Last news in Fakti

18 Декември, 2020 12:31 2 291 19

ЕС може да ограничи достъпа на рибни продукти до единния пазар

  • ес-
  • мишел барние-
  • великобритания

Преговорите продължават

ЕС може да ограничи достъпа на рибни продукти до единния пазар - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

ЕС може да ограничи достъпа на рибни продукти до общия пазар. Това заяви главният европейски преговарящ Мишел Барние, цитиран от France 24.

Великобритания настоява да запази пълен суверенитет над своите води за риболов. От там избягват компромиси по въпроса.

Барние заяви, че британското правителство ще трябва да обмисли това решение за определен период. Той смята, че ЕС трябва да запази своето право да направи същото.

Възможно е да бъде ограничен достъпа на британски рибни продукти до европейския пазар. Риболовът се посочва като един от основните фактори за икономическото партньорство.

Темата ще е основна по време на водещите се преговори. Търси се компромисен вариант.

ЕС има няколко предложения за британските представители.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брендолета

    3 0 Отговор
    Бабата кралица елизабет питала ли е баячката за това ограничение?
  • 2 Моето

    1 0 Отговор
    Нас това не ни касае.
  • 3 Fisher

    3 3 Отговор
    Ака гражданите на ЕС не се ваксинират до 70-75%, ЕС ще ограничи достъпа до рибешки продукти.

    Коментиран от #6

  • 4 Хо хо хо

    5 2 Отговор
    ЕС мое ми я.е кра.Французите обедняват все повече за сметка на съседите и все повече скимтят.Само те вярват че са велики и уникални а вдъщност са една залязваща държава.Позьори

    Коментиран от #9

  • 5 ЕС капут

    1 2 Отговор
    Важното е ЕС да не наложат ограничения за турския контрабанден улов в Черно море, че тогава вилаетбашиятая не мой се оправда и откупи пред султан Мердоган.
  • 6 Факт!

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Fisher":

    С коя с немско американската ваксьоначка ли от която почнаха да измират в Сащ.Сега щи излезе некой професор да ти каже че то при всички медикаменти имало странични ефекти.И аз ше му каем и мене кво ме е.е че примерно 1% умират от тая ваксина ако аз влизам в тоя един процент.
  • 7 Морски

    1 2 Отговор
    Въпросът с рибните ресурси и пазар е много сериозен. В БГ хабер нямат за какво иде реч, но ЕС от години определя правилата и квотите за улов. Ние естествено сме най- прецаканите от елият ЕС за рибните ресурси. Това е многомилиарден бизнес, но понеже българина е в 3-та глуха и хабер няма за това.
    Англичаните ще са свободни да не спазват квотите и времето за улов , които ЕС е наложил. Само квотата за скумрия и то от определен вид скумрия, на годишна база минава 400 хил. тона. Умнежете това количество от 1,3 до 2 долара за кг. и ще разберете за каква сума става въпрос.
  • 8 Киро питоня

    3 1 Отговор
    Ич ми не пука...докато има Гърция и лефери ..и лавраци..и ципури, ич ма не бОли шмайзера. Всяка година, август и септември съм там. Леферите стигат до 10-12 кг, даже мисля да си взема трета ракла за замразяване , че две ми не стигат вече...па европейците да са опраат ка моат. ПП- лефер на гръчки е гофари, на диалект-дагканьори(хапещия).Айде, лека, че отивам да мЕтна един дагканьор на карвуните.
  • 9 Stéphanie 🎲

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хо хо хо":

    Ако Лондон има суверенитет над водите си, ЕС има някои сериозни аргументи, за да го принуди да направи компромис. Три четвърти от уловената и изнесена от британците риба отива в ЕС. В случай на „без сделка“, ЕС може да увеличи митата върху продуктите и да застраши индустрията.Например в Белгия 70-80% от улова ѝ е във британски води.Защо ЕС, и по-специално Париж, са напрегнати по въпроса?
    Те имат много да загубят. Само във Франция се счита, че около 30% от улова на френски рибари се извършва в британски води, особено в северната част на Шотландия. За някои от тях, особено в пристанищата Boulogne или Lorient , делът дори достига 90%. Не пиши глупости

    Коментиран от #12, #13, #17

  • 10 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ИМАХМЕ СИ "ОКЕАНСКИ РИБОЛОВ" -ПРЕДИ СИНИТЕ ПРОДАЖНИЦИ И ЯДЯХМЕ -СКУМРИЯ СЛЕД СКУМРИЯ !!!!! ДНЕС ТРЯБВА ДА ГО ВЪЗСТАНОВИМ И ДА НАЕМЕМ ЗА ОХРАНА ДВЕ РУСКИ ПОДВОДНИЦИ !!!! МОЖЕ ДА СИ ИМАМЕ И СЬОМГА И РИБА ТОН НА БЕЗКРАЙНО НИСКИ ЦЕНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 Дончо Бълчев

    4 0 Отговор
    Рибният пазар в ЕС още повече ще се съсредоточи в Холандия!! Тия са баш хитреците!!
  • 12 Хо хо хо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    И що не си ловят във френски териториални води?Ти глей кво ще стане в борбата за улов между Китай Япония Виетнам Тайван Индонезия и тн.

    Коментиран от #15

  • 13 Морски

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Борбата е в съвсем друга зона. - FAO 27

    Коментиран от #14

  • 14 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Морски":

    1 януари 2021 г., датата на влизане в сила на Брекзит, когато не е постигнато споразумение. Риболовът е едно от трите основни пречки в преговорите преди Великобритания да напусне Европейския съюз и ако нищо не бъде направено, британците ще си върнат контрола върху изключителната икономическа зона.9 от 10 риби, уловени във водите на Обединеното кралство
    Тази зона включва териториалните води на нашите съседи, в които европейските рибари - особено френските, ирландските и испанските - ловят 760 000 тона годишно (на обща стойност 635 милиона евро), което е повече от британските. Французите правят 30% от улова си там и дори 90% за траулерите от Hauts-de-France.
    Жан Кастекс обеща че френският риболов няма да бъде „жертван“ на олтара на търговските преговори след Брекзит; също обещавайки "план за подкрепа" във водещото френско рибарско пристанище
  • 15 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хо хо хо":

    Ще ти го обесня направо не знам дали ще ме рабереш или ще се подиграваш приятелю франсетата колко били прости .Може да има сериозни последици за екосистемата, припомня директорът на регионалния комитет по рибарство Olivier Leprêtre "Ако всички се озовем във френски води, това е прекомерна експлоатация на ресурсите." И „риболовът до последната риба не е опция, защото няма да има повече възпроизводство. Британските рибари също трябва да загубят много, защото все още има европейски пазар много важно. Британците консумират само 30% от продукцията си, така че европейският пазар е първият пазар. Ако загубят това, ще им навреди много. ".......

    Коментиран от #16

  • 16 Хо хо хо

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Stéphanie 🎲":

    Тоест това си е проблем на френците коя държава би допуснала чужди кораби да риболовуват в свои териториални води.

    Коментиран от #19

  • 17 Хо хо хо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Ако французите нямат достатъчно риба то те ще продължат да внасят британска независимо на каква цена.Което ще удари по джоба им но затова ще летят глави на френски политици.
  • 18 Нагли

    2 0 Отговор
    Инге лизи. В Ес с визи. Да си стоят на острова. Мита по 10. Изолация.
  • 19 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хо хо хо":

    1.Може да има сериозни последици за екосистемата,после в България колко е сомото и скумрията тук 400G -12,85 € (32,13 € kg)-Скумрия,после колко ще е цената ?Една от причините Англия да излезе от ЕС иска да диктува и да лапа още повече пари 😉
Новини по държави: