Last news in Fakti

16 Декември, 2020 17:17 1 767 27

Русия одобри закон, разширяващ имунитета на бившите президенти

  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл

В новия закон се уточнява, че бивш президент не може да бъде привлечен към наказателна или административна отговорност, а също така задържан, арестуван, подложен на обиск, разпит или на лично претърсване

Русия одобри закон, разширяващ имунитета на бившите президенти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът на федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) одобри днес на пленарно заседание закон, разширяващ имунитета на бившите руски президенти, предаде ТАСС.

Според документа, за да лиши от имунитет бивш президент, Държавната дума трябва за му повдигне обвинения в държавна измяна или друго тежко престъпление, които трябва да бъдат потвърдени със становище на Върховния и Конституционния съд, че е спазен редът за повдигане на обвинения. Въз основа на тези обвинения Съветът на федерацията може да вземе решение за сваляне на имунитета на бившия президент, предава БТА.

Според действащото законодателство бивш президент може да бъде лишен от имунитет в случай на образуване на наказателно дело за извършено тежко престъпление в периода на изпълнение на президентските му правомощия. Процедурата се инициира от председателя на Следствения комитет на Руската федерация. За целта той изпраща съответното запитване в Държавната дума, която дава съгласие за лишаване от имунитет на бившия държавен глава. Становището на Държавната дума се изпраща в Съвета на федерацията, който до три месеца трябва да разгледа въпроса за отнемане на имунитета.

Решението на Държавната дума за повдигане на обвинения и решението на Съвета на федерацията за лишаване от имунитет трябва да бъдат приети с две трети от гласовете на депутатите в двете камари, по инициатива на не по-малко от една трета от членовете на долната камара и при наличие на становище на специална комисия, образувана от Държавната дума. Ако Съветът на федерацията в срок от три месеца не вземе решение за сваляне на имунитета, обвиненията се считат за отхвърлени.

В новия закон се уточнява, че бивш президент не може да бъде привлечен към наказателна или административна отговорност, а също така задържан, арестуван, подложен на обиск, разпит или на лично претърсване. В момента подобно ограничение се отнася само до действията, извършени в периода на изпълнение на президентските правомощия.

Председателят на комисията за конституционно законодателство на Съвета на федерацията Андрей Клишас уточни, че имунитетът на бившите президенти се разпростира върху неговите жилищни и служебни помещения, използваните от него транспортни средства, а също върху кореспонденцията му.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Серьожа

    30 5 Отговор
    Предлагам следващата стъпка да бъде тяхното обезсмъртяване. След това да бъдат положени до чичко Ленин.

    Коментиран от #3, #16

  • 2 Никита

    27 5 Отговор
    Предлагам, след като пукне Вовата, да му замразят мозъка и след години, когато е възможно да го възстановят за да ги управлява отново.

    Коментиран от #11

  • 3 Сафиянец

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Серьожа":

    Те и двамата лилипута са 1.60 и двамата са гейове, само Максим Горки липсва и руска тройка се заформя ;)
  • 4 Чочо

    19 6 Отговор
    Шубето е голям страх.Делото в Хага за боинга напредва.

    Коментиран от #5

  • 5 Щерю

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Чочо":

    198 убити,повечето от тях,деца
  • 6 Альоша

    16 5 Отговор
    Предлагам спешно да им бъде от пуснато място в мавзолея до Ленин. Освен това да бъдат замразени с цел след години и напредъка на медицината да могат отново да поемат Руското президентство. Путин трябва да бъде с приоритет пред останалите.

    Коментиран от #27

  • 7 Боби

    20 2 Отговор
    За какво е имунитета на един честен президент
  • 8 pepy

    33 2 Отговор
    На императорите имунитет не им трябва...

    Коментиран от #21

  • 9 А така

    12 3 Отговор
    Най-богатия човек на Планетата ,Путин, този постигна максимума в живота си , като най-богатия Диктатор в историята ня нашата планета.
    Вземете парите, на де що има руски олигарх,по света включително и на бившите Съветски републики, разделете го две и ще получите сумата, с която Путин разполага !
    Но последната спирка , е за всички една и съща или дупка или огън???

    Коментиран от #14

  • 10 Левски

    8 22 Отговор
    Еми по добре иначе ИЗЧАДИЯ като Клинтънови ще плащат крупни суми за саморазправа с президента сле края на мандата и после ще се хвали как ЦИТАТ" ДОЙДОХМЕ ВИДЯХМЕ И ТОЙ УМРЯ хи хи хиииихи" и ще го дават като пример за назидание на нашите продажници като Цецко с мустака!
  • 11 А така

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Никита":

    Няма да се учудя , ако го направят?
    Сволач без Диктатор, е като Борисов, без джипка и чекмедже!
    Един обикновен, квартален бандит!
  • 12 КЛИНТЪНОВИ

    12 1 Отговор
    Ужас, ужасссссс УЖАСССССССС!
  • 13 Stéphanie 🎲

    12 2 Отговор
    Болен народ какво да се очаква сам е предложил този закон и сам ще го приеме😂мнението и вота не го интересуват.Това вече е най голямата наглост но пък в путински стил.Явно няма доверие на бункера си той и от сянката си се плаши Император на кочината
  • 14 Човека взе парите фана самолета ,

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "А така":

    дръжте му йордека ха ха ха
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Серьожа":

    Тия крепостници ще направят северна Корея да изглежда като най-голямата демокрация спрямо рушия ... :)
  • 17 Путин

    8 10 Отговор
    Съд в ХАГА?!?! ХаХАХАХАААААААхоооохохохоААААА? Там само Боко може да съдят ако стиска дупката за американският.......ПАТЛАК!
  • 18 Са виждате ли кои са

    3 1 Отговор
    Са най големите нарко фигури ?политиците то е написано В новия закон се уточнява, че бивш президент не може да бъде привлечен към наказателна или административна отговорност, а също така задържан, арестуван, подложен на обиск, разпит или на лично претърсване
  • 19 Фен

    4 10 Отговор
    Скоро и в България същия закон ,но за премиера Бойко

    Коментиран от #25

  • 20 Що ве ти кво напреки имаш?

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "ЖОРО":

    Ако не беше Горбачов българите още щяхме да сме под руски терор
  • 21 pepy

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "pepy":

    Все пак Император ВОВА I знае съдбата на Император Николай II...
  • 22 Малкия Мук

    7 0 Отговор
    До тук добре си осигури имунитет за безнаказаност но от Божието наказание няма как да се скрие
  • 23 Баба Ванга

    7 1 Отговор
    Ке му напраят атентат и то негови ора
  • 24 ЦРУ

    6 0 Отговор
    МЪКАаааааааа......идва РАЗПАД....ГЛАДНИ БУНТОВЕ.......КАНИБАЛИЗЪМ ! Джужи вече 4-ти месец се крие в " ЗЕМЛЯНКАТА"........а е излязал....а са го обесили на Червеният Площад ! Затова се подсигурява и с доживотен имунитет. Който крал-крал. НАРОДА да го ду-а !!! ......................В Раша нри Путин сега - МРЗ =...на равностойна от 209 лв !!!
  • 25 Антимафия

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Фен":

    Ми те, Говедата в Парламента, май приеха , някакъв закон, да не ги разследват преди време , та май изпревариха Путин ???
  • 26 Рико

    0 0 Отговор
    Чак "административно"! Ако си изхвърлиш билетчето на улицата,ще те глобят пет лева - това е административно. Не само за дейността му като управляващ, дори за най-дребните битовизми го поставят "над" ! И това в закон записано! Тези хора са се побъркали. Това е обожествяване! "Той"може да прави каквото си иска.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания