Last news in Fakti

6 Януари, 2021 17:45 2 164 11

Конгресът на САЩ се събира да потвърди победата на Байдън, но ще има битка

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън

Тръмп отказва да се признае за победен на изборите и отправя неоснователни твърдения за измами при гласуването

Конгресът на САЩ се събира да потвърди победата на Байдън, но ще има битка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският Конгрес се събира днес, за да направи окончателно потвърждаване на резултата от президентските избори. Това обикновено е процедурен въпрос, но тази година може да се превърне в проява на междупартийна конфронтация заради поддръжници на президента Доналд Тръмп, които отказват да приемат загубата му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Десетки републиканци, които подкрепят Тръмп, казват, че ще оспорят резултата, когато Конгресът се събере на съвместна сесия, за да преброи и потвърди гласовете на членовете на Избирателната колегия от всеки щат. Това обикновено е рутинна процедура, за да се потвърди кой е спечелил президентските избори.

Новоизбраният президент, демократът Джо Байдън, спечели както народния вот, така и необходимия брой гласове на електорите, за да бъде обявен за победител. Очаква се обаче републиканските сенатори Джош Холи от Мисури и Тед Круз от Тексас да призоват за проверка и разследване на неоснователните им твърдения за измама при гласуването.

Конгресът почти сигурно ще потвърди победата на Байдън, защото повечето членове на Конгреса са против подобна проверка, но оспорванията може да доведат до забавяне на процеса, тъй като законодателите може да обсъждат по два часа всяко възражение.

Процесът поставя във фокуса на вниманието вицепрезидента Майк Пенс, чиято роля е предимно церемониална, а също така може да предизвика евентуален разрив между него и Тръмп. Пенс е подложен на натиск от Тръмп да обяви настоящия президент за победител на изборите - ход, който може да е незаконен.

Ситуацията става още по-драматична заради двата балотажа в Джорджия за Сената на САЩ - първоначални данни показват, че кандидатите на демократите може да победят своите републикански съперници, което да даде мнозинство на Демократическата партия в горната камара на Конгреса.

Подобно развитие би било удар за Тръмп и неочакван обрат за щат, в който републиканците традиционно печелят от десетилетия.

Тръмп отказва да се признае за победен на изборите и отправя неоснователни твърдения за измами при гласуването.

Негови съюзници са подали десетки съдебни искове във връзка с изборите, опитвайки се да оспорят преброяването на гласовете в ключови щати. Почти всички искове са отхвърлени поради липса на доказателства.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    31 5 Отговор
    БРАВО ,ТРЪМП!!! БОРИШ СЕ И ТОВА Е ВОЙНА НЕ САМО ТВОЯ , А ВОЙНА СРЕЩУ ТЕЗИ...ВАМПИРИ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ники

    10 3 Отговор
    Как па ти селтик лисабон - реши, че са неоснователни обвиненията - делегат ли си, ешелтор ли си - драскач с брада...
  • 5 Ники

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "аззазз":

    Точно, точно!
  • 6 стоян георгиев

    4 13 Отговор
    заради тръмп републиканците се затриват като партия.ще загубят и в сената и в конгреса!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 kkk

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Конгресът е на Демократите, Сенатът ще е 50:50 + решаващ глас на Камила-та. От 2-та сенатори в Джорджия които се избират днес вече единият гарантирано е демократ (и то сажда- изключителна рядкост за сенатор да е цветен), вторият демократ (евреин, син на емигрант) води с около 20 000 гласа и е въпрос време да обявят официално и неговата победа.
    И това в щат който е твърдо републикански от МНОГО години

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "kkk":

    тва го знам ,кажи го на путиновите фенове!
  • 10 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Валентин":

    няма проблем прощавам ти !
  • 11 туйонуй

    1 1 Отговор
    Ситуацията си остава плачевна като цяло, но иначе щеше да е по-зле. Единственото хубаво е, че русофилизма претърпя страшен шамар. Нито троловете, нито хакерите им струват. Троловете ще намалеят наполовина поне. Но Тръмпизма няма да умре скоро. Държавата ще е разделена дълго време. Все пак, адът свърши. Дано и ковидиотите се поуспокоят, че още смърт ни чака.