28 Октомври, 2020 19:35 3 675 37

Милиардер и филантроп, обичан и мразен едновременно: Бил Гейтс на 65

  • бил гейтс-
  • майкрософт

Във всеки случай филантропската дейност почти не е намалила състоянието на Бил Гейтс, защото акциите на “Майкрософт” непрекъснато растат

Милиардер и филантроп, обичан и мразен едновременно: Бил Гейтс на 65 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възможно ли е да изградиш глобална технологична империя и да имаш богатство от 116 милиарда долара, а да те определят като филантроп? Да, ако се казваш Бил Гейтс. Създателят на "Майкрософт“ днес навършва 65 години.

Като тийнейджър Бил Гейтс започва да се интересува от тогава прохождащите компютърни технологии. През 1970-те той си поставя за цел всеки да има достъп до компютър. И започва упорито да работи по въпроса.

През 1975 година Гейтс прекъсва обучението си в “Харвард”, за да основе компанията “Майкрософт” със своя приятел Пол Алън. През 1980 г. му е възложено да създаде операционната система за първия компютър на IBM. За 50 000 долара той купува операционна система, която "Майкрософт” доразвива.

Далновидният бизнесмен си запазва правото да продава системата и на други производители на компютри. Така се полагат основите на успеха на “Майкрософт”, на Гейтс и на софтуерната индустрия като цяло.

Операционната система Windows и пакетът от програми Office направиха работата с компютър достъпна за повечето хора, с което първата цел на Гейтс е осъществена: всеки да има достъп до компютър. Очакван страничен ефект е, че дори днес пазарният дял на Windows е 90%. Практически всеки собственик на компютър ползва и програми, разработени от “Майкрософт”.

Цел 2: Запазване на монопола

За да циментира позицията на “Майкрософт”, Гейтс избутва от пътя всяка конкуренция. Съществуването на компанията беше заложено на карта през 1990-те години, когато срещу “Майкрософт” беше стартирана антитръст процедура.

Операционната система Windows идваше с инсталиран Internet Explorer, който практически изключваше от пазара успешния конкурент Netscape. Компанията на Гейтс беше обвинена, че използва монопола си, за да разшири своето влияние.

През 2000 година беше отсъдено, че „Майкрософт“ трябва да се разбие на две отделни компании. След обжалване решението беше отменено. През септември 2001 г. новата администрация на САЩ под ръководството на Джордж Буш обяви, че няма да настоява за разбиването на концерна. И до днес „Майкрософт“ остава машина за пари. Наскоро пред американския телевизионен канал CNBC Гейтс заяви: „Мисля, че най-голямата ми грешка беше, че не бях наясно колко е важно да имаш връзки във Вашингтон“.

Цел 3: Създаване на една от най-влиятелните организации в света

От години Гейтс не е част от ръководството на компанията. С енергията, с която създаде „Майкрософт“, той се впусна в развиването на фондацията, която основа със съпругата си Мелинда. Към 2018 година организацията разполага с 47 милиарда долара. Сблъсъкът с бедността при едно тяхно пътуване в Източна Африка отваря очите и разбива сърцето на семейство Гейтс, обяснява Мелинда.

Фондацията е разделена на две. Тръстът към нея управлява финансите. Сред компаниите, които са инвестирали в него, са например “Уолмарт”, “Кола-Кола”, “Епъл”, “Амазон” и други. Холдингът “Бъркшър Хатауей” на милиардера и филантроп Уорън Бъфет притежава най-големия дял в него - над седем милиарда долара към лятото на 2020 година.

С тези средства останалата част от фондацията реализира благотворителните цели на семейство Гейтс. В сферата на здравеопазването те подкрепят изследването и развиването на нови лекарства и ваксини. Борбата срещу глада, както и образованието са други акценти в работата на организацията. Списъкът на бенефициентите е дълъг. Сред тях са фармацевтични концерни като “Пфайзър” и “Байер”, както и организации като Световната здравна организация и Уницеф.

Гейтс не повтаря “грешката” да не е добре обвързан с политиката. Без контакти с политически и икономически играчи работата на фондация “Гейтс” би била немислима.

Между абсурдните конспирации и основателната критика

Заради ангажимента си по разработване на ваксини Бил Гейтс се превърна в обект на критики по време на пандемията. За защитниците на конспиративните теории той е същински враг: една от абсурдните теории гласи, че милиардерът искал да “чипира” населението, използвайки коронавируса за претекст.

Но работата на Гейтс повдига и сериозни въпроси. Някои смятат, че неутралността на СЗО е заплашена, защото фондацията на Бил и Мелинда е вторият най-голям дарител. Четвърти в тази класация пък е “Глобалният алианс за ваксини и имунизации”. Бил и Мелинда са сред основателите и дарителите и на тази инициатива.

Критиците виждат и друг порочен кръг: фармацевтичният бранш е сред сериозните бенефициенти от дарителството на Гейтс. Като инвеститор пък Гейтс печели от тяхната работа. Други виждат заплаха за демокрацията, защото благодарение на тяхната власт и тяхното политическо влияние супербогатите филантропи могат да определят приоритетите на помощта, докато структурните подобрения в здравните системи например остават пренебрегнати.

Не е ли филантропията резултат от неравенството?

Темата за филантропията повдига въпроси, с които философът Имануел Кант се занимава в своята „Метафизика на нравите": „Възможността да даряваш, която е резултат от добро стечение на обстоятелствата, е до голяма степен следствие от облагодетелстването на някои хора от несправедливостта на правителството, въвеждаща неравенство в просперитета, което налага благотворителност от страна на трети лица", смята Кант.

Във всеки случай филантропската дейност почти не е намалила състоянието на Бил Гейтс, защото акциите на “Майкрософт” непрекъснато растат. „Фактът, че присъствам в списък на най-богатите, означава, че не раздавам парите си достатъчно бързо“, заяви Гейтс в интервю за “Шпигел” през 2018 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 2 Отговор
    Ваксина за всички от Били.

    Коментиран от #14

  • 2 Стела ( сервитйорка в Джеронимото )д

    17 3 Отговор
    Желая му да не умре преди да стане на 66 !
  • 3 Руски фенклуб Копринка

    12 1 Отговор
    Желаем му всьо равно !
  • 4 2080г

    15 1 Отговор
    Лимит на богатството и преразпределяне на средствата над определения лимит към общ фонд за финансиране на другата част на повечеството.Край на клановете и финансовите спекуланти.

    Коментиран от #6

  • 5 Герпобедавинаги ™

    10 1 Отговор
    Вот гат !

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нюрнберг

    18 2 Отговор
    Мръсник ишюминат осуетява окончателното решение на пробоема с коронавируса като плещи глупости за ваксини.Китайска подлога.
  • 8 2080г

    26 3 Отговор
    Желая му да си натреска 65 ваксини на веднъж.
  • 9 Господар на уеба

    1 10 Отговор
    Желая му да е все така господар на уеба
  • 10 фффф

    21 2 Отговор
    Като чуя филантроп ми се повръща ! Вие знаете !
  • 11 2080г

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Руски фенклуб Копринка":

    Не,Ванга от отвъдното.
  • 12 козимой

    2 1 Отговор
    Желая му ДА БЪДЕМ ХОРА ДОБРИ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хипократ

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Лекари!
    Пcихиaтри!
    Изпълнeтe cи Хипoкрaтoвaтa клeтвa!
    Въдвoрeтe нa лeчeниe лудият Бoриcoв!
    Фалшифициращ изборите по лукашенковски!

    Наглият Бoриcoв пoдлуди и бългaритe!
    Тe вeчe нe прaвят рaзликa мeжду дoбрoтo и злoтo,
    мeжду иcтинaтa и лъжaтa!
    Между луди и нормални!
    Между простаци и порядъчни!

    Зaкoпaни нa дънoтo нa EC!
    Пocлeдни пo пeнcии и зaплaти!
    Първи пo cмъртнocт и кoрупция!

    Коментиран от #16, #19, #34

  • 15 КамеЛия от Олм

    2 9 Отговор
    Жълая му всие така успехи в начинанието ,да бъде всие така дубър и весил и да ньи радеюва с творчиството си дълги гудини занаприед !
  • 16 Капохрит

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хипократ":

    Ае гледам много други по-луди цвъкат наляо надясно

    Коментиран от #22

  • 17 Билгей

    20 2 Отговор
    Филантроп - Мизантроп ! На тоя очилат уруд светът дължи голяма част от психарията с коронавируса и той тепърва, ше се изявява !
  • 18 no name no face no number

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Руски фенклуб Копринка":

    Прав е конфискация и преразпределение смяна на системата

    Коментиран от #20, #21

  • 19 no name no face no number

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хипократ":

    Отдаена лексрите не дават хипократова клетва ами $,за тях пациентите са касички

    Коментиран от #23, #26

  • 20 Герпобедавинаги ™

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "no name no face no number":

    И как ще стане това ,като КОС е дал леки картечници на нашите момчета бизнесмени ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Капохрит

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хипократ":

    Лъжеш !

    Коментиран от #27

  • 25 Юююю

    9 0 Отговор
    Не показвайте рогатия!
  • 26 защо триеш

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "no name no face no number":

    Боко ФАКТОР.БГ!
  • 27 Хипократ

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Капохрит":

    Ти си Боко-трол!
    И с комунистическа радиоточка не се спори...
  • 28 43merl54

    12 0 Отговор
    Че го мразят знам, но не съм чувал някой да го бича.
    Опаа, то статията от ДойчеВеле. Ясно
  • 29 Гйкиоко

    1 3 Отговор
    Да е жив и здрав! От Коледа,чак до Великден!
  • 30 Милиардера

    11 1 Отговор
    ,,Ковчег джобове няма ,, и той един ден ще умре като всички останали
  • 31 Узи

    4 1 Отговор
    Ей тоя и другарчета ни е..а майката
  • 32 Крилатия

    1 1 Отговор
    Да е жив и здрав да доживее 200 години в ада да може да гледа
  • 33 К. Л. М.

    3 1 Отговор
    Бог да ви накаже! Не сте над хората и Бог. Спрете се!
  • 34 Та си пратен драскач от Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хипократ":

    Много преувеличи и нищо не коза за Доган Радев, Нинова асансьора Зицо, Ало Банов съм! Списъка е дълъг не е само ББ😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 35 София

    3 2 Отговор
    Б.Гейтс не се е развил сам. Той е от семейство на илюминати и само продължава делото на прадедите си. Много по - интересен е животът на Стив Джобс, който се е борил доста без да знае дали ще успее да си изгради кариера и най - тъжното е че умря, когато успя да ни остави смартфоните но явно за това е живял.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Голям Слон

    1 0 Отговор
    Инсталирах си Линукс на повечето машини и се радвам, че нямам нищо общо с този вампир.