Last news in Fakti

24 Октомври, 2020 11:00 2 502 19

Съвместната комисия трябва да „компенсира загубеното време”

  • северна македония-
  • комисия-
  • история-
  • българия-
  • гоце делчев-
  • буяр османи

По думите му България се придържа към различно тълкуване на македонския език и произхода му

Съвместната комисия трябва да „компенсира загубеното време” - 1
Снимка: БГНЕС

Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България трябва да проведе заседание преди декември, за да компенсира загубеното време в периода на изборите и на пандемията, съобщи външният министър на Северна Македония Буяр Османи в интервю за ТВ Канал 5, предаде БГНЕС.

По думите му политиците биха могли да намерят решение, но колко трайно ще е то? Понеже то ще се възприема като политическо решение, което не се базират на научни наблюдения, затова утре всеки може да го оспори. „Затова смятам, че е най-устойчиви, най-верните решения ще бъдат тези, които историците без влиянието на политиците ще направят като заключения. Бих искал тези въпроси да бъдат завършени, да отпаднат от дневния ред, за да можем да продължим преговорите. Бих искал тези въпроси да не са част от нашия политически дискурс, да влезем в друг начин на функциониране на обществото, който е реформи, околна среда, върховенство на закона и всичко, което предвижда преговорния процес”, каза Османи.

Относно срещата в София на 10 ноември и дали има възможност за среща по-рано от Берлинския процес, Османи изтъкна, че въпросът дали ще има предварителна среща зависи от много фактори, включително от разговорите, които се провеждат ежедневно. „Общувам с колежката Захариева, но и двете министерства общуват ежедневно по отношение на различията”, каза той.

По думите му българската страна се придържа към различно тълкуване на македонския език и произхода му. „Спорът е около тяхното мнение, че историческият контекст на езиковия генезис трябва да бъде признат. Нашата позиция обаче е, че въпросът за езика не е въпрос, който се регулира в междудържавните отношения, това е въпрос, който произтича от правото на самоопределение и самоизразяване на гражданите, посочи Османи.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    15 1 Отговор
    Няма как историците да компенсират безотговорността на управляващите, които подписаха договор с РСеверна Македония без твърдо да защитят българската история и интереси
  • 2 Stormtrooper

    9 1 Отговор
    Да купят сто кила време и да го компенсират. Това е поредното доказателство, че сме един народ. Никога времето не може да ни стигне за да живеем като свободни хора.
  • 3 Объркация

    16 1 Отговор
    Къ"ф" македонец е тоя шиптър,че говори за македонски език като такъв не съществува,а е диалект на българския...?

    Коментиран от #6, #13, #14

  • 4 Перо

    17 1 Отговор
    След компромиса с влизането в НАТО,северно-македонците станаха стократно по-нахални,по-нагли и с по-голяма омраза към БГ. Същото ще е умножено на куб,ако влезат в ЕС. Има решение на изпълнителната,законодателната власт и Заявление на Президента по северно-македонския въпрос.Единственото правилно решение е гръцкото решение. До като не се реформират и не изчезне комунистическия,титовски македонизъм,вето до дупка!
  • 5 историк

    21 1 Отговор
    Няма македонски език има развален български език по нареждане на коминтерна.Македонци разберете че сте БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #12, #15

  • 6 Ко не

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Объркация":

    Какво се чудиш бе колега че е шиптар.А тук БСП не управляваха ли 6546със ДПС А?Или паметта ти е къса,да си гледаме нашата къща,щото като гледам сме цъфнали.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Никакви комисии,

    11 1 Отговор
    1).Докато не спрат антиБГ отношение;
    2). Историческата истина за тази територия от документи, без измишльотини;
    3). Ползват български език с някои промени, въведени 44г по нареждане на коминтерна
    Като не искат.БГ да не се занимава с тях, да се оправят
  • 9 Татарчев

    11 0 Отговор
    Добре де, едно не мога да разбера...определят ни като татари, добре. Ама висят като сополи по 24ч/7 пред нашето посолство и точат лиги за наш паспорт. Т.е- и те искат татари да стават. Глей ти, глей ти...явно да си татарин било нубаво нещо.Що не идат пред турското посолство или пред руското, там да кесят за паспорти, доказано е че те са даже по-татари от нас..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 антимакедон

    5 0 Отговор
    макетата кат са много отворени да одят у сръпско...

    Коментиран от #16

  • 12 Симо

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "историк":

    Жалка и измислена "държава" - това е северна македония. Няма и такава нация. Безобразно нагли. Та там половината са Българи и другите албанци.
  • 13 Антирадевист

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Объркация":

    Той е македонски ГРАЖДАНИН. Това е тъп пост. Все едно някой ДПС-ар де не е български ГРАЖДАНИН.
    А за гадното им държание, да не съм на мястото на Заев и Пендаровски.
    Така е, когато повече от 80 години московците и белгардците са ги навивали противобългарски.
    Е, и ние прекаляваме малко с нашата история - тя е ОБЩА ДО 1945 г. За езика - може и да го преглътнем. Това за тях е важно. много си е навирил носа Каракачанов - езикът, та езикът. Отстъпете за това, а ги натиснете яко македонците за всичко останало. останало.
  • 14 Антирадевист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Объркация":

    Голямо късогледство за НАТО. Там ум е мястото във военната сфера. Ние само печелим от това, защото иначе московците щяха да са там, както и край Ниш.
  • 15 Антирадевист

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "историк":

    Това е най-голямата глупост, която съм чел. Абе, умнико, знаеш ли, че горе-долу половината от живеещите в Северна Македония са ШИПТЪРИ. А те, българи ли са?
    Нали може да ти се изсмея?
    Хубаво е човек да живее с някакви илюзии и/или емоции, но реалността е друга
  • 16 Антирадевист

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "антимакедон":

    Ми да чакат Белград да ги вкара в ЕС.
  • 17 Антирадевист

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "сбъркал си":

    Олеле, сопри се малко. Олял си се.
    Пак ще кажа нещо: гледайте реалността, в такава ситуация емоциите само пречат
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ко не

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "сбъркал си":

    И защо смяташ че македонският е български език?Кой го казва това,ти ли?Мен не ме интерсува македонският език български ли е или шиптарски.А мен ме интерсува българите да живеем добре,да не злобеем толкова, да поучаваме европейски заплати,и родителите ни да получават дори пенсии,а не както сега нямат пари за кофичка кисело мляко.
Новини по държави: