Last news in Fakti

5 Декември, 2020 08:07 3 641 40

В Москва започва масова ваксинация срещу COVID-19

  • москва-
  • спутник v-
  • ваксинация-
  • русия

Доброволна и безплатна ваксинация със „Спутник V“

В Москва започва масова ваксинация срещу COVID-19 - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

В Москва започва масова ваксинация срещу COVID-19. На желаещите да се предпазят от заразяване с коронавирус ще бъде поставена първата регистрирана в Русия ваксина „Спутник V“, предаде БНР.

Ваксинацията е доброволна и безплатна. Записването става на сайта на московското правителство. Предимство имат хората, изложени в най-голяма степен на опасност от заразяване като лекарите, учителите и социалните работници. На територията на столица са създадени 70 специално оборудвани пункта за ваксинация. Очаква се до края на годината броят им да се увеличи до 170.

Заместник-кметът по социалното развитие Анастасия Ракова съобщи, че на 20 000 московчани вече е поставена ваксината „Спутник V“ в рамките на пострегистрационните клинични изследвания. Част от доброволците са получили плацебо и едва около 1.5% от ваксинираните са се разболели от коронавирус. Според Ракова това е добър показател за ефективността на руската ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    35 9 Отговор
    Бате Путин дай малко ваксина!Имам внуци,мис гащи.Малко детенце!Смили се!

    Коментиран от #26

  • 2 SARS

    34 7 Отговор
    Ваксини може и да има, но хората трябва да знаят, че SARS -2 не е толкова смъртоносен колкото MERS или ebola!

    Коментиран от #7, #13

  • 3 El chochone

    50 14 Отговор
    СЛАВА РОССИИ! ;)

    Коментиран от #38

  • 4 Ванга

    48 14 Отговор
    Русия ще спаси света!
  • 5 Мангъристан

    9 30 Отговор
    У НАС ПРОФЕСОРЪТ "МАНГЪРОВ" ЗА ЗАЕ САМО ДА САБОТИРА, В ДРУГИТЕ СТРАНИ ИЗМИСЛЯТ ВАКСИНИ . . . . А И СИ ИМА БАЯ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ, ЗА КАКВО ДА СЕ МЪЧИ - ТАКА И ТАКА ПОСТИГА ПРИЗНАНИЕ

    Коментиран от #15

  • 6 среднощен

    47 3 Отговор
    По време на световните войни воюващите произвеждаха оръжия... Сега се произвеждат "ваксини"...? А в основата на финансирането и тогава и сега си стоят едни и същи "финансови групи"...? Войната е факт, но тя е на микро-клетъчно ниво..! По-важното е, че нито една "велика сила" не посмя да посочи виновни за това безумие..? Хора - мислете..!!

    Коментиран от #25, #36

  • 7 гост

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "SARS":

    Така е ,но хората трябва да знаят ,че ебола и MERS не се предават по въздушно капков път, което води по лесно до тяхното ограничаване.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 SARS

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    А как MERS се предава от камили към хора :)

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 Фют

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "SARS":

    Чрез пътя ба секса. Арабите правят любов с камилитв
  • 11 Сандо

    26 4 Отговор

    До коментар #9 от "SARS":

    С плюнка.Не си ли гледал "Джентълмени с късмет?
    Браво на руснаците,имат традиции в създаването и използването на ваксини и успяха в кратки срокове да се справят.Нищо чудно и в България в скоро време някой находчив бизнесмен да организира екскурзии до Москва с поставяне на ваксина.
  • 12 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "SARS":

    Ами предава се ,но къде си видял в България камили? И колко са случаите на предаване от камили ?А пък и камиларите едва ли ще тръгнат да се разхождат по Европата.

    Коментиран от #32

  • 13 Zrock

    26 9 Отговор

    До коментар #2 от "SARS":

    "Ваксини може и да има " Да в Русия вече има..няколко...евтини, ефективни,безопасни. В Унгария също ще има, защото Виктор Орбан има големи топки и х_й ,който наби на ЕС. А Баце има дупе-убаво, големо, удобно с мноого натрупана мазнинка и ще го завърти и към САЩ и ЕС, купувайки за мноого пари неефективната ваксина на Астра Зенека и ужасната за съхранение на Пфайзер. А до тогава много българи вкл. лекари ще умрат от или с КОВИД а не от МЕRS и EBOLA, които са, да много по-опасни. А иначе ние всички сме велики епидемиолози,политици,русофили и русофоби и си лаем...Всеки си заслужава съдбата.

    Коментиран от #20, #22, #34

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мнение

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мангъристан":

    Ти с какво се замъчи, та додрапа признание? Манъров е специалист в тази област и застава открито с лицето си зад позициитве си. За изготвянето на ефективна, беопасна и работеща ваксина са нужни миниум 15 години. И до тоава точо такива като Мангъров са най - полезни. Впрочем тези тарикати от НОЩ в началото говореха точно като Мангъров и после изведнъж се обърнаха диаметрално. Има ги, записани първите им изказвания по медиите, не е измислица.

    Коментиран от #19

  • 16 Абе

    10 5 Отговор
    За тези ваксини няма никаква информация, не само руската а за всички останали с гръмки имена.Нито каво съдържат,срок на действие,странични ефекти...нищо!Сякаш са направени на билкова основа.Ваксини за тулупи

    Коментиран от #21, #37

  • 17 Фак U

    14 1 Отговор
    От страх много хора ще се погубят !
  • 18 Кои

    9 4 Отговор
    Кой тип хора ще си сложат ваксини?Високо образовани,но лишени от природна интелигентност.Тези,които не протестират от страх,но са много смели зад компа. иначе изпълняват всяка заповед на властимащите без значение дали са мутри,с потури или др нискочели индивиди.Баби и дядовци насила завлечени от простите си близки за ваксинация
  • 19 И къде

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    застана Мангъпов с лицето си, като се кри в кабинета си и вземаш по 100 лв за преглед, а в неговата болница, както знаем детска инфекциозна децата не боледуват от този вирус. Защо не отиде на първа линия, като "виден" експерт, ами когато го натириха преди 2 седмици и спря да ръси простотии те си.
  • 20 ВМОРО

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Zrock":

    Щом си мераклия за руска ваксина, намери начин да се сдобиеш с нея, не би трябвало да е толкова трудно. "Русофили" няма ли да предостави на своите членове и симпатизанти? И за да не бъда упрекнат, че съм соросоид, или пък не дай Боже демократ, или нещо подобно, заявявям, че никаква ваксина против ковид 1984 нямам намерение да си поставям - нито западна, нито източна. Българи, не се поддавайте на внушения! Останете здрави! Съ нами Богъ!

    Коментиран от #40

  • 21 То информация

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абе":

    има, а ти не се излагай с това, че си неграмотен да я намериш, прочетеш и осъзнаеш.
  • 22 ВМОРО

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Zrock":

    Спутник, Астра Зенека, Пфицер, Модерна и прочее тарикати да си заврат медикаментите и ваксините там, където Слънце не огрява.
  • 23 22222

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ама аз като ти чета коментарите ти вече си ваксиниран.
  • 24 Popov

    3 3 Отговор
    ваксинирането е по избор не задължително... чипосването е масово по света !
  • 25 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    Така е , нито една велика сила не посочи виновниците за този генно-модифициран вирус . то не беше Птичи Грип - избиха патките и кокошките, то не беше Луда Крава , то не беше ШАП - избиха козите и овцете на хората , то не беше АЧС , сега дойде ред и на хората. Само ,че този път , една друга велика сила , започна първа с масовите ваксинации , и сложи голям прът в колелата на другата велика сила , като се очаква да и вземе голяма част от очакваните печалби , за сега има заявени 1.5 милиарда руски ваксини . Както се казва с твоите камъни по твоята глава. Очакванията са на всеки няколко години да се появява по един такъв модифициран вирус , всеки малко по смъртоносен от другият , щото хем има много хора на майката земя , хем става въпрос за колосални печалби , и сфери на влияние , който ще може да създава и добри ваксини ще командва и парада.

    Коментиран от #31

  • 26 Вовата каза

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Бойко оди се моли на чичо Сам за ваксина като му слугуваш..
  • 27 Муаха-ха-ха-ха...

    2 0 Отговор
    А, мене ме еваха негри от Конго !
  • 28 Бай пчеличко

    3 7 Отговор
    Имат си ваксината от много време а продължават да мрът като мухи ....руска работа

    Коментиран от #30

  • 29 Сделано

    2 2 Отговор
    "САМАГОН 2020"! Отдавна я имат!!!
  • 30 Антитрол

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Бай пчеличко":

    Ами то не става само с плюене трябва и акъл - нали и американците сега имат ваксина че и на Европа предлагат - защо и те мрат като мухи повече от руснаците - ама то трябва акъл пък троленето става и без него.

    Коментиран от #33

  • 31 Ковид

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Ти представяш ли си какво ще стане ако посочат виновника който измайстори този вирус (между другото той се знае и има доста информация в нета) - това ще е началото на ТСВ.

    Потърси в нета SHC014 и Event201.
  • 32 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Те камиларите отдавна дойдоха в Европа.Сега идват ще дойдат и камилите.
  • 33 Бай пчеличко

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Антитрол":

    Глупендер прочети малко къде си чул до сега че вече американци или европейци са ваксинирани срещу корона или че имат ваксина.Колко преди това руснаците пуснаха уж ваксината за короната защо тогава не са ваксинират навреме,защото половината от тях се съмняват за нея.Много шум за нищо.
  • 34 руска смрад

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Zrock":

    Как разбра ,че са ефикасни и безопасни ? Те самите руснаци още не го знаят това ,защото пуснаха ваксината едва в първия етап на разработка ,а ти продажнико русоиден вече си наясно с всичко.Аман от безродници.

    Коментиран от #39

  • 35 За пример

    1 0 Отговор
    Путин трябва първи да се вакса със Спутник 5 ама отстъпвал реда си на някой нуждаещ се русофил от Бългафия
  • 36 Фак U

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    Какво да мислим ?!Нещата отдавна са ясни ! Всичко е казано преди повече от 70 години от един човек с мустачки !
  • 37 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абе":

    Ами .....В същност това се целеше: да израсне поколение, което няма да има достъп до алтернативна информация на тази, с която го опростачват и заблуждават или просто не информират, защото не знае руски език. Информация за руската вакцина бол. Само в страните на ЕС, явно, има указание да не се говори за нея нищо, в най добрия случай, или само лоши неща.
    Само пъелен глупак може да повярва, че в моята Родина ще направят ,, неправилна" вакцина.
    В Русия проблем няма. Там даже не знаят, какво мислят неграмотните за вакцината Спутник V тук.
  • 38 Антикравар съм

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "El chochone":

    Е това е от загниващата Русия....може да плюете...А и България да се откаже от 2 Атома в Белене...!

  • 39 Zrock

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "руска смрад":

    Първият етап ,глупав роднико е изпитания ин витро. Втория е изпитания върху лабораторни животни. Третият е върху здрави доброволци за безопасност. Четвъртият е върху доброволци за ефективност. Аман от неграмотни и.
  • 40 Zrock

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ВМОРО":

    Никой не те упреква за нищо. Всеки има право да не се ваксинира. Но ако хванеш ковид и си от групата,която го кара тежко- да тогава бог с Вами.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания