20 Януари, 2021 17:36 3 735 38

Те отричат пандемията, боготворят Тръмп и обвиняват евреите: Q и неговите последователи в Германия

  • qanon-
  • доналд тръмп

През 2019 година изтече вътрешен документ на ФБР, в който се говори за QAnon като за вътрешна терористична заплаха с потенциал за насилие

Те отричат пандемията, боготворят Тръмп и обвиняват евреите: Q и неговите последователи в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според тях светът се управлява от педофилски елити, подкупни медии и алчни бизнесмени. Те отричат пандемията, боготворят Тръмп и обвиняват евреите. Журналистическо разследване на ДВ по следите на QAnon в Германия.

“Пред Капитолия те се борят ЗА ВСИЧКИ НАС! КОЛКО СМЕЛИ ХОРА! БЛАГОДАРЯЯЯЯЯ”. Съобщението е последвано от три сърца.

Денят е 6 януари 2021 година. В Германия часът е 19:31.

“Дойче Веле” от месеци наблюдава групата “Q Patrioten 24!!“ в приложението “Телеграм”. В нея съобщения си обменят запалени фенове на Тръмп в Германия. Те са уверени, че техният идол е бил измамен по време на президентските избори в САЩ през ноември. Кои са виновниците? За тях е ясно: Педофилският политически елит, медиите, разпространяващи фалшиви новини (Fake News Media, както ги нарича и самият Тръмп), и корумпираните икономически лидери. Тези убеждения синтезират ядрото на конспиративната теория QAnon.

Най-популярните теми: Тръмп, пандемията и ваксините

По време на сблъсъците във Вашингтон от 6 януари в групата “Q Patrioten 24!!“ с еуфория се разпространяват снимки и видеоклипове от събитието. “Народът иска Тръмп, а не Байдън!”, четем в съобщенията.

След новината, че четирима души са загубили живота си по време на щурма на Конгреса, в групата настава тишина. Към обяд на следващия ден обаче се споделя аудиопослание – 17 минути размишления по темата, без нито нотка на съжаление. Мъж, чието име е известно на ДВ, говори със споен и дълбок глас. Псевдонимът му в групата е “Connectis”, в реалния живот навярно е изпълнителен директор на фирма за недвижими имоти близо до Берлин. “Connectis” е сред администраторите и най-активните участници в чата. Той говори за “кулминация” и “финал”. Твърди, че Джо Байдън никога няма да стане президент, защото ще го спрат патриоти, “каквито има и сред военните”.

“Q Patrioten 24!!“ не е сред най-големите групи в “Телеграм”, обединяващи последователи на QAnon в Германия, но за сметка на това нейните 2700 членове са изключително активни. Само в последните три дни преди публикуването на това разследване на ДВ, групата е нараснала с още 100 последователи. Кои са темите, които ги вълнуват най-много? Освен Доналд Тръмп и изборите в САЩ, в центъра на вниманието им е пандемията (те я отричат) и кампанията по ваксиниране, срещу която също се борят. В групата се срещат и прояви на антисемитизъм.

Снимките и видеоклиповете, споделяни в "Q Patrioten 24!!", показват, че част от членовете ѝ участват в протестите срещу мерките за ограничаване на пандемията, включително и в опита за щурмуване на Райхстага в края на август 2020 година.

QAnon набира все повече привърженици и в Германия

Последователите на тази конспиративна теория растат на брой. В "Q Patrioten 24!!" се споделя съдържание от над 300 други подобни групи в “Телеграм”. Сред членовете ѝ откриваме бизнесмени, банкови служители, актьори и духовни учители. Популярни десни инфлуенсъри в Германия и застъпници на конспиративни теории също са споделяли публикации от групата. Сред тях е и Ева Херман, бивша водеща на новините в обществената телевизия ARD.

Преди 2020 година последователите на QAnon в Германия бяха по-скоро нишов феномен. В момента обаче германската общност е най-голямата извън англоговорящия свят. “Пандемията създаде такава несигурност, каквато повечето хора никога не са преживявали. Конспиративните разкази предлагат необходимото им усещане за контрол и осъзнаване”, обяснява Симоне Рафаел от фондация „Амадеу Антонио“. Особено привлекателна е възможността всеки да допринесе и донапасне теорията, казва още тя. Приложението “Телеграм” е изключително подходяща платформа за комуникация, тъй като в него дори екстремните мнения много рядко се наказват.

Един от най-големите германски канали на QAnon в „Телеграм“ към средата на март 2020 година имаше около 21 хиляди абонати. Днес те са почти 164 хиляди. Фондация „Амадеу Антонио” смята, че последователите на тази теория в Германия в момента са около 150 хиляди, а тенденцията върви нагоре.

На въпрос на ДВ от Федералната служба за защита на конституцията отговарят, че не разполагат със статистика за точния брой. Има “голям брой уебсайтове, блогове и канали в YouTube, чийто обхват не може да бъде измерен нито количествено, нито качествено”, казва говорителка на германското вътрешно разузнаване.

Кой е Q?

Последователите на QAnon са убедени, че се борят срещу злото. Зад всичко стои феноменът “Q“, който, според тях, е високопоставен служител в Министерство на енергетиката на САЩ и има директен достъп до Доналд Тръмп. От 2017 година той публикува в интернет криптирани съобщения, т.нар. Q-Drops ("Q-капки”), които вече наброяват близо 5000. За поддръжниците на QAnon-теорията те са като пасажи от религиозна книга, които трябва детайлно да се анализират. От 8 декември насам Q не се е появявал в мрежата.

След щурма срещу Капитолия някои от членовете на "Q Patrioten 24!!" изглеждат разколебани. Но в групата това не се толерира: „Или си патриот или предател. Сега основата на пирамидата ще бъде съборена. Всичко върви по план!“

На 16 януари "Connectis” публикувано последното си до този момент (19.01) аудиосъобщение. "На 20-ти или около 20-ти" нещата ще "поемат по своя път". Военните във Вашингтон могат да „арестуват Байдън и да се погрижат всичко да премине гладко“. Според "Connectis”, накрая Тръмп ще излезе победител. „От моя гледна точка няма друга възможност“.

ДВ се свърза по телефона и писмено с мъжа, който стои зад псевдонима, за да му зададе въпроси за QAnon и ролята му в групата. По телефона той звучеше видимо изненадан и поиска въпросите писмено. След като те му бяха изпратени, ДВ така и не получи отговор.

През 2019 година изтече вътрешен документ на ФБР, в който се говори за QAnon като за вътрешна терористична заплаха с потенциал за насилие. И до днес обаче американските сили за сигурност не са огласили официално становище по въпроса. В Германия QAnon също не е обект на наблюдение от страна на службите. Те все още не са предприели тази стъпка, въпреки че членовете на движението отправят директни призиви за насилие. “Продължавате ли да мислите, че без насилие можете да съборите системата?”, пита един от членовете на “Q Patrioten 24!!“. “В една “война” трябва да се дават и жертви”, четем още в съобщението му.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    49 5 Отговор
    немският ,,Стършел'' днес е в стихията си

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    97 7 Отговор
    Всичко което казват тези хора е истина.Трябва да си пълен идиот да не го виждаш.Какъв е проблема?

    Коментиран от #11

  • 3 Майна

    82 3 Отговор
    ЕЙ ,ТОВА СА ХОРАТА!!!ВОЙНА С ИЛЮМИНАТИТЕ, ЧИЕТО ЧЛЕНОВЕ СА ВСИЧКИ ДОСЕГАШНИ ПРЕЗИДЕНТИ НА САЩ , С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА КЕНЕДИ И ТРЪМП. КЕНЕДИ ОТКРИТО СЕ ЗАРЕЧЕ, ЧЕ ЩЕ Е ЗАЕМЕ СЪС ,,ТАЙНИТЕ ОБЩЕСТВА,,...ТЕ ГО ЛИКВИДИРАХА
  • 4 Верно ли

    48 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Да бе, Стършел си беше класика. По-скоро немската "Лична драма".
  • 5 плевен

    56 2 Отговор
    Ами че "педофилските елити, подкупни медии и алчни бизнесмени", си е чисто Дойче В...
  • 6 Емил

    22 26 Отговор
    Как да не вярваш в конспирации? Майката на Путин - еврейка, съпругата му - еврейка, Медведев - евреин... А в Русия евреите са по-малко от 3% от населението!!!
  • 7 Вера

    53 10 Отговор
    Тия са като опозицията Невални в Русия. Обаче те са терористи, а Невални-борец за свобода. Ето ви пример за двоен стандарт от Дойче Веле, които всеки ден ни заливат с плоска пропаганда.
  • 8 Шекел

    21 5 Отговор
    Създаването на измислени врагове Q незнам си какви тече.Само как звучи документи фбр и тн.пълни недоиазуеми глупости.
  • 9 Фак U

    49 2 Отговор
    Да ви е** май**та ! Не сме слепци ! Всичко това е ясно и на слепите !Извадере си главите от задниците !
  • 10 kkk

    8 41 Отговор
    Честито на безмозъчните селяндури- до 3 месеца гарантирано QAnon ще бъде обявена за терористична организация и забранена по цял свят, а поддръжниците на терористите обичайно се оказват на едни много лоши места където манафите да им се радват
  • 11 ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    68 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Точно така е тук в Германия ако не подкрепяш мерките срещу Ковид си теоретик на Конспирацията, големите медии не предават протестите срещу мерките !!!!!! Лъжат и мажат само и само да печелят , когато кажеш че подкрепя Тръмп си расист когато си кажеш мнението за мигрантите си нацист абе не вярвайте на ДВ това е люген пресе както казваме тук..

    Коментиран от #13

  • 12 Петровил

    49 3 Отговор
    Ще е умесно да погледнете филма Матрицата , за да си дадете сметка, какво става! Четата на Христо Ботев не беше ли също терористична еденица за времето си? Спец частите на Филип Тотьо пък да не коменгираме! Така и сега. Всичко зависи от гледната точка и дали отделният индивид може да води нормална мисловна дейност.

    Коментиран от #27

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 защо

    40 0 Отговор
    защо хитлер не се ръзбра с русия - щеше да има един по добър свят
    - сега краварите живеят като паразити на гърба на целия свят

    Коментиран от #17

  • 15 Eведий

    31 6 Отговор
    Тръмп ще доизмете боклука от стъпалата на Белия Дом. Не се тревожете, едно птиченце му шепне кое-как да стори, но Щатите ще се разцепят - и кой където му харесва или където му видят очите... Подгответе се за неочакваното и не следвайте бялото зайче - то е опитно животинче, стойте си на върха на сапиенс дървото... И търсете Сърцето! Бог да Ви пази!
    [кю]
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ВМОРО

    22 4 Отговор

    До коментар #14 от "защо":

    Защото Русия бе разрушена и превзета от юдеоболшевиките. Белогвардейци и наследниците им са се сражавали на страната на СС.
  • 18 ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "kkk":

    Без интересен си ми затова няма да ти отговарям лек мих ам арш. А заплатата ми е годишния ти доход затова че айде със здраве!!!!!

    Коментиран от #23

  • 19 Covid

    34 1 Отговор
    Да! Това е истината, цялата истина и само истината. И всеки с малко повече мисъл от овца го знае.
  • 20 Бах

    32 1 Отговор
    Тръмп даде началото на края на Щатите в този им вид !
  • 21 RAMPEGE

    33 0 Отговор
    Сорос се е наср** мерзавската му империя се клати!
  • 22 Джи

    40 1 Отговор
    Кви сте вие бре ДВ? За какви се мислите? Никой не ви вярва вече!!!! Според вас, значи скоро ще стана терорист ли? Ахххх вие ..... Има кой да ви накаже, скоро ще е.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лъжа

    14 1 Отговор
    Qanon разкриват педофилите, а те са всякакви, не само еврюги 👊🏻

    Кабал е разкрита, въпрос ма време е 😜
  • 25 Нямате представа

    13 0 Отговор
    Колко са много канончетата... това, че ги цензурират - няма да ги спре!
  • 26 Мразячи

    1 11 Отговор

    До коментар #22 от "Джи":

    Ако под никой разбираш нискоинтелигентни и необразовани люде, то да прав си. Ще се стопите в собствената си зла мас. Скоро ще е.

    Коментиран от #29

  • 27 Срам

    0 7 Отговор

    До коментар #12 от "Петровил":

    От Матрицата до Ботев стигнал тоз. Малей, тука психиатри могат да пишат 100 години научни работи и пак ще има матр'ял. От къде се раждате такива облоиди? Това ли създаде България за толкова време? Кошмар.
  • 28 Матей

    14 0 Отговор
    Д.веле както винаги взема кривата страна,засипвайки правата с редица очернящи намеци.За тях има ли демокрация,свобода на мисленето,изразяването,сдружаването?Надигащият се антагонизъм между два свята е все по-непоносим,светът на нормалността и тоя на сатанизма.
  • 29 Джи

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мразячи":

    Хахахаха, веселяк си. А ти високо-интелигентния, щом си писал тук ..... си ми ясен колко интелект имаш, 🙊🙉🙈
  • 30 no name no face no number

    12 0 Отговор
    DW- на вас НЕ вярвам и вие лъжете на поразия. Но с тази група Q имаме доста общо пожелаеам им успех и да не се страхуват от някакви нагли фбр и други служби от империята на злото
  • 31 ХайлАдолф

    15 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Според тях светът се управлява от педофилски елити, подкупни медии и алчни бизнесмени. - Напълно вярно , точно и политически корктно - самата истина .
  • 32 хаха

    11 0 Отговор
    Според тях светът се управлява от педофилски елити, подкупни медии и алчни бизнесмени. Всички знаем,че това е така не само тези от куанон.
  • 33 Радио Свободна

    4 0 Отговор
    Европа -QAnon -ВОЖДЪТ НА БЪЛГАРИЯ- Дoйчe Вeлe” oт мeceци нaблюдaвa групaтa “Q Pаtriоtеn 24!!“ в прилoжeниeтo “Тeлeгрaм”. В нeя cъoбщeния cи oбмeнят зaпaлeни фeнoвe нa Тръмп в Гeрмaния. Тe ca увeрeни, чe тeхният идoл e бил измaмeн пo врeмe нa прeзидeнтcкитe избoри в CAЩ прeз нoeмври. Кoи ca винoвницитe? Зa тях e яcнo: Пeдoфилcкият пoлитичecки eлит, мeдиитe, рaзпрocтрaнявaщи фaлшиви нoвини (Fаkе Nеws Mеdiа, кaктo ги нaричa и caмият Тръмп), и кoрумпирaнитe икoнoмичecки лидeри. Тeзи убeждeния cинтeзирaт ядрoтo нa кoнcпирaтивнaтa тeoрия QАnоn.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 DW=пропаганда

    3 0 Отговор
    Зачи е Германия имало и нормално мислещи хора! И колкото и да се опитвате да ги омаскарите, дефакто се получава обратния ефект. Само не разбиам защо американските сили за сигурност трябва да се произнасят по нещо, което касае вътрешните работи на Германия ! Или вие, пропагандната машина, работите за американкото правителство, а не за германското.
  • 36 Има солидарност

    3 0 Отговор
    В България пък си имаме легално патриотичната партия "АТАКА" чийто лидер и членове също от самото начало отричаха вируса "Ковид" и призоваваха вярващите да не носят маски и все още отричат пандемията, А убежденията им са много близки и сходни с конспиративната теория на “Q Patrioten 24!!“ !!!
  • 37 Лъчезар

    2 2 Отговор
    Само като прочетеш заглавието и ти става ясно, какво е то пропаганда, фалшиви новини и манипулиране на общественото мнение. Няма начин едновременно да боготворят тъпия и алчен Тръмп и да обвиняват евреите. Та нали напрактика те го избраха за да убие Палестина, Иран, Сирия. Санкциите срещу Китай и прочее.
  • 38 MmAaHh

    1 0 Отговор
    Зa тях e яcнo: Пeдoфилcкият пoлитичecки eлит, мeдиитe, рaзпрocтрaнявaщи фaлшиви нoвини (Fаkе Nеws Mеdiа, кaктo ги нaричa и caмият Тръмп), и кoрумпирaнитe икoнoмичecки лидeри. Тeзи убeждeния cинтeзирaт ядрoтo нa кoнcпирaтивнaтa тeoрия QАnоn.

    Какво и е конспиративното на тая теория? Че това си е самата истина и реалност
Новини по държави: