Last news in Fakti

13 Януари, 2021 14:31 2 555 14

Експерти: Българските национални паркове са по-атрактивни от швейцарските

  • българия-
  • природа-
  • швейцария-
  • паркове-
  • национални паркове

Страната ни е на четвърто място със среден рейтинг 9,64 от 10

Експерти: Българските национални паркове са по-атрактивни от швейцарските - 1
Снимка: Shutterstock

България е с по-добри и атрактивни национални паркове от тези на Швейцария, според проучване на експертите от SaveOnEnergy.com/uk за най-високо оценените национални паркове в Европа, предаде БГНЕС.

Страната ни е на четвърто място със среден рейтинг 9,64 от 10 в класация, изготвена от “TripAdvisor”, пред Швейцария, която е на пето място със среден рейтинг 9,60. Не е тайна, че Европа е дом на някои от най-красивите обекти със защитена природа в света – от гъсти гори до искрящи на слънчевата светлина езера. Разходката в един от тези европейски национални паркове ще ви осигури най-чистия въздух на континента.

Независимо дали търсите идеалния фон за публикация в Инстаграм или за да си набележите красиви, неизследвани части на света, които да посетите, експертите от SaveOnEnergy.com/uk се притичват на помощ, разкривайки ви коя държава е дом на най-високо оценените национални паркове в Европа. Държавата с най-високо оценени национални паркове е Украйна, със среден рейтинг на “TripAdvisor” 9,73 от 10. Националният парк в Украйна с най-висок рейтинг е Карпатският национален природен парк, създаден през 1980 г. за защита на ландшафтите на Карпатите. Този парк се намира в Ивано-Франкивска област и обхваща 515,7 km².

Следва я Словения, която предлага само един национален парк, и има средна оценка от 9,72. Той се отличава с изключително красиви пейзажи, което му дава и въпросната средна оценка. Този парк ще ви накара бързо да резервирате полет до Словения след едно кликване в Google. Национален парк “Триглав” ще ви остави с отворена уста и покрива 4% от словенската територия, като е един от най-големите национални резервати в цяла Европа. На трето място, с 9 национални парка и среден рейтинг от 9,69, е Словакия.

В заемащата четвърто място България екосистемите са изцяло с естествен произход и с голямо разнообразие на растителни и животински видове и местообитания. В България са обособени 3 национални парка с обща площ 193 000 хектара. Топ 10 завършва Великобритания с 15 национални парка и среден рейтинг от 9,45. Британският националният парк “Пемброукшир кост” има най-високата оценка на “Trip Advisor” – 9,73. Това природно чудо се намира по крайбрежието на Пемброукшир в Западен Уелс и е обявено за национален парк през 1952 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    28 1 Отговор
    Ако нямаше мизерници, които да замърсяват, щеше да е 10/10.

    Коментиран от #4

  • 2 Реалист

    16 1 Отговор
    " 18-годишен наръга баба си
    баба -внук -шумен " Заглавие от преди малко. Прекрасна страна имаме, но местните туземци са проблема
  • 3 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Е и? Познай кога някой ще даде на Ганьо да бутне швейцарците.

    Коментиран от #10

  • 4 антрашпиц

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Че дори и 20/10 ...
  • 5 ман

    2 2 Отговор
    ДА БЕ ДА,АМА НАДАЛИ .
  • 6 смок

    7 0 Отговор
    "Експерти: Българските национални паркове са по-атрактивни от швейцарските и българските заплати, и пенсии са по-високи от швейцарските!" ЩЕ НИ СЕ. МЕЧТИИИИИИИИИИИИИИИ!
  • 7 Novus ordo seclorum

    11 1 Отговор
    Каквито и да са нашите национали паркове, заслугата е единствено на хан Аспарух, защото е избрал мястото и на Тодор Живков, защото е създал повечето от въпросните паркове така, че гербавите не са успели да ги съсипят!
  • 8 тарикату

    9 0 Отговор
    Спокойно швейцарци, скоро ще бетонираме всичко и пак ще ни изпреварите.
  • 9 Никъде

    7 1 Отговор
    Вярно е това.
    Къде в Швейцария може се.еш на воля,където си поискаш, да палиш огън,да се движиш с джипове и мотори,да сечеш дърва ,да строиш и пр.в националните и ненацоиналните им паркове!?
  • 10 Той

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Ганьо сам си се бута себе си. Като бетонират Черноморието започват с планините.
  • 11 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    ВЪВ "ВИЛХЕЛМ ТЕЛИЯ " ЧАСТНИТЕ ГОРИ СА НЕДОСТЪПНИ/ 70%/!!!! В БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ "МЛАТИ" КЪДЕТО СИ ПОИСКА -ПРИ ЗАСТРАХОВКА В ПСС !!!!!!!!!!!!!!
  • 12 kara

    3 0 Отговор
    По леко с рекламите,че и парковете ще се напълнят с лумпени и вече няма да са атрактивни.
  • 13 незнайко

    2 0 Отговор
    А ние не можем да се възползваме от това и да печелим. Раздадаха ги на консигнация на сульо и пульо които нямат никакво намерение да ги РАЗВИВАТ !!! Ще дойде време (ако не е дошло ) да разберем, че частното не е най доброто !!!
  • 14 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Cлед дъждовете,може да сме първенци.Особено в реките.