Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 20:20 2 509 30

Над 1100 руски войници вече са в Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • владимир путин

Двете страни са дали над 4000 жертви, включително цивилни, 8000 са ранени, а десетки хиляди са прогонени от дома си

Над 1100 руски войници вече са в Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военнотранспортната авиация на Русия за три денонощия е прехвърлила в Нагорни Карабах повече от 1100 руски миротворци. Това заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

"За три денонощия са извършени 73 полета, превозени са 1103 военнослужещи, 168 единици техника", каза Шойгу на съвещание за хуманитарните въпроси в Нагорни Карабах при руския президент Владимир Путин.

По думите му прехвърлянето на военна техника продължава с "25 полета на денонощие".

Според данни на руското министерство на отбраната основата на контингента ще бъде формирана от 15-а отделна мотострелкова бригада (миротворческа) на Централния военен окръг. Командният пункт на миротворческата операция ще бъде разположен в района на Степанакерт.

Броят на убитите при военните действия в Нагорни Карабах е надхвърлил 4000, а на ранените - 8000, заяви днес Путин на съвещание за хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах. Той отбеляза, че броят на бежанците по различни оценки е десетки хиляди.

"Много културни обекти" и гражданска инфраструктура в Нагорни Карабах са били унищожени, добави руският президент.

Путин каза, че приетата на 9 ноември тристранна декларация за Нагорни Карабах е "позволила да се спре кръвопролитието и да се стабилизира ситуацията. "Обстрелите и въоръжените сблъсъци изцяло са прекратени", подчерта той.

Русия по молба на ООН се договаря с Азербайджан и Армения за възможността структури на световната организация да могат да присъстват в Нагорни Карабах, заяви на съвещанието руският външен министър Сергей Лавров.

"Поддържаме контакт с международните организации, които се занимават с хуманитарна дейност. Това са преди всичко Бюрото на върховния комисар на ООН за бежанците, Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН и Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Всички тези структури присъстват в региона, но не непосредствено в Нагорни Карабах. Сега осъществяваме контакти с нашите арменски и азербайджански колеги и по молба на структури на ООН се договаряме за това, те да могат да разгърнат присъствието си непосредствено в Нагорни Карабах", каза руският външен министър.

Трупове на войници, етнически арменци, бяха наредени днес в участъци от планински път в Нагорни Карабах, по който се придвижват камиони и бронирани автомобили с руски миротворци, след подписването на мирно споразумение между Армения и Азербайджан, предаде "Ройтерс".

В момента Русия разполага близо 2000 войници, танкове и друга бронирана техника, за да гарантира спазването на примирието. То беше договорено тази седмица след 6 седмици война за етническия арменски анклав в Азербайджан и съседните райони, в която подкрепяните от Турция азербайджански сили завладяха части от територията.

Мащабът на разрушенията днес показва колко отчаяни са били сраженията.

Руска колона, придружена от журналисти на "Ройтерс" от арменската граница, премина край стотина мъртви етнически арменски войници, чиито тела лежат разпръснати край пътя. Войник лежеше проснат в средата на пътя, докато конвоят изкачваше хълм, отбелязва "Ройтерс".

Автомобили, надупчени от снаряди, и микробуси задръстваха крайпътни участъци, както и изгорял танк и повредени военни превозни средства.

Няколко надгробни камъка край пътя бяха повредени, а по надупчени от куршуми автомобили имаше графити, сред които и свастики. Графитите напомняха за кървавия изблик на етническо насилие по съветско време срещу арменците в Азербайджанската съветска социалистическа република. Не е ясно кой е автор тези графити.

В Лачин, по-близо до Армения, група мъже, етнически арменци, които казаха, че са се сражавали в силите за защита на Нагорни Карабах, вдигнаха ръце за поздрав на преминаващия руски конвой, но заявиха, че не се радват на мирното споразумение.

50-годишният Сурен Заракян разказа, че през 90-те години на миналия век се е преместил в Лачин от арменската столица Ереван, след като арменците поеха контрол над тези територии в първата война за Нагорни Карабах.

Женен, с две деца, той е гледал пчели, но сега не е ясно дали районът с кошерите му, съгласно споразумението, няма да бъде предаден на Азербайджан.

Заракян каза, че е изпитал срам, когато чул за споразумението, което замрази териториалните претенции на азерите и проправи пътя към разполагането на войски на Москва в анклава.

"Очаквах от Русия повече и по-бързо", каза Заракян. "Но Русия е заинтересувана от базите и целите си. Няма значение дали базата е в Азербайджан или в Армения. Тя е заинтересувана в това да не допусне тук турците."

Арменецът от Нагорни Карабах казва, че не иска да живее редом с азери, но признава, че азерските сили, с турска помощ, са били по-силни, а ролята на дроновете е била решаваща.

"Те свършиха 90 на сто от работата", казва със съжаление Заракян. Спомня си как са лежали и не са виждали нищо и непрекъснато са ги бомбардирали - нощем, сутрин и през деня.

Двете страни са дали над 4000 жертви, включително цивилни, 8000 са ранени, а десетки хиляди са прогонени от дома си, каза днес руският президент Владимир Путин.

Близо до град Калбаджар, на друг път, се виждаше как етнически арменци се изтеглят. Камиони, пълни с покъщина, си проправяха път между тежко натоварени автомобили на път към Армения.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 REX REGIS UNIVERS

    25 2 Отговор
    Путин е човека.
  • 2 Присмехулник

    9 13 Отговор
    Русия много късно се намеси,чакаше да се превземат 2та града и хайде от нас да мине...Мизерна работа...

    Коментиран от #5

  • 3 Путин мужика

    5 33 Отговор
    Россия няма икономиката вече да изпраща войници навсякъде. Икономически Руската федерация е разпадната от Путин скритият евреин. Днес ако ходим в Россия с 5 хиляди лева това правят 234 хиляди рубли хаха

    Коментиран от #11, #13

  • 4 Дипломат номер 1

    27 4 Отговор
    Путин спря смърта там ,иначе щяха да се изтрепят!

    Коментиран от #12

  • 5 Kcaniba

    27 7 Отговор

    До коментар #2 от "Присмехулник":

    Русия точно на време се намеси.
    А именно - предотварти поредният геноцит над братският , арменски народ.
    2. Охлади соросидните умове на днешните елити на Армения - предатели и платени компанионки на сороснята.
    Да, Армения плати си скъпо софрата.
    Но, тя си я надроби.
    Точно като нашите продажни тикви....
  • 6 az #Победа75

    27 5 Отговор
    25 полета на денонощие! Руската ВТА работи сериозно! А 15 мотострелкова бригада е била задействана и през 2008г., когато насмете грузинците, обучени и въоръжени от САЩ и НАТО, помните ли???
  • 7 Месут

    13 19 Отговор
    Сега в Бг агресивната арменска диаспора да си седне на задните части . От месец и половина сипят лъжи към Турция и Азербайджан. Сега оплакват убитите бандити които бяха окупирали азерските заеми.Тези арменски елементи родени в Бг , семействата на които са от над 100 години граждани на България да се определят какви са. Български граждани или агенти на Армения и АСАЛА.
  • 8 Хасан

    16 7 Отговор
    В крайна сметка това е част от територията на Азербайджан където живеят арменци ...ако бяха се отказали по мирен път сега синовете им щяха да са живи ..все едно турците от Делиормана да кажат не искаме да живеем с българи
  • 9 Хасан

    7 17 Отговор
    Интересно защо се споменава и Турция ..Азербайджанци си освободиха земята си
  • 10 Osman

    13 17 Отговор
    За разлика от арменските терористи от Асала и Дашнакцютюн които учавстваха в окупацията на Карабах преди 30 години и изгониха азерите от там в рамките на 10 часа без да могат дори да вземат по една връхна дреха, в момента азерската тюркска армия не пречи на заминаващите арменци да вземат цялото си имуществои да се изнесат спокойно. В единия случай става дума за варвари а в другия за хора

    Коментиран от #26

  • 11 Руснак СССР

    22 6 Отговор

    До коментар #3 от "Путин мужика":

    Много си в грешка. Точно Владимир Владимирович изправи страната на крак, след марионетното управление на Елцин предателя.
  • 12 Хи хи

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дипломат номер 1":

    Или щяха да ги изтрепят. Освен Карабах, щяха и Армения да загубят
  • 13 Бай Курти

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Путин мужика":

    А ти дали си виждал 5000 лв . или се правиш на отворен и получаваш 5 лв на час за да рекламираш СОРОДИСКИЯ евреин който е персона нонграта даже в родната си страна. Ако не бяха РУСНАЦИТЕ , АРМЕНИЯ щеше да капитулира .Техният министър председател ДЕМОКРАТ се правеше на много отворен и си мислеше че /Франция/Англия и САЩ ще им помогнат но освен морална подкрепа и горещи целувки друго ЙОК . ПОГЛЕДНИ КАРТАТА И ВИЖ от къде може да получи помощ . Единият път е през Турция другия РУСИЯ, Иран и ГРУЗИЯ Първите 3 едва ли ще пуснат помощ за ЕРМЕНЦИТЕ. А Грузия яде спарчето и едва ли ще посмее да се намеси. НАПРАВИ СИ САМ ИЗВОДА

    Коментиран от #21

  • 14 Хасан

    3 3 Отговор
    Не ми харесва това ич не ми харесва,
  • 15 Borislav Popov

    12 6 Отговор
    Реално Армения без Русия е загубена, във военно отношение те са по зле и от нас,само като сравним въоръжението на двете воюващи държави и нещата са кристално ясни,азерите имат няколко ескадрили Миг29,срещу това арменците могат да противопоставят 20на СУ 24 и...само ЕДИН изтребител Миг25,с танковете и ПВО е същото, азерите имат около 1000 танка,една част са Т90,няколко дивизиона С300,срещу 500 арменски танка ,повечето немодифицираната версия на Т72 и няколко остарели ПВО системи С75 и С125,като добавим и израелските дронове( турските не ги броим,според самите азери те са кьорфишек) и мачът е ясен още преди да е започнал....интересно как шепа етнически арменци устискаха близо два месеца срещу пълчищата от азери,турци и наемници

    Коментиран от #16, #20, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Borislav Popov

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "БАХ ТИ НИКА":

    Хаха може да са ги планували като нас..другото десетилетие.
  • 18 Уточнявам

    3 11 Отговор
    Миротворци- да се чете “ГЛАВОРЕЗИ”!
    Така нещата си идват на място.
  • 19 Ердоган и Путин си стиснаха ръцете

    4 0 Отговор
    Ердогановите птици на мира донесоха победата на Азербайджан, а руснаците ще пазят мира на земята. Така и двамата получиха каквото искат. Русия завърна Армения в руската орбита и секна всякакви мераци на арменците за живот извън пиринският рай. Затова в Ереван не секват повсеместните тържества
  • 20 Видяхме ги как устискаха

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Хахахаха...наториха азерската земя

    Коментиран от #28

  • 21 Абе байно

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Курти":

    Тя Армения капитулира бре ако не си разбрал хахаха
  • 22 Хасан

    1 9 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Първо арменците очакваха по голямо нападение,разрушаване на градове и цивилни жертви с което да създат негативно обществено мнение по света срещу азерите ..но напротив ..азерите с турски дронове извършиха точкови операции ...нарочно дълго продължиха по дълго за да изтощат арменската армия и икономика ..и тая провокация с руски хеликоотер развали плановете

    Коментиран от #23

  • 23 туй то

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Всъщност времевият прозорец оставен от Русия, на Азербайджан приключи . Този прозорец също може да де бил до планираното завоюване на определена територия . Първото споразумение за спирането на огъня е всъщност първият жълт картон от страна на Руснаците , че е време да се спира. След което бързо и удобно се намира втори повод със свалянето на хеликоптера , и двете руски жертви , което значи -Вие сте виновни за смъртта на тези хора защото се биете в нарушение на договореното първо спиране на огъня , и сега нашите ръце са развързани да предприемем ответни мерки . Изпитвам доза съмнения , дали не са облекли от моргата два трупа с пилотски екипи , и хеликоптера да е управляван дистанционно до там.

    Коментиран от #24

  • 24 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "туй то":

    В крайна сметка Азербайджан си върна териториите ,милиони бежанци ще се върнат по родните си места и ще има връзка между Нахчиван и Азербайджан

    Коментиран от #25

  • 25 Така е

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    В крайна сметка Азербайджан си върна някакви територии , по-малко от половината , в което има някаква доза справедливост . В Азербайджан това се отразява като велика победа , но какво ли не прави пропагандата. А. Русия си охранява с армия и военни бази важният транспортен коридор , който има най-голямо значение , за тази територия.

    Коментиран от #27

  • 26 Хъш

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Osman":

    Аз съм българин Османе, но предците ми от Алтънкьой и Булгаркьой прогонени само с дрехите на гърба си , а след това преследвани и избивани по пътя от турска армия не биха се съгласили с тебе.
  • 27 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Така е":

    Яваш яваш бе ,чоджуум...управлението на Карабах ще мине към Азербайджан и арменците ще живеят много по добре там
  • 28 Borislav Popov

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Видяхме ги как устискаха":

    И как натуриха,над 3000 азери,1000 арменци и около 500 турци и наемници са на оня свят и в крайна сметка се случи това,което още през 1994 Русия трябваше да направи,а именно справедливо разделение на тези земи между азери и арменци,същият проблем и ние имаме със Сърбия относно Македония в историята, през 1913 вместо справедливо да разделим тази територия, ние се запознахме и искахме всичко,цяла Македония, острови в Егейско и разбира се от лакомия загубихме всичко,е арменците успяха,Карабах е техен,бе няколко планински района аризани вече на азерите
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.