Last news in Fakti

10 Януари, 2021 15:17 5 729 34

Скандал във Виена! Министърка подаде оставка заради обвинения в плагиатство

  • австрия-
  • себастиан курц-
  • кристине ашбахер

В кратко съобщение федералният канцлер Себастиан Курц благодари на Кристине Ашбахер за сътрудничеството и отбелязва, че скоро ще предложи нов министър на семейството и труда

Скандал във Виена! Министърка подаде оставка заради обвинения в плагиатство  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрийската министърка на семейството и труда Кристине Ашбахер подаде оставка заради скандал във връзка с обвинения в плагиатство, предаде БТА.

Това стана известно снощи след скандал, разразил се през последните два дни, предизвикан от разкритията на Щефан Вебер, медиен експерт, публицист и известен като преследващ плагиатите специалист.

Вебер даде интервюта за различни медии, в които обвини министърката, че е преписала най-малко една пета от текста на докторската си дисертация, защитена миналата година в Братиславския университет, след седемгодишен труд. Едно от обвиненията гласи, че не са отбелязани еднозначно източниците на преписаните пасажи. Вебер открива, че в дисертацията под име "Проект за ръководен стил в иновативни предприятия" се намира в превод и статия на списание "Форбс". Авторът на статията разказва, че е почерпил идеите си за ръководен стил в иновативни предприятия от работата си със стотици екипи. В дисертацията на министърката се появява твърдението, че тя е работила над нея "със стотици екипи".

Както съобщава австрийската осведомителна агенция АПА, Вебер обвинява Ашбахер в плагиатство и при писане на дипломната ѝ работа, с която е завършила през 2006 година специализирано висше училище в град Винер Нойщадт. Дипломната работа Вебер категоризира като "научна катастрофа" и "сатира", открива "плагиатства, неверни цитати, липса на достатъчно задълбочени знания по немски". Интересен факт е, че дипломната работа е оценена с най-високата оценка "много добър". Както бе съобщено, специализираното висше училище във Винер Нойщадт е назначило експертна комисия по случая. АПА съобщава, че и в Словакия дисертацията ще бъде преразгледана.

Както отбелязва АПА, не е ясно дали ще бъде отнета докторската титла на Ашбахер. Отнемането на неправомерно придобити академични степени е възможно от тази година. Промяната в закона е влязла в сила след поредица плагиатски афери в словашката политика, допълва АПА.

В кратко съобщение федералният канцлер Себастиан Курц благодари на Ашбахер за сътрудничеството и отбелязва, че днес ще предложи нов министър на семейството и труда.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    44 2 Отговор
    колко е наивна-ако бяха я хванали със записи и снимки с чекмедже , щеше да се самоубие горката

    Коментиран от #3

  • 2 Майна

    43 2 Отговор
    ПРИ НАШИТЕ МИНИСТРИ , БАРАБАР С ГЕШЕВ НЯМА ТАКАВА ОПАСНОСТ, ПОВЕЧЕТО ИМ ДИПЛОМИ СА ОТ ТОВА СВЕТИЛО...БЛАГОЕВГРАДСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ..

    Коментиран от #6

  • 3 Там думата "Срам"

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    не напълно лишена от смисъл
  • 4 Нека, който не е преписвал

    5 5 Отговор
    да хвърли първия квмък.
  • 5 българка

    44 2 Отговор
    В чужбина да откраднеш чужди мисли съвсем правилно е наказуемо, а унас да откраднеш/присвоиш чужд бизнес, пари, имоти и други незаконни прояви е приемливо, дори повод за гордост?????
  • 6 От там

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    дипломи на кило !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха ха

    18 1 Отговор
    Калинките от ЕС тръгнаха и намериха най-благоприятна среда за развъждане у нас.Боко ги развъжда усилено.
  • 9 Овчарник

    7 4 Отговор
    Всеки краде от другия за пари....Такива са времената...Който краде има.....
  • 10 цербер

    4 0 Отговор
    Я,че и в Австрия ли си имат връзкарки?"липса на достатъчно задълбочени знания по немски". Ами нали Австрийската министърка говори немски език? Или това за докторска дисертация не е достатъчно? Защитена е в Словакия. Хъм,тука нещо не е наред в картинката.

    Коментиран от #13

  • 11 Хи ХИ

    13 1 Отговор
    А НАШИО демократ кога ще подаде
    ОСТАВКА???! То не бяха шкафчета.
    ТО не БЯХА ПРОТЕСТИ. ТО НЕ БЯХА ЗАПИСИ. КОГА???. ЛОШО СЕДЛАРОВ
    ЛОШО ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА НАША....
  • 12 гълъбица Гица

    10 1 Отговор
    Още един Себастиян Курц трябва и за България.
  • 13 Става въпрос за друго,

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "цербер":

    но в статията е съкратена информацията. В дипломната ѝ работа явно е имало пасажи, които или са писани от Ghostwriter (човек, когото наемаш да ти напише даден текст), чийто майчин език не е бил немски, или са преведени чрез програма от чужд език. Забелязва се, например, и когато в текста стилът на даден пасаж се различава от този на останалия текст. Или пък изрази, които сами по себе си може и да са правилни, но не са типични в днешната употреба.
  • 14 мДа

    5 0 Отговор
    A в Бългaрия ги хвaщaт c фaлшиви диплoми и нулeвo oбрaзoвaниe, нo нa никoй нe му дрeмe. Тaм зa тoвa чe нe e cпoмeнaлa oт къдe e "чeрпилa" инфoрмaция зa 1/5 oт диceртaциятa cи пoдaвa ocтaвкa и нa дaли някoй щe глeдa нa нeя увaжeниe oт тук нa тaтък. Caми нaмeрeтe рaзликитe и щe видитe зaщo cтe в ямaтa и нямa дa мръднeм oт нeя.
  • 15 цербер

    1 0 Отговор
    До 13-тия Добре,съгласен съм с теб,но...човек трябва да прочете това,на което е автор,което сам е написал,в случая дисертацията,преди да я предаде на други умове да я четат. Това е най-малкото,което ТРЯБВА да се направи. Според мен.

    Коментиран от #18, #19, #21, #22, #23, #24

  • 16 666666

    5 0 Отговор
    Хахаха нашите ги ловят в далавери ,записи и снимки и пак не мърдат от постовете.Да дойде министър при Тиквата ,ще бъде дори похвалена.
  • 17 Факт!

    1 0 Отговор
    Каката е готина
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Трият ми отговора, ще опитам по-кратко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "цербер":

    Не разбирам точно коментара ти. Ако някаква, макар и малка част, е писана от Ghostwriter, (които, между другото, правят и необходимото намиране на релевантни за работата чужди статии), то тя (министърката) вече не се води за автор. Просто интелектуалната собственост, в случая, не е нейна. Има строги правила за цитиране, както и определен максимум, каква част от работата може да бъде от цитати. Още повече при дисертациите. От известно време насам, дори и обикновените семинарни работи се проверяват от програми.
  • 22 Относно езика, ако това имаш предвид

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "цербер":

    Може да я е прочела, но повърхностно. В случая говорят за работа със стотици екипи. Тук светва лампичката, но явно нейната не е светнала, за да го коригира. Има специални фирми, които предлагат такива ghostwriter-и. Възможно е да се е доверила "на сляпо" на професионализма им.
  • 23 Помисли само,

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "цербер":

    колко пъти ти се е случвало да прочетеш една и съща статия (дословно) в различни медии. "Авторът" винаги е различен, но няма начин няколко човека да напишат едно и също нещо дословно. Има един автор, другите копират.
  • 24 P.S.

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "цербер":

    Други се опитват да заобиколят въпросните правила и ограничения при цитиране, превеждайки оригиналния текст на друг език. Струва ми се, че това се е случило и тук.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Един от народа

    1 1 Отговор
    Това е разликата между Европа и България! Моралът....
  • 29 Мъдрият

    7 2 Отговор
    А мен ми е интересно от какъв зор някой е взел да й чете и анализира дипломната работа, отпреди 14 г?

    И какво значение има, дори и да е плагиатствала?

    Аз също съм писал дипломна работа, и знам и как колегите си правеха техните - и дори не съм чувал за човек, който да си е написал дипломната работа без да попрепише нещо отнякъде.

    Така че това, което тя е направила е нормално, и не е противозаконно и не е престъпление!

    И да искате заради това да подаде оставка - е супер тъпо и е голяма глупост и простотия!

    Аз смятам, че най-важното за един министър (а и за всеки работник и служител) е да си върши добре работата!
    А как си е писал дипломната работа - няма никакво значение!

    Така че, оставете жената на бира!

    Коментиран от #30, #34

  • 30 Може да се преписва,

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мъдрият":

    но има правила за цитиране и перифразиране. Става дума за използването на чужда интелектуална собственост. Авторските права са на същия принцип. Особено пък при дисертациите - не е важно, дали можеш да преписваш/компилираш добре, а с какво допринасяш за новите научни знания в дадена област (помисли за случаите на някакви научни открития). Това, че е подала оставка, говори, че е много вероятно обвиненията да са обосновани..А иначе, да, важно е също и добре да си вършиш работата. Но говори и за морал - има правила за цитиране, които се знаят от пишещите дисертации. Умишленото потъпкване не е в полза никому. Щом като си добър и имаш познания, пишеш дисертационна работа. Ако не си, просто не пишеш. Но в Австрия, по-високата академична титла означава почти автоматично и по-добри материални ползи (заплата).

    Коментиран от #31

  • 31 Мъдрият

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Може да се преписва,":

    Аз имах предвид и писах относно дипломната работа.

    А за дисертация - да, съгласен съм с теб!

    Баща ми , Бог да го прости, се мъчи със своята дисертация с години и знам, че там имаше по-тежки изисквания...

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Доколкото разбирам става въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мъдрият":

    за преписване в магистърската ѝ работа и в тази за придобиване на докторска титла (PhD). Моментите тук са два. Първият е, че, за да направиш PhD, трябва да имаш магистърска степен (или пък мастър, в зависимост от специалността, ако не се лъжа). Това поставя въпроса, ако магистърската работа не е била по изискванията, то тя е нямало въобще право да се записва за PhD. Сега, има и нещо друго. В Словакия законът за отнемане на титла по този повод явно е встъпил в сила чак след като тя е защитила дисертацията си, т.е. не се знае, дали могат да ѝ отнемат титлата. Както казах, в Австрия академичната титла носи много ползи ннапритежателя си - не само материални. И другото нещо - доколкото видях тя е публикувала статии, съвместно с други хора - т.е. накърнява не само имиджа на университета, но и техния.
  • 33 А има и още нещо

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мъдрият":

    Публикувани са откъси от дисертацията - действително използваният език е абсурден - сякаш е използвана програма (има и конкретен пример за изречение, което в немския няма абсолютно никакъв смисъл, но преведено обратно на английски си е абсолютно смислено), което ме навява на мисълта, че даже не я е и чела. Интересното е, че оценките на работите ѝ са високи (което е невъзможно, дори и в училище да беше, щяха да ѝ анулират работата), а това поставя под въпрос интегритета на университетите, в които е представила работите.
  • 34 И понеже казвате, че не е

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мъдрият":

    противозаконно...В Австрия е.
Новини по държави: