Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 18:25 3 064 65

Меркел осъди изказванията на турския президент Ердоган срещу Макрон

  • ангела меркел-
  • еманюел макрон-
  • реджеп ердоган

Френският президент вече получи подкрепа от мнозина висши европейски представители

Меркел осъди изказванията на турския президент Ердоган срещу Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Ангела Меркел окачестви като "клеветнически" нападките на турския президент Реджеп Ердоган към френския му колега след изказването на Еманюел Макрон за исляма, заяви говорителят на Меркел, цитиран от Франс прес.

Това са абсолютно недопустими клеветнически изявления, особено в контекста на чудовищното убийство на френския учител Самюел Пати от ислямистки фанатик, каза Щефен Зайберт, след като Ердоган постави под въпрос "психическото здраве" на Макрон.

По-рано днес турският президент призова сънародниците си да бойкотират френските стоки, обвинявайки Макрон, че води кампания на омраза срещу мюсюлманите - изказвания, които може да изострят напрежението между Анкара и Париж, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Гневът на Ердоган беше предизвикан от речта на френския президент на церемонията в памет на френския учител, убит, тъй като показал карикатури на пророка Мохамед в клас. Макрон обеща Франция да продължи да защитава ценностите си.

Френският президент получи подкрепа от мнозина европейски представители, сред които нидерландския премиер Марк Рюте.

"Изявленията на президента Ердоган срещу президента Еманюел Макрон са недопустими. Холандия застава решително редом с Франция в защитата на общите ценности на ЕС, в защита на свободата на словото, против екстремизма и радикализма", заяви в Туитър Рюте.

Вчера подкрепата за Макрон изразиха ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    30 25 Отговор
    Виж, виж...когато се обиди човек от истината, а? Как може да се накърняват чувствата на повече от милиард хора по-света и никой да не реагира, а че казаха една истина за МИКРОн, попнаха да скачат, що тъй?

    Коментиран от #9, #38, #55

  • 2 Бесен Язовец

    40 16 Отговор
    Първо поканиха мюсолманите в Европа после почнаха да ги обиждат. Джендарите от ЕС не са в ред!

    Коментиран от #64

  • 3 Е като

    8 1 Отговор
    каза и какво?
  • 4 четящ

    30 15 Отговор
    докато ЕС не наложи санкции на турчетата, Ердоган няма да се спре.. но както я кара съвсем скоро ще станем свидетели на санкции и от ЕС и от САЩ

    Коментиран от #42

  • 5 Хасан

    33 35 Отговор
    Не може от солидарност да се подкрепя Макрон който обижда вярата на милиарди по света ..Макрон трябва да се извини

    Коментиран от #58, #60, #61

  • 6 А нашия

    17 3 Отговор
    "съдник" се опита да им даде акъл и както винаги разкрачен - едно нищо не каза !
  • 7 Дервишово семе

    6 2 Отговор
    Остана ли още някой , който да те осъжда политиката, изказванията и действията на Ердоган? Разбира се питам за личности чиято дума има тежест.

    Коментиран от #19

  • 8 Нашият Толуп от зор получи вирусно...

    12 1 Отговор
    Отравяне.Това беше по план на Арнаудката за да скрие тиквата на завет до преминаване на проблема с Агата му....
  • 9 Гост

    14 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Казано честно , аз този милиард ги нямам за хора...Не може да са хора крадци, убиици и всякаква гмеж...

    Коментиран от #51

  • 10 Потрес

    17 4 Отговор
    Хайде ма крадло, и ти се взе за несменяема! Това, което ти Меркел примини на Европа не го е сторил даже и мустакатият ти предшественик! А това, което причини на България чрез поставеното ти добиче от Банкя е несравнимо с никой геноцид! Господ гледа! Няма начин да не ви въздаде ако е Господ!
  • 11 все не разбрал

    19 6 Отговор
    Колко учители трябва да заколят, за да стане ясно, че не може една религия да налага на християнския свят, какво може и какво не може да се рисува и че не може за рисунка да се убива

    Коментиран от #46

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гипсаджията

    6 4 Отговор
    Лека полека.. Геврекчията се е запасил с грес и пясък. Почва да му влиза..лека полека.
  • 14 крКarosel

    12 5 Отговор
    Когато Меркел критикува Ердоган това е лошо, ама
    Путин като му избива хората това е отлично!

    Коментиран от #53

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 пътници

    8 3 Отговор
    Меркел подкрепи Макрон звучи като:

    Караянчева подкрепи Валери Симеонов или Марешки.

    Оплели са се и са оплели в схеми целия ЕС с частни грантове и НПО-та на олигарси- спекуланти, печатане на пари, правене на огромни държавни дългове, налагане на диктатура с предтекст наложената " пандемия", налагат дж.е.н.дър и п.е.д.е.р.а.с.т.ия. П Прилагат и налагат насилие над гражданите и протестиращите в цял ЕС от страна на полиция, олигарси- спекуланти и техни НПО комсомолски активисти и т.н.
  • 17 минчо

    12 9 Отговор
    ТУРЦИЯ ВИЖДА САМО ДОБРО ОТ ФРАНЦИЯ .НЕ Е ПРАВИЛНО ТУРЦИТЕ ДА СЕ ЗАЯЗДАТ.ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ФРАНЦИЯ ИМА АТОМНО ОРЪЖИЯ.ААА ТУРЦИЯ Е БЛИЗО ДО НАС
  • 18 Stéphanie 🎲

    9 4 Отговор
    Франция е "смукателна помпа за имиграция" и е необходимо "драстично да се намали !! Въпросът днес не е с терористичните будисти, не с терористичните даоисти, не с терористичните евреи, а с терористичните ислямисти. "Някой още не разбират проблема явно -не са само карикатурите ....

    Коментиран от #21, #52

  • 19 Хасан

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "Дервишово семе":

    Виж сега ..светът е в криза ..здравна и икономическа ..докато мюсюлманския свят намира упование и морал в религията ,западния както преди Втората световна война търси някоя общност към която да се излее този гняв

    Коментиран от #24

  • 20 Eex

    13 13 Отговор
    Единствената причина Турция да се поддържа жива чрез изкуствено дишане е Германия. Ако леля Меркел спре да гали разглезеното дете на Запада, Турция ще престане да съществува.

    Коментиран от #30, #45, #50

  • 21 Хасан

    10 9 Отговор

    До коментар #18 от "Stéphanie 🎲":

    Запитай се защо в християнския свят възникна расизма ,фашизма ,колониализма ??

    Коментиран от #25, #62

  • 22 Джендъра

    8 3 Отговор
    Баба Меркел защо няма деца?
  • 23 Stéphanie 🎲

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "християнин":

    Е ти го каза ,карикатурите са оправдание.Повечето не знаят език и не го учат,ходят в арабски училища.Ходят с ношници по улицата ,за първи път тук видях така мъже😳.В България не е така ,някой хора четат и си мислят че само за карикатури иде реч.Да попитам в България има ли арабски училища ,може нещо да се е променило не знам ?
  • 24 Дервишово семе

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Може и така да е, но се чудя ако мюсюлманските държави имаха военния потенциал на не мюсюлманските такива, какво биха предприели в една такава криза като днешната? Биха ли се уповавали само на молитви? А и нещо зачестиха нападенията на мюсюлманските групи в цяла Африка над останалите. Нещо не се уповават в трудни моменти само на Бог.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дервишово семе

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Stéphanie 🎲":

    Кой каквото и да пише, без Хасан този сайт и всички коментари щяха да са много по - скучни. На много различно мнение сме, но Хасан го харесвам. В спора се ражда истината. Градивен е.

    Коментиран от #34, #63

  • 27 Info

    4 3 Отговор
    Мицотакис в Лавров: Турция е размирник с религиозно наметало. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис се позова на агресивните действия на Турция, която в ролята на агитатор нарушава международната легитимност, подкопавайки мира в много чувствителни части на картата, приветствайки руския външен министър Сергей Лавров. По време на срещата им премиерът на Гърция заяви, че "за съжаление Турция, в ролята на размирник, нарушава международното право, подкопавайки мира в много чувствителни части на картата и разбира се нещо, което е особено обезпокоително, е, че заобикаля това агресивно действие с религиозно наметало, като по този начин прави видима опасността за хармоничното съжителство на народите и религиите. И мисля, че е в наш взаимен интерес да контролираме такова провокативно поведение и да напомняме на всеки, който го упражнява, за неговите истински граници. "

    Коментиран от #29, #44

  • 28 Хасан

    7 6 Отговор

    До коментар #24 от "Дервишово семе":

    Руснаците не са мюсюлмани но са врагове на Запада ..китайците също ..Кубинците също ..венецуелците ...въпроса не е в религията а дали се подчиняват на западния интерес или не ..

    Коментиран от #32, #47

  • 29 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #27 от "Info":

    Гърците яко пълнят памперса ..на всеки 50 г удат пердах ..1923 г ..1973 г ..и сега
  • 30 Cumhuriyet

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Eex":

    “Щом нямат хляб, да ядат пасти!“ Днес Ердоган, подобно на друга Мария Антоанета, каза на турци, които нямат хляб за ядене, да пият чай ....
  • 31 Дервишово семе

    7 3 Отговор
    Така е, но всяка една от тези държави води що годе цивилизован, западен начин на живот и държавите им са пълни с туристи от всяка една земна точка. Ако пък отидеш в Бл или Ср Изток и държиш жена си за ръката или недай си я прегърнеш и целунеш на обществено място, то си го добре закършили. Арабин и мюсюлманин никъде не се приема с добро око освен в тяхните си държави.

    Коментиран от #33

  • 32 Дервишово семе

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Коментар 31
  • 33 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Дервишово семе":

    Ами в Дубаи ,Анталия ,Египет няма таково нещо
  • 34 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Дервишово семе":

    Ами никой не иска да убеждава другия но всеки си гледа от своя гледна точка ..

    Коментиран от #36, #65

  • 35 Геноцид

    5 4 Отговор
    „Направете Турция отново велика“

  • 36 Дервишово семе

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Така е , но ти си от хората получаващи най- много минуси тук. Според теб защо е така?

    Коментиран от #37

  • 37 Хасан

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Дервишово семе":

    Ами аз нямам намерение да се харесвам на някого ..казвам си своето мнение ..не налагам а си казвам ...
  • 38 Опа

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Тоо, в тоя свят странностите станаха вече много! Но само да ви попитам няколко обидни думи и скици дават ли право да убиеш човек? Това ако им е религията мерси
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Герантофила май пердаши и баба Меркел

    2 2 Отговор
    Щом така яростно го защитава
  • 41 Опа

    5 7 Отговор
    Ердоганчоо само така, давай продължавай машалаа. Още 10години да си на власт иииии Турция ще е на 100 от ЕС. То и без това не ми е ясно как така държава на която територията стъвапва едва 1/10 част в континента Европа а всичко друго е анадол претендира за ЕС. А й вече на много европейци все повече ще им стане ясно! това си е Анадола и това си е.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Яша бе Ердо!!!!

    3 1 Отговор
    Само ти изказа на глас това което лицемерните европолитици мислят и шушукат зад гърба на Макрон....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Имал си в предвид Гърция, нали?

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Eex":

    Тя е глезените дете на Европа и всеки ден нов каприз :))))
  • 46 Колкото толкова

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "все не разбрал":

    Колкото учители не разберат, че не може да обиждаш религиозните чувства толкова.
  • 47 Диди

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Не.За мюсюлманите религията е на първо место,после държавният закон.Да не обсъждаме това,че жената няма права дори като на животно.Такива народи трябва да живеят в техният ограничен свят.Не напразно Диктаторите се грижат народа да остане необразован,в противен случай народа ще негодува.Нещо което никой диктатор ще допусне.

    Коментиран от #48

  • 48 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #47 от "Диди":

    Права си но трябва да направим разлика между мюсюлманите ..Турция е страна която е пример за мюсюлманския свят за съжителство на демокрация,пазарна икономика,човешки права и религиозни ценности ...

    Коментиран от #49

  • 49 555

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Ама това само ти го твърдиш.Религия,която призовава към война и убиства и ти заявяваш,,че тя ви крепи говори за твърде ограничения ти мироглед и фанатична заслепеност.Честите ти еднопосочни коментари потвърждават това.
  • 50 Истината

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Eex":

    Ганю, Турция е съществувала много преди да се създаде Германия! И много е вероятно да съществува и след като Германия изчезне от картата!

    Коментиран от #54, #56

  • 51 Психиатър

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Това си е твой проблем Ганю!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Запознат

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "крКarosel":

    Султана затри доста оператори на панцири!
  • 54 Опа

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Истината":

    Ахаа, ето я истината за истината с истинското му лице
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Крум

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Истината":

    Абе от вероятно до сигурно има доста голяма разлика....ама и 2те да изчезнат няма да е лошо!
  • 57 Пълни глупости

    1 1 Отговор
    И отвличане на вниманието на цяла Европа от проблемите които се задълбочават.
    Всеки средноинтелигентен било то мюсюлманин или християнин се разграничава от думите на тия шизофреници.
    Единия нямал да спре с карикатурите като си мисли,че обижда само терористите,а какво да кажат лекарите,инжинерите в големи корпорации и преподавателите във водещи университети,които са мирни умни и развити мюсюлюани.
    Какво да кажат хората търгуващи със стоки от Франция чиито клиенти са и мюсюлмани и християни ,а производителите плащащи заплати и данъци какво да ги правим....пълен фарс и копаене на дъното.
    И нямал да спре с карикатурите,нали имаш разузнаване,армия командоси батальони съд и прокуратура хвани терористите и мюсюлманите ще са ти благодарни завинаги наравно с християните.
    За чий х....й кацна след аварията в Ливан,като каза "ще помагаме на нашите братя Ливанци",кво общо имаш та отиде да си чешеш езика,сега си затвърди шизофренията и ти и Ердоган,който вместо дипломатично да застане зад трудещите се хора мюсюлмани ги пропагандира.
  • 58 Прав си

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    И обобщението на Макрон е недопустимо през 2020г
    Но!Ердоган имаше шанса да поиска това извинение дипломатично и да го поиска от името на всички образовани,трудолюбиви и умни мюсюлмани,така щеше да постъпи ,като истински държавен глава с разум и дипломатичност,но уви подхвана идиотски безпочвени приказки,от които се разграничават умните
  • 59 Десислав

    0 0 Отговор
    Тоя пуяк дето каза,че предпочита служители от Кот-д'Ивуар отколкото от България.Къв критерий за уважение на ценности и баланс е тоя...?
    Пълен шизофреник с проблемно минало
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 3557

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ма те французите са лицемери. Не го ли знаете?
  • 62 Мустафа

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Расизъм , колониализъм, робство, курвалък са съществували мноогоо преди християнството, поне не пиши глупости излагаш се.
  • 63 DARKNET

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Дервишово семе":

    Разбира се от Хасанчо би излезнал един добър комедиант, забавен е и умее да изопачава иторията,истината по един забавен и весел начин. Проблема му е че се взема на сериозно и не осъзнава таланта си като комедиант.
  • 64 угз

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Нищо не каза както винаги, знаеш ли какво означава тая дума?
  • 65 Боздуган Кочов

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Ти ми кажи колко атентата има където и да е на които извършителите извикаха " Христос е велик" и след това запалиха фитила. Знам че няма да ми отговориш на въпроса а ще ми разтягаш локуми.
Новини по държави: