Last news in Fakti

19 Януари, 2021 19:23 7 192 29

Филм от 2017 разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан

  • китай-
  • филм-
  • коронавирус-
  • вирус-
  • ухан-
  • пандемия-
  • небрежност-
  • вирусолози-
  • сзо

Китайското държавно ръководство изтри от мрежата всички критики

Филм от 2017 разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан - 1

Пекин отдавна повтаря, че коронавирусът, предизвикал световната пандемия, не е с китайски произход. Той бил внесен от чужбина, навярно по времето на военните тържества през октомври 2019 в Ухан, където беше и първият взрив от инфекции.

Тази теория не може да бъде напълно отхвърлена. В крайна сметка през ноември 2019 в Италия беше регистриран един случай на инфекция с коронавирус, за който се предполага, че може и да е бил първият. В същото време обаче в Китай също е имало вече случаи на заразени хора, но китайското държавно ръководство ги държеше в тайна.

И експертите на Световната здравна организация (СЗО), които след дълго размотаване най-сетне бяха допуснати в страната, поискаха да разгледат данните за тези първи случаи на зараза. Те вече започнаха работа там, но само виртуално, защото бяха поставени в двуседмична карантина и в момента се намират в един хотел в Ухан.

Първоначално експертите на СЗО искаха да посетят и реномирания Институт по вирусология в Ухан, прочул се в цял свят със своите проучвания върху прилепи. В началото на пандемията имаше и съобщения, в които се твърдеше, че именно оттам е тръгнала заразата с агресивния коронавирус. Китайското ръководство обаче неизменно отхвърляше тези информации като "чиста спекулация". В лабораторията действала четвърта степен на биологична сигурност, поради което било невъзможно да се търси някаква връзка с взрива на инфекцията. Затова и посещение на института не бе разрешено.

"Тази професия далеч не е толкова опасна..."

Има обаче един документален филм, излъчен по държавната телевизия CCTV още през 2017 година, който показва колко небрежни са били някои сътрудници на Института по вирусология в Ухан в работата си със силно заразни коронавируси. Малко преди посещението на експертите на СЗО в Китай обаче "Taiwan News" припомни документалния филм, след като китайското държавно ръководство изтри от мрежата всички критики, насочени срещу работата на института в Ухан.

Във филма става дума за група учени около Ши Женгли, позната под прякора "Bat Woman", които проучват произхода на ТОРС. Макар и да са били наясно, че проучваните прилепи евентуално са носители на смъртоносни вируси като ТОРС, някои от учените влизат в една пещера в Юнан без специално защитно облекло. Те разглеждат хванатите прилепи, както и силно заразните им екскременти без ръкавици. Един от изследователите на вирусите разказва дори, че бил ухапан от един прилеп през тънките гумени ръкавици. Той го почувствал като убождане с игла. Въпросният учен дори показва във видеото подутината, появила се на мястото на ухапването. В същия момент дикторски текст зад кадър съобщава, че прилепите могат да пренасят огромно количество активни вируси, сред които и тези на бяс, поради което членовете на научния екип всеки път се ваксинирали срещу бяс преди да тръгнат на изследвания в пещерите.

Документалният филм неволно показва и друго: че мерките за сигурност са били небрежни не само по време на научните експедиции в пещерите, но и в лабораторията. В проучването на взетите проби от Юнан лаборантите носят ръкавици и престилка, но нито един от тях няма специално защитно облекло или предпазна маска на лицето.

А китайската експертка Ши Женгли разказва, че "тази професия далеч не е така опасна, както мнозина предполагат". Макар че прилепите носят много вируси, "опасността от пряка инфекция за човека" в действителност била много малка, поради което "в повечето случаи" били достатъчни обичайните защитни средства.

Няколко важни въпроса

От повторното излъчване на видеото по тайванската телевизия не става ясно кой е "нулевият пациент", нито пък разбираме какъв е отговорът на въпроса за произхода на новия вирус SARS-CoV-2. Филмът обаче показва шокираща небрежност в отношението към силно заразни материали и поставя редица въпроси, чиито отговори биха желали да узнаят и експертите на СЗО. Например дали слабите мерки за защита в лабораторията на Ухан са довели до някоя зараза? И дали ухапаният от прилеп учен е развил някакви симптоми на заболяване? Дали изобщо той е бил изследван за коронавирус и антитела?

Засега остава неясно дали китайските учени ще имат право да разговарят свободно с колегите си от СЗО и да им покажат условията, в които работят. С оглед на бъдещи пандемии обаче би било интересно и важно да се научи повече за произхода на SARS CoV-2.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    59 9 Отговор
    ТИЯ НИ ВЗЕХА ЗА..КАНАРЧЕТА....
  • 2 абг

    54 13 Отговор
    Тия приказки на Шехерезада ги разказвайте някъде другаде.
  • 3 Шпек

    53 17 Отговор
    Няма нормален човек да вярва на лъжите на DW ,доказана агенция за фалшиви новини и пропаганда.
  • 4 Медуза

    29 20 Отговор
    Теснооките ги признавам за бойци, строители, спортисти. Обаче-с тази тяхна лакомия да ядат всичко, което плува, върви, лети, пълзи, си е страшна работа. Брат ми е бил в Южна Корея и Китай и ми е казвал какво се яде там. Това-патица по пекински, спагети, китайско зеле-пълен та.ш.к Нагъват най-гнусните твари, които можете да си представите. Какво остава за прилепите....сигурен съм, че жълтурите създадоха вируса, дори без да разберат. И сега се правят на умряло куче.

    Коментиран от #8, #12, #25

  • 5 DW = WC

    35 16 Отговор
    Не четете нищо на ДВ освен да затъпеете и да се дезинформирате друго няма да се случи!
  • 6 зеле зеле

    38 11 Отговор
    Ама тези, ни взеха за шилета.
    Пак ще докзават, че един гущер е глътнал прилеп, а после гущерът е бил изяден от китаец...........дали пък не бе наобратно?!
    Обаче сатанистите са впрегнали всички сили и натискът е огромен, да се приеме ковидианството на всяка цена.
    Дойче веле, едно време, когато бях млад и буен, ви слушах, докато бях на вахта в армията. Слушах ви, защото беше забранено и рискът ме мамеше. А инак, и тогава, и сега, не ме впечатлихте с нищо. Ниско ниво на пропаганда, някакви излукани от пръстите истории....
    Няма да забравя как една нощ, докато другите войници бяха на проверка, а аз ви слушах в дежурната стая, та как казахте, че в България имало взрив в АЕЦ Козлодуй. Ама аз служех на катер и се намирах точно до Козлодуй в момента.
    Абсолютни аматьори бяхте и такива сте и днес.
  • 7 Колкото и да лъжете

    29 11 Отговор
    Вече е ясно и на децата, че ковид19 е една измама!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рошко

    17 7 Отговор
    Така нагласвм часът на камерата на дата и година и правя филм, и лъжлива медия като дойче зеле и много други го пускат в мрежата и ето ти фалшива новина, воала кой прав кой крив иди разбери, това е може би една от най манипулативниъе медии, защо ли? 🤔🤔
  • 10 Гоуст

    27 10 Отговор
    Глупости.Хиляди влизат в печерите и нема ни един случай на Ковид.Това е изкуствен вирус.

    Коментиран от #14

  • 11 0!0

    6 5 Отговор
    а пландемия го забраниха за отрицателно време защо ли?
  • 12 Хаха1

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "Медуза":

    Ти сигурно не си ял последните 30 години кайма от каквото се сетиш. Или си я меляш сам? На Китай няма какво да им се сърдим. Те подеха че има вирус. Докато в Европа го е имало още от август 2019. Нали отвориха кръвни банки немците и англичаните и видяха. Който не вярва да прочете, но не във Фейса!
  • 13 Dissapointed

    26 6 Отговор
    Модерен капитализъм:
    1. Създай проблем
    2. Продай решение
    3. Обвини някой друг..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 само питам

    9 4 Отговор
    Защо не разследват и тука. "Непобедимите" снимали незаконно в Деветашката пещера . Според подадения още през декември миналата година сигнал, след снимките в пещерата са открити множество мъртви прилепи .
  • 16 Вълко Червенков

    9 15 Отговор
    Само лоботомирани комунделски мозъци и очукани болшевишки манерки вярват на някакви конспирации,които замесват Велика Америка.За нормалните,непредубедени хора е ясно,че китайците са отговорни за пандемията.

    Коментиран от #18, #27

  • 17 мими

    3 2 Отговор
    Коректни коментари ще бъдат ,тези, които съдържат нецензурни изрази...написани изцяло с език...
  • 18 ма тъй бе

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "Вълко Червенков":

    То китайците са виновни за коронавируса , птичия грип , свинския грип , шапа по животните , чумата по прасетата , маната по лозята , празните язовири , свлачищата по шосетата , колорадския бръмбар по картофите , болните мозъци на някои другари, мизерията в държавата и т,н.
  • 19 Азззззззззз

    17 4 Отговор
    Ковида е лаболаторно разработен вирус. Никакви прилепи не са го разпространили. Глобалистите използват вируса за налагане на нов фашистки ред.

    Коментиран от #24

  • 20 Баце

    2 2 Отговор
    Китай са виновни и за османското робство.Вижте в Ютюб от къде тръгва чумата през 1300 година и как се разпространява.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Чичо Тони

    12 1 Отговор
    Учените влезнали в пещерата "без ръкавици", но един от тях "бил ухапан от прилеп през ръкавицата" ???
  • 24 ПЕШО

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Азззззззззз":

    Хм,дано не си прав ,инъче лошо.
  • 25 Шпек

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Медуза":

    То па Китайската логика и Българите ядат гнусотии особено карантиите на всякакви животни,птичи глави,крака,кожи.В саламите в БГ има всякаква гнусотия като нокти,косми,кожи от непознат вид влечуго но се продава по магазините за ядене.Това е същото с обратен знак.
  • 26 Анонимен

    14 3 Отговор
    Дойче зеле да кажат ЗАЩО тази година нямаше противогрипна ваксина и ЗАЩО в момента няма грипна епидемия като всяка година.

    Коментиран от #29

  • 27 Criminal

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Вълко Червенков":

    Е, и как мирише краварска задница, на ако или плюнка от предния...........
  • 28 Пещерняк

    3 1 Отговор
    Пак сочите с мръсните си пръстове горките животинчета.В колко пещери сме влизали лошо не сме срещали ненапразно хората са живеели в пещерите а в гнезда по дърветата.Отдавна учените станаха слуги на корпорациите и мръсния бизнес.Това не остава невидимо за хората света е малък и всичко се разбира
  • 29 Дойчето

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    Ваксина има, дори много сериозно я рекламираха в началото на есента. А защо няма грипна епидемия ли? Първо - защото всяка година е в началото на февруари и второ - всички ходят с маски и се дезинфекцират непрекъснато, а грипа е много по-малко заразен от коронавируса.