20 Януари, 2021 12:18 1 953 32

От Брюксел към Вашингтон! Шарл Мишел призовава Джо Байдън за нов трансатлантически пакт между ЕС и САЩ

  • шарл мишел-
  • ес-
  • сащ-
  • джо байдън

Днес е велик ден за Съединените щати, посочи председателят на Европейския съвет

От Брюксел към Вашингтон! Шарл Мишел призовава Джо Байдън за нов трансатлантически пакт между ЕС и САЩ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да формира "нов основополагащ пакт“ с Европа, работещ по въпроси като мира, сигурността, просперитета, свободата и човешките права.

"Днес е нещо повече от преход. Днес е възможност за подмладяване на нашите трансатлантически отношения, които силно пострадаха през последните четири години. През тези години светът стана по-сложен, по-малко стабилен и по-малко предсказуем", посочи Мишел пред Европейския парламент, цитиран от Ройтерс.

"В първия ден от неговия мандат отправям тържествено предложение към новия президент. Нека изградим нов основополагащ пакт за по-силна Европа, за по-силна Америка и за по-добър свят", допълни той.

Шарл Мишел определи встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън като "велик ден" за САЩ.

Обръщайки се към Европейския парламент, Мишел изрази надежда, че церемонията по встъпването в длъжност на американския президента ще бъде проведена без нарушения и граждански вълнения.

Той заяви, че Съединените щати са се променили по време на ерата на Тръмп и добави, че се е променил и "начинът, по който Европа и останалата част от света гледат на САЩ".

Шарл Мишел каза още, че двамата лидери трябва да работят по пет приоритета - засилване на многостранното сътрудничество, борбата с COVID-19, борбата с изменението на климата, икономическото възстановяване с помощта на цифрова трансформация и обединяване на усилията за сигурност и мир.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Всеки разпад, яде своят вид плъхове!
  • 3 Хо хо хо

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Transpocalypse":

    Е кво се притесняваш жените им има кой да ги оправя араби нгри азиатци и тн.Нали всяка полякиня мечтай за това
  • 4 СССР

    5 2 Отговор
    Лошо дрогари и дрогарки ... каква я мислихме ние , каква стана тя ... :(
  • 5 3,14К

    8 1 Отговор
    Как ще подмладяваш отношения с човека от другия бряг на атлантика, който с единия крак вече е във ....водата?
  • 6 Хахаха

    8 1 Отговор
    Този ми прилича на пратеник от Сатаната - спете спокойно деца,и си говорете на ТО..
  • 7 Аз40🏴‍☠️

    12 0 Отговор
    Ще прокарват ГМО под претекста с пандемията, няма връщане вече. ЕС е създаден от енерго-мафията!
  • 8 Доналд Тръмп

    6 0 Отговор
    Американизъм, а не глобализъм - това ще е нашето кредо!
  • 9 Бесен Язовец

    5 1 Отговор
    Столицата на Обора блокирана тоя дръглив Шарл било велик ден!!?? Сороси свършихте курса, беше, приемете го търкаляте се към бездната!
  • 10 pepy

    3 1 Отговор
    Дядо Джо не президента на САЩ, а президента на смахнатите в САЩ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #12 от "БОЗА":

    Крайно време е Европа да си спомни кой я спаси от руския ботуш и кой изливаше милиарди по плана Маршал , докато ушанковските "освободители" демонтираха цели заводи и крадяха де що сварят !! И да си спомнят къде бяха ГДР , Полша и Чехия примерно и къде са сега !! И да прати няколкото "Шрьодеровци" и 4-5 самозабравили се компании там , където им е мястото , на бунището на историята !!!
  • 15 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "БОЗА":

    И най-вече е време да си спомни под какви договори се е ПОДПИСАЛА и кого е нарекла съюзник и кого враг !!!!!!!!!!!!!!!
  • 16 БОЗА

    4 3 Отговор
    Кое,от написаното от мен не разбра...Европа САМА СЕ ПРЕДЛАГА и традиционно върви срещу собствените си интереси,само и само да угоди на сащисаните...и не само не го крие,а и е горда ш@нтонерка...същата тази Европа бе спасена от Хитлер знаеш от кого...иначе нямаше да има нужда от план Маршал... ;-)

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "БОЗА":

    Само пробвай да идеш във въпросните Полша и Чехия , че даже и в Унгария и Словакия и да кажеш , че ушанките са ги "спасили" от нещо , каквото и да е !!! Само че после не знам кой тебе ще спасява , аз примерно бих им казал да ползват начините за "спасяване" на любимите ти чекисти !!
  • 19 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "БОЗА":

    Или иди в бившото ГДР и намери някой роднина на бившите стотици хиляди застреляни като кучета , само защото са поискали да живеят като роднините си от "другата" Германия , че са го "спасили" ушанките и гледай какво спасяване ще преживееш !!!! И пак ще ти е малко , ама поне ще затъкне мръсната ти уста !!
  • 20 БОЗА

    0 2 Отговор
    Казват нямало по-сляп,от неискащият да види...дерзай... ;-)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ****

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    И кое ти е европейското на тебе,заплатата ти ли,пътищата ли,кое по точно робе?

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "****":

    Всичко ми е европейско и сто пъти по-добре от при бай Тошо , когато любимите ти ушанки нареждаха да ме застрелят , щото съм бил на по-малко от 30 км от границата !!!!!!!! Даже най-бедни в Европа сме сто пъти по-добре от при мръсните ватенки !!! И това го казвам не аз , а всички българи , освен шепа долни продажни русопитеци !!!! Заминавайте си при любимия вожд и не се връщайте НИКОГА !!!!

    Коментиран от #24

  • 24 ****

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    България е освободена от Русиятака,че имам право да живея тук,а на тебе щом не ти харесва тук,заминавай в краварника,оп забравих там не те пускат,и виза не ти дават. Избери си друго място и заминавай да робуваш.

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "****":

    Кога е освободена бе , на 9 септември ? Хахахах !!! Тия ги разправяй на Копринка , а кой ще си заминава ще видиш след два месеца !!! И не си мисли , че до безкрай някой ще ви търпи простотиите ! И не си мисли също , че тука като ви позволяват такива простотии , няма закони за държавна измяна и кой да ги вкара в действие най-после !!!

    Коментиран от #26

  • 26 БОЗА

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    "Публикувано във факти.бг: И не си мисли също , че тука като ви позволяват такива простотии , няма закони за държавна измяна и кой да ги вкара в действие най-после !!!"

    Ма ти наистина се вземаш насериозно... ;-)))))))))

    Коментиран от #27, #29

  • 27 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "БОЗА":

    Как "се взимам" аз няма значение , а и не е твоя работа , но който трябва отдавна е взел на сериозно нещата и когато трябва ще се увериш !

    Коментиран от #28, #31

  • 28 ****

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Ти няма да си жив да го дочакаш това време за което говориш.

    Коментиран от #30

  • 29 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "БОЗА":

    Между другото , вчерашна "радостна новина" от вестник Билд !! Първата немска компания Bilfinger SE се отказа от Северен поток 2 !! Същата е изпратила официално писмо до оператора на Северен поток за решението си да се откаже от участие ! Както и е изпратила писма до Вашингтон , че ще съблюдава наложените санкции ! Въпросната компания е трябвало да разработи , монтира и въведе в експлоатация всички системи за управление , мониторинг и безопастност на газопровода , включително и на компресорните станции на брега в Русия и Германия !! Освен това е трябвало да монтира подгревната станция за газа на изхода на тръбата от морето ! Всъщност май е втората немска , щото миналата седмица Ройтерс писа , че Унипер търси да продаде целия си бизнес в Раша , включително частта от газопровода , ама то това май е като да продаваш фабрика на 8 септември , хахах !!
  • 30 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "****":

    Надявай се , ама само с надеждичките ще си останеш !! Виж ти ще доживееш да видиш края на любимия си вожд , ама не знам ти дали ще го преживееш !!
  • 31 БОЗА

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    "...Публикувано във факти.бг: но който трябва отдавна е взел на сериозно нещата и когато трябва ще се увериш !"

    Да разбирам ли,че всеки несъгласен с мнението ти...и съответно никой няма право на мнение различно от твоето,защото иначе;"Публикувано във факти.бг: но който трябва отдавна е взел на сериозно нещата и когато трябва ще се увериш !"
    МНОГО "демократично" го раздаваш...не разсмивай повече-моля те...наемай се,колкото ти душа сака...само не ме заплашвай-смешно и не особено умно е... ;-)))))))
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: