде са външните министри на тези държави - България, Хърватия, Кипър... За уволнение са!
  • 14 рпопов

    5 2 Отговор
    Ето така ще съжаляваме и при всички други случаи, не само ние - ЕС е колония на ФАЩ, но кофти, че няма и светлина в тунела, музей на открито...
  • 15 Антон

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Излиза, че ЕК не е по - добра от нашето правителство, а не от парламента! Аналог на Европарламента е нашия парламент, а на Еврокомисията аналог е нашето правителство. Европарламента, както и нашия парламент приема законодателство, а еврокомисията, както и нашето правителство, трябва да изпълняват законите.

    Коментиран от #20

  • 16 Сийка

    4 1 Отговор
    Вай, ами ако им сложат визи , може да ни откажат доставка на още самолети F 16 ! О, ужас ! А може и да не ни продават и американски пуканки ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Антон":

    Уместна забележка! Приемам я и се извинявам за неточността!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Анонимен

    8 0 Отговор
    Не че този въпрос е толкова съществен - все пак САЩ е далече и никой не ходи до там за щяло и нещяло , но все пак двойния стандарт е смущаващ . Очевидно е отношението на ЕК към въпросните държави като второстепенни . Не виждам причина да бъдем част от нещо което ни вижда по този начин . Жалко че от влизането си в тази организация нито веднъж не сме проявили собствено мнение по какъвто и да е въпрос .
  • 23 Тъп съюз

    2 0 Отговор
    Какъв съюз е това? Уж сме солидарни и равни ама не баш! Като се налагат санкции всички държави рекетирани, а като трябва някаква благинка за всички се правят на разсеяни! Тъп съюз, няма смисъл от двойни стандарти и ако не са обективни да го напускаме!
Новини по държави: