Last news in Fakti

14 Април, 2021 22:22 3 899 18

ЕС е един от най-големите унищожители на тропически гори

  • природа-
  • ес-
  • гора-
  • гори-
  • тропически гори-
  • европа-
  • унищожители-
  • китай-
  • индия-
  • екосистеми

За нуждите на европейските консуматори в света се изсичат девствени гори в огромен мащаб

ЕС е един от най-големите унищожители на тропически гори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гори в различни точки на света плащат цената за това клиентите в европейските супермаркети да могат да купуват на воля продукти като соя, телешко месо, кафе и какао. Това става ясно от нов доклад на WWF за периода 2005-2017 година. 16 процента от глобалното обезлесяване, резултат от международната търговия, е на сметката на Европейския съюз.

Най-голяма вина носи Китай

На първо място в “Световната ранглиста на унищожителите на гори” е Китай с 24 процента принос в изсичането на тропическите гори. На трето място е Индия с 9 процента, следвана от САЩ със 7 процента. Изследването се базира на наблюдения от сателитни снимки и проследяване на търговските пътища. На първо място в ЕС в Германия. Най-големият унищожител на гори е соята – на нея се дължат 31 процента от обезлесената земя, следвана от палмовото масло (24 %), за чието отглеждане и продукция страдат горите в Южна Америка и Югоизточна Азия. Следват телешкото месо, дървесината, какаото и кафето. Само за осигуряване на нуждите на Германия годишно се унищожава 43 700 хектара гора – площ, равна на половината територия на Берлин.

Обезлесяването вреди на климата

На глава от населението най-големи “унищожители” обаче са нидерландците, белгийците и датчаните. Потреблението и производството обаче нанасят поражения не само на горите в далечни територии, но и на глобалния климат. Европейският съюз е предизвикал не само 16 процента от глобалното обезлесяване в резултат на търговията, но и 116 милиона тона въглеродни емисии, четем още в доклада на WWF. Те отговарят на една четвърт от всички емисии, дължащи се на производството на земеделска продукция в ЕС за година. Докладът въпреки това отчита, че от 2005 до 2017 година Европейският съюз е ограничил вредите върху горите, които нанася чрез вноса – при това с 40 процента. През 2005 година делът от обезлесяването, отговорни за което са били държавите членки, е бил 31 процента. Чак до 2013 година ЕС е останал първенец в “Световната ранглиста на унищожителите на гори”.

Естествените екосистеми са нашата застраховка “Живот”

WWF призовава германското правителство и Европейската комисия (ЕК) към по-ефективни и задължаващи стандарти за опазването на околната среда в международните търговски отношения. Като първа стъпка германското правителство трябва да настоява пред ЕК за въвеждането на съхраняващи горите логистични вериги. “Ерата на унищожение на природата трябва да приключи, защото естествените екосистеми като горите са нашата застраховка 'Живот'",” казва Кристиане Шол от WWF. Доброволните декларации от различни правителства и компании за защита на горите от веригите за доставки до момента са допринесли само за частично разрешаване на проблема. Освен горите, законодателството на ЕС трябва да защитава и други екосистеми. В противен случай унищожаването на природата би преминало от горите към други екосистеми като влажните зони, пасищата и саваните. Те са също толкова важни за климата, биологичното разнообразие и поминъка на местното население, колкото и тропическите гори.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    39 3 Отговор
    И какво се оказва САЩ и ЕС е*ат целия свят, а след това го поучават как да живее, а ако не е съгласен му пращат демократични бомби.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой си

    25 1 Отговор
    Пак ще го напиша напук на бота ви цензор.........
    Тая за щрауса дето си е заровил главата в пясъка, а G A Z A му стърчи отвсякъде чували ли сте я?
    Иначе евро 6,7..........и не знам си кви екологии........
    Алоу, EU също се намира на планетата земя, ако не знаете!
  • 5 требе стригане

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Оказва се че немоеш четеш Китай са най-големият замърсител

    Коментиран от #9

  • 6 Кикимора

    12 0 Отговор
    Веднъж от Лидл купих бурканче с "аспержи на грил" и бях любопитна къде са произведени! Представете си изумлението ми- произведено в Перу за Лидл - България! Без коментар! За тия хора там това е може би препитанието им?!
  • 7 ГруЮ

    8 0 Отговор
    Е как така една друга страна отвъд океана е отговорна за изполваните ресурси на планетата, с ЕС е виновен за изсичането на горите?

    Коментиран от #8

  • 8 ГруЮ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "ГруЮ":

    Не за всички ресурси разбира се, но за 1/3 от консумацита на хартия,1/3 от използването на алуминий, 25% на въглищата и 1/4 от медта.
  • 9 Госあ

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "требе стригане":

    Китай - 9 597 000 km² , ЕС - 4 476 000 km². Население на Китай- 1.4 млрд, население на ЕС - 500 млн. И докато в Китай имат собствени дъждовни гори, колко такива има в ЕС ?

    Коментиран от #11, #18

  • 10 Шпек Салам Народен

    17 1 Отговор
    ДПС и ГЕРБ са най-големите унищожители на българските гори,за тропическите не знам!
  • 11 Алфа Вълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    За географско положение чувал ли си?
  • 12 Рошко

    5 0 Отговор
    И като се сече, защо не се залесява, защото алчността погубва сами сме си виновни
  • 13 ха ха хаааа

    2 0 Отговор
    Щото китайците въобще не секат в Сибир ...
  • 14 Е даааа

    1 0 Отговор
    Аз като гражданин на ЕС никогс не съм ходил на посещение в тропически гори защото стандартът на живот не мк позволява а в Германия един чистач на тоалетни може да си позволи кола за 40 хиляди евро дори и екслурзия в тропическите гори.
  • 15 Маса от консуматори

    1 0 Отговор
    Апокалипсиса ще дойде от ръцете на човечеството и ще започнат войнитв за питейна вода.

    Коментиран от #16

  • 16 воини

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Маса от консуматори":

    за този който може да воюва. за този който не може просто му вземат водата, като река Резовска на югоизточната граница на БГ,
  • 17 Ридик

    1 0 Отговор
    Никой няма съмнение че богатите и големи държави са най големите разрушители на всичко , от етноси анексии войни унищожение експлотация и то в името на бързото забогатяване и от там бързото разпадане на цивилизацията им, ако изобщо се стигне да завладет космоса дотогава някоя природна стихия ще ги затрие
  • 18 Ридик

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    90% от Китай е пустиня къде ги видя тия дъждовни гори може би в големия и пренаселен Шанхай