11 Ноември, 2020 15:49 6 465 50

Кремъл осигури мира, но Турция спечели войната

  • азербайджан-
  • война-
  • нагорни карабах-
  • русия-
  • турция-
  • армения-
  • владимир путин-
  • реджеп ердоган

Арменският премиер нямаше друг избор, освен да се съгласи на унизително мирно споразумение

Кремъл осигури мира, но Турция спечели войната - 1
Снимка: TSK

Кремъл осигури мир в Южен Кавказ със сделката си за прекратяване на шестседмичния конфликт между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах, но Турция спечели войната. Така британското издание The Telegraph коментира ситуацията в Нагорни Карабах.

Силната турска политическа подкрепа, модерните безпилотни летателни апарати и опитните турски военни обърнаха баланса към Азербайджан и му позволиха да превземе арменските позиции в почти непревземаемата планинска крепост Нагорни Карабах.

Арменският премиер Никол Пашинян вероятно нямаше друг избор, освен да се съгласи на унизително мирно споразумение, което гарантира надмощието на Азербайджан и принуждава войниците му да напуснат околността. За турския президент Реджеп Тайип Ердоган експанзионистичната външна политика е от основно значение за неговия имидж.

Войната показа и ограниченото пространство на Русия за маневриране в Южен Кавказ. Сега тя се нуждае от турска подкрепа, дори и да е на заден план, за да наложи стабилност. Кремъл се опита два пъти да наложи прекратяване на огъня, но и двата пъти се провали. Що се отнася до Запада, той изглежда категорично незаинтересован. Опитът за прекратяване на огъня, договорен от САЩ, се срина почти веднага, след като мастилото изсъхна върху документите. Разсеян от коронавируса, терористичните атаки и президентските избори в САЩ, Западът пропусна значението на войната в Нагорни Карабах.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    75 31 Отговор
    Зависта ще изяде ингилизите и техните стари приятели турците. Ингилизите едно време докараха с търговския фло турската армия от Албания да попречи на Руската армия да освободи България!

    Коментиран от #8, #29

  • 2 Мда

    65 44 Отговор
    Всяко правителство (или лидер), което приема турски сили на своя територия, трябва автоматично да загуби международната дипломатическа подкрепа, да бъде обект на санкции и да бъде обект на международни действия като държава, спонсорираща тероризма.
  • 3 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    54 36 Отговор
    Руските части бетонираха арменците в Нагорни Карабах за вечни времена!
  • 4 минчо

    23 36 Отговор
    РУСИЯ ПОМОГНА НА АЗЕРИТЕ.САМО ТУК В АГОНИЗИРАЩА БЪЛГАРИЯ ГОВОРЯТ ОБРАТНОТО.НО ТАЯ МЕЧКА СЕГА Е В АРМЕНИЯ НООО ПОСЛЕ ЩЕ ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ
  • 5 Хасан

    38 18 Отговор
    Много провокативни статьи от страна на англичаните..как им се иска да бъдат на Каспийско море както преди 100 г ..азербайджанците си отвоюваха своите окупирани територии
  • 6 Мдам

    60 7 Отговор
    Ингилизите са бита карта.Една отминала империя без никакво влияние.Ако падне и Сащ с тия е свършено.
  • 7 Андрей

    50 30 Отговор
    Точно обратното което е и истината пишат немските медии. Путин спечели , Турция изгуби. Но като знаем, че ингилизите садолнаИзмет и разработват забранени бойни вещества като " новичок" например никакво доверие неможе да им се има.
  • 8 гост

    16 28 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Хаха - осигурили били ...Осигурили са дедовия ми мужиците ... ;)
  • 9 яяяяяя

    32 13 Отговор
    Руската армия е в Азербайджан! Голям успех за Турция и соросите , които припяват! Главата на пашинян още е на раменете му. И днес!!!
  • 10 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    13 11 Отговор
    Остров Бангладеш в Европа се обади! Колонизаторите бяха претопени от колонизираните.
  • 11 урок първи

    24 9 Отговор
    държава която няма атомно оръжие е загубила всяка война с ядрена държава преди още да я започне.

    Коментиран от #35

  • 12 В.В.П.

    39 12 Отговор
    Путин се бетонира ,в Кавказ..Кво е спечелил Реджеп???.Англитата,както винаги лъжат света..Лъгаха за С.Антонов,И винаги,И за всичко...Лъгаха,че В България,нямат хората частна собственост..Оказа се ,че българите,имаха 90%,а глупаците инглез,25%...За средна класа,говорим,разбира се....Да си гледат острова..

    Коментиран от #14

  • 13 ввв

    5 2 Отговор
    https://fakti.bg/mnenia/527673-moskva-izigra-blestashto-kartite-si-v-hoda-na-voinata-za-nagorni-karabah
  • 14 Монгола

    35 6 Отговор

    До коментар #12 от "В.В.П.":

    Имат 2 чешми, една за топла вода и една за студена пълни мивката и от двете и почва да си мие сурата като от ведро през средните векове е тва са ингилизите!
  • 15 Сандо

    15 2 Отговор
    Не можете ли да си намерите журналисти,които са компетентни?Ами дори тук,във форума,пишат хора,които много по-точно и вярно ще оценят различните събития.Плащата пари нахалост,макар че във всичко трябва да се съмняваме.
  • 16 1944

    15 18 Отговор
    технологично северомонголците останаха на ниво 1980г. ако не са ядрените ракети и ние ще ги превземем.
  • 17 bbb

    29 6 Отговор
    Абе Турция и Русия действаха заедно, още ли никой не разбра ?!?!?
  • 18 Калоян

    20 7 Отговор
    Денизчо без капка съмнение подчертава по всички възможни начини турските си корени.

    Коментиран от #39

  • 19 Бай Ганю обича Азия...

    12 6 Отговор
    Източник на революции, деспотизъм, геноцид, войни и мизерия...
  • 20 Фактология

    24 17 Отговор
    Дрън,дрън, че пляс.Арменците, искаха цветна револиция-направиха си я,искаха демократично избран президент, избраха си го.Когато им опря яйцето се обърнаха към лошият Путин,но той ги остави да си сърбат попарата, която арменците си надробиха.Толкова е елементарно та чак просто.Нима Путин неможеше да се озъби на азерите..Боже пребири си версиите.Просто остави арменците да разберат докъде им са силите.Но не е само това.Президентът на Армения не изпрати арменската войска, а самите местни от Горни Карабах с доброволците от Армения да се оправят сами.Нормално е да загубят.За какво победа говорите от страна на Турция.Неутралният коридор го охраняват руските части..Къде са турските ??? А бе ай..се.....р

    Коментиран от #21

  • 21 Хасан

    22 16 Отговор

    До коментар #20 от "Фактология":

    Турция не е участник в конфликта ..Азербайджан си взима незаконно окупираните от Армения земи ..бежанците ще се върнат по родните си места ..карабахкките арменци ще живеят по добре под Азерско управление

    Коментиран от #23, #50

  • 22 Боби

    10 18 Отговор
    Няма съюзник на Русия които да не е от губещите
  • 23 Биг бойс

    21 16 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Време е и гърците да си вземат обратно окупираните части на Кипър

    Коментиран от #26

  • 24 Фактология

    6 3 Отговор
    Ай, скрий се и ти бе...От родният ми край има огромна фамилия Джамбазови...Чистo натурални тракийци.Населеното място( Беше по времето на бай Тошо) с 98% /българи и 2 семейства турци.Нашите пра баби и баби и дядовци в езика употребяваха и доста турски думи.Все още политици на високо ниво употребяват думата (късмет)
  • 25 Карабах

    31 1 Отговор
    Остава поделен между Армения и Азербайджан. Азерите се възползваха перфектно от антируската политика на Пашинян. А арменците героично пребиха председателя на парламента си но не взеха пущките да се бият на фронта.
  • 26 Хасан

    14 10 Отговор

    До коментар #23 от "Биг бойс":

    Не е същото ..тука въпроса не е да си вземеш обратно или не а дали имаш правно основание ...турците имат правно основание в Кипър а азерите в Карабах

    Коментиран от #31, #34, #36

  • 27 ужас

    19 7 Отговор
    ълно невежество. Нагорни Карабах не е превзет. При първата война арменците завладяха около своите граници между Карабах и Азербаджан 7 азерски области, които да им служат като буфер. Сега азерите си върнаха част от тези области и когато стигнаха границата с Нагорни Карабах, Путин ги спря. Това беше червената линия. Ако Путин беше закъснял с няколко дни, азерите щяха да завладеят столицата на Карабах, тя е близо до границата. На Пашинян му предлагаха, включително и Русия, да върне 5 от областите, а 2 да запази като буфер. Той отказа и получи 10 000 убити и сега ще загуби и 7-те области. Путин защити арменците в Карабах и не помогна на Пашинян. Пашинян дойде на власт с преврат и антируска риторика. Отмени 9 май, забрани руските телевизии, училища, филми. Искаше да закрие руската база. Сега ще си плати за всичко, мерзавеца.

    Коментиран от #30

  • 28 ЮКплюнки

    12 3 Отговор
    Напротив руските части спряха войната.
    Путин използвайки Ердоган и Азербайджан, натри носа на Пашинян, дето летеше на Запад, и сега Пашинян си седна на задника.
    Путин гарантира мира в Нагорни Карабах с руски части, нито Азербейджан, нито Ердоган ще припарят докато има руснаци там.

    Путин отново надигра британците в Кавказ, затова сега го плюят по РЕП-аджийските си медии.
    Скоро ще ги измете и от Украйна заедно с Тръмп.

    А британците да си стоят под карантина, да си гледат пандемията у тех си...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ужас

    13 16 Отговор

    До коментар #27 от "ужас":

    Турските безпилотници действаха докато там се появи руската РЕБ "Красуха-4". После започнаха да падат като натровени птици. Ердоган не получи това, което очакваше. Неговият подпис го няма под решението за спиране на огъня. Там е подписа на Путин. Интересно какъв е бил ултиматома на Путин за моментално спиране на огъня. Свалянето на въртолета изглежда изигра ключова роля.

    Коментиран от #43

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 10 Отговор
    РУСИЯ е гарант за МИР МИР МИРЪТ
  • 33 ежко

    8 1 Отговор
    А другите мислят другояче......"Мocквa изигрa блecтящo кaртитe cи в хoдa нa вoйнaтa зa Нaгoрни Кaрaбaх
    Дoкaтo трaeшe aрмeнo-aзeрcкaтa вoйнa, Руcия cи трaeшe, изчaквaйки пoлoжeниeтo нa aрмeнцитe дa cтaнe нaиcтинa нeудържимo, зa дa ce нaмecи в пoдхoдящия мoмeнт. Кaктo и ce cлучи."
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 оня

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "урок първи":

    урок втори: да заплашваш с ядрено оръжие съседна държава е все едно да пикаеш срещу вентилатора! мислете преди да пишете глупости и си спомнете чернобил и последствията за всички съседни държави включително България!

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хасан

    13 10 Отговор
    кремъл се намеси и азерите не спечелиха ,35% остават в арменците,ако не беше кремъл всичко щеше да е наше,кремъл от 400 години се меси в работоте на Турция но чашата ще прелее,ще има ...Турция няма вечно да търпи кремъл
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ха ха

    4 12 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Марш в Анадола да се разслабиш ли,освободиш ли,отпуснеш ли.Българите от роби нямаме нужда,още повече от неграмотни, късокраки и незачитащи законите на републиката ни талибани.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Започнали да падат байрактарите хахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "ужас":

    А защо тогава Армения капитулира бре

    Коментиран от #45, #47

  • 44 Сеирджия

    11 2 Отговор
    Само Хасан може да изкара нервите на тия прости Ганьовци.Вижте Хасан не е спал в час по етика.А Ганчо е мислил за него да не му е добре стига на Вутьо да му е зле.Хи хи
  • 45 оня с магарето

    2 9 Отговор

    До коментар #43 от "Започнали да падат байрактарите хахаха":

    Е туй е въпроса! Сега да видим с какво разполага Армения......Военновъздушните сили разполагат с 15 самолета СУ-25 за наземни атаки, един МиГ-25 изтребител, 16 Мил Ми-24 хеликоптери, шест L-39, 16 Як-52, 3 Ил-76, 18 Мил Ми-8, както и 10 Мил Ми-2.Най модерните им системи за ПВО са С75 и С125........и тия арменци 2 месеца тръшлявиха азери,турца и сирийски наемници с това въоръжение, Мали,мали

    Коментиран от #48

  • 46 барчо

    4 1 Отговор
    Ами еуементарно. Плашинян не е политик, а метежник от улицата и точно като такъв се прояви и в политиката. Първото нещо е, че той се дистанцира от Русия и търсеше западни съюзници. Второто е, че заради първото и Русия няма защо да си мърда пръста. Но в края на краищата заради тъп ......... на Азербейджан да свали руски хеликоптер Армения беше спасена от Путин от пълен разгром.
  • 47 ужас

    2 8 Отговор

    До коментар #43 от "Започнали да падат байрактарите хахаха":

    Алиев 3 часа преди да подпише примирието говореше за война до пълна победа. Къде е пълната победа, бре. В чии ръце е столицата на Карабах, бре. Може ли да се победи държава без да се превземе столицата ѝ , бре. При положение, че Русия вкарва войски в Азербаджан, това победа или капитулация ли е, бре.
  • 48 Ннн

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "оня с магарето":

    Прочети малко руски източници ако го разбираш езика за да се ориентираш! Според руснаците байрактарите и израелските дронове-камикадзе са унищожили 6 КОМПЛЕКСА С300; 243 танка и саута и над 30 дота и укрепени командни центрове! А арменците стреляха с тактически ракети СС20 но нищо не постигнаха просто руската техника е безнадежно остаряла морално и физически като москвичите алеко и ладите 5-ци! Затова не бяха равностойни сраженията!

    Коментиран от #49

  • 49 Мария

    1 5 Отговор

    До коментар #48 от "Ннн":

    Стига си лъгал,Армения няма С300,не си фантазирай или четеш от анадолската агенция ,която може да напише,че и космически кораби са свалили измислените им дрончета,измисленият байрактар може само някой камион или бтр да извади от строя,неговата 20кг бойна глава няма мощта и силата да неутрализира танк от рода да речем на т72,вземи и прочети с колко танка разполага Армения........428
  • 50 чалма тв

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Забрави,щом руски войник стъпил там, азери загубили карабах за вечни времена...Днеска имаше интервью с Путин..неговите думи"ако някой посегне на нашите миротворци"...и даде пример с Грузия,която атакувала руски сили и накрая Русия призна независимост на Абхазия и Севената Осетия...така че тихо инак ще признае и Арцах,затова азери да не дигат пушилка..