Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 18:00 4 240 22

Анкара: Изходът от изборите в САЩ не променя нищо за Турция

  • турция-
  • сащ-
  • джо байдън

В южната ни съседка се надяват, че новата администрация ще работи не с терористични организации, а с държави, посочи вицепрезидентът Фуат Октай

Анкара: Изходът от изборите в САЩ не променя нищо за Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изходът от изборите в САЩ не променя нищо за Турция. Очакването ни е, че ще бъдат избягвани едностранни подходи, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай днес в първа реакция от Анкара след изясняването на изборната победа на Джо Байдън.

Октай говори в предаване за турската телевизия Канал 7.

"В която и страна да има избори, това не променя нищо за нас. Не е добро или лошо. Турция има собствени интереси и външна политика", каза вицепрезидентът, предава БТА.

Октай подчерта, че Турция има водещи теми със САЩ и те засягат държавите, а не отделни личности. Като една от тези теми той посочи борбата с тероризма.

"В нашия дневен ред е (борбата с) ФЕТО. Няма нищо по-естествено от това да искаме екстрадиция", посочи той, имайки предвид настояването на Турция САЩ да ѝ предадат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, лидер на движението, обвинявано от Анкара за опита за преврат през 2016 г. Гюлен живее в Пенсилвания.

Октай заяви, че турската страна ще засили натиска си в тази посока.

Той открои също проблема с кюрдските бунтовници в Сирия, като спомена предоставената от САЩ помощ за сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/, смятани от Анкара за идентична организация с действащата в Турция Кюрдска работническа партия /ПКК/.

"Хиляди тирове стовариха оръжие тук. Осигурени бяха всякакви източници. Трябва да може да наречете терористите терористи", добави той, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Турция се надява, че новата администрация "ще работи не с терористични организации, а с държави", посочи още вицепрезидентът, цитиран от ТАСС.

Сирия, Източно Средиземно море, Ирак, Азербайджан, Кипър и отношенията с Гърция бяха други от споменатите въпроси от "пряк интерес" за турската страна.

"Поведението на новата администрация ще ни окаже влияние. Това е, което ние ще следим из късо. Очакването ни е да се избягват едностранните подходи", добави още той.

Това лято Джо Байдън разгневи турските политически партии, след като бе разпространен видеозапис, заснет през декември, на който той призовава за подкрепа за турската опозиция за свалянето на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите през 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анкара

    6 10 Отговор
    е народът ! Диктаторът определя правилата за сега!
  • 2 минчо

    16 20 Отговор
    ТУРЦИЯ АКО СКАЧА НА НЕРВИТЕ И НА БАЙДЪН ДА НЕ ЧАКА ДОБРО.
  • 3 ke da

    21 14 Отговор
    Така ти се иска да е, но наместниците НЕ! Ердогане дните са ти преброени, каквато и охрана и каквато и чистка да правиш, твоят народ ще те отхвърли, той избра светския живот на мюсюлманина, а не като ограниченият ирански твърдолинеен ислям!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 розово

    5 10 Отговор
    Ако кажеш нещо против Ердоган ти си терорист.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мари

    24 5 Отговор
    Ердоган мисли за народа си всячески! Гледайте България да оправите, че лошо ни се пише !
  • 9 Архимандрит

    12 9 Отговор
    Може и да промени и то скоро! Човекът на Москва загуби изборите! Путин е тежко болен и трепери, а и едвам се държи на краката си /има клипове които доказват това/. Пита се от какво се разболя-от загубата на Тръмп или Господ го мачка вече…?? Близките му го молят да се оттегли от президентството от януари месец, но струва ми се, че вие поклонниците на Путин трябва да бъдете готови за кофти новина още около Коледа!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Fenasi Kerim

    5 6 Отговор
    Министърът на финансите на Турция е изтрил профила си в Туитър. В Инстаграм е написал че поради здравословни причини подава оставка.

    Коментиран от #15, #18, #22

  • 14 Енес Кантер

    6 6 Отговор
    Ердоган, ти си следващият след Тръмп.
  • 15 xexexe

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Fenasi Kerim":

    а здравословните причини са неговото порно видео с модела или унизената лира
  • 16 Васил лески

    9 3 Отговор
    Ердоган е вашия лидер аз глупака скачах против изконната турска власт и ви докарах болшевишка робия
  • 17 Вярно е

    9 9 Отговор
    За Турция наистина нищо не се променя. Лирата продължава да се обезценява и така ще бъде и по времето на Байдън....Докато Ердоган е на тоя пост така ще е
  • 18 Hационален зет

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Fenasi Kerim":

    1 Не съм казвал такова нещо в Туитър, акаунтът ми беше хакнат. 2 Не съм аз и моделът във видеото, а други, които приличат на нас. 3 Не се интересувам от обменния курс на лирата.
  • 19 Хасан

    4 3 Отговор
    С Ердоган или без Турция си има своя независима външна политика ..Ердоган е по умерен докато кемалистите са много по активни ..анексирането на Хатай , Северно кипърската турска република са извършени все от кемалисти
  • 20 гринго

    10 2 Отговор
    Турците пак ще се оправят, защото имат политици, които поставят интересите на Турция на първо място. Особено външният им министър е номер едно
  • 21 минчо

    2 2 Отговор
    ПРАВИ СА ТУРЦИТЕ ТЯХ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СА ЗАМЕТРЪСНА ЗОНА
  • 22 Cumhurriyet

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Fenasi Kerim":

    В разговор с Реджеп Тайип Ердоган председателят на парламента Бюлент Аринч каза, че ако финансовият министър Албайрак не подаде оставка поради лошото състояние на икономиката, около 30-40 правителствени депутати ще се присъединят към опозиционните партии, особено тези на бившия премиер Давутоглу и бившия министър Али Бабаджан. На среща между вътрешния министър Сюлейман Сойлу и депутатите той потвърди намерението им и информира Ердоган. След това развитие, Ердоган осъзна сериозността на ситуацията и по време на срещата си с Албайрак изрази мнението си, че е уместно да подаде оставка.
Новини по държави: