Last news in Fakti

1 Декември, 2020 16:16 3 728 23

Москва предупреждава: Иран разбираемо иска да отмъсти за убийството на физика!

  • иран-
  • мохсен фахризаде

Ако до два-три месеца след приемането на закона санкциите срещу Техеран не бъдат смекчени, иранското правителство ще е длъжно да задейства с пълна сила атомната си програма

Москва предупреждава: Иран разбираемо иска да отмъсти за убийството на физика! - 1
Снимка: Shutterstock

В Техеран бе погребан убитият в петък Мохсен Фахризаде, смятан за един от създателите на иранската секретна военна програма, свързана с оръжия за масово поразяване. Властите в Иран обещават да отмъстят за гибелта му и предлагат фантастични версии за покушението. Според експерти с това Техеран се опитва да скрие очевидния провал на своите служби за сигурност, пише руският в. "Комерсант".

Вестникът цитира Али Шамхани, секретар на иранския Висш съвет за национална сигурност, който каза, че ученият е бил преследван от 20 години и разузнаването на Иран е знаело дори мястото на планирания атентат, но не е приело информацията сериозно поради твърде многото съобщения напоследък, че Фахризаде може да бъде убит.

Руски аналитици, пожелали анонимност, и израелският експерт по сигурността Амир Бохбот се съмняват във версията на Техеран, че в атентата е използвано оръжие с дистанционно управление. Както и други специалисти и официални лица от Израел Бохбот не коментира предположенията, че в тази акция може да е замесено израелското разузнаване Мосад, посочва изданието.

"Иран навсякъде и във всичко вижда следата на Мосад", казва специалистът. Отдавна впрочем се знае, че израелците са тръгнали на лов за Фахризаде, пише всекидневникът и напомня думите на бившия премиер Ехуд Олмерт, заявил през 2018 г., че иранският физик "няма, не е имал и няма да има имунитет".

Неприятностите на Иран не свършиха със смъртта на Фахризаде. Вчера се разбра, че с помощта на дронове в Ирак са убити Муслим Шахдан - един от командирите на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, и трима негови бодигардове, добавя "Комерсант".

Иран иска да отмъсти за убийството на физика. Разбираемо желание. Но отмъщението ще е легитимно, само ако иранското контраразузнаване и съветът за национална сигурност покажат публично някакви улики и проследят цялата верига от изпълнителите към поръчителя, изтъква "Взгляд".

Израелците особено не крият, че за да вредят на Иран използват там групи от недоволни - хора от етнически малцинства и в по-малка степен идейни противници на днешните власти. Израел безспорно иска, първо, да спре иранската атомна програма, и второ - толкова да разгневи Иран, че той да няма желание за договори и компромиси, още преди Джо Байдън да е поел президентския пост в САЩ. Но за да насочи Техеран ракети "Шахаб" към пристанище Хайфа, както призова ирански вестник, и да парализира с това цялата външна търговия на Израел, иранците трябва все пак да представят доказателства, годни за пред съда. Дори ако става дума за шариатски съд. Не са достатъчни само разсъжденията за "ционистки заговор", допълва "Взгляд".

В отговор на убийството на Фахризаде Иран ще увеличи двойно бюджета си за ядрени изследвания. Това заяви вчера иранският министър на отбраната Амир Хатами, цитиран от агенция Мехр, съобщава онлайн изданието "Красная весна".

"Първа жертва" на иранските планове за отмъщение може да станат международните споразумения, включително "ядрената сделка" - Съвместният всеобхватен план за действия по ядрената програма на Иран. Според експерти политиката на "стратегическо търпение", водена от президента Хасан Рохани, вече дразни местните елити, пише "Независимая газета".

Секретарят на иранския Съвет по целесъобразност Мохсен Резаи е убеден, че Техеран трябва да преразгледа и отношението си към Договора за неразпространение на ядреното оръжие, а също и към сътрудничеството с МААЕ, се казва в статията.

Междувременно външнополитическата комисия в иранския парламент одобри законопроект, който ще позволи страната да обогатява уран до по-голяма чистота. Той предвижда годишно да се произвеждат най-малко 120 килограма уран, обогатен до 20 на сто, предписва на правителството до една година да пусне в ход още по 1000 центрофуги в ядрените обекти на страната и да възстанови реактора в Арак.

Ако до два-три месеца след приемането на закона санкциите срещу Иран не бъдат смекчени, иранското правителство ще е длъжно да задейства с пълна сила атомната си програма, подчертава в тази връзка руският военен експерт Юрий Лямин.

Ислямската република "може да продължи разработването на ядрени оръжия, независимо колко от учените ѝ ще бъдат убити, колко центрофуги повредени чрез кибератаки и колко силни ще бъдат щетите от санкциите за нейната икономика", цитира руското издание коментар от "Вашингтон пост". Затова "единственият начин да бъде спряна иранската ядрена програма е да се сключи нова ядрена сделка", допълва американският вестник. Според оценките му САЩ нямат други варианти, добавя "Независимая газета".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емануел Макрон

    10 49 Отговор
    С това изявление Русия дава карт бланш Иран да започне ядрената си програма, знаем че Русия са агресор и крадци сега го доказаха, добре че навремето откраднахте американски ядрени технологии иначе през Арктика да се плували още с дървените лодки

    Коментиран от #22

  • 2 Християнин

    9 43 Отговор
    Русия винаги е била и ще бъде най-големия в Света поддръжник на ислямистите ! Явно са вярни слуховете че джуджето от Кремъл е приело тайно исляма ...

    Коментиран от #8

  • 3 Е ПА НЕ ЗНАМ. .НО МИСЛЯ ЧЕ Е

    33 4 Отговор
    ЗАКОН ОТ ФИЗИКАТА! !НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА ПРОТИВОДЕИСТВИЕ. ......В ЕВРЕЙСКАТА КНИГА. .БИБЛИЯТА ПИШЕ. ...НЕ ПРАВИ НА ДРУГИТЕ. ...ТОВА КОЕТО НЕ ИСКАШ ДА ТИ НАПРАВЯТ НА ТЕБЕ. ...КОРЕНИТЕ НА ЗЛОТО СА САЩ И ИЗРАЕЛ. ...МОЖЕ ДА УМРА ОТ ГЛАД НО НЯМА ДА КУПЯ НЕЩО КОЕТО Е ПРОИЗВЕДЕНО В ТЕЗИ ДВЕ ДЪРЖАВИ! !

    Коментиран от #5, #10, #21

  • 4 Авд

    2 5 Отговор
    В този сайт коментират само дебели.

    Коментиран от #7

  • 5 Добро утро

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Е ПА НЕ ЗНАМ. .НО МИСЛЯ ЧЕ Е":

    И Китай вече.
  • 6 ЦЪЦЪЦЪ

    6 25 Отговор
    След време Москва да не съжалява за подкрепата си за Иран! Ислямския фундаметализъм радикализира много мюсюлмани , а такива има и в Русия! Нова ядрена държава ли му липсва на Путин , при това с тоталитарно ислямистко управление?!

    Коментиран от #9

  • 7 111

    4 18 Отговор

    До коментар #4 от "Авд":

    Само дебили които са прецизно обработвани от русофилски тролове! Май ще последва съдбата на Копейкините!

    Коментиран от #12, #13

  • 8 един българин

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "Християнин":

    Те не са слухове, а самата истина, то това е по-малкия проблем, главния е че затяга примката на свободолюбивите личности от своя народ! Върви към открит тоталитаризъм с главоломно въоръжаване!
  • 9 МЮСЮЛМАНИТЕ

    15 7 Отговор

    До коментар #6 от "ЦЪЦЪЦЪ":

    ЩЕ СПАСЯТ РУСИЯ. ..САМО СЪЮЗ С МЮСЮЛМАНИТЕ.....ИНАЧЕ РУСИЯ ЩЕ СТАНЕ КОЛОНИЯ И ЩЕ БЪДЕ ОГРАБЕНА ОТ ЕВРЕИТЕ. .САЩ. .ИЛЮМИНАТИТЕ! !!РУСИЯ ТРЯБВА ДА ГЛЕДА НА ВСИЧКИ МЮСЮЛМАНСКИ ДЪРЖАВИ ОКОЛО НЕЯ КАТО НА РОДСТВЕНИК. ...ЕВРЕИНА И АМЕРИКАНЕЦА ИСКАТ ДА ЗАВЛАДЯВАТ И ОГРАБВАТ. .И ДА ПРОМИВАТ МОЗЪКА НА ЦЯЛ СВЯТ С ЛЪЖЛИВИ ФИЛМИ ОТ ХОЛИВУД! !!

    Коментиран от #11, #14

  • 10 111

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Е ПА НЕ ЗНАМ. .НО МИСЛЯ ЧЕ Е":

    Купуваш го всеки дневно, но не го осъзнаваш! Но мечтай това поне е безплатно и най-вече чети антисемитска литература, така ще поумнееш!
  • 11 333

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "МЮСЮЛМАНИТЕ":

    А каква е вашата алтернатива на Холивуд?! Разстрела на рода който ви направи голяма държава, или гражданската война от 17-20-та!
  • 12 Юан

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "111":

    По точно обратното.
  • 13 Жалко че не го осъзнаваш

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "111":

    Ти си се един от дебелите.
  • 14 Православие-Ислям

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "МЮСЮЛМАНИТЕ":

    Това ще е съюза който ще сложи край на злото.
  • 15 ЛЕЛИН

    5 12 Отговор
    Иран са врагове на Вселената!
    Жалко за техните прекрасни хора, които са слуги на фанатизирани престъпници. Световната революция скоро ще заличи тази държава.

    Коментиран от #16

  • 16 Натовец

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "ЛЕЛИН":

    Добре си дресиран.респект
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Макронее..

    1 3 Отговор
    Живееш си още във времето,когато твоята grandma ти е била даскалица..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емануел Макрон":

    Ядрените технологии не са били никога американски, а си били немски!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Справка - Хитлер.
  • 23 4567890

    2 1 Отговор
    ако фюрито си беше свършил работата сега светът щеше да е мн.по-добро място.