Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 14:26 4 379 46

България да покаже приятелство към Северна Македония

  • северна македония-
  • опозиция-
  • българия

Македонската опозиция с призив

България да покаже приятелство към Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Българската страна не трябва да блокира Северна Македония за европейски преговори. Това заяви представителят на македонската опозиция Християн Мицковски, цитиран от Нова Македония.

Проведено беше заседание на опозиционната коалиция. Излязоха с обръщение, според което македонският език и неговата история са неоспорим факт.

Той е бил потвърден и признат от международната общност. Очаква се България да подкрепи европейското бъдеще на Северна Македония.

Така страната ще покаже своето приятелство. Призовава се и за признаване на македонското малцинство и неговите европейски права в страната.

Българските представители заявиха, че вероятно ще наложат вето за преговорите. Очакват се допълнителни разговори за общото минало.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев призова за партньорство. Мнението му е, че трябва да има единство по темата.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    71 1 Отговор
    Никога не трябва да плюем на историята си.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахахах

    100 1 Отговор
    Потапай се бре сърбоман.
    1. Няма македонска нация, а има посърбени българи
    2. Няма македонски език, а има диалект на българският език
    3. Нали българите сме татари и фашисти, при все, че област македония е окупирана от германски и италиански войски.
    Е, как ни разбирате бре и 50% от македонсците вече са с български паспорти по произход ?

    Никакъв ЕС за тежи патологични лъжци. Да се изкъпят. и тогава може и да говорим.
  • 4 Ахахах

    71 1 Отговор
    Да признаем македонско малцинство в България означава, че си плюем на историята! Макета, що не се засилите и се хвърлите вкупом у Вардаро и дим да ви нема!

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 провинциалист

    24 1 Отговор
    Къде е това обръщение, с което за излезли?
  • 7 Самуил

    67 1 Отговор
    Аз ако решавах , щяхте да чакате още 28 години.....80% от макетата имат зло отношение към българи , искат да взема учебника по история и да скъсам едно 150 страници и да им го подарим , и за финал ще наричат народа ми татари , а само ние ги подкрепяхме. А НЕ! ПОВЕЧЕ НЕ! Те да покажат приятелство.
  • 8 ФАКТ

    20 14 Отговор

    До коментар #4 от "Ахахах":

    БСП, Ленчето Офшорката и Радка Дълбоката ПРИЗНАХА "македонското малцинство", ОМО "Илинден" , само преди месец!
  • 9 Uncle Joe

    41 1 Отговор
    Сатър за македонизмът!
  • 10 четящ

    45 2 Отговор
    абе хора от РСМ... вие сте толкова назад в всяко отношение ,че нито ЕС, нито някой друг ще ви вразуми.. така, че налягайте си парцалите в скапаната си държава и спрете да говорите!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БЮРМ/FYROM

    55 3 Отговор
    ВЕТО до край. Злобни сръбски мекерета. Крадци на история култура. Гнусни, диви селяни.
  • 13 Омзи

    43 1 Отговор
    Много нагли маметата. Да признаем македонския език,да признаем машцинствата, да не даваме вето, направо България да им се даде май.
    Що р маке все р л..но
    Нагли и двулични
  • 14 пуста сопа

    35 2 Отговор
    Тези добре ли са Ами те още малко ще кажат че трябва и с жените ни да спят
  • 15 Владо

    52 3 Отговор
    На Мицковски дедо му се е казвал или Мичков, или Мичковски. И вижте какви ги говори: Призовава се и за признаване на македонското малцинство и неговите европейски права в страната.
    Тези хора по Вардаро след 1944 г. са навити на сръбска пружина на антибългарска основа. Дотакава степен са индоктринилани от идеите на македонизма ,разработен от сърбите Гарашан и Стоян Новакович, че в главата им не е останало нищо от дядовците им българи.
    Това е Стокхолмски синдром, да заобичаш своите мъчители - сърбите. Вижте какво казва македонския българин и министър-председател Андрей Ляпчев : "со сротце и со благо и со малко кьотек". Видяхме , че с добро не става, сега първо тояга и после морков.
  • 16 Чавдар войвода

    40 4 Отговор
    Измислената им "държава"-последният проект на коминтерна е с население, колкото София. Около 60% са албанци. Останалите 40%- около 300 000 са с български паспорти. ВЕТО

    Коментиран от #37

  • 17 Еее стига

    38 4 Отговор
    ЕЕеее 30 години гювеч баце...,стига толкова. Тенкови ви даадоме бадява,вий го продаадоте по Африка,държава ви признааме,вий се срахте на главата ни,пристанище в Бургас ви даадоме,вий пак рупате ли рупате. Е стага бацета талкова.
  • 18 Кирилов

    38 4 Отговор
    Както вече казах - мaкeдoнцитe ca бългaри и oпитът им дa ce oтрeкaт и oтцeпят oт нac и нaшaтa иcтoрия, и дa я припишaт зa cвoя - трябвa дa бъдe прeceчeн и дa нe ce дoпуcнe никoгa!

    А това да се позовават на "приятелство", след като са се отцепили и отделили от България, и постоянно говорят против нас - е абсолютна наглост!

    Така че никакво допускане в евро-гейския съюз и вето докрай!


    п.с.Единственият им вариант за влизане в евро-гейския съюз е да се присъединят отново към България!
  • 19 Новият цар на българите

    23 5 Отговор
    ЕС за тази измислена държавичка минава през тотално присъединяване към България! Така е и така ще бъде! Няма да ви пусна никога!
  • 20 комшията

    26 3 Отговор
    "Храни куче да те лае" май ще стане " вържи куче да те не лае". Когато макетата научат бългаските поговорки, както са научили българския език, тогава ще запачнат преговорите за ес.
  • 21 Перо

    31 2 Отговор
    Лъжливата,измислена нация с език от 1945 г.,още не смее да види истината и да види как се е говорило и писало,преди 1945 г.и да сравнява. Да види кръщелните свидетелства на дедите си какво пише,преди да ги ползват за български паспорти. Отрицателен вот и без юридически гаранции на предварително поставените условия,никакво приемане! Гърция ги държа 30 г.да узреят,сега молителите ще поставят условия за измисления език и нация за които удбашийските “професори” казват:”Немам
    Доказа али тврдам”!
  • 22 Кой68

    15 4 Отговор
    А вие показвате ли? България го показва и доказва:Признаване на Македония за държава/прибързано и грешно/,за приемането в НАТО и кандитатурата за ЕС...
  • 23 Перо

    26 2 Отговор
    П.С. БГ няколко пъти показва приятелство и после си посипва главата с пепел! Северно-“македонското” ново племе е циганизирано с лъжите,злобата и двуличието си към БГ. Отрицателен вот!
  • 24 Едуард Петров-Едо

    2 18 Отговор
    Вижте сега, да си защитник до смърт на БЪЛГАРЩИНАТА, никак не означава, да яхнеш Историята по НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ и да тръбиш наляво и надясно, какъв голям българин си! ЗАЩО? ЗАЩОТО ДУХОВНОТО Е НЕИЗРАЗИМО ПО ВАЖНО ОТ БИОЛОГИЧНОТО, ИСТОРИЧНОТО, СЕБИЧНОТО, ЛИЧНОТО И ПРОЧЕЕ И ПРОЧЕЕ ВТОРОСТЕПЕННИ НЕЩА! Питам: Ние, Българите, с Гърците, Македонците, Сърбите, Румънците, Руснаците, Грузинците, Арменците, Германците, Австрийците, Французите, Англичаните, Италианците, Испанците, Американците, Канадците, Мексиканците, Бразилците, Аржентинците, Австралийците Южно Корейците и прочее и прочее народи по Целия Божий Свят, БРАТЯ ХРИСТИЯНИ ЛИ СМЕ? ДА, ТОЧНО ТАКИВА СМЕ! Затова: ФАРАОНЕ, ЛЕТ МАЙ ПИЙПЪЛ ГОУ! ФАРАОНЕ, ПУСНИ ЛЮДЕТЕ МИ, МАКЕДОНЦИТЕ! И не парадирай с второ- и трето-степенни неща! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ЗЛИТЕ, КОВАРНИТЕ, ДУХОВНО ПРОСТИТЕ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ, КОЛКО СА ОБРАЗОВАНИ! АМИН!
  • 25 Макета, разберете,

    25 1 Отговор
    ако не ни крадете историята и езика ще сме ви първи приятели.От нас се иска да предадем на следващите поколения историята на България такава,каквато ни я завещаха нашите деди.И разбира се,че няма да отстъпим,ако се опитвате да крадете и лъжете
  • 26 СОФИЯНЕЦ

    15 7 Отговор
    ОТИВАМ в Трънско....трябва ми 5 мин. да разбера какво ми говорят месните....слушам Заев - веднага го разбирам. А като се опомних - ми половината ми приятели имат близки в С.Македония....а в СФ си имаме и " ГЕВГЕЛИЙСКИ КВАРТАЛ "....та се питам ...абе аз какъв съм ???? Бай Тошо ми казваше - МАКЕДОНЦИТЕ са си други ...защо ???? ЕМИ ТАКА ИСКАТ ДРУГАРИТЕ от СССР ...и ние трябва да слушаме .
  • 27 778

    20 2 Отговор
    Тези са супер нагли! При незавършени преговори искат съгласие. И след година ако им се даде съгласие няма да умрат. И по въпроса за църквата какво направиха: първо искаха да станат част от Бъларската православна църква, а после президенът и поиска от Вселенския патриарх да я признае за независима. Използвачи!
  • 28 Даже и

    17 1 Отговор
    гърците признават,че македонците са българи.Това нас не ни интересува.Важното е да не ни крадат историята
  • 29 Stormtrooper

    15 0 Отговор
    В моята рода няма македонско малцинство.
  • 30 Любен

    5 6 Отговор
    Само не пропускайте, че това за татарите, турците и славяните, македонстващите са го извадили от учебниците, които нашите деца учат и от дебелите томове на българските рублоядни историци. Цялата болшевишка паплач, която повтаря историческите лъжи на КГБ в учебниците и книгите трябва да се изрита от топлите им местенца и да се забрави завинаги. Ние можехме да направим македонистите на пух и прах, ако имахме доблестни историци като, забранените за издаване, до скоро Раковски, Владиков, Ганчо Ценов, Г. Сотиров, Чилингиров и ако държавата бе приела официално траките като българи.
    Само с цитиране на източно-римския хронист Йоан Цеца, който като коментира Илиадата на Омир, пише изрично "..и пристигна Ахил с неговите 2500 мирмидонци/македонци/, сиреч българи..." Още 1500 г преди Христа се е знаело, че македонците са българи.Но, не нашите комунета историци слушкаха и още слушкат рушняците и повтаряха и още повтарят техните исторически заповеди, че сме тюрки, татари, славяни и прочие дошляшка паплач довлякла се тук от нейде си.
    Докарахме я до вето, което е национална катастрофа защото нито историците нито политиците ни разбраха, че историята е висша геополитика, че с историята си можеш да побеждаваш или губиш, че с историята можеш да печелиш или губиш милиарди.
    От юговойната насам България пращаше в Македония като емисари лица със съмнително минало и нисък морал, назначи неуки рублояди в историческата комисия, допусна фалшив "войвода" руско ченге да патрЕотарств

    Коментиран от #38

  • 31 Гост

    22 0 Отговор
    И продължават с техните измислени истории да баламосват.Всеки път България да показва приятелство и т.н. А те какво отцениха от това ? Нищо.Щом искате да сте сърби ходете с тях,ама албанците ще ви оправят до няколко години и ще ревете на омряло.
  • 32 Мицковски, дойде време там където

    16 0 Отговор
    Плюхте 70г да Лижете сега!!! Мислите, че винаги ще Минава номера!!! Време вие, имате дълги Езици!
  • 33 Чавдар войвода

    20 0 Отговор
    Езикът на БЮРМ е създаден за една нощ. Български език написан на сръбска пишеща машина. ВЕТО
  • 34 Моко

    9 0 Отговор
    Мдааааа Приятелството си е приятеллство но сиренето с пари :) А и не е едностранно приятеството де :)
  • 35 SSss

    15 0 Отговор
    За тези марсианци твърдо вето!!!!!!!Вижте какво пишат-Во вечерашното издание на дебатната емисија “Заспиј ако можеш” гостуваше поранешниот претседател на Собранието на Република Македонија и еден од најискусните политичари на македонската политичка сцена, Стојан Андов кој се осврна на договорот со Република Бугарија, како и за моменталните политички случувања.Македонскиот народ никогаш не бил на страната на која беше бугарската окупаторска власт. Македонија никогаш не убивала невини деца и луѓе, ниту пак ги малтретирала, како што тоа го правеа бугарските окупатори на разни начини. Поради тоа ние не можеме да бидеме исти”, истакна Андов.Македонскиот народ, ниту пак политичарите, не смеат да прифатат нешто кое што укажува на тоа дека Македонија и Бугарија имаат иста историја. Тоа не е вистина и такво нешто никогаш не смее да се прифати. Такви ноторни лаги и измислици можеби им служат на нив, но никако на Македонија, заврши Андов
  • 36 SSsss

    8 1 Отговор
    Македонскиот народ, ниту пак политичарите, не смеат да прифатат нешто кое што укажува на тоа дека Македонија и Бугарија имаат иста историја. Тоа не е вистина и такво нешто никогаш не смее да се прифати. Такви ноторни лаги и измислици можеби им служат на нив, но никако на Македонија, заврши Андов.
  • 37 стоян

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чавдар войвода":

    До 16 ком -Скоро албанците ще им дадът ултиматум
  • 38 Историчар

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "Любен":

    Много здраве имаш от арменския поп мирмидонците да са македонци, още малко и ще кажеш че са наследници на Ахил тия с празните кратуни...Да,ама не ...мирмидонците са си тракийско племе, много различно от макетата.Чети бе, чети, а не повтаряй сръбските опорки..
  • 39 да питам

    7 2 Отговор
    Абе на тоя на снимката верно ли са му нещо дръпнати очите или на мене ми се привижда?
  • 40 Минувач

    7 1 Отговор
    НЕ! МАКЕДОНИЯ /там както ще да се нарича/ ТРЯБВА ДА ПОКАЖЕ ТАКОВА!! До сега друго от оплюване на България не сме чули !!
  • 41 Филип II

    0 15 Отговор
    Многу ми се интересни мислењава што ги читам.Немам нешто слично видено до сега "Татари во транс" нов психиатријски феномен.

    Коментиран от #43

  • 42 Факт

    10 0 Отговор
    Беше кот беше . Античките да заповядат след 25 години...може пък дА имат късмет да влязат в ЕС. А дотогава да си помислят сериозно за поведението си. Тъкмо ще имат време да приключат с Титовия комунизъм и антибългаризъм. А на Албания лек път към присъединяване с ЕС. Колкото до Македония, другия път да кандидатства в пакет с Турция
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Иванов

    6 0 Отговор
    Ке види Европска Униа през крив макарони тоя Шиптар и ке ми пуши к..ац!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: