Last news in Fakti

5 Януари, 2021 19:10 2 607 12

Швеция затвори още един атомен реактор, продължават да работят 6

  • швеция-
  • аец-
  • атомна енергия

Ядрените централи дават около 40 процента от произвежданата в страната електроенергия, следвани от хидроенергетиката

Швеция затвори още един атомен реактор, продължават да работят 6  - 1
Снимка: Shutterstock

Шведската държавна енергийна компания "Ватенфал" (Vattenfall) обяви днес, че е затворила окончателно по икономически причини един от ядрените си реактори. Той е вторият за година и е разположеният в Рингхалс в западната част на страната, предаде "Франс прес".

След затварянето на "Рингхалс 2" в края на 2019 година, "Рингхалс 1" беше спрян, както беше предвидено, вечерта на Нова година. След близо 45 години на експлоатация ядреното гориво ще бъде извадено от реактора преди да бъде демонтиран, се посочва в комюнике на Ватенфал.

Решението тези реактори да бъде затворен близо пет години по-рано от предвиденото беше взето през 2015 година по икономически причини и остава добро и днес, подчерта главният изпълнителен директор на групата Анна Бьорг.

"Рингхалс 1" бе пуснат официално в експлоатация на 1 януари 1976 година.

След това спиране северното кралство разполага с шест работещи ядрени реактора, разположени на три места.

Лицензите им за експлоатация изтичат през 2040 година, според Международната агенция за атомна енергия.

През 2014 година правителството на коалиционните партньори Шведската социалдемократическа работническа партия и Партията на зелените реши да замрази развитието на ядрената енергетика в страната. Това означаваше да се приключи с нея най-късно през 2045 година. През 2016 година обаче изпълнителната власт рязко смени позицията си и подкрепи подобно на дясноцентристката опозиция строителството на нови реактори.

Оттогава обаче не е започнато никакво строителство.

Швеция, която има население от 10 милиона души, възнамерява да постигне въглеродна неутралност до 2045 година. Ядрените централи дават около 40 процента от произвежданата в страната електроенергия, следвани от хидроенергетиката.

Централата в Рингхалс, южно от Гьотеборг, осигуряваше около 20 процента от електричество, произвеждано в Швеция, преди затварянето на два от четирите реактора. В момента тя дава около 12 процента от електричеството в страната с двата останали реактора.

"Ватенфал" притежава 70,4 процента от централата, а 29,6 процента се държат от германската "Унипер" (Uniper), припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    3 2 Отговор
    Бойко и той подписва да затворят нашия, но на нас не остават 6.Мисля, че имаха и по-малко население от нас.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Вместо да мислиш , че мислиш , чети , написали са ти черно на бяло 10 милиона население ! И то при много по-студен климат и никой не гори дърва и въглища в къщи ! А една съседна Гърция ще затвори всичките си въглищни централи само след 7 години и на последните търгове са подадени заявки за 45 ГИГАВАТА фотоволтаици и перки , от които са одобрени 28 ГИГАВАТА !! Това са 28 реактора на АЕЦ или 14 "Козлодуй" !! И то на неговата цена и отдолу , а Белене ще е по 5 и по 6 !! После да не се чудят русопитеците що внасяме ток от Гърция !!

    Коментиран от #3, #5, #9, #11

  • 3 мразя дебили

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Да си чувал за газови електроцентрали в пити по евтини от фотоволтаиците!

    Коментиран от #7, #8

  • 4 КОЮ

    1 2 Отговор
    Добър вечер всезнаещ дебил , колко газ добива страната ни? Процеса на окисление или да го кажа на дебилски на горене на газ какво се отделя? За какво в момента плаща милиарди грешни левове ТЕЦ2 ? Ако преминем изцяло на газ колко ще ни струва производството на 1 мегават , защо експертите мълчат толкова ли немогат да го сметнат? Тон въглища е 75 лв. От Марица Изток не е сменяна последните 10 години .

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "КОЮ":

    Първо при горенето на газ се отделя до 70% ПО-МАЛКО въглероден двуокис , отколкото при горене на въглища , особено на радневска кал , наричана твърде оптимистично въглища , сега нямам време и желание да ти обяснявам защо !! Второ освен въглероден двуокис при горенето на въглища се оделят десетки МНОГО по вредни неща , повечето директно канцерогенни и единственото от тях , което горе долу хващат филтрите е сярата , другото го хващаме ние с филтъра бял дроб , ако ти говори нещо !! И трето перките и фотоволтаиците отдавна са ПО-ЕВТИНИ от всякакви газове и продължават да поевтиняват !! За ужас на всички русопитеци !!

    Коментиран от #10

  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "мразя дебили":

    Да , ама само в несбъднатите ти мечти !! В реалния свят НИКОГА !!
  • 8 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "мразя дебили":

    Aнaлитичнaтa ĸoмпaния Lаzаrd пyблиĸyвa пoдpoбeн дoĸлaд зa цeнитe нa пpoизвoдcтвoтo нa eлeĸтpичecĸa eнepгия в CAЩ. Aнaлизът пoĸaзa, чe вятъpът и cлънцeтo ca cтaнaли нaй-eвтинитe изтoчници нa eлeĸтpичecтвo в cтpaнaтa – тe зa пъpви път ca изпpeвapили гaзoвитe инcтaлaции, paбoтeщи c пpиpoдeн гaз. Cpeднaтa цeнa нa възoбнoвяeмaтa eнepгия в CAЩ e пaднaлa дo 2,6-5,4 цeнaтa нa ĸилoвaтчac.
    И това е в САЩ , където газа е по 70 долара за 1000 куб , а в България е 16-180 !! Кога докараш ток по 7-8 ст на киловат от газова централа , ела се обади !! А само след 1-2 години вече ще е 4-5 ст от соларите !!
  • 9 ГУМЕН КРАДЕВ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    До # 2 гост
    Предполагам че не ползваш "мръсен" ток а пишеш всичко с фотоволтаика и тракаш зъби на студа ! Зелената енергия въпреки че е безплатна никога не може да дойде при тебе ако не е силно оскъпена ! Когато научиш какво означава 50 Hr и много други понятия в тази област тогава ще спориш !
  • 10 КОЮ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Явно сте яко заразен с идеята за чиста енергия :)
    Да приемем че минем на 100% фотоволтаици , тогава няма да можем един двигател да пуснем поради липсата на реактивна енергия .
    Газови ТЕЦ - сегашните не са пригодени да работят на газ , следователно трябва да ги преоборудваме с нови . Цената на тази авантюра колко ще е ???Всички яростно квичите че цената намалява на възобновяемите но те ще са ефективни в светлата част от денонощието , за тъмната част трябват БАТЕРИИ , колко кой те също са скъпи мислете преди да усмърдявате всички форуми с некомпетентни мнения ! Ако минем на газ се предаваме като държава няма да имаме никаква независимост , без значение дали ще е руска или дебилска всеки ще ни налага решението си за нас като стадо щот иначе спираме кранчето и ще стоим на тъмно !!!
  • 11 Бодак

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Момче, трябва редовно да си взимаш хапчетата. Твоето не са доводи а истерии, истерии раждащи свободни съчинения.
  • 12 МЕНТЕ ГЕН

    1 0 Отговор
    НЯМА И НЯМА ДА ИМА , ПО - ГОЛЯМ ПРЕДАТЕЛ И ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ ОТ МУТРАТА ГАДНА С ЖИПА !
Новини по държави: