Last news in Fakti

5 Януари, 2021 20:15 1 887 9

Исторически мир! Саудитска Арабия и Катар подписаха споразумение за нормализация на отношенията

  • саудитска арабия-
  • катар-
  • мохамед бин салман

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман подчерта, че усилията на Кувейт и Съединените щати са допринесли за успешния завършек на преговорите

Исторически мир! Саудитска Арабия и Катар подписаха споразумение за нормализация на отношенията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пет арабски страни от Съвета за сътрудничество в Залива сложиха край на кризата с Катар на годишната си среща на върха в Ал Ула в Саудитска Арабия.

Лидерите на Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия подписаха споразумение, което слага край на дипломатическия спор с Доха.

Разривът в отношенията започна през 2017-а, след обвинения към Доха, че подкрепя тероризма и се бърка във вътрешните дела на останалите държави от Персийския залив.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман подчерта, че усилията на Кувейт и Съединените щати са допринесли за нормализиране на отношенията:

"Тези усилия ни помогнаха да постигнем споразумение, с което потвърждаваме арабската и ислямска солидарност и стабилност в Залива. Така ще засилим добросъседските отношения между нашите страни, за да служим на интереса на нашите народи.

Днес се нуждаем отчаяно от това да обединим усилията си, за да се изправим пред предизвикателствата, които ни заобикалят. Те включват заплахите, които представлява ядрената програма на иранския режим и програмата му за балистични ракети, както и подривните и деструктивни проекти на неговите марионетки".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :):):):)

    7 0 Отговор
    Много искам да видя изражението на хората от висшето общество на Саудитска Арабия при посещение на лорд Евгени Минчев в тази държава

    Коментиран от #4

  • 2 мечката

    8 7 Отговор
    поредният провал на барба ердос. губи катар и парите му. катар също се присъединява към арабско-еврейско-гръцко-западното сътрудничество. сега барба ердос ще опита да направи същото. и тогава ще падне бой от чичо путин..
  • 3 Инш Аллах

    2 2 Отговор
    Селям, алейко!
    Обединете се и дръжте Краварите,
    с халка на джуките ,като непослушни бичета!
    Сега вече оръжие бол, от хубаво по хубаво ,кеф ти Росия ,кеф ти Юдея, Китай и България, САЩ , Европа и вече свободна Великобритания!
  • 4 Арабин

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от ":):):):)":

    Не съм сигурен, дали ще го пуснат, да влезе в страната?
  • 5 Баровеца

    1 0 Отговор
    Ха! Вчера четох тезата на предсказател ,че 21 век е векът на Третатата световна война и тя щяла да тръгне от Азия ,и ето ,че някак си се нареждат нещата ,а именно обединение на няколко тамошни регионални сили ,които случайно са против Иранците с техните ядрени апетити !
  • 6 Лоурънс Арабски

    2 2 Отговор
    Какво мислите агата Тайпи по-въпроса? Той не се разбира никак със Саудитска Арабия! Тайпи продаде 60% от турската борса на Катар.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зад Катар е Турция

    6 1 Отговор
    Следователно всички клякат. Поредната победа на султана. Пънеха се три години и до там.
  • 9 Истината

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лоурънс Арабски":

    Ганю, нали Ердоган е причината всички да се помирява с Катар! Военната мощ на Турция спря Саудитска Арабия и оае да нахлуят в Катар! В Катар се намира най- голямата турска военна база! Както винаги накрая всички клякат на султана! Не съм му симпатизант, но това е самата истина!