Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 13:09 5 860 18

Как беше въведена най-високата заплата в света

  • женева-
  • заплата-
  • швейцария

Женева реши това след референдум

Как беше въведена най-високата заплата в света - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Преди седмици регионът Женева въведе най-високата минимална заплата в света, съобщи Би Би Си.

Медията дава подробности как се стигна до решението. Гражданите подкрепиха промяната с референдум.

Така одобрена беше минимална месечна заплата от 3735 евро или 4000 швейцарски франка. В региона живеят десетки хиляди работници, настанени в хотели, както и сервитьори, чистачи и фризьори.

Всички те са с минимални доходи. Подобна заплата звучи висока, но в Женева нещата не са точно такива.

Наемът на една стая възлиза на 1000 швейцарски франка месечно, трудно може да се изкара с 500 франка за храна, а осигуровките са по 550 франка на месец. За много работници новата минимална заплата ще осигури много по-добър начин на живот.

Много работодатели обаче се опасяват, че трудно ще могат да плащат подобни заплати в ситуация на ограничен бизнес. Промяната беше предложена след гражданска инициатива, която показа взаимната подкрепа в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 8 Отговор
    Не остана за кога. Като въведем дигиталния златен шекел като световна резервана валута, тия франкове ще стават само за подпалка.

    Коментиран от #3

  • 2 минчо

    12 10 Отговор
    ЛЕСНО Е ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ.ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЗА ФРАНЦИЯ САЩ ХОЛАНДИЯ И ДР. ТУК НИКОГА НЯМА ДА СМЕ ДОБРЕ БЪЛГАРИНА Е ГАДЕН И ЗЪЛ.ТОВА СЕ ОБОСЛАВЯ ОТ РОБСТВОТО.

    Коментиран от #6

  • 3 Моше Даян

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Освен това частна собственост ще има само за елита. На плебеите ще им вземат и кутийката изплащана половин живот.

    Коментиран от #5

  • 4 ехбгтоот

    18 1 Отговор
    Нее пък даваме 900 бруто или около 700 лв чисти на мед сестрите не може да на настигнете. НИЕ сме номер едно НО в дъното на класацията
  • 5 честен ционист

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Моше Даян":

    Не че ще им трябват на оня свят след шота.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Спокойствие

    8 5 Отговор
    Ние вече имахме гарантирана работа с гарантиран доход , здравеопазване , гарантирана почивка и спокойни старини. За съжаление едни предатели го развалиха и разграбиха всичко. Сега само ще четем и ще си спомняме.

    Коментиран от #8

  • 8 масрафа

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Спокойствие":

    го плаща нашето поколение.

    Коментиран от #9

  • 9 Масрафа ти

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "масрафа":

    Това което наричаш масраф , може би е откраднатото и натрупано в шкафчето и то не само бойковото.
    Ако не беше разграбено и предадена държавата сега щяхме пак да сме е първите 20 места на най добри икономики.
  • 10 Авеее

    4 1 Отговор
    Женева въвежда,а Бойко не дава. Т ва е пуложениьето.
  • 11 Хи хи

    2 4 Отговор
    И с тая заплата едвам наема си покриваш.И после фотосинтезираш.
  • 12 Осъзнайте го ,

    5 1 Отговор
    че нас ни разграбват повече от 30г. и продължават,а можехме спокойно да сме на нивото на Богатите,защото наистина сме богата държава!

    Коментиран от #16

  • 13 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НЕ ДОКОСВАЙТЕ ШВЕЙЦАРИЯ С МРЪСНИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ПРЪСТИ - ЕВРЕЙСКИ ДОЛАРОВИСТИ !!!! ЩЕ ИМА НОВА СВЕТОВНА ВАЛУТА ,КОГАТО ИКОНОМИКИТЕ СА ГОТОВИ- НА ИЗТОК !?!?!? А ВИЕ СЕМИТИ - СОРОСОИДИ- ЦИОНИСТИ ЩЕ СЕ МОЛИТЕ ЗА ОТЛАГАНЕ НА ХОЛОКОСТА -СРЕЩУ ЕВРЕЙСКИТЕ ГАДОВЕ --НЕ СРЕЩУ ГЕНИИТЕ ,ТВОРЦИТЕ - ВОДАЧИТЕ ЕВРЕИ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 14 Така е

    3 1 Отговор
    Каква е файдата да ти вдигнат МРЗ и държавата да ти я вземе ? У нас е същото. Дават ни примерно 40 лв. и веднага вдигат данъци , такси и цени и ни вземат 80 лв. Ставаме все по бедни.
  • 15 Софиянец

    2 0 Отговор
    Разбрах следното, живеещите в Швейцария плащат:

    25% от заплатата/дохда/ си за наем жилище
    12,5% за осигуровки
    12,5% за храна
    Т.е. до тук са изхарчили 50% от заплатата си. И им остават 50% да харчат за други неща.

    Но не разбрах в цената на наема включени ли са сметките за електричество, вода, отопление... Не разбрах работещите на МРЗ плащат ли местни и държавни данъци или бедните са освободени от плащане на данъци.

    У нас срдно държавата взима около 44% от дожодите на българите като данъци и осигуровки. И понежже 1 млн. деца и 2,2 млн. пенсионери не плащат данък върху доходите си и осигуровки. Пенсионерите плащата местни данъци и ДДС. Излиза че у нас работещите плащат над 50% от дохода си за данъци. Но простите дебили не могат да го разберат и продължават да гласуват за гербаджии и бесепари, които са създателите на тази система.

    Коментиран от #18

  • 16 Софиянец

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Осъзнайте го ,":

    Не ни разграбват 30 години, разграбват ни 75 години. До 1990 г. комунистите лъжеха дебилите, че им плащат заплати, а дебилите лъжеха комунистите, че работят. Лъжеха и за пенсии и за здравеопазване. Здравеопазването ни не е съсипано сега. 1988 г. нямаха материали да ми направят пломба. А когато ги получиха, некадърната зъболекарка ми правеше пломби, които сами падаха след месец. Пенсията на баба ми преди 1990 г. беше 60 лева месечно.
  • 17 Диджей Жоро

    0 0 Отговор
    ...работиХ пробно при един приятел в Швейцария и мога да ви кажа че и там не е супер. ..добре са тия които биват приети от супер бедни държави като африкански и България също.Добре са и евреите там щото мъжете през деня въртят далавери в синагогата и жените въртят електронна търговия с лаптоп под мишница цял ден и бели слугини им чистят дадени от държавата за ползване апартаменти и ни ток ни вода плащат многодетни семейства само, раждат и раждат -там социална система има яка и си живуркат само от майчинство и от детски на по 15-20 деца минимум, честно Ви казвам ...в Цюрих. ..И на всякъде там...А тук в КВ. ДИВДЯДОВО -ШУМЕН втора седмица спират тока в неделя за цял ден. ..НИКЪДЕ ПО СВЕТА КЪДЕТО СЪМ ХОДИЛ ЖИВЯЛ И ГОСТУВАЛ ...НЕ СЪМ ВИДЯЛ СПИРАНЕ НА ТОКА,ХОРА..направо ме върнаха в младежките ми години, милите от ЕНЕРГОТО. ..
  • 18 Гого

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Софиянец":

    Аз ще ти отговора защото от 2014 г живея тук в Берн ! Да в наема на квартирата в цяла Швейцария ти е вклучен ток вода парно всичко без гараж !
Новини по държави: