Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 11:50 5 156 22

България - новото препятствие пред Северна Македония

  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • зоран заев-
  • бойко борисов-
  • препятствие-
  • преговори-
  • история

Сега София заплашва да блокира преговорите за присъединяването на Скопие

България - новото препятствие пред Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония и Албания се надяват да получат официална дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз до края на годината. Миналата година френският президент Еманюел Макрон спря процеса, но впоследствие отмени ветото, след като Европейската комисия представи по-строга и обратима процедура за присъединяване към ЕС, за да отговори на условията, определени от Париж. Междувременно споразумението от Преспа премахна гръцката пречка /пред РС Македония/. Сега министър-председателят на РС Македония Зоран Заев се сблъсква с друго препятствие по пътя на страната си към така желаната начална дата за преговори: сделката с България, пише агенция БГНЕС.

Въпреки че България първа призна новосъздадената балканска държава през 1991 г. под конституционното ѝ име Република Македония и че Заев и българският му колега подписаха договор за приятелство през 2017 г., предназначен да уреди техните исторически различия, сега София заплашва да блокира преговорите за присъединяването на Скопие към Евросъюза.

През лятото българската страна разпространи документ, озаглавен „Обяснителен меморандум за отношенията между Република България и Република Северна Македония във връзка с процеса на разширяване, присъединяване и стабилизация на ЕС“, който представи пред правителствата на 26 държави-членки. Документът разяснява позицията на България по много исторически спорове с РС Македония. Кои са основните проблеми? Единият е езикът, който те /българите/, никога не са разпознавали като „македонски“, разглеждайки го като диалект на българския. Те също така смятат, че идентичността на славяните в Северна Македония всъщност е българска.

В светлината на парламентарните избори, които предстоят през пролетта, част от политическата класа, начело с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов (и с подкрепата на някои историци), оспорва договора със Северна Македония. Заев полага усилия да намери компромисно решение за историческите различия, за да не нарушава отношенията между двете приятелски настроени държави, но дълбоко в себе си няма причина да се тревожи от евентуална българска блокада по пътя на страната му към ЕС. За европейците и американците сделката между България и Северна Македония и споразумението от Преспа са двата ключови стълба, които поддържат спокойствието и стабилността на Балканите.

Ставрос Цимас, в. „Катимерини”


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    30 9 Отговор
    Абе до кога ще показват стари снимки на тази престъпна муцуна!? Замърсяват околната среда ц бацили
    ОСТАВКА! СЪД! ЗАТВОР! КОНФИСКАЦИЯ!
  • 2 внасяй

    13 17 Отговор
    Зайо, искат шкафчетата татарете.
  • 3 Беър Грилс

    15 10 Отговор
    Бойко да вземем да ти подарим един комплект за оцеляване ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Един Толуп

    20 6 Отговор
    Нищо няма да смеят да направят на Македония.
    Ще го викнат оня охранителя, ще му кажат "Конгратулейшън" и докато стигне Балканите, вече ще е разтворил бузи и забравил за българските интереси.
  • 6 Античното Маке

    32 5 Отговор
    Никога намаше България да е препятствие пред Северна Македония, ако те просто си пишеха историята от 1990 - от когато им е и измислената държава. Гърците ги насметоха за историята, сега гледат от нас да присвоят.
    История се прави, не се краде.
  • 7 Брендолета

    13 4 Отговор
    По-скоро Северна Македония е препятствието, в което ще са фрасне кратуната на някой си там.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ю Кортес

    25 5 Отговор
    Можеха да са член на ЕС заедно със Словения и сега да живеят по добре.Вместо да кажат,,да,млада държава и народ сме,, палячовците и циркаджиите решиха че са Александър Велики Клеопатра Юстиниан.Други народи и държави се гордеят че са млади,като Словения Словакия Украйна Беларус ,само тия са комплексари и се срамуват.България с нищо не им пречи,те сами си пречат.
    Гърция им даде време да преосмислят античната история.Ние също трябва да им дадем време да преосмислят средновековната и по новата.

    Коментиран от #10

  • 10 Чочо

    17 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ю Кортес":

    Доста време ще трябва....никакви исторически документи и свидетелства не помагат.....в Скопие проблемът е медицински.

    Коментиран от #11

  • 11 Пламен

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "Чочо":

    Абсолютно медицински.
    Гледах клип от тяхно тв предаване в което македонски историци професори обсъждаха велика македонска цивилизация на 25 000 години.Като знаем,че египетските пирамиди са на 4000 години,ясно е какво безумие ги тресе.Лекари,психиатри и ветеринари,лекари трябва

    Коментиран от #12

  • 12 Брендолета

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пламен":

    Ние си имаме по-голям проблем. Лицето от снимката не е авторитет в света, ползват го за пъклените си дела спрямо българите. Просто им е много удобен. А после?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Перо

    17 4 Отговор
    Вето до дупка на измислената държава с македонистите! Правилата за влизане в ЕС са ясни! Захариева да направи необходимото за отлагане на срещата през декември! Има решение на законодателната и изпълнителната власт в БГ по македонския въпрос,което трябва да се изпълнява!

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Няма да има вето!

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Боко пак ще ни продаде /предаде!
  • 16 Следствен експеримент

    2 2 Отговор
    Зоран да вземе да се дегизира. Да пусне брада и си сложи една перука. Да се разходи в София и види те ли си слатат препятствия, или някой друг?
  • 17 Брендолета

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Македонците са по-българи от нас. Кан Котраг е създал по-добра нация.

    Коментиран от #18

  • 18 Колобър

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Брендолета":

    Няма такава титла кан. Не случайно, втората титла след хана е кавхан.
  • 19 Каракашкембе

    4 2 Отговор
    Българи=македонци. С други думи всички българи са македонци. Нема проблем. Напред и нагоре!
  • 20 лико

    7 2 Отговор
    На калпавия все някой или някои им пречат ! Заекот Зоран е разбрал това , че ще видят ЕС през крив макарон и си търси оправдание в наше лице ! Спрете комисията и всякакви връзки с СРМ !!! И един въпрос
    защо не говорят против Нидерландия ??? До колкото помня освен Франция и Нидерландия беше против ! Ама макетата по далеко от Бугария не виждат и не им стиска !!!
  • 21 Брендолета

    3 0 Отговор
    А за Каназ Ювиги какво ще кажете?

    Коментиран от #22

  • 22 Язе

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Брендолета":

    Казва се Канас су Биги, което на съвременен български значи Княз със бога, буквално.
Новини по държави: