4 Декември, 2020 14:51 2 400 8

Франция заплаши да наложи вето на сделката за Брекзит

  • брекзит-
  • ес-
  • вето-
  • франция-
  • сделка-
  • търговия-
  • великобритания

Ако има споразумение, което не е добро, ние ще се противопоставим, обявиха от Париж

Франция заплаши да наложи вето на сделката за Брекзит - 1
Снимка: Shutterstock

Франция може да използва правото си на вето, за да блокира търговско споразумение с Великобритания, ако не покрие изискванията на Париж, особено в сферата на рибарството. Това предупреждение отправи френският министър за Европа Клеманс Бон, цитиран от АФП, предаде News.bg.

"Ако има споразумение, което не е добро, ние ще се противопоставим", коментира той пред радио Европа 1 и добави, че "всяка страна в ЕС има право на вето". По думите му Франция ще прегледа всяко споразумение и добави: "Дължим го на французите, дължим го на рибарите, дължим го на други икономически сектори". Бон предупреди, че все още "съществува" риск от липса на споразумение и "ние трябва да бъдем подготвени".

"Но искам да повярвам, че можем да постигнем споразумение и едно добро споразумение", поясни френският министър. Преговарящите екипи работят 24 часа в денонощието за сключване на споразумение, за да може да бъде ратифицирано преди 31 декември, когато Великобритания излиза от единния пазар. Някои страни членки обаче, водени от Франция и Холандия, се опасяват, че Европейската комисия е готова да направи твърде много отстъпки, особено за рибарството, за да бъде сключено споразумение. По време на посещение в Северна Франция в четвъртък премиерът Жан Кастекс даде да се разбере, че френските рибари няма да бъдат "пожертвани" в името на споразумение.

"Очевидно се надяваме да получим споразумение при най-добрите възможни условия, но не и при всякакви условия", подчерта той. Риболовът в британските води представлява 20% от френския риболов в Атлантическия канала, Ламанша и Северно море. Риболовът в тези региони носи по 180 милиона евро на година. Кастекс предупреди, че ако прибягнат само до френските води, има риск до няколко месеца да унищожат ресурсите. "Гардиън" пише, позовавайки се на "Даунинг стрийт", че преговарящите внезапно са направили крачка назад в четвъртък следобед, след като в последния момент френското лоби е притиснало ЕС да отправи нови искания.

Британски източници коментират, че ЕС е поискал по-големи уверения за ролята на местния регулатор относно отпускането на държавни субсидии след преходния период. Източници от ЕС съобщават, че главният преговарящ Мишел Барние може да се върне в Брюксел днес, за да информира официалните представители и дипломатите за последното развитие. В сряда френският посланик в Брюксел е бил сред 11 представители на страните членки на ЕС, които са заявили, че Барние трябва да не отстъпва на преговорите. Френският посланик е заявил пред главния преговарящ на ЕС, че Париж предпочита рестарт на преговорите с Великобритания през 2021 г. пред прибързано споразумение, което може да навреди на европейските интереси.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    12 2 Отговор
    Англо-саксите като крастави котета трябва да бъдат изритани от Европа.
  • 2 Е това е

    4 1 Отговор
    всеки дърпа чергата към него си и здраве му кажи за ЕСъ ту
  • 3 Фактъ

    3 0 Отговор
    Либена Ангела решава, Макрона слушка. Вето Мето Нема!
  • 4 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    АКО ФРАНЦИЯ Е--- "ТЪГЪРЪТ НА СЕДЕМТЕ МОРЕТА" --- ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е "ПИРАТЪТ НА ПЕТТЕ ОКЕАНА " !?!?!?!?!? ТОВА БЯХА ФИЛМИ ОТ ДЕТСКИТЕ МИ ГОДИНИ !!!! А ДНЕС ИЗТОКЪТ ЗАВЛАДЯВА И МОРЕТАТА И ОКЕАНИТЕ --- ОСОБЕННО РУСИЯ -СЕВЕРНИЯ ОКЕАН И- ВЕЧЕ ПОЧТИ СЕВЕРНА АНТАРКТИКА !!!!!!!
  • 5 Нагли франзели

    4 2 Отговор
    Като е за техният бряг искат да вземат водите на англичаните, ама като е за турският бряг не можело...де сопа де

    Коментиран от #6

  • 6 гуд

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нагли франзели":

    вери гуд комент
  • 7 Пацо

    5 1 Отговор
    Никой не го интересуват някакви рибари били те френски или други. Никой не иска сделка. Проблемът е другия да излезе виновен за липсата на сделка. Проблемите са други.
  • 8 PSG FR

    3 2 Отговор
    Англетата вече 4 години не знаят какво искат, хайде вън и стига вече, без това наложиха това, което искат. От 1 декември искат виза, ако някой сега пристигне и възнамерява да работи след Нова година. Ще видим колко ще удържат на думата си за правата на гражданите, които са вече там. Така или иначе, те вече напуснаха и въпреки пандемията 100 пъти повториха, че отказват удължаване на срока за преговори. Сега ВЪН!
Новини по държави: