Last news in Fakti

18 Януари, 2021 09:45 2 063 26

Байдън иска национално единство, но наследството на Тръмп пречи

  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

За разлика от президента и много негови помощници през последните дни обаче, една част от администрацията на Тръмп действа по-активно от всякога

Байдън иска национално единство, но наследството на Тръмп пречи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джо Байдън ще отправи послание за национално единство при встъпването си в длъжност в сряда, докато САЩ се готвят за възможно насилие от страна на поддръжници на сегашния президент Доналд Тръмп, гласи заглавие на британския в. "Гардиън".

Градове в цяла Америка се подготвят за протести, които може да прераснат в насилие, а столицата Вашингтон прилича на крепост с до 25 000 разположени войници от Националната гвардия, предава БТА.

Очаква се Байдън да предприеме бързи действия за промяна на някои от най-спорните политики на Тръмп, но обещанието за ново начало е дадено на фона на заплахи от вътрешен тероризъм преди встъпването на новоизбрания президент в длъжност. Малки групи десни протестиращи се събираха пред щатски парламенти в цялата страна, макар че разположените военни сили бяха по-многобройни. В много отношения реакцията на силите за сигурност е по-мащабна, отколкото след атентатите срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г., отбелязва британското издание. Подобен брой войници не са виждани в коридорите на Капитолия от Гражданската война.

Президентът Тръмп, който е обект на импийчмънт за втори път по време на мандата си, беше изолиран и запазваше мълчание вчера. Според съобщенията той събира правен екип за защитата си по време на втория процес в Сената.

За разлика от президента и много негови помощници през последните дни обаче, една част от администрацията на Тръмп действа по-активно от всякога, отбелязва в. "Вашингтон пост". Тази част е дипломацията: държавният секретар на САЩ Майк Помпео обявява почти всеки ден важни външнополитически инициативи, много от които изглежда целят да затвърдят приоритетите на Тръмп и да създадат пречки пред промяната на посоката, планирана от бъдещия екип на Джо Байдън.

Сред пречките са връщането на Куба в списъка с държавите, подкрепящи тероризма, определянето на йеменските хуси като терористична група, отмяната на ограниченията между представители на САЩ и техни колеги от Тайван, признаването на суверенитета на Мароко над оспорваната Западна Сахара, одобряването на оръжейни сделки и налагането на серия от нови санкции срещу Иран.

Всяка от тези стъпки може да бъде отменена. Но всички те усложняват задачата на Байдън да насочи политиката в желаната от него посока - и може да отнемат време.

Представители на екипа на Байдън смятат, че без съмнение, че много от тези действия, ако не и всички, са мотивирани от вътрешнополитически мотиви. Но те не са се обявявали официално против тях. След встъпването на новия президент в длъжност, всички тези мерки ще бъдат подложени на разглеждане с оглед на националния интерес на САЩ, заяви високопоставен член на преходния екип на Байдън, пожелал анонимност.

По време на мандата на Тръмп процъфтяха различни крайнодесни екстремисти и групи на омразата, които получиха нови сили след нападението срещу Капитолия. Целите им са най-различни, като варират от сваляне на правителството до начало на втора гражданска война и прогонване на малцинствата. Сега те планират следващите си действия, пише в. "Ню Йорк таймс", като предупреждава, че според експерти щурмът може да им помага да набират нови членове в продължение на години.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Los Zetas

    35 4 Отговор
    Дошлия с убийства на власт президен пфууу..
  • 2 65cv5

    36 6 Отговор
    Абе, тоя от снимката, що така гледа като нaсрано дете майка си?
    Прилича ми на онова недоразумение Грета Тумбарлака, дето сме му откраднали детството.
  • 3 Говнария

    24 3 Отговор
    загива!!!
  • 4 гост

    17 1 Отговор
    Този не е онзи .И е от ония ...!
  • 5 ЗАПОМНИ

    21 4 Отговор
    американците не искат комунизъм затова на 20-ти ще бъдеш арестуван заедно с пелоси и цялата ви кабало сатанинска шайка , после идва ред и на комунистическото диктаторче боко тиквата

    Коментиран от #22

  • 6 барчо

    34 2 Отговор
    Тръмп иска национално единство, но Обама, Клинтъница, Байдън му пречат и му попречиха.
  • 7 КОТарАК

    25 2 Отговор
    Байдън иска да си гледа старините , но не го оставят на мира. даже и президент го направиха да им преразказва идеите
  • 8 А стига бе

    21 2 Отговор
    На америте все някой им пречи-като се почне от индианците -та се стигне до либийците и сирийците...-а сега не остана външен враг с когото могат да воюват и започнаха вътрешни борби и нападения...-жалки станаха-жалки и отблъскащи
  • 9 Pifff

    10 1 Отговор
    Анатолий, тия очила, уж ти придават вид на грамотен човек ама и ти си един......
  • 10 Байдън

    30 2 Отговор
    Подшушнаха ми че се казвам Байдън обаче така и не се сещам как е първото ми име.
  • 11 А бе

    27 1 Отговор
    Тоя Алцхаймер иска единствено сух памперс. Проблемът е какво искат мойшетата зад него?!
  • 12 демократично

    18 3 Отговор
    Байдън иска национално единство, но наследството на Тръмп пречи...............ЕМИ ДА ВЪРНЕ РОБСТВОТО / те до скоро го имаха/, ВСИЧКИ РЕПУБЛИКАНЦИ ......РОБИ !!!!!
  • 13 Псевдоним

    23 1 Отговор
    Този се оправдава като Бойко със Станишев и Орешарски.
  • 14 Верно ли

    15 1 Отговор
    На крива ракета космоса ѝ пречи.Само да не ги хване страх янките от военното положение, дето им натресоха!
  • 15 Познато

    10 0 Отговор
    - и у нас герб иска еди-какво си, но му преча наследството... /пример - външният дълг при "лошите наследодатели" и в пъти по-малък от днешния.../- и некадърността на калинките , ама това второто не се казва.
  • 16 Познато

    10 1 Отговор
    - и у нас герб иска еди-какво си, но му преча наследството... /пример - външният дълг при "лошите наследодатели" и в пъти по-малък от днешния.../- и некадърността на калинките , ама това второто не се казва.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор
    Когато 18-годишната Хелена забеляза майка си в един от видеоклиповете на нападението над Капитолия, тя реши да я предаде.... След като осъзна, че сега няма кой да плаща за нейното обучение Хелена реши да осребри деянието си чрез социалните мрежи! ( дотук е събрала 60'000$)
  • 19 сорософреник

    13 0 Отговор
    Соросоидното наследство пречи, не на тръмп наследството. Дано се разпаднете като държава, та да си отъхде Земята.
  • 20 Аз40🏴‍☠️

    10 0 Отговор
    Смъркащия дечица и потомък на робовладелци ще бъде президент на САЩ. Колко подобаващо за "най-голямата демокрация" на света. Затова в хората из ЕС не обичат американците.
  • 21 Павел Пенев

    9 1 Отговор
    Този все едно че е учил в България.Сега наследството на Тръмп му пречело. На нашите демократи вече 30 години наследството на социализма все още им пречи и за това сме на това окаяно положение.
  • 22 Да попитам

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "ЗАПОМНИ":

    Ти имаш ли си на представа И ЗНАЕШ ли въобще , какво е това КОМУНИЗЪМ и кои са отличителните му черти от развитата ДЕМОКРАЦИЯ в САЩ , за да пишеш и разпространяваш глупостите, че ДЕМОКРАТИТЕ и Байдън искали да въведат и да има някакъв измислен от теб "комунизъм" в САЩ...???
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    Една гражданска война,каквато виждам,ще ги ....върне 300г назад!
  • 24 ТОЧКАТА

    3 3 Отговор
    ...НАКЪДЕ ГЛЕДА ТОЗИ!!!!!!Явно не в ХОРАТА....Само една жипка му трябва...и да последва примера---НИЕ праим сичко,ама ОНИЯ се пречат....
  • 25 7341 GOLF PASSAT НА МИГЛЕНА ❤️ ❤️

    3 1 Отговор
    32 половата КРАВАРИЯ ПРИ НАНСИ ПЕЛОСИ И КАМАЛА ХАРИС СТАВАТ 33 ПОЛОВИ И с измисленото полово неутрално,,ТО,, Смешните американски щуротий или джендърство 33 категория въвеждат ,,демократ,, комунопротестанто соросойдните масоно леви фашисти расисти който нямат нищо общо с либерало глобалния интернационалният католически син социализъм на Тръмп.
  • 26 Гост

    2 0 Отговор
    Посланиците са за тръмп. Какъв комунист е Байдън. Измислици. 4 години само за богатите бе в БГ. Геноцид, мустафа. Ако беше по живково, мила, щеше да си Малинка. Г-жо Мустафа, хепси комунист, тюрк, булгар.. Екмек за рях. Чок фена булгар. Абтали. Пара йок, екмек йок. Суле. Гюле гюле, чок хабер бойка.