Last news in Fakti

5 Декември, 2020 18:55 5 226 45

Улична война! Франция пак пламна заради закона за глобална сигурност

  • франция-
  • протест-
  • еманюел макрон

Очакват се общо стотина протестни прояви в цялата страна, след като вчера президентът Еманюел Макрон отхвърли обвиненията в авторитарен уклон

Улична война! Франция пак пламна заради закона за глобална сигурност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес в редица градове на Франция протичат десетки протести срещу разглеждания в парламента Закон за глобална сигурност и против грубите действия на полицията, предадоха ТАСС и ДПА, цитирани от БТА.

Това е втората голяма серия протести против този законопроект. Предишният протест в Париж преди седмица завърши с вандалски прояви и сблъсъци на радикални демонстранти с полицията. Инциденти имаше и в други френски градове. За днес властите на големи градове като Бордо, Лион и Монпелие забраниха всякакви демонстрации в централните им части.

Телевизия Бе Еф Ем съобщи, че днес стотици хиляди хора са потеглили в шествие от североизточната част на Париж към Площада на Републиката, където ще се състои митинг.

Организатори са колектив от синдикати, журналисти и правозащитни организации.

Демонстрантите носят плакати с надписи като "Полицията е навсякъде, свободата я няма никъде", "Новият закон е насочен против гражданското общество" и "Свобода, равенство и братство - но за кого?"

Главен повод за общественото недоволство е член 24 на законопроекта, който вече е одобрен на първо четене в парламента. Той предвижда голяма глоба и присъда затвор за лица, които публикуват в интернет снимки и видеозаписи на полицаи, в които ясно се виждат лицата им, или съобщават техните имена и адреси.

След бурни протести на обществеността и на журналистите правителството обеща да промени текста на член 24, но демонстрантите искат той да бъде изцяло премахнат от законопроекта, който ще се разглежда в Сената в началото на 2021 година. Недоволство има и от членове 21 и 22, които предвиждат разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с използване на дронове.

Очакват се общо стотина протестни прояви в цялата страна, след като вчера президентът Еманюел Макрон отхвърли обвиненията в авторитарен уклон, отбелязва Франс прес.

"Не мога да допусна да се говори, че свободите във Франция се ограничават. Това е една голяма лъжа. Тук не е Унгария или Турция", заяви Макрон.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха

    74 15 Отговор
    Макрон и Меркел редовно бият демостранти, и са демократи, а тук плотестъри вандалстват, и Борисов бил диктатор ...
    ЛГБТИ елита на Западна Европа се стреми да наложи фашистка идеология ЛГБТИ.
    Ма вече и там хората се усещат ...

    Коментиран от #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Уpoд

    24 38 Отговор
    Сороските протестиращи не искат силна Франция полицията им пречи да рушат държавата.Ето затова през комунизма ядяха як лобут имаше страх и се работеше за държавен прогрес.Кога Китай стана велика сила?Когято смачка умнокрасавците на Тянанмън 1989-та
  • 5 Вирус

    74 5 Отговор
    БРАВО, ФРАНЦУЗИ!!!
    САМО НИЕ СМЕ ДОВОЛНИ ОВЦЕ

    Коментиран от #38, #43

  • 6 Факт!

    71 13 Отговор
    През комунизма нямаше такива дети седят по кафетата цял ден идваше милицията и питаше що седиш тука не си ли на работа.Ред дисциплина високо образование нямаше свободни часове и шляене бой и ред учителите въртяха шамари нямаше и гета нито наркомани момчета и момичета с мазни дълги коси пияници и клошари имаше работа ред чиста природа и прогрес.

    Коментиран от #24, #25

  • 7 Ердоан

    65 9 Отговор
    Както казах, колкото по-бързо френският народ се освободи от макрон, толкова по-добре за него

    Коментиран от #10

  • 8 Жълта жилетка

    30 1 Отговор
    А кога геронтофилията ще стане наказуема или поне подлежаща на задължително клинично лечение?
  • 9 Бацо

    32 6 Отговор
    За мен гласувайте и за шкафа ми
  • 10 Хо хо хо

    13 13 Отговор

    До коментар #7 от "Ердоан":

    А кюрдският кога ша са асвабади?

    Коментиран от #12, #35

  • 11 Комунизма е велик

    12 28 Отговор
    Вие виждали ли сте меката френска полиция.Та това полиция ли е не се ли прекара една палка през зъбите на протестиращите та това не е полиция.Трябвя терор над тия нехранимайковци какво работят как се прехранват ще ми трошат те.
  • 12 Ердоан

    33 7 Отговор

    До коментар #10 от "Хо хо хо":

    Всеки кюрд е свободен да живее свободно във Франция, даже може да им се отдели Лион да си направят кюрдистан.

    Коментиран от #13

  • 13 Хо хо хо

    12 17 Отговор

    До коментар #12 от "Ердоан":

    Да ама не тяхната Земя е в Турция която вие сте им взели.

    Коментиран от #19, #29

  • 14 Факт!

    17 3 Отговор
    Ссср ужасът на Сорос Олбрайт и Бжежински.Терор му е мката
  • 15 Науката

    29 5 Отговор
    Макрон е измамник и е алчен ,но мнозина тук ги е страх да коментират!

    Коментиран от #16

  • 16 Комунизма е велик

    11 21 Отговор

    До коментар #15 от "Науката":

    Макрон е законно избран и за съжаление Франция е демократипна клака ако беше като в Пекин спокойно можеше да викне танковете да омотаят малко гмна около веригите.Безработна нищоправеща папач ще ми рушат те тва вие ли сте го направили бе.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Цецо

    47 13 Отговор
    За пореден път се убеждавам колко прости хора живеят в България.Да живееш в най-бедната,най-болната,най-бързо изчезващата държава в Европа и да се подиграваш на Франция . . .Е,няма такива олигофрени !

    Коментиран от #22, #39

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Последния Софиянец

    22 6 Отговор
    Поздрави от Орлов мост.С хиляда души направихме луди 5000 Еничари.Ще има уволнени ченгета.ха ха ха Ех ,ако имахме стоте хиляди от лятото.
  • 21 Гост

    31 5 Отговор
    Ето това е народ, не мърша.
  • 22 Хо хо хо

    29 7 Отговор

    До коментар #18 от "Цецо":

    По прости от Френците нема вервай.Два пъти по-голямя територия от Немция отвъдморски територии африкански колонии с цялата Менделеева таблица под тех и да са васали на немците показва единствено умствена импотентност

    Коментиран от #45

  • 23 робеспиер

    12 1 Отговор
    итс тайм фор революшън
  • 24 Факт е

    6 9 Отговор

    До коментар #6 от "Факт!":

    Че минахме от една крайност на друга.какъв ти е проблема,че даден човек има дълга коса и брада? Или че работи за себе си, умно а не в някоя фабрика на поточна линия? Кои си ти господ?
  • 25 Фридрих

    5 15 Отговор

    До коментар #6 от "Факт!":

    Ей, ама ти наистина ли го мислиш ? Значи не помниш, как претръскваха "Синьото" до радиото. Нямаш печат за месторабота в паспорта, кайде в кауша, полата е повече от 4 пръста над коляното син печат на крака и пак в кауша, косата е дълга пътечка с машинката по средата. И това беше само видното и то на края, след скмъртта на Брежнев. Ами лагерите ? Виждал ли си как и кой правеше от речните камъни, чакъл за шосетата ? Изобщо какво си виждал ? Май баба ти ти е разказвала. Е, тия дето завършиха това "високо" образование се оказаха негодни да се грижат сами за себе си и си останаха бедняци и до днес, изключвайки комунистите с куфарчетата. Мисли,преди да пишеш глупости, че ще вземе някой да ти повярва.

    Коментиран от #30

  • 26 no name no face no number

    15 2 Отговор
    Браво франсета дано мисията ви бъде успешна иначе глобализма ще ни помвте, по добре е ние да пометем него.

    Успех подкрепям справедливата ви борба!
  • 27 Нищо особено

    7 3 Отговор
    В Перник има лагер на смъртта ама вие си гледайте Париж!
  • 28 Алфа Вълкът

    6 11 Отговор
    Това е за тяхно добро, за да могат полицаите да се справят с черните и арабите.

    Коментиран от #33

  • 29 Ердоан

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хо хо хо":

    Е как можеш да вземеш земя от някого който не иска? Все едно тракийците, мизийците и македонците да кажат, че българите са им взели земята. Айде, примерът не е съвсем подходящ, защото македонците си имат държава
  • 30 Факт!

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Фридрих":

    Редът е безценен.
  • 31 кукуш

    13 1 Отговор
    Шо та бе макарон, това ли е демокрация, толкова недоволни по улиците ти , а ти си тръгнал света да оправяш. Хубаво прави Ердо, че ти орязва крилата от време на време. Друг с топки не виждам. Пашиян и той мълчи след като го остави в лапите на Ердо. Хафтерчо и той с памперси ходи, и него го предаде завалийката. Ердо бая те шамаросва
  • 32 Поредният османлийски шамар

    5 0 Отговор
    С опакото за геронтофила
  • 33 никой

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Алфа Вълкът":

    ти не си човек а сбъркан кастриран мозък
  • 34 Рошко

    4 0 Отговор
    Затова измислиха ковида, и тук виждам псиологи само забежеъе как се предлага тази "новина" на добре подплатени джурналисти които ни я поднасят," радикални демонстранти" властта вече не е на народа /те, и тя не се дава от народите а се купува от богатите, дано по скоро хората с опомнят така както го правят във Франция
  • 35 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хо хо хо":

    Ага цъфнат диреците
  • 36 Французите ще си платят скъпо и прескъпо

    7 3 Отговор
    За колониалното си минало,сега с лихвите ще си платят за заграбените благинки от колониите си дойни крави( някога преди време оно)....Искат и държавите ,които никога са нямали такива източници и те да плащат с тях.
  • 37 За Франция идва времето

    3 0 Отговор
    За шестата република....все не случват на управляващи жабарите
  • 38 така така

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вирус":

    Ти къде виждаш французи на снимката??
  • 39 Stéphanie 🎲

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Цецо":

    Прав си Цецо съм сигурна че повечето не знаят но пишат.Много хора се местят във Ница и Бордо търсят спокойствие.Във Париж апартамент 45м.каре е 900 хил.евро 1 милион евро ,колко коли запалени и магазини потрошени и живееш в ада Париж вече не е любим на хората .Миналата седмица 93 полицаи ранени.. Всеки ден има по 20 ранени полицаи,още колко със заплахи ...ситуацията е кошмарна ..Полицията трудно се справя със хората на Марин и Меланшон това е умишлено тези хора са наети от тях да създават анархия и други проблеми ...Не знам Макрон какво чака та не изкара военните на вън и да се върне спокойствието на хората.Много от фактите не се пишат нормално е тук всеки си драска кво иска

    Коментиран от #44

  • 40 a bee

    1 1 Отговор
    щом не може сега ,пак ще има Гилотина !
    Някои наистина си завоюват свободата си!
  • 41 Грух

    1 1 Отговор
    Веднага санкции от ЕС ! Като в Белорусия !
  • 42 6969

    1 1 Отговор
    Малък човек, с малък атрибут с малък потенциал криещ се зад полата на баба си, НО с големи мераци.
  • 43 Dr.mengele

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вирус":

    Само бългърите спят зимен сън
  • 44 е х о

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Stéphanie 🎲":

    ЗАЩО да е престъпно да се публикуват снимки , имена и адресите им ??? Защо само НАС да ни знаят , а те да са анонимни ??? От какво ги е страх и защо ги е страх ??? Значи , те разбират , че издевателстват и искат да се скрият , защото се страхуват от отмъщение ! Значи ли , че когато бият народа , го бият за негово добро ??? Но , когато те са бити , плачат и ронят крокодилски сълзи . Те искат да са анонимни , за да не им се търси сметка , когато издевателстват над народа , а когото народа поиска да си отмъсти , да бъде наказван !
  • 45 бармалей

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хо хо хо":

    За територията преувеличаваш ! Но , Швабите не са по-умни от Франките . Разликата е , че Франките са много по двулични от Швабите !Те се смятат за основна манджа , но не разбират , че са най-обикновенна постна чорба .
Новини по държави: