Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 18:49 3 982 31

Кой ще спечели Белия дом - броенето и споровете продължават

  • джо байдън-
  • доналд тръмп

Тонът от двата лагера следва линията от края на изборния ден, когато Байдън изрази оптимизъм, а Тръмп поиска спиране на броенето на гласове в някои щати с твърдения за измама

Кой ще спечели Белия дом - броенето и споровете продължават  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо два дни след затваряне на избирателните секции все още няма ясен победител в предизборната надпревара в Съединените щати. Все още не е приключило броенето на гласовете в някои щати. Засега кандидатът на демократите Джо Байдън има по-добри шансове за спечелване на нужните 270 гласа от електоралната колегия.

По данни на Асошиейтед прес той разполага с 264, а досегашният държавен глава републиканец Доналд Тръмп - с 214. Данните и прогнозите в различните медии обаче се различават.

За момента няма обявени официални победители в щатите Аризона, Аляска, Джорджия, Невада Пенсилвания и Северна Каролина.

В Аризона Байдън води и преднината му се увеличи, като още вчера Асошиейтед прогнозира победа на кандидатa на демократите там.

При официална победа на Байдън в Аризона пътят на Тръмп към втори мандат се затруднява. Притеснителни новини за лагера на сегашния президент идват и от Джорджия, където резултатите към момента могат да доведат до победа на опонента му.

Тонът от двата лагера продължава да следва линията от края на изборния ден, когато Байдън изрази оптимизъм, а Тръмп поиска спиране на броенето на гласове в някои щати с твърдения за измама.

Щабът на президента се опита да спре броенето на гласовете в Пенсилвания и Уисконсин, като според "Фокс нюз" се очаква това да стане и в Невада, поиска се и повторно преброяване в Уисконсин и се поставя под съмнение боравенето с бюлетини в Джорджия.

За да обяви победа, Тръмп трябва да спечели в щатите, където все още води, включително Северна Каролина, както и Аризона или Невада.

Тръмп поиска Върховният съд да се намеси в броенето на бюлетини в Пенсилвания, след като по-рано два пъти отказа да направи това и така остави в сила решението на местните съдебни органи.

Според решението изпратените по пощата бюлетини с пощенско клеймо не по-късно от деня на изборите ще важат ако бъдат получени до петък.

В няколко американски града имаше протести срещу оспорванията при преброяването на гласове. В Ню Йорк се стигна до арести, в Минеаполис хора блокираха в продължение на часове пътна артерия, а в Портланд стотици се стекоха по улиците.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тръмп

    21 5 Отговор
    Преди изборите: Изборите са (до) на 3-ти ноември!
    Демократите след 3-ти: Чакай, чакай... ние тепърва почваме с нашите писма за гласуване! :))

    Коментиран от #6

  • 4 Така, като гледам

    21 27 Отговор
    Байдън е победителя.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    7 17 Отговор
    Зложил съм ресторанта, че Байдън ще спечели!

    Коментиран от #10, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анонимен

    2 4 Отговор
    Обама как може да го сравняваш с циганина. И доктир Чурков е, но за Кения.. Възпитани са.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Демокрация братиньо

    8 2 Отговор
    Избирателите ще гласуват докато Бай Дън не спечели.
  • 13 Гражданин

    1 23 Отговор
    Като не ви изнася Борусов, куфара и на терминала. Средно положение за мен няма,, или стоиш в бг и се примиряваш, или навън, НО... Там се работи яко. Има работа, но не търсят хора за пилитуци или на стол-чиновник. Черната за булгар, но поне да се отнасят с уважение, а някои като чуели източноевропейци, България.. Лошо им ставало.. От Бойко Борисов и сие... Последното ми го подаде компютара бате хохо

    Коментиран от #16, #28

  • 14 Рико

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    За всеки случай изнеси ракията. Ако нямаш къде,моето мазе е голямо.
  • 15 Боко е ром

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ти в ред ли си":

    Боко е с.иган. Както биологичния си баща Тодор от Правец.
    Заченат бил в резиденцията на Тато.
    Така говорят под сурдинка в Банкя...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анонимен

    3 6 Отговор
    Бойко и Тръмп много си приличат. И двамата лъжат на длтж и шир, а байдън скован, като слави, стар ерген ми мясат двамата комунисти от ссср, кгб
  • 18 Ицо

    6 11 Отговор
    Рижавият пуяк да събира вибраторите на словенската уро спия ида опразват Белята къща.
  • 19 разума

    4 7 Отговор
    Къде отиде местното население на САЩ. Май са пренебрегнали емигрантите и сега си патят.Такъв геноцид на друго място по земята няма.Сега остава да се самоунищожат в борбата за власт
  • 20 Дъмб

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "тръмп":

    А извинявай, чия администрация поряза финансирането на успс, за да спре и бойкотира нарочно именно вота по пощата. Извади си главата от пръстта и бъди разумен човек а не плямпащ щраус.
  • 21 Дъмбър

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "тръмп":

    И къде преброи 200к като разликиве между двамата в момента са 8 милиона ???
  • 22 барчо

    12 2 Отговор
    Тоя път хората срещу Тръмп са решили директно да манипулират изборите. Там където гласоподавателите са за Тръмп са раздали вместо химикалки, флумастери и бюлетините ще са невалидни. По пощата гласуват главно за Байдън и още сега са хванати умряли да гласуват. Интересно как починал е заявил да му пратят изборна бюлетина и после как комисията я приема като валидна. Тръм обаче няма да се даде ви ще бъдем свидетели на гоооолямо шоу. Много интересна правова държава за пример. Капитала е способен на много мерзости за пари и граница няма.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 барчо

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "тръмп":

    Точно това гледах по една телевизия. Изтъпанчи се един шеф на поща и каза, че имало разпореждане ОТГОРЕ определен брой, не разбах точно пристигнали бюлетини да не се завеждат, като за тях се запазят входящи номера. Броенето ще е до 7ми и явно ако стане нужда, ще и сменят вота. Предполагам става въпрос за щатите, които са за Тръмп.
  • 25 Перо

    8 1 Отговор
    Тръмп направи стратегическа грешка,че се хвана на соросистката въдица КОВИД,да се гласува с книжни бюлетини по пощата,вместо организирано с мерки за безопасност,традиционно,машинно гласуване. Това е приложено в БГ,чрез марионетния мутренски тежим,два пъти.
  • 26 Лален

    10 0 Отговор
    Видно е че изборите им са манипулирани не важно кои ще спечели. Следва гражданска воина. За жалост и ние вървим на там.
  • 27 този който

    2 3 Отговор
    Ти не знаеш кой....Млъкни и чакай, бъди търпелив и смирен...нещастник ..!!
  • 28 Вие

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гражданин":

    с Баце на терминала!Кърлежи не ни трябват ,имаме си достатъчно от ГЕРБ!
  • 29 1234

    1 3 Отговор
    На двамата работата е хърбел и щърбел
  • 30 Рико

    3 1 Отговор
    Ако бях на един от двамата, щях да се оттегля в полза на другия. Достатъчно много са гласувалите за него и демокрацията няма да бъде компроментирана, а имиджът на страната ми струва повече от моите амбиции. До къде ги доведе сбърканата им избирателна система. И като продължават упорито да не я променят! Нещо като не работи,колкото и да ти е в сантимента,го изхвърляш и вземаш работещото.
  • 31 Хакер

    3 0 Отговор
    Сцената е САЩ, а борбата е задкулисно геополитическа и е сблъсък между интересите на Китай /за Байдън/ и избраникът и фаворит за Русия/Тръмп/..!!!