Last news in Fakti

14 Януари, 2021 09:11 2 606 8

Иран разработва ново ядрено гориво на базата на уранов метал

  • иран-
  • ядрена сделка

Отделно Техеран планира и да обогатява уран до 20 процента - ниво, което той постигна преди сделката за ядрената му програма

Иран разработва ново ядрено гориво на базата на уранов метал - 1
Снимка: Shutterstock

Иран е започнал да разработва нов тип гориво за ядрен реактор на базата на уранов метал, заяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.

През последните два месеца Иран увеличи броя на нарушенията си на ядреното споразумение, сключено през 2015 г. с шест големи сили, като настоява да бъдат премахнати санкциите, които отново му наложиха САЩ.

Някои от тези нови мерки са изисквания в закон, който Иран прие в отговор на убийството на водещия си ядрен учен през ноември, което Техеран приписва на Израел, предаде БТА.

Те са обаче и част от процес на нарушаване на споразумението, който Иран започна през 2019 г. в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната си от ядреното споразумение и да възобнови американските санкции срещу Техеран.

"Генералният директор Рафаел Мариано Гроси днес информира страните членки на МААЕ за последните развития по плановете на Иран за научноизследователска дейност за производство на уранов метал за подобрен тип гориво за научния ядрен реактор в Техеран", се казва в изявление на МААЕ.

В ядреното споразумение е наложена забрана на Иран да произвежда или да се сдобива с уранов метал за срок от 15 години. Урановият метал може да се използва за сърцевината на ядрена бомба.

Поверителен доклад на МААЕ, адресиран до нейните членове и получен от Ройтерс, посочва, че Иран е съобщил за план да произвежда уранов метал от естествен уран и после да произвежда уранов метал обогатен до 20 процента за гориво за Техеранския изследователски реактор.

Отделно Иран планира и да обогатява уран до 20 процента - ниво, което той постигна преди сделката за ядрената му програма. Процесът в тази насока е започнал на обекта Фордо миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sofia

    1 16 Отговор
    Пълни глупости, всичко ще утихне до края на месеца. Надяват се родните русосифилистици но няма да извадят късмет.

    Коментиран от #2

  • 2 Чичо Тончо

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Sofia":

    Ти под всички статии с това безсмислено копи-пасте ли се изтролваш?!
  • 3 металния

    15 0 Отговор
    "УРАНОВ МЕТАЛ" ?!?!
    Може и дървено дърво, книжна хартия, резинова гума..... ?!
    Абе, тоя сорос все такива неграмотни ли ви набира бе?
  • 4 Урановия мЕтъл

    6 0 Отговор
    Бонго пише ма не знай ко пише Бухахааа
  • 5 Кан Аспарух/Еспор

    9 3 Отговор
    Да живее България,да живее Иран!Горд съм от моите потомци,че защитават прародината и не позволяват на ционистката пропаганда да откаже от своите древни персийски корени.Време е персийската империя да се съживи и ционистите и техните подлоги от Турция,Гърция,Албания и Азербайджан да бъдат унищожени.Само така може да има мир и просперитет в Близкият изток.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анти-либерал

    1 1 Отговор
    Иран е гнусна терористична държава!