Last news in Fakti

18 Януари, 2021 15:00 7 614 80

Бил Гейтс финансира нов грандиозен проект

  • бил гейтс-
  • слънце

Учени се опасяват, че затъмняването на Слънцето може да има непредсказуеми ефекти и да доведе след себе си не само екстремни зими, но и слаби реколти, което да предизвика световен глад

Бил Гейтс финансира нов грандиозен проект - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Основателят на Microsoft и един от най-богатите хора в света - Бил Гейтс, финансира развитието на технология за затъмняване на Слънцето. Проектът предвижда разпръскването на фини частици във високите слоеве на атмосферата потенциално би отразило слънчевата светлина, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект, съобщава "Форбс".

Проектът SCoPEx, стартиран от учени от Харвардския университет, има за цел да изследва това решение чрез пръскане на нетоксичен прах от калциев карбонат (CaCO3) в стратосферата. Учените са убедени, че аерозолът, отразяващ слънцето, който може да компенсира ефектите от глобалното затопляне, предава dir.bg.

SCoPEx ще направи малка стъпка в ранните си изследвания през юни близо до град Кируна, Швеция, където Шведската космическа корпорация се съгласи да помогне за изстрелването на балон, носещ научно оборудване, високо на 20 км. Изстрелването няма да освободи стратосферни аерозоли. По-скоро ще служи като тест за маневриране с балона и изследване на комуникационните и оперативните системи.

Ако успее, това може да бъде стъпка към втори експериментален етап, който да освободи малко количество CaCO3 прах в атмосферата.

Разработката на технологията и експериментите струват няколко милиона долара, като финансирането е осигурено от частни дарители, сред които се отличава името на създателя на Microsoft Бил Гейтс.

Точното количество CaCO3, необходимо за охлаждане на планетата, е неизвестно и учените от SCoPEx също не могат да потвърдят дали това е най-добрият стратосферен аерозол за тази работа.

Привържениците на геоинженерството цитират глобалните охлаждащи ефекти на вулканичните изригвания, които са резултат от въвеждането на сярна пепел в атмосферата. Изригването на планината Тамбора през 1815 г. в Индонезия води до "годината без лято", докато изригването на планината Пинатубо през Филипините през 1991 г. понижава средните глобални температури с 0,5° С.

Умишленото въвеждане на подобни частици може потенциално да противодейства на емисиите на парникови газове в продължение на десетилетия. Доклад на Междуправителствената комисия по климатичните промени на САЩ предполага, че процедурата SCoPEx може да понижи глобалните температури с пълни 1,5° C за не повече от 1-10 милиарда долара годишно. Това може да направи технологията за затъмняване на Слънцето икономически по-изгодна спрямо множеството методи за намаляване на парниковите газове.

Изследвания в областта на геоинженеринга са в застой от години поради противоречия. Скептиците смятат, че развитието на подобни научни проекти носи непредсказуеми рискове, включително екстремни промени в метеорологичните модели, които не са различни от тенденциите на затопляне, на които вече сме свидетели.

Дейвид Кийт, професор по приложна физика и публична политика в Харвардския университет, признава "многото реални опасения" на геоинженерството. Вярно е, че никой не знае какво ще се случи, докато CaCO3 не бъде освободен и след това проучен след това.

Други учени се опасяват, че затъмняването на Слънцето може да има непредсказуеми ефекти и да доведе след себе си не само екстремни зими, но и слаби реколти, което пък да предизвика световен глад.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    78 8 Отговор
    Глупости.

    Коментиран от #64

  • 2 гост

    153 3 Отговор
    Сега и слънцето ще затъмнява ? А него кога ?

    Коментиран от #5

  • 3 Верно ли

    86 3 Отговор
    ..... Не мога да повярвам, че чета такива "неща" под формата на "новини".
  • 4 Сандо

    162 2 Отговор
    Предполагам, че него и останалите пребогати самозабравили се не човеци, ще бъдат ликвидирани от съдбата, за да бъде спасено човечеството.

    Коментиран от #48

  • 5 Махмуд

    93 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Баща му умре и тоя ще го последва все някога да се надяваме да е скоро.
  • 6 Гей..тс

    61 2 Отговор
    няма ли си п....,да си играе?
  • 7 Псевдоним

    71 3 Отговор
    На Бил Гейтс като малък явно не са му давали да си играе с децата и сега си наваксва.
  • 8 честен ционист

    31 11 Отговор
    2021г ще е по-лоша за вас от 2020г. Идва глад и край на храните. Няма да има и вода и нещото, което ви е остава е да си спретнете една война, до тогава ще сме се изнески в Нова Зееландия.

    Коментиран от #38

  • 9 Stormtrooper

    41 3 Отговор
    А чемтрейлс какво е? Гео инженерство. Големи инженери станаха тея!
  • 10 А стига бе

    80 2 Отговор
    Тези тотално отлепиха вече-взеха се за богове...
  • 11 ЕС Натовци

    47 3 Отговор
    Чичо Били, май не знае, че ви ръся от 10г, а вие се правите, че не видите.
  • 12 Белите са Богове

    39 8 Отговор
    Кои са тия "учени" притесняващи се да не стане студено и да не измрат жълтурските държави и африка и такива мнгале като Камила Харис и маймуната Обонго.Ваща мйка кафява.

    Коментиран от #51, #52, #54, #62

  • 13 Независим

    68 2 Отговор
    Ей Бил, олигофрен дебилен, на какъв се правиш бе идиот сбъркан, ама ти вярно си се взел на сериозно и си мислиш, че зависи нещо от теб и си вреш гагата навсякъде ?????????????????????
  • 14 Дамммм

    88 2 Отговор
    Взел се е да унищожи човечеството и това си е.Дали с ваксини и вируси,дали по друг начин-слугите на Сатаната имат една цел..-гибел на хората

    Коментиран от #35, #36

  • 15 JoJO

    22 6 Отговор
    Хаха, много филми гледате . Има една такава вече развита теория в един фантастичен филм Snowpiercer. Сега трябва да направим една глобална железница и само богоизбраните да могат да жвиеят

    Коментиран от #18

  • 16 Тоя

    45 1 Отговор
    Нема ли кой да му изпълни 2 чембера
  • 17 ЪРП

    72 2 Отговор
    ГОВАДАРСКАТА СГАН НЕ Е СПИРАЛА ДА ПРЪСКА ПЛАНЕТАТА С ВСЕВЪЗМОЖНИ АЕРОЗОЛНИ И ТОКСИЧНИ ХИМИКАЛИ ОТ САМОЛЕТИ!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 18 честен ционист

    22 4 Отговор

    До коментар #15 от "JoJO":

    Вие сте в последния вагон. Пътуването вече 31г май ви хареса.

    Коментиран от #41

  • 19 Вова император

    7 29 Отговор

    До коментар #17 от "ЪРП":

    И в Русия пръскаме.
  • 20 любител

    50 1 Отговор
    до сега с кобито се помъчи да унищожи определени държави сега посяга на хората в цял свят.крайно време е този малоумник да влезе в затвора даже и да му се случи нещо по лошо.мръсник долен как не се наяде на пари нищо няма да занесе там горе.
  • 21 Господи виж го тоя

    50 1 Отговор
    ТОЯ МАЙ СЕ ПОМИСЛИ ЗА БОГ УТРЕ ЩЕ ПОИСКА НОВА ЗЕМЯ ДА НАПРАВИ
  • 22 Били мизантропа

    61 1 Отговор
    Някой трябва да спре този изрод и неговите "мераци" !
  • 23 Vov

    44 1 Отговор
    Този и хората около него трябва да си обесят публично.
  • 24 Браво

    6 38 Отговор
    Бил ти ще спасиш света от идиотите
  • 25 Пешо

    54 1 Отговор
    Toя се взе нещо много на сериозно, ваксини, слънцето ще затъмнява, що не вземе да се хване за палците, направи пари и сега всякакви щуротии ще финансира, я си оправете първо кочината която сте направили държавата си, спрете войните по света и работата ще стане и без твоите изгъзици, бати и наглеца, а пита ли хората по света дали искат да се правиш на Бог.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Маймун

    21 1 Отговор
    А, и да не забравите да си платите на БилГей за виндовса.
    Ще трябват пари за новия проект.
  • 28 БАЙ Х@Й‼

    24 1 Отговор
    Знаете ли колко акра обработваеми земи е закупил този ? Ако не - проверете ! Струва си .
  • 29 898

    12 1 Отговор
    Редмънд е с обща площ от 42,9 km². Намира се на 13 m надморска височина. ZIP кодът му е 98000 – 98099, а телефонният му код е 425. Там може да им пръскат CaCO3!
  • 30 АЦ/ДЦ

    12 0 Отговор
    Цитат:„Мамо,кога най сетне татко ще умре!?”
  • 31 Бил Гейтс

    26 0 Отговор
    Не се притеснявайте, затъмнението ще предизвика кокоша слепота, но вече имаме разработена ваксина.
  • 32 Аз40🏴‍☠️

    33 1 Отговор
    Това е отдавна известно. Много хора говорят от години за химическите следи, а дори и елита си го говорят без да се крият. Бившата президентка на град Мадрид в Испания плащаше на израелски фирми за химикалите, които ползват за пръскания, имаше го на сайта им всичко официално и точно за какво ще го ползват. Затова Гейтс, Рокфелер и др. имат склад за семена от цял свят в Норвегия под земята. Проблемът е, че хората са много зле вече от дългогодишното промиване, ваксиниране и тровене общо взето чрез всичко. Тотално са замъглени от пропагандата им, дори и да им го говорят цял живот пак отричат всичко. Е, явно те ще са излишните на планетата ИМ.
  • 33 Гошо

    26 1 Отговор
    Тоя се е взел за господ. Мискинен долен
  • 34 Запри се

    35 2 Отговор
    Усмирителна риза за тоя! Още днес!
  • 35 Сатаната

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Дамммм":

    Не си прав, човечеството е мое дело. Заради вас изтребих динозаврите.
  • 36 Да питам

    22 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дамммм":

    Като измрат хората Сатаната няма ли да стане безработен?
  • 37 Хм...

    10 0 Отговор
    И планините ли изригват вече?
  • 38 Махмуд

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Там са се заселили вече китайците.А в България има изобилие от плодородна земя и вода.

    Коментиран от #45

  • 39 6526cxzzx

    24 2 Отговор
    За да настане мир и щастие на тоя свят се изисква следното:
    1) Хора на възраст над 60 години да заемет високи, държавани постове. Такива хора не могат да определят бъдещето на Човечеството, тъй като тяхното, лично бъдеще е много кратко.
    2) Да се направи така, че никой да не може да съсредоточава в ръцете си богатства и ресурси стойноста на които да е таква, че да може да започва проекти от световно значение. Такива като война, намаляване или увеличаванв на човешката популация, закупуване на повече от една медия, създаване на мултинационални фирми, банки и прочее.
    3) Да се забрани на едно точно племе (предполагм се сещате за кои гворя) да се възприема като богоизбрано и като такова, да се опитва да диктува бъдещето на светът!
    4) Всеки, който наруши горните правила да бъде физически премакхнат заедно със целият му род до 9-то коляно.
  • 40 асдасд

    23 0 Отговор
    Тоя трябва да бъде убит, преди да е затрил целия сват - я с някоя истинска пандемия, я с няквкъв подобен "експеримент"....
  • 41 Айхман

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "честен ционист":

    Не знам в кой вагон ще сме. Но утре сутрин камионът ще ви товари вас на вагоните за АУШВИЦ.
    Явяването задължително.
    п.п.
    да носите жълтите си звезди, защото немските овчарки хич не ви понасят без звездите.

    Коментиран от #47

  • 42 Stéphanie 🎲

    22 1 Отговор
    Няма ли снайперисти бреййййй ,още колко мизерия ще направи този един господ знае
  • 43 Сатъра на Хана

    12 2 Отговор
    Пропуснали сте да пичете , че
    Бил Гейтс е най-големия частен собственик на земя в САЩ
    ......
    между другото се занимава и с филантропия
  • 44 233

    10 0 Отговор
    Те компютърджиите са така,не им обръщайте внимание! Наблизо няма ли наши санитари?
  • 45 честен ционист

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "Махмуд":

    Да не ни каниш? Отдавна ви изкупихме за жълти стотинки чернозема и завряхме в 2-3 града (гета).

    Коментиран от #50

  • 46 Джо

    8 6 Отговор
    Бил Гейтс, пръскане с химикали? Конспираторите ще полудеят
  • 47 честен ционист

    4 7 Отговор

    До коментар #41 от "Айхман":

    Като не си гледал филма, не си съчинявай. Аушвиц го стъкмихме, за да ни пишат после страдалците на света и да те е страх да си помислиш дори да ни назовеш по раса и на ум даже...

    Коментиран от #58

  • 48 Хъш

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Надввай се, но само с това ще си останеш. И да свръх могъщи хора ще има и те ще вземат решенията за съдбата на останалите, както винаги е било. Така е е устроен човекът, така е устроен светът.
  • 49 Независим

    11 1 Отговор
    Тия хора са решили да ни довършат

    Коментиран от #53

  • 50 КПСС

    16 1 Отговор

    До коментар #45 от "честен ционист":

    Преди 1917-та година, пак бяхте изкупили всичко, но плачинката бързо се обърна.
    Не забравяй съществуването на понятие като НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!
    Идват страшни за вас времена. Не се радвайте предварително!
    Пъро скочи, а после кажи "хоп".
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Raptor

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Независим":

    Нали !

    Кемтрийлс

    😆😆😆😆
  • 54 AKHIRAJ SINGH

    2 8 Отговор

    До коментар #12 от "Белите са Богове":

    Жълтурските държави както и Белтурските комбинирано не са повече от 2 милиарда...... има и 700-800 милиона Афрота тоест малцинствените мамунски раси са неповече от 3 милиарда грубо казано а света е 8 милиарда... това означава че БОГОИЗБРАНАТА КАФЯВА БОЖИЯ РАСА СМЕ НАД 5 МИЛИАРДА!!!! то само ВИЖ:ЛАТИНСКА АМЕРИКА,БЛИЗКИЯ ИЗТОК,СЕВЕРНА АФРИКА,ЮЖНА АЗИЯ,ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ И ОКЕАНИЯ,КАВКАЗ И БАЛКАНИТЕ и ето ти над 5 милиарда КАФЯВИ БОГОВЕ!!!!!!
  • 55 гост

    21 2 Отговор
    Тоя няма кои да го опъне 2-13 пътя та да миряса джендараму с джендар
  • 56 пенсионера

    19 0 Отговор
    да го направи над щатите, аз искам да ме пече слънцето и да ми е топло !!
  • 57 гуньо

    16 1 Отговор
    Тоя като малък паднал много лошо на главата си и за това е така сега милия.
  • 58 Айхман

    10 0 Отговор

    До коментар #47 от "честен ционист":

    Аз филмът съм го гледал, вие също. Но май нямате интелект да си вземата поуки.
    Справка Вавилон, Египет, Персия, Рим.
    Също така, Франция Германия, Балкански полуостров през 1394г.
    Испания, Сицилия, 1490г.
    Колкото пъти сте се правили на ЦИГAHИ, толкова пъти сте яли бой през ръцете.
  • 59 гост

    21 0 Отговор
    Доказателство, че много богата и изтрещяла личност може да е реална опасност за цялата планета.
  • 60 другарят

    17 0 Отговор
    Дали хората и отделните държави , ще се съгласят за подобен експеримент!?? Аа..извинявам се! Забравих че не бива да се бъркаме в работите на "боговете" от фашистка Америка!
  • 61 Събудете се!

    17 1 Отговор
    Вие дето плещите глупости,и вие дето коментирате това същество сякаш сте на друга планета,нямате и представа какво ви очаква,нали?!
    В момента който ще се усетите ще бъде твърде късно.Събудете се!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Матей

    13 1 Отговор
    Тоя г-а.д е способен на такова нещо,да си направи самоинициативен експеримент с климата на Земята,като има купища пари и може да се прави на господ,така ли!?Богатствата на тия май-му-ня-ци трябва да се конфискуват и те да отиват да копат на къра,какво се правят на хал-та.ви,тъ-пи ле-ке-та такива!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Нико

    14 0 Отговор
    Този няма ли кой да го гръмне, само идиотски идеи!
    Събира пари за лицензи от Европа и Америка и раздава на негрите в Африка, спонсорира гейове, само извратени каузи са му в главата, то и жена му като я видиш какъв катър е, като мъж с мустак.
    Бил Гейтс е крадец, открадва идеите на създателя на Ейпъл!
    Този е за разстрел!
  • 66 К 1929

    14 0 Отговор
    ОТ ТАКЪВ ЧОВЕК И ПОДАРЪК ДА НЕ ВЗИМАШ.ХИПЕРБОГАТИТЕ СТАВАТ АРОГАНТНИ И СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ,ЧЕ СА ИЗВЪНЗЕМНИ.

    Коментиран от #76

  • 67 Бони

    13 0 Отговор
    Най добрия Бил,е мъртвия Бил.
  • 68 абг

    9 0 Отговор
    Те това нещо го правят от 30 години, само че с токсични химикали, нарича се геоинженерство.
  • 69 луд

    14 0 Отговор
    Я да помисля , кои живеят на тъмно - Рептили, вампири и дявола . А сега всеки здраво мислещ да помисли на кого се подчиняват тия ....
  • 70 Брендилия

    11 0 Отговор
    Струва си да се провери колко и дали е нормален. Калциев Карбонат😂СаСО3 за генно инженерство и охлаждане щял да прави. Егати крадливия бездарник
  • 71 111222333

    3 1 Отговор
    И без това се задава ледников период, това направо ще ни довърши
  • 72 Тя Изперкали

    5 0 Отговор
    Калциевия карбонат е неразтворим във вода. Какво ще стане ако този аерозол започне да пада надолу и хората започнат да го вдишват? Белодробни поражения ....
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Лонник

    0 0 Отговор
    Нов император Нерон: “След мен потоп”. Нато сигурно го подкрепя. Да затъмни само Европа и Русия. Найвник.
  • 76 и аз се чудя

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "К 1929":

    А може и да са ?
  • 77 Конник

    2 0 Отговор
    Към №72 Това се казва силикоза и целта на Били е по малко хора на земята! Неговото изказване че ако докторите си вършат добре работата на земята ще има много по малко жители. Геноцид и еитаназия за “робите”.
  • 78 КИНОМАН

    2 0 Отговор
    Като чета за тоя и се сещам за един филм. "Kill Bill" се казваше.
    Горино заглавие и готина идея.
  • 79 Бесен

    1 0 Отговор
    Тоя рептил в замесен във сяка гадост и извратенящина на тоя свят!
  • 80 бахо

    1 0 Отговор
    Този ли се е загрижил за човечеството?!?Уата фак?С ваксини ще претопи 3/4 от населението на Земята,какъвто му е планът.После кого ще пази от слънцето?Злото трябва да изгори.Инквизиция требе,Инквизиция...