Last news in Fakti

1 Декември, 2020 14:16 3 062 13

Иран ще обогатява уран, обмисля да изгони инспекторите

  • иран-
  • израел-
  • убийство-
  • уран-
  • инспектори-
  • оон

Техеран нарушава ядреното споразумение със световните сили

Иран ще обогатява уран, обмисля да изгони инспекторите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Иран влезе закон, който позволява на учените да обогатяват уран до нивото от 20%, което е в нарушение на ядреното споразумение със световните сили, информира ДПА.

В момента Иран обогатява уран до ниво под 5%, въпреки че споразумението от 2015 г. ограничава до 3,67%. За създаването на атомна бомба е необходимо ниво на обогатен уран около 90%, предаде News.bg. Новият закон позволява годишно производство от 120 килограма на ниво 20%. Също разрешава на Организацията за атомна енергия на Иран да произвежда на месец по 500 килограма уран с по-малка обогатеност.

Според влязлото в сила законодателство атомната агенция също е инструктирана да улесни създаването на по-бързи центрофуги, така че да могат да бъдат пуснати в употреба в най-малко два ядрени обекта. В интервю за АФП генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че Иран нищо няма да спечели, ако прекрати инспекциите в ядрените си обекти. Той направи коментара в отговор на призиви на ирански депутати да се прекратят инспекциите след убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде.

В същото време АП съобщава, че иранският парламент е близо до окончателно прокарване на законопроект, който предвижда прекратяване инспекциите на ООН в ядрените обекти на страната. IRNA информира, че 251 депутати в 290-местната камара са гласували в подкрепа на законопроекта, след което много депутати започнаха да викат "Смърт на Америка!" и "Смърт на Израел!". Законопроектът дава три месеца на европейските страни да отменят санкциите върху ключовия петролен и газов сектор и да възстановят достъпа до международната банкова система. Проектозаконът трябва да бъде одобрен на още едно гласуване в парламента, както и от Съвета на пазителите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    7 15 Отговор
    Биби беше прав че това са им последните години на същедтвуване на тея.
  • 2 Ван Хелзинг 🚁

    5 16 Отговор
    САЩ ще унищожат Иран един път завинаги
  • 3 ZZorro

    9 1 Отговор
    ПРАВИЛНО ИНАЧЕ КАК ЩЕ СЕ КРОТНАТ ОБЕЗУМЕЛИТЕ ДЖУИШИ.
  • 4 ПЕНКО

    9 5 Отговор
    НЕ Е ПЪРВОТО ТАКОВА УБИЙСТВО НА МОСАД !!! ТОГАВА - ЗАЩО СЪДИМ УБИВАЩИТЕ ЕВРЕИ ТЕРОРИСТИ ПО СВЕТА !!! САЩ СА НА КРАЯ НА ПЕЧАТАНЕТО НА ДОЛАРИ - ЗА ЗАЩИТА НА ЕВРЕЙСКАТА -ЦИОНИСТКА - СЕМИТСКА БАНКОВА СИСТЕМА !!! А СЛЕД ФАЛИТА НА САЩ - ДОЛАРОСО -ДАУН ?????????????
  • 5 6937

    4 10 Отговор
    Започнали да крещят "смърт на Америка".Типична изостанала кочина от третия свят..
  • 6 Благой

    7 5 Отговор
    Първите двама тъпончовци сте класически дебили и затова такива като вас заслувате ваксиниране и чипиране.Има два свята и единия/вашия/ е излишен.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 плевен

    3 1 Отговор
    Иранските патриоти са точно толкова ограничени и кресливи, колкото и нашите. В момента Запада не е единен в санкциите срещу тях. Европа иска да ги отхлаби. Ако изгонят наблюдателите на ООН, ще получат санкции в най- тежка форма.
    В техният парламент са също толкова безмозъчни позьори, колкото във всеки друг.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Pompev 🇧🇬✔️

    0 0 Отговор
    Историческо решение: Полша заменя мощността на въглищата
    АКТУАЛИЗИРАНО НА 30 НОЕМВРИ 2020 г. Публикувано на 30 НОЕМВРИ 2020 г.
    Полша е страната, която след Германия отделя най-много въглероден диоксид в ЕС. Страната е на 80 процента зависима от мощността на въглищата и произвежда повече електроенергия от въглища, отколкото всички други страни от ЕС взети заедно. Но сега трябва да се промени.Сега Полша ще премахне въглищната енергия и вместо това ще инвестира сериозно в ядрената енергетика. Предизвикателството е огромно, тъй като Полша е 80 процента зависима от енергията на въглища и произвежда повече електроенергия от въглища, отколкото всички други страни от ЕС взети заедно.

    Полското правителство реши, наред с други неща, да замени въглищата с ядрена енергия.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 село

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Pompev 🇧🇬✔️":

    Хайде не се пали толкова. За сега това е лист хартия. Само одобряването на площадка отнема близо десет години. То така лесно се пренастройва икономика.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Pompev 🇧🇬

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "село":

    Бульо Марийо,пускай тая статия,да затварят и тук Марица изток,Стара Загора с най мръсния въздух
  • 13 Pompev 🇧🇬

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "село":

    То за нас всичко трудно,другите отдавна си опраяха икономиките,българското род си го режем ко става народ,виж Унгария,Чехия,задминаa Гърция и Португалия