22 Октомври, 2020 09:25 10 006 31

Разгадаха мистерията около сълзите на Ким Чен Ун

  • ким чен ун-
  • сълзи-
  • северна корея-
  • мистерия-
  • военен парад

Диктаторът иска да покаже, че се интересува от населението

Разгадаха мистерията около сълзите на Ким Чен Ун - 1

През 2020 година се случи и поредното странно нещо - Ким Чен Ун, безпощадният диктатор на Северна Корея, се просълзи, докато се извиняваше на хората си за трудностите, които е трябвало да преживеят през изминалите няколко месеца. Така той се превърна в един от малкото световни лидери, които са проявявали подобна емоция публично, съобщава CNN.

На 75-та годишнина от основаването на Корейската работническа партия, комунистическата партия, която управлява Северна Корея от самото ѝ създаване, Ким изнесе неочаквана реч. Той благодари на севернокорейците за "голямото постоянство", както и за доверието им в партията и ги похвали за това как те "смело преодоляха тежките трудности и изпитания" тази година. Емоциите обзеха върховния лидер, докато благодареше на военните в страната за помощта им както за възстановяването след бедствията - Северна Корея беше ударена от няколко големи бури това лято, така и за предотвратяването на епидемията.

След тази емоционалност, неговият режим показа усъвършенстван военен хардуер, а сред машините бе и това, което изглежда е една от най-големите балистични ракети на планетата, предаде Блиц. Тонът на речта на Ким, в която лидерът нито веднъж не спомена САЩ директно, бе мек, в пълен контраст с оръжията на площада. Но именно този контраст описва най-добре годината за Северна Корея - тя е на кръстопът. Ядрените оръжия и програмите за разработка на балистични ракети на Пхенян постигнаха невероятен напредък под ръководството на Ким. Дипломатически той също се справи добре - както чрез развитие на лични му отношения с американския президент Доналд Тръмп, така и чрез подобряване на отношенията с Китай, най-важният икономически покровител на Северна Корея.

Но за лидер, който се опитва да се представи като човек от народа, обещанието му да подобри живота на всички севернокорейци остава неизпълнено. Всъщност извинението на Ким към хората му не е напълно необичайно за него. В страната си младият севернокорейски лидер е представен като човек от народа, въпреки че произхожда от семейство, което е почитано с религиозен плам. Той има натоварен график, често посещава обикновените севернокорейци и дори прегръща някои от тях. Това е в сериозен контраст с начина на управление на баща му Ким Чен Ир. За разлика от баща си, Ким е готов да признае, че се е провалил във всичко - от изстрелването на сателит до икономическите програми, и да се поучи от грешките си. И въпреки че цената е разбиването на мита, който държавните медии прекарват, че управляващата династия е безпогрешна, това помага да се подхрани имиджът на Ким като по-модерен и пъргав държавник.

Публичното ронене на сълзи обаче беше ниво на уязвимост, което Ким не беше достигнал до момента. Джон Делъри, професор в Училището по международни отношения към университета Йонсей, заяви, че според него решението на Ким да проявява публично подобни емоции се корени в доверието в неговата позиция. "Това е политически стил. Това е един вид популизъм да се свържеш с публиката си - Ким иска да им покаже колко дълбоко чувства, че страдат, че го е грижа", каза Делъри. Дали севернокорейската общественост вярва, че е искрен, е съвсем друг въпрос. Публичните извинения са едно, но строго контролираният медиен пейзаж на Пхенян не толерира несъгласието. Самият Ким е обвинен в надзора над мрежа от политически затвори, в която са хвърлени над 100 хил. души при ужасяващи условия.

"От първия ден той обещава икономическо развитие. Той се извини, че не е успял да го постигне няколко години подред, но не се е отказал от обещанието си", казва Делъри. Докато мнозина обвиняват неефективната командна икономика на Северна Корея за неспособността ѝ да подобри жизнения стандарт, действащите санкции, наказващи Пхенян за ядрените си оръжия и балистични ракети, направиха почти невъзможно страната да подобри икономическите си перспективи. Обсесията на Ким с ядрените оръжия и балистични ракети се представя на севернокорейците като средство за осигуряване на тяхната безопасност от външни сили, но те са тези, които до голяма степен плащат сметката.

Никога не подценявайте Северна Корея

Въоръжението, показано на 10 октомври, подчерта, че Северна Корея продължава да развива усилията си за разработване на модерни оръжия. Въпреки че Северна Корея показа някои впечатляващи конвенционални машини, акцентите на парада бяха стратегически оръжия - балистичните ракети, които бяха показани в края на парада. Последната от тях изглежда като една от най-големите ракети, построени някога и вероятно е "новото стратегическо оръжие", което Ким обеща през януари, че Северна Корея ще разкрие през 2020 г. Експертите казват, че дизайнът на оръжието е подобен на Hwasong-15, друга масивна балистична ракета на Северна Корея, успешно изстреляна през ноември 2017 г. Повечето са съгласни, че добавеният размер означава, че ракетата може да носи множество бойни глави, което би било полезно, ако Северна Корея иска да опита да избегне или затрудни американските системи за противоракетна защита.

Пхенян показа и нови, по-големи превозни средства, предназначени за транспортиране на наземните ракети, което на теория затруднява противниците да ги засекат преди изстрелването, тъй като режимът на Ким може да скрие оръжията и да предпочете да ги изстреля дистанционно. Изводът, направен от военната демонстрация, е ясен: Северна Корея работи усилено по напредъка на оръжията си, дори и да е намалила тестовете им. КНДР цели да провокира Вашингтон с ракети с далечен обсег и ядрени бомби. "Никога не подценявайте Северна Корея. Те непрекъснато работят за повишаване на защитните си способности", казва Мелиса Ханхам, експерт по ракети към Фондацията за едно земно бъдеще. "Колкото по-дълго оставяме вратата отворена, толкова по-дълго те ще продължат да развиват ядрената си програма." Докато един американски служител заяви, че решението на Северна Корея да разработи нова балистична ракета е "разочароващо", разкриването на тези оръжия по време на военен парад е един от най-малко провокативните начини да се покаже какво страната крие в ръкава си пред света. Всъщност тестовите изстрели на балистична ракета с голям обсег биха могли да предизвикат остър отговор от президента на САЩ, който е в разгара на предизборната си кампания.

На въпрос в сряда за ракетите на КНДР, държавният секретар на САЩ Майк Помпео подчерта факта, че парадът не е демонстрация на жизнеспособността на оръжието и че след срещата си с Тръмп, Ким не е тествал нито една балистична ракета. Евънс Рийвър, бивш експерт от Държавния департамент, каза, че реториката на речта на Ким, съпоставена с въоръжението на КНДР, ясно показва, че "Ким Чен Ун разбира, че същността на сделката, която той има с Тръмп, продължава да бъде да не се провеждат изпитания на балистични ракети с широк обсег и ядрени оръжия." "Освен това, президентът Тръмп ясно даде да се разбере, че не е обезпокоен от нито едно изпитание с по-малък обсег или разработки, които се случват в ядрената зона", допълни Ривър.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ууу

    25 30 Отговор
    Всички комунисти, марш в Северна Корея!

    Коментиран от #5, #12, #19, #21, #28

  • 2 КОТарАК

    26 2 Отговор
    С. Корея е в една графа с коронавируса-когато журналята се изморят да пишат за едното , почват за другото
  • 3 100

    21 8 Отговор
    Просто е пръцнал и му е залютяло на очите. ;)
  • 4 Ивайло

    15 9 Отговор
    Абе айде, знаем я ние приказката - сит на гладен не верва!!! Пуснал е некоя сълза ей така - от кумова срама!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 шумюо

    9 14 Отговор

    До коментар #5 от "Не пиши ЧЕТИ":

    Разбиа се, и в България няма, тук не е имало комунизъм. Вие не сте комунисти. Болшевишки отп.адъци.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 селски паляк

    9 10 Отговор

    До коментар #5 от "Не пиши ЧЕТИ":

    Е как да няма, нали имат петолъюки, сърпове, чукове, червени знамена, една партия, диктатура, пролетарита е в култ, интелигенция няма, сивота, мизерия, панелни блокове, глад, промивка на мозъци?

    Какви са, ако не комунисти?

    Коментиран от #11

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 7 Отговор
    КИМ е лицемер
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор
    светът се управлява от психопати
  • 11 Генерал 🇧🇬

    26 8 Отговор

    До коментар #8 от "селски паляк":

    В КНДР имат всичко необходимо за нормален живот. Това е най-чистата нация в света, не са комунисти а националисти, комунистите са интернационалисти. Абсолютни независими са икономически от вън. Нямат лукс, лъскави маркови стоки и последна мода смартфони заради ембаргото, но имат собствена ядрена и космическа програма. Независимостта им обаче е трън в очите на запада. Ние се продадохме за бляскави дрънкулки ,но там пухкавият чичко Ким държи здраво.
    Северна Корея няма намерение да променя властта в Сащ, но няма да позволи и внасянето на 'демокрация' в държавата си по какъвто и да е предтекст от запада .
    Имало бедни ,имало диктатура! Кой определя това?...Медията може да показва само това, за което и плащат и да манипулира обществеността.
    Точно по същи начин се отразяваше и животът в България и страните от соц. лагера в западната преса преди Горбачов. И точно с нас плашеха западняците,… че ще им спретнем ядрена война! Та, този филм сме го гледали!

    Коментиран от #14, #30

  • 12 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "ууу":

    Има огромна разлика между комунист и диктатор.
  • 13 ДИКТАТОР

    2 1 Отговор
    ИЛИ ФАНАТИК
  • 14 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Генерал 🇧🇬":

    АБЕ ТАКА СЕ ГОВОРЕШЕ И ЗА СССР, ПЪК КАКВА СТАНА ТЯ...

    Коментиран от #15

  • 15 ЦРУ МИЛИАРДЕРИ

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "БСП МИЛИАРДЕРИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ":

    АБЕ ТАКА СЕ ГОВОРЕШЕ И ЗА КИТАЙ, ПЪК КАКВА СТАНА ТЯ...
  • 16 Искам Ким

    9 0 Отговор
    Ние не сме доктаторска страна, за това пък се превръщаме в Сиганистан...
  • 17 ДЖОТО

    4 1 Отговор
    ДО КОМЕНТАР-9-СЪЩО,КАТО НАШАТА МУТРА!!!
  • 18 Сенто

    7 4 Отговор
    Браво Ким. Човек от народа
  • 19 Не така

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ууу":

    не наказвай родителите си.
  • 20 Тъжно соросоидче

    5 1 Отговор
    Чичко Сорос го е страх, че лошият чичко Ким може да му прати от големите ракети!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПСР

    1 0 Отговор
    Факти БГ,докога тази щуротия ще стои на челно място?!
    Знаете ли,мен,както и стотици хиляди българи,колко ги бъркат сълзите на Ким?!"Топ новина",нЕма що!!!!!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хаха

    2 0 Отговор
    Добре са тия щом с ядрени ракети се бранят. Тука нещо ако стане трябва да се молим за защита по гръцки модел...
  • 27 Алфа Вълкът

    2 4 Отговор
    Сигурно голям глад и мор е било. Щом човек утрепал родните си сестра и чичо циври като малко дете.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Behemoth

    3 1 Отговор
    Абе верно ли че тия оръжия се сглобяват в пещерите от хора които не могат да четат?
  • 30 Йо Несбьо

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Генерал 🇧🇬":

    Такива глупости не бях чел скоро... Толкова беше хубаво през комунизма, че накрая комунистите се самосвалиха...

    Коментиран от #31

  • 31 никой

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Йо Несбьо":

    Само свалиха се защото не могат да си харчат парите
Новини по държави: