26 Ноември, 2020 11:40 2 828 23

Заплаха! Увеличават се атаките на крайнодесни екстремисти

  • тероризъм

Броят на жертвите на тероризма по света обаче спадна с почти 60 процента през последните пет години до 13 826 за 2019 година

Заплаха! Увеличават се атаките на крайнодесни екстремисти - 1
Снимка: Shutterstock

Атаките, мотивирани от дясна екстремистка идеология, бележат значителен ръст в Северна Америка, Западна Европа и Океания през последните години, показва годишният Индекс на глобалния тероризъм, предаде ДПА.

Според изследването на Британския институт за икономика и мир (IEP) броят на крайнодесните атаки е нараснал с 250 процента в посочените региони от 2014 г. насам, а броят на жертвите на подобни терористични нападения се е увеличил със 700 процента. Само през 2019 г. те са били 89, предаде БТА.

"С навлизането ни в ново десетилетие виждаме появата на нови заплахи от тероризъм. Възходът на крайнодесните на Запад и влошаването на положението в Сахел са ярък пример за това", каза Стив Килелеа, изпълнителен директор на института.

Атаките на по-малки групи, симпатизиращи на групировката "Ислямска държава" (ИД), се увеличават и в Субсахарска Африка, и в Европа, за което свидетелстват последните терористични атаки във Франция и Австрия, каза експертът.

Броят на жертвите на тероризма по света обаче спадна с почти 60 процента през последните пет години до 13 826 за 2019 г., което е 15-процента по-малко спрямо предишната година, сочи изследването.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минчо

    25 0 Отговор
    ЯСНО ПРОСТО ДРУГАТА РЯЛИГИЯ ТРЯБВА ДА СПРЕ ДА УБИВА НЕВИННИ ХОРА .!!!ЧЕ МИНАТ ЛИ ГРАНИЦИТЕ ЩЕ ГИ ПОКРЪСТЯТ БЪРЗО

    Коментиран от #6

  • 2 Де Факто

    19 1 Отговор
    Явно на тия им е писнало от лицемери, лъжи и кражби.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сектант

    23 1 Отговор
    ако се върнат кръстоносните походи арабетата сами ще си се приберат по родните краища на планетата

    Коментиран от #9

  • 5 Запознат

    35 1 Отговор
    Когато постоянно тъпчеш правата на местните бели, налагаш им трансджендър идеология на децата, а в същото време еврейските банкери те грабят, няма начин, хората да не се върнат към корените си!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българина

    17 1 Отговор
    Искам определение за десен и ляв екстремизъм в случая става дума само инединственонза ПАТРИОТИЗЪМ КЪМ РОД И РОДИНА. Ляв или есен не означават абсолютно нишо празни думи от съдържание.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хехе

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "сектант":

    Ми те никога не са спирали.
    Войната в Ирак какво беше?
    В Либия?
    Затова и се заражда екстремизъм.

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 mantu

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Десен екстремизъм -екстремизъм с пазарна ориентация и капитализация на приходите от успешните атаки. Печели организаторът.
    Ляв екстремизъм -социално ориентиран екстремизъм, целящ да разклати капитализма и приходите от успешните атаки да ги раздаде на бедните, а ла Робин Худ.
    Десният си е канализиран от държавата и си го има перманентно. Левият възниква при определени условия, създадени от десния.
  • 14 Хи хи

    2 0 Отговор
    Повече умрели по-чист въздух
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ежко Бежко

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "любител":

    Проблема не са мюсюлманите, а политиката на ЕС спрямо тях. Разбиха им държавите а после ги посрещнаха с плюшени мечета.
  • 17 Бял европеец

    3 0 Отговор
    Вие луди ли сте бе тъпа джендърска сган Намаляли с 60% ама 14000 жертви Лошите десни екстремисти с 700% нагоре с 90 убити Аре у лево
  • 18 Неувреден

    2 1 Отговор
    Факти нищо не казвате за медийните терористични атаки на Блог.бг, откъдето научаваме, че Бил Гейтс бил измислил софтуер за да манипулира изборите в САЩ. Там ще разберете, че пандемия няма , а има световен заговор, с който трябва да се борим, даже с голи ръце. Тези твърдения поразително съвпадат с измислиците на руски и други сайтове , зад които стоят Кремъл и его команда. Народът изтрещява от такива идиотизми и няма сила, която да спре процеса на идиотизиране. Прав е Шопенхауер, че простотията не подлежи на лечение. тя се разпространява лавинообразно и поразява увредените умове. Боже, опази България и спри неговите врагове !
  • 19 Bake Rolls

    1 0 Отговор
    Как звучи само .
    Публикувано във факти.бг: Заплаха! Увеличават се атаките на крайнодесни екстремисти > жертвите на тероризма по света обаче спадна с почти 60 процента през последните пет години до 13 826 за 2019 година
    Журналята си е за бой понякога .
  • 20 Анти-либерал

    0 0 Отговор
    Това вече е либерална пропаганда! Единствените терористи са идиотските ислямисти!
  • 21 Анти-либерал

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хехе":

    Само либералните манияци вярват, че войната в Ирак е породила ислямисткия екстремизъм. Той е породен от дегенератщината на арабеските!
  • 22 Call of Duty

    2 0 Отговор
    Нас източно европейците не ни споменават а всъщност най десните патриоти на планетата са българи руснаци източно европейци то в америките австралия и западна европа само си играят с кибрит докато ние скриваме шапката и на ядреното оръжие по десесни възгледи
  • 23 Миро

    1 0 Отговор
    Реално няма нито едина терористична атака извършена от "дясно екстремисти". Просто всяко едно битово престъпление извършено от бял човек го пишат като десен тероризъм за да могат после по медиите да ни обясняват колко лоши били белите и колко невинни били арабите и африканците.