Last news in Fakti

20 Януари, 2021 13:52 1 610 29

ЕС: Отново имаме приятел в Белия дом

  • урсула фон дер лaйен-
  • ес-
  • ек-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • приятел-
  • белия дом

Европейската дипломация е доволна от смяната на властта във Вашингтон

ЕС: Отново имаме приятел в Белия дом - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Висшите служители на Европейския съюз изразиха облекчение, че отново ще имат “приятел в Белия дом, когато Джо Байдън замести Доналд Тръмп”, предаде БГНЕС, цитирайки AFP.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, заяви, че трябва да се използва моментът, за да се създаде нов “съзидателен пакт” между демократичните сили. Към него се присъедини Урсула фон дер Лайен, председател на Европейския съвет, обръщайки се към членовете на ЕП часове преди встъпването в длъжност на Байдън. “Тази церемония на стълбите на Капитолия на САЩ ще бъде демонстрация на устойчивостта на американската демокрация”, каза тя. “И силно доказателство, че отново след четири дълги години Европа има приятел в Белия дом.”

Но висшият служител на Брюксел предупреди, че фактът, че милиони американци са гласували за Тръмп и че някои от тях са се разбунтували от негово име на 6 януари, трябва да служи като предупреждение. “Президентът Тръмп може да стане история след няколко часа, но неговите привърженици остават. Повече от 70 милиона американци гласуваха за Тръмп на изборите”, каза тя. „Няколкостотин от тях щурмуваха Капитолия във Вашингтон, сърцето на американската демокрация, само преди няколко дни. И когато думите се превръщат в дела, речта на омразата и фалшивите новини се превръщат в реална опасност за демокрацията”, каза тя.

Фон дер Лайен сравни американските бунтове с неотдавнашен опит на германски активисти да щурмуват Райхстага в Берлин в знак на протест срещу мерките за блокиране заради коронавируса. Тя цитира и случая с Джо Кокс, британски депутат, който беше убит от крайнодясна активистка седмици преди Великобритания да гласува за напускане на Европейския съюз. “Разбира се, има различия с щурма на Капитолия, но и тук има хора, които се чувстват онеправдани и ядосани”, предупреди Фон дер Лайен.

Европейците трябва да се разграничат от “хората, които се придържат към мощно разпространение на теории на конспирацията, често объркана смесица от напълно абсурдни фантазии”, каза тя. Мишел, който се надява да бъде домакин на Байдън на срещата на върха между ЕС и САЩ, паралелно със срещата на НАТО в Брюксел в началото на мандата на новия президент, поде по-оптимистичен тон. “Законът, редът и демокрацията надделяха над този позорен опит за отмяна на изборите. Американската демокрация доказа своята сила и устойчивост,” каза той. “Нека изградим нов съзидателен пакт за по-силна Европа, за по-силна Америка и за по-добър свят.”


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Леопольд

    12 1 Отговор
    Урсула, давайте жить дружно!
  • 3 Гоуст

    28 1 Отговор
    Либерална Европа и светът си заминават идва Китай и Азия които пак са деспотични режими.Еврооейците са толкова оглупели че не знаят какво искат.

    Коментиран от #10

  • 4 Азззззззззз

    22 1 Отговор
    Байдън е верен на Глобалистите-Сатанисти. Евроизвратеняците в европарламента и те са доволни.
  • 5 БПФ

    29 0 Отговор
    Обърнете внимание кои тържествуват: някой си мишел, известен единствено с физиономията си на кpeтен, както и урсулата - която откъдето е минала в жалката си кариера е оставила пълен погром - тая, дето като министър на отбраната остави германските войници да ходят на учение с дръжки от метли, защото нямаха пушки, а като председател на ЕС налага със сила неадекватните зелени простотии и пусна коронавируса в Европа !!!

    Тия двамата дегенерати никой не ги е избирал - затова подкрепят узурпатора байдън, а не реалния избор на американския народ Тръмп... за когото позицията на тия двамата всъщност е чест !!!
  • 6 Тъй тъй

    26 1 Отговор
    Урсулке, при Тръмп нямаше нови войни, сега Байдън тре да ви вкара в някоя, а и нас покрай вас.
    Щото са ви малко бежанците, гъско п*роста.
    Щото го оставИхте оня идеалния, Обама, да запали война на прага на Европа.
  • 7 Псевдоним

    15 2 Отговор
    Краставите магарета през Атлантическия океан се надушват...
  • 8 Без коментар

    14 2 Отговор
    ЕС е гайска кочина ! Който и да е на власт в кравария все тая ! Вовката не е решил,не го е направил - да им извие вратовете като на пилета !
  • 9 ****

    18 1 Отговор
    Явно този европейски Б...К незнае поговорката,че на малко прасе и нов началник не трябва да се радваш,защото не се знае каква свиня ще излезе.
  • 10 Ако знаеш

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    само колко си прав...
    Вместо да се съюзят с Русия срещу Китай, те направиха съюза между двете не само възможен но и необходим, тия tupani п*рости.
  • 11 идиоти

    16 1 Отговор
    Тия брюкселски зелки не втасаа , че с такива приятели не ни трябват врагове , за САЩ говоря , ако някой не е разбрал , ама не вервам да има тъпи.
  • 12 Донатело

    15 1 Отговор
    Тия нищо не разбират от политика. Не знаят какво ги очаква от тоя "нов приятел " . Краварите искат да са господари , не приятели. Те приятели нямат и никога не са имали.
  • 13 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Тия са изплискали легена тоталка! Ама урсус, в политиката Няма приятели, има Интереси. До месец краварите ще изобретят нова война. Докато тия чиновничета им ръкопляскат на Демокрацийката, която не съществува.
  • 14 Екстра

    3 15 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Щом русофилистиците пак квичат значи нещата си идват на мястото !
  • 15 Саманта Фокс

    15 1 Отговор
    Онова, което е ясно сега, е че Байдън няма постиженията на Тръмп и застава сам със своето име с над 50-годишна служба на държавен чиновник, като има здравословни и когнитивни проблеми. В момента е на 78 години и е най-старият кандидат в историята на САЩ.

    В лагера на Байдън са жена му Джил Байдън, неговият син – Хантър Байдън, който затъна в афери с украинската еврейска мафия, и братята му Джим и Франк. Но всички те са забогатявали покрай Джо Байдън.

    Реално САЩ вече не съществуват като единна държава и нация. Те никога не са били такива. На една територия са затворени несъвместими култури и религии.
  • 16 тръмпист

    17 1 Отговор
    Имаме изкуфял дъртофелник, цветнокожа и трансджедъри! Нищо добро няма да произлезе.
  • 17 Морална криза

    8 1 Отговор
    "И когато думите се превръщат в дела, речта на омразата и фалшивите новини се превръщат в реална опасност за демокрацията”, каза тя"
    Фалшиви новини идват само от лагера на либералистите и социалистите в Европа. Тръмп не беше харесван, защото казваше нещата директно. Каза си и за Сирия защо да там, каза си и за Иран защо да там и за Китай, разобличи цензурата в медиите и т. н. Да, Тръмп не беше добър US президент за шайката корумпирани ЕС чиновници, защото те така и не успяха да защитят интереса на съюза. Колко фейк нюз избълваха само покрай мигрантите ислямистите, Русия, ковид!
    И пак към цитата, когато думите се превръщат в дела няма нищо фейк, има дела базирани на обещана политика. Либералистите трябва да са най - добре запознати с демокрацията. Принципно.
  • 18 СССРБарета

    7 1 Отговор
    Е имате си нов ШЕФ! ХАЙ чиститооооо!
  • 19 Нещастница

    6 0 Отговор
    Тази пача много се е объркала.... За европа ще стане много по зле а за България непоносимо. Сега всички нпо та ще ни подлудят отраз, И Конвенция ще стане част от всяка държава
  • 20 Хахаха

    4 2 Отговор
    Щатите и ЕС - пародия на Хитлер и Гьобелс..
  • 21 Све

    5 0 Отговор
    Или господар ?
  • 22 Поп Андрей

    4 0 Отговор
    Мадам, с такива приятели врагове не ви трябват...............
  • 23 biden

    0 0 Отговор
    малко е неудобно, но убития британски депутат Джо Кокс е жена и сигурно грешката в текста не е на Фон дер Лайен. Някак неудобно е да пишеш статии и да не знаеш пола на хората за които пишеш. Още повече, че жената наистина бе убита през 2016 и бе само на 42 години. И беше огромна трагедия.
  • 24 Аз40🏴‍☠️

    7 0 Отговор
    Тази е психопатка. Вече кроят планове, затова се четка.
  • 25 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    Истанбулската конвенция е на ред!!!!!!!и то агресивно...,, европейците да се РАЗГРАНИЧАТ от хората които.........,,,!!!!!!!Я виж ти!!!!!!
  • 26 30 г стигат

    3 0 Отговор
    Лайня на ФОН и без фон си е все лайня !Много и отива тва име ! Приятели , партньори , и т.н като ,че ли някой се интересува от мнението ви след като се държите роболепно .
  • 27 Ха ха

    3 0 Отговор
    Че Америка кога е била приятел на ЕС. Тия не четат ли гуруто им Бжежински?
  • 28 един от многото

    4 0 Отговор
    Да ви имам приятелите , друго не искам!
  • 29 ДОКО

    2 0 Отговор
    ОТ ЕС ЦАЯВИХА ИМАМЕ ПРИЯТЕЛ В БЕЛИЯТ ДОМ/СЕГА ДОБРЕ ВАРОСАН/..НАШ ЧОВЕК ..МУМИЯТА 4..ДЖЕНДЪР..