Last news in Fakti

22 Декември, 2020 09:16 2 415 3

Поредни предсрочни избори надвиснаха над Израел

  • израел-
  • бенямин нетаняху

Коалицията между бившите съперници Нетаняху и Ганц имаше проблеми от самото начало, но в последно време напрежението се изостри

Поредни предсрочни избори надвиснаха над Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел може да отиде на избори за четвърти път в последните две години, след като партиите в управляващата коалиция и през изминалата нощ не успяха да се споразумеят за бюджета, предаде ДПА.

Коалиционното правителство на партията Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху и коалицията „Синьо и бяло“ на министъра на отбраната Бени Ганц трябва да постигне споразумение по бюджета до полунощ местно време днес (22 ч. по Гринуич). В противен случай парламентът автоматично се разпуска, посочва БТА.

Общо 49 от 120-те депутати гласуваха против законопроект за отлагане с една седмица на срока за договаряне на бюджета. 47 подкрепиха предложението, а останалите се въздържаха или отсъстваха от заседанието.

Ако няма споразумение за бюджета, на 23 март може да се произведат предсрочни избори.

Коалицията между бившите съперници Нетаняху и Ганц имаше проблеми от самото начало, но в последно време напрежението се изостри, отбелязва ДПА.

Коалиционното споразумение предвижда приемане на двегодишен бюджет за 2020 и 2021 г. Нетаняху обаче се отметна от този ангажимент и поиска да се приеме бюджет само за текущата година, оправдавайки се с епидемията от новия коронавирус. Негови критици обаче смятат, че той иска да попречи на Ганц да поеме премиерския пост през есента на 2021 г., както е заложено в коалиционното споразумение.

Други поводи за разногласие са назначаването на съдии и правомощията на министъра на правосъдието, който е от коалицията „Синьо и бяло“. В момента се води процес срещу Нетаняху за корупция и Ганц го обвини, че прави всичко възможно да избегне присъда.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    6 0 Отговор
    Държава с над девет милиона население със сто и двадесет депутата. Ние с повече от два милиона по малко със 240 хрантутника!
  • 2 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Щом и моше се опитва, да щави моше, Сметай!
  • 3 666666

    3 0 Отговор
    Хаха значи Израел може да прави избори в пандемия ,а ние не можем.И те са 8 милиона с 120 депутати.Докато ние 7милиона с 240 айдука.