Last news in Fakti

6 Януари, 2021 14:14 2 127 8

Тежкото наследство на Тръмп! Демократите поемат контрол над Сената?

  • джорджия-
  • републиканска партия-
  • доналд тръмп

Ако демократите спечелят двете места от тази битка, демократи и републиканци ще имат равен брой законодатели в Сената

Тежкото наследство на Тръмп! Демократите поемат контрол над Сената?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Демократите спечелиха едно място в американския Сенат в щата Джорджия и водят в надпреварата за друго, с което може да си осигурят контрол над горната камара в Конгреса.

По-късно американският Конгрес трябва да сертифицира президентската победа на Джо Байдън, който процес ще бъде съпътстван от демонстрации на привърженици на Доналд Тръмп.

Все още се чакат окончателни резултати от битката между демократите Рафаел Уорнок и Джон Ософ и републиканците Кели Лoфлър и Дейвид Пърдю в Джорджия. До балотаж се стигна, след като през ноември никой не успя да мине прага от 50 процента.

Уорнок, баптистки свещеник, победи настоящия сенатор Лофлър, за да стане първия чернокож сенатор в историята на южния щат.

Ософ, който на 33-годишна възраст, би бил най-младият сенатор, има малка преднина пред Пърдю. Окончателни резултати се очаква най-рано по-късно днес.

Над три милиона са гласували предварително по пощата или на място.

Според „Вашингтон пост“ екзит половете показват разцепление по темата за доверие в изхода след неспиращите недоказани твърдения на Тръмп за измами в огромни мащаби и опорочени избори. За анализатори поведението на президента може да коства победата на републиканците, тъй като вярващите на думите му може да са предпочели да не гласуват.

Ако демократите спечелят двете места от тази битка, демократи и републиканци ще имат равен брой законодатели в Сената. При това положение новоизбраният вицепрезидент Камала Харис ще има решаващия глас, с което би помогнала при прокарването на законодателни инициативи на демократите и новоизбрания президент Джо Байдън.

Изборният ден в Джорджия приключи по-малко от 24 часа преди съвместно заседание на двете камари на конгреса за официално приемане резултатите от президентските избори, спечелени убедително от Байдън.

Докато тече този процес, хиляди привърженици на Тръмп ще се стекат по улиците на Вашингтон за протест. Очакванията за покачване на напрежението накараха властите да вземат мерки, за да предотвратят сблъсъци между крайнодесни привърженици на президента и местни активисти за граждански права.

Събитията в подкрепа на Тръмп започнаха още във вторник на фона на засилено присъствие на полицията и Националната гвардия.

Самият Тръмп съобщи, че ще произнесе реч по време на шествие – част от протестите в негова подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хо хо хо

    3 1 Отговор
    Сълза и смех xD
  • 3 разочарован

    1 8 Отговор
    дано да се вдигне долара като го изхвърлят тоя от белия дом, като мръсен котарак .....

    Коментиран от #4

  • 4 Хаджи Хаджи Българин

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "разочарован":

    Пропускаш да си припомнил, че конфликтите в Сирия, Украйна ги забъркаха точно тези демоНкрати в лицето на Обонго и Килари Клинтън! А именно Дончо, дръпна юздите им и спомогна , за девалвацията им! А именно Байдън и Син изкупиха газопреносната мрежа на Украйна! И сега участниците в тази далавера, вият на умряло! Загубиха милиарди и ще губят от СП 2! Но къртуната ти не е узряла още!
  • 5 Факт

    5 2 Отговор
    Глобалистите победиха, но до кога!?
  • 6 Анонимен

    4 1 Отговор
    Към този момент подобни твърдения са само предположения на контролираните от либералите медии. Още не са преброени гласовете и не са излезли резултатите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 туйонуй

    2 1 Отговор
    Републиканците имат уникален шанс да започнат от нулата и да се изчистат от боклуците по върха. Русофилистиците загубиха и последна надежда да тролят и сега имат шанс/избор - да се гръмнат или да запеят старата песен за Сорос. На всекиму според способностите...