Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 22:00 1 951 7

Сделка за върховенството на закона в ЕС отваря пътя за одобрение на бюджета

  • ек-
  • ес

Решението за спиране на средствата за дадена страна членка ще бъде налагано по предложение на Европейската комисия с квалифицирано мнозинство - 55 на сто от страните членки

Сделка за върховенството на закона в ЕС отваря пътя за одобрение на бюджета  - 1
Снимка: Shutterstock

Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха временно споразумение по обвързването на европейските средства с върховенството на закона. То отваря пътя за одобряване на следващия 7-годишен бюджет на Общността и плана за възстановяване от пандемията.

Европарламентът искаше такова обвързване, за да ги подкрепи.

Новите правни разпоредби ще се прилагат не само в случаи на злоупотреба с европейските фондове като корупция или измами, но и при незачитане на основни ценности на ЕС като свобода, демокрация, равенство и зачитане на човешките права.

Преговарящите евродепутати са настояли данъчните измами и укриването на налозите също да се смятат за нарушение на върховенството на закона.

В споразумението има член, който изяснява обхвата на нарушенията, като, например, заплаха за независимостта на съдебната система, липсата на корекция на незаконни решения и ограничаването на правните средства на защита.

Решението за спиране на средствата за дадена страна членка ще бъде налагано по предложение на Европейската комисия с квалифицирано мнозинство - 55 на сто от страните членки, чието население представлява 65 на сто от гражданите на ЕС. Нито една страна-членка няма да може да налага вето.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде одобрено от Европарламента и Съвета.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Онзи

    2 1 Отговор
    Чиста работа. Няма смисъл от България. Да стане ЩАТ на ЕС и шр сме ок. аз съм ЗА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    4 1 Отговор
    ХУБАВО, НО ДОТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ФАЛИРАТ...ТЕЗИ, КОИТО СА НА ВЛАСТ. КАКВИ СА ТЕЗИ КОРАБИ , КОИТО СЕ КУПУВАТ, РАЗВЪРЗАХА РЪЦЕТЕ НА КОЛЕКТОРСКИТЕ ФИРМИ.., ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ..НЯМА!!! БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ САМО СТРАТЕГИЧЕСКА ТЕРИТОРИЯ .., ЗА НЕЧИЙ ЧУЖД ИНТЕРЕС ...
  • 5 ke da

    3 0 Отговор
    Браво само така! Бай Ганьо трябва да се научи да НЕ КРАДЕНЕ ! Иначе дебелия край на модерната тояга! Закона да се спазва от всички! И прозрачност по всякакъв начин , на всички нива!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сульо

    0 0 Отговор
    Ми Боко кво ша прай сега? Ша лижи задника на ЕС господарите си дорде му излезе пришка на язика....
Новини по държави: