Last news in Fakti

19 Януари, 2021 11:33 2 357 44

Руски вестници: Навални - престъпник, герой или заложник на Кремъл?

  • новичок-
  • алексей навални-
  • русия

Животът на Алексей Навални безспорно зависи сега от две неща: колко ще е голямо негодуванието на Запада и дали ще има малко от малко негодувание в Русия

Руски вестници: Навални - престъпник, герой или заложник на Кремъл? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За по-малко от денонощие Алексей Навални бе прехвърлен от временния в следствения изолатор, пише "Комерсант".

Завърнал се в неделя от лечение в Германия след предполагаемо отравяне през август в Сибир, руският опозиционер бе задържан на летището и арестуван вчера за месец по искане на затворническите власти като нарушител на една от условните си присъди по дела за финансови измами, напомня вестникът.

Претенции към опозиционния блогър има и руското следствие, образувало наскоро дело срещу него за измами в особено голям размер, отбелязва пред "Известия" адвокатът Антон Пуляев, предава БТА.

На 2 февруари руски съд ще реши дали да смени условната присъда с ефективна. Опонентите на Кремъл в страната оценяват ситуацията различно. Извънпарламентарната опозиция вече започна и смята да продължи уличните протести, а парламентарната заяви, че с действията си властта подпомага героизацията на Навални, посочва "Комерсант".

Тринайсет привърженици на Навални бяха задържани вчера край полицейското управление, където бе откаран, над 50 протестиращи - в центъра на Санкт Петербург, а междувременно говорителят на президента Путин отмени редовния си брифинг за журналисти, информира онлайн изданието "Медуза".

Опозицията превръща Навални в символ на конфронтацията с властта и лично с Владимир Путин. Първа проверка на готовността на несъгласните за сплотяване ще станат протестите, готвени за 23 януари, пише "Независимая газета".

Чрез Навални опозицията десакрализира властта в Русия. Като знаме на борбата с режима фигурата му ще мобилизира електората, който да прекатури властовата партия "Единна Русия" на парламентарните избори наесен, коментира политологът Константин Калачов.

Ако опозиционерът бъде пратен в лагер, това само ще подсили образа му на герой и мъченик, подчертава аналитикът Алексей Макаркин.

Колективният Запад в хор настоя Навални да бъде освободен. В САЩ и ЕС наричат скандалния блогър мощна политическа фигура, изтъква "Взгляд".

Отвъд океана подготвят блогъра "като таран в опит да се разруши сегашната властова система" и като фигура, за да бъде използван при нужда в сценарий за смяна на властта в Русия, твърди правителственият експерт Олег Матвейчев. Този сценарий съвсем не предвижда "демократизация" на страната според западните либерални модели, а просто разпадане на Русия, добавя той.

"Само 15 минути (!) след провала на агента Навални при паспортния контрол (урапатриотите в Русия са убедени, че блогърът е вербуван от западните спецслужби и работи по тяхна задача) международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" го обяви за "затворник на съвестта". В неделя, в девет и нещо вечерта! И 30 денонощия арест - все едно значи е "затворник"? (. . .) Направо като Нелсън Мандела?" - иронизира "Комсомолская правда".

Западни политици използват случая Навални като повод да обещаят нови санкции срещу Русия. Западът полага усилия да не чува гласовете на здравомислещи политици, които не звучат в унисон с безалтернативния многогласен хор на западните елити, заявява "Росийская газета". Московският официоз помества за пример мнения на чуждестранни политици, сходни с позицията на Русия.

"Изборът между Навални и властта води до задънена улица. Защото идеологията им общо взето е същата. И навалнистите, и днешните властимащи са за капитализъм. Това гарантира на Русия статута на суровинна периферия, деградацията, измирането, които виждаме от 30 години насам", цитира "Свободная преса" Юрий Афонин, зам.-председател на ЦК на руската компартия.

Навални влезе в личен двубой с Путин. Кремъл е стигнал до съвместно съществуване с протестите и вече не ще да слуша упреците на Запада, тъй че главния руски опозиционер го чакат тежки времена, се казва в коментар на агенция РОСБАЛТ.

Скандалът дава тон на бъдещото противопоставяне между Русия и Запада. Руският външен министър Сергей Лавров отправи сигнал, че за властите в Русия имиджът им на международната арена, макар да е важен, няма първостепенно значение, пише авторът на анализ в "Комерсант".

Влязъл де факто в тесен съюз със Запада, в очите на руската власт Навални сега е враг и тя ще се мъчи да го смаже - до пълната му политическа капитулация, прогнозира "Московский комсомолец".

"Или Навални ще стане мъченик, а това е лошо за властта. Или пък властта ще прояви слабост, а това също е зле за нея", резюмира ситуацията историкът Пьотр Романов, цитиран в материала.

С връщането си в Русия Навални се предложи за заложник на властта. Така опозиционерът рязко вдигна залозите и съдбата му със сигурност ще стане предмет на преговори между Кремъл и Запада, пише "Новая газета".

Животът на Алексей Навални безспорно зависи сега от две неща: колко ще е голямо негодуванието на Запада и дали ще има малко от малко негодувание в Русия, заключава всекидневникът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сибиряка

    16 14 Отговор
    Шпионни дето ще лежи в Сибир е Алекс. Ще бъде в крилото на изнадишвачите ще го настнят във вип килия с 4ма чеченци!
  • 2 реалистъ

    25 13 Отговор
    ЦРУшник е Нахални, обаче и Русия прави глешка като се занимава с него, само му правят реклама и дават повод на западните кучета да лаят. Просто го следете, но той с неговите 4% удобрение не е заплаха за Путин.

    Коментиран от #27

  • 3 КОНТРАТА

    28 10 Отговор
    Навални е аутсайдер дребен шпионин на соросите, бъдещото му е мрачно!
  • 4 Владо

    30 10 Отговор
    Евроатлантическите джендъри надигат един нечуван вой със сълзи и сополи за погазената законност и озлочестената руска демокрация! Я вижте какво става в Щатите срелят на месо в Конгреса, столицата на краварите цялата е опасана с бодлива тел. 25 хил. националната гвардия въоръжена до зъби, ФБР проверява всички, позиционирани във Вашингтон (Асошиейтед прес). Фалшивата демокрация в Щатите е в криза ! Цял свят видя, че царят е жалък и гол, а ние отклоняване на вниманието от вътрешните проблеми се занимаваме с помиярчето Навални. Изобщо не разбирам, на какво оснавание САЩ и ЕС се меси във вътрешните работи на .една суверенна държава?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шекел

    25 13 Отговор
    Навални е инфилтриран прозападен пропагандатор целящ отслабването на владтта в Русия.Нов Ленин Горбачов и Елцин.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тотьо

    23 14 Отговор
    Този навални писна и на Галактиката вече,дребно,зло човече.И полезно колкото бойковото управление..
  • 10 стоян георгиев

    21 15 Отговор
    такива като навални майцепродавци не свършват добре, дойде времето да си плати предателствата.
  • 11 Владо

    22 17 Отговор
    Защо ни занимават с този продажен помияр Навални?! Авторитетът му в Русия гравитира към "00". Навални има силни позиции само сред представителите на ЛГБТ (Организациите на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални). За справка виж "Российская ЛГБТ-сеть", която е част от ILGA-Europe. Руските ЛГБТ организации "Гендер-Л ,Nuntiare et Recreare, StopHate са сред основните организатори в протестите ...

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бесен Язовец

    12 17 Отговор
    Навалнюха е човека на западна гей секта в РФ шанса за успех му еееее - 0!!!

    Коментиран от #35

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1234

    11 13 Отговор
    Навални играе ролята на футболна топка в мач между американските(и английските) спец служби и КГБ. Сега топката е поставена на точката за дузпа пред американската врата. И мача привършва с поражение на ЦРУ, което похарчи доста пари и време , залагайки на куц кон.
  • 17 Bellingcat

    12 15 Отговор
    Хора погледнете колко се итересуват от Навални в Ютуб и колко е население на Русия за каква опозиция говорим

    Коментиран от #23

  • 18 Колбасо от Батановци

    5 24 Отговор
    Путин го тресе страх от момчето. Правят всякакви циркове за да го обвинят в нещо и да го задържат затворен. Ужас. Но така е по цял свят вече, за изключение може би Европа.
  • 19 барчо

    10 20 Отговор
    Руснаците гласуваха върховенство на руските закони и сега ще се видят, надявам се в действие. Човек вече осъден за парични измами и разследван за още парични измами в особено големи размери му е мястото в затвора, та ако ще да е римския папа. Така става във всяка една правова държава. Този измамник с хитри мошенически свински очички трябва да си понесе последствията. Нека си спомним как Ал Капоне влезе в пандиза. Не за стотиците убити, не за хилядите разрушени човешки съдби, не за корупция, а за укриване на данъци. Този Нагли щом не могат да го тикнат в панделата за опити за дестабилизиране на държавността, да е за нещо друго. Нагли е една машичка за разрушаването на Русия като мощна държава, независимо дали е Путин или някой друг. Доколкото си спомням една руска студентка беше обвинена в САЩ за шпионаж и влияние и беше осъдена. Излежа си пълната присъда, без да и позволят да я посетят нито руски представители, нито роднини. После разказваше как са я измъчвали. На тъмно, без дневна светлина и т. н. За този случай сме в абсолютно неведение. Иначе нека да не се пипа Нагли.
  • 20 Ръсника

    5 0 Отговор
    В България таково отношение с опозицията е абсурд.
  • 21 pepy

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "pepy":

    О, адаш... Явно си се наспал вече... Преди да почнеш да ръсиш "бисери" не е лошо да се пообразоваш малко...

    Коментиран от #25

  • 22 pepy

    30 6 Отговор
    Отдавна се знае, че за българските "патриоти":
    - руснакът Навални, който критикува Кремъл е предател;
    - българинът Малинов, който е клакьор на Кремъл и създател на прокремълска партия е герой...
    После се чудим защо България тъпче на едно място и нещата стават по-зле...
  • 23 Бесен Язовец

    8 18 Отговор

    До коментар #17 от "Bellingcat":

    От 12 000 000 Москва събира по 500 човека на протест след което пристигат 2 автобуса на ОМОН и митингуващите се разбягват. най много някоя жената-мъж да се издръвчи и да я качат в автобуса.
  • 24 прост

    9 19 Отговор
    Преди всичко този тип е подсъдим по две дела за кражба на особено големи суми-предполагам, че всеки би приел твърдението -законите са за всички и ето интересното-този противен индивид е осъден условно с изпитателен срок, а брат му има ефективна присъда-и още интересно този гнусен предател не спазва изискванията за условна присъда -какво повече иска? Ако това се бе случило в западна държава...
    Този ако е опозиция би следвало да спазва абсолютно законите и най-вече да предлага алтернативи-да сте виждали такива от този ...
  • 25 pepy

    1 21 Отговор

    До коментар #21 от "pepy":

    Оооо чао бамбина 😁😁моля не пиши с ника!
  • 26 Българин

    20 16 Отговор
    Навални и истински герой а Путин, скрит в бункера е страхривец.

    Коментиран от #28

  • 27 барчо

    11 15 Отговор

    До коментар #2 от "реалистъ":

    Няма как да не се занимават с него. Той е осъден като редови гражданин, извършил финансови машинации измами в своя полза. Осъден е и за неспазване на елементарно спазване на закона за протестите. По твоята логика трябва да го оставят да си разиграва коня. Никой не го съди за политическите му възгледи. За разлика от демократичните САЩ с двупартийна система и другите подобни. В "Думата" в Русия май бяха 5 партии. Нали се сещаш, че останалите 4 са един вид опозиция и не във всичко са съгласни с Путин. Опозиция е когато не си съгласен с нещо, но имаш програма за нещо по-добро. Нагли не е никаква опозиция, той е разрушител и мястото му е в затвора.
  • 28 Българин

    2 18 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Това ли ни е резерваната гума? Да знам само звучен е!
  • 29 прост

    11 14 Отговор
    На тези, които подкрепят този смешник -политикан и опозиционер , а всъщност един крадец и мошеник - бих препоръчал да прочетат коя и да е руска медия-даже най-опозиционната-и да види коментарите на руснаците-пълно е с погнуса и презрение към този отвратителен предател...
  • 30 ****

    12 14 Отговор
    Целта на западните Б...ЦИ да върнат това петно,Навални в Русия,целяха да видят дали могат да предизвикат размирици в Русия,и да създадът хаос там, и щяха да продължът с провокациите,но номера им няма да мине.
  • 31 !!!?

    20 6 Отговор
    Путин направи от Навални световна личност, а ако продължава ще го направи и герой-мъченик ! Сентенция: Колкото повече вървиш на Изток, стигаш на Запад !!!?
  • 32 Виц

    8 19 Отговор
    Навални реве в килията.
    НАдзирателя пита другите пандизчии:
    -Що реве тоя бе?
    -Иска водка и сельодка-отговаря един як и космат грузинец.
    -А не ще ли к@р в г@за не ще ли?- пита надзирателя
    Пък гузинеца отговаря:
    -Пробвахме, ама пак реве.

    Коментиран от #34

  • 33 Монгола

    4 13 Отговор
    Алексей е ТОП КЛОЛНА на западните сороси в Руската Федерация. Скоро ще го освидетестват в психо диспансера в Москва и ще го пусна на свобода.
  • 34 😁😁😁😄😄😄😄

    2 15 Отговор

    До коментар #32 от "Виц":

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍😀😀😀😀😀😀😀😀😜😜😜
  • 35 Питанка

    16 5 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    А жужето на токчета и ботокс по тялото от коя г3й секта е ?
  • 36 ха ха хаааа

    17 4 Отговор
    Навални - "Оня стария да излезе от бункера" .. хахахахааа
  • 37 Навални хубаво се е загрижил

    3 4 Отговор
    за корупцията, тя е огромна, но знае ли, че тези отвън, които му се водят дружки не им пука и ако могат ще се възползват от корупцията по-още по-нагъл начин.
  • 38 Да го

    4 8 Отговор
    пращат в сибир.Там е място за крадци и предатели.
  • 39 Sofia

    5 2 Отговор
    Знаех, че Рушлямистан е създадена от украинци (Киевска Рус), ама не знаех че и Москвамабад е построен от тях

    Коментиран от #41

  • 40 Ами

    0 1 Отговор
    Отговорът е : Навални е просто предател.
  • 41 И как

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Sofia":

    И как " окраинците " са си кръстили държавата Русь , имаш ли некъв отговор.
    Пък и Киевска е само историческо определение ... всъщност Киев е втората по ред столица на древната Русь , първата столица от 862 до 882 г., е бил Велики Новгород , та не знам защо не са я кръстили с историческото определение Велико Новгородска Русь ... така ,че няма как да е създадена от "украинци", щото такива до 1917г., не е имало ...
    С други думи не успя да си изкараш центовете от Козяшкото кошара.
  • 42 един от многото

    1 1 Отговор
    Най обикновен крадец!
  • 43 Людмила

    1 0 Отговор
    Слава на Вас г-н Навални! Вие сте герой за цяла Русия.
  • 44 Людмила

    1 0 Отговор
    Герой!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания