Last news in Fakti

29 Януари, 2021 10:40 5 785 23

Опозицията в настъпление! Поискаха правителството незабавно да подаде оставка

  • вмро-дпмне-
  • северна македония-
  • християн мицковски

Вярвам в решение с България без оспорване на македонската идентичност и език, заявил пред парламента премиерът Зоран Заев

Опозицията в настъпление! Поискаха правителството незабавно да подаде оставка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска правителството да подаде оставка след доклада на "Трансперънси интернешънъл" за корупцията в страната, съобщава скопският вестник "Република".

"Трансперънси интернешънъл" обяви, че Република Северна Македония регистрира най-ниския си до момента рейтинг в борбата с корупцията и се намира на 111 място, отбелязва изданието.

Когато ги нарекох "мафия", мнозина ме питаха защо използвам толкова силни думи. Според "Трансперънси интернешънъл" по степен на корупция сме на исторически най-лошото 111 място. Това е падане с пет места в сравнение с миналата година, никога не е било по-лошо в периода на независима Македония, заяви Мицкоски, цитиран от БТА. Той посочи, че по-добри от Република Северна Македония са Косово, Албания, Танзания, Буркина Фасо, Колумбия, Брега на слоновата кост, Гамбия, а страната се намира на едно място с Панама и Монголия. Това е падане с 45 места за 5 години, изтъкна Мицкоски. Според лидера на опозицията след такъв резултат не е достатъчна оставката на министъра на правосъдието, а е необходимо цялото правителство веднага да се оттегли.

Вярвам в решение с България без оспорване на македонската идентичност и език, заявил пред парламента премиерът Зоран Заев. За македонската идентичност и език нито е било разговаряно и преговаряно, нито ще се разговаря и преговаря. Може да получим още 100 ултиматума, още 10 пъти вето и блокада, за тези въпроси няма да разговаряме, заявил Заев, цитиран от "Независен весник".

Аз очаквам от България чисто признаване на македонската идентичност и език, заявил вчера следобед македонският премиер Зоран Заев, отговаряйки на въпрос на депутатката Благица Ласовска от ВМРО-ДПМНЕ.

Заев вярва, че с България ще се постигне договор и решение, защото, както каза, "доказахме, че можем да го постигнем". Заев призова опозицията "да работят заедно, за да удвоят успеха". Депутатката Ласовска поиска да бъде гласувана декларация, както направи България, и тя да бъде изходна точка за преговори. По този начин ще облекчим работата на комисията, няма да има необходимост след това да подават оставки, посочи Ласовска.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Знай

    25 9 Отговор
    Понеже на нас тук всичко ни е ток и жица, та чепкаме македонските дертове
  • 2 UлааFF

    28 1 Отговор
    Не 10, а толкова пъти по 10 ще видите вето и блокада, докато не станете една страна с Албания и не ви приемат като такива в ЕС...
  • 3 Българка

    26 10 Отговор
    Започвам вече да се чудя в български или македонски форум съм!
    Не ме интересува РСМ. Всичко в България ни е наред, че само за РСМ да ни информират! Или това е предизборната дъвка на ВМРО?

    Коментиран от #9

  • 4 3839

    39 3 Отговор
    Северна Македония си е една обикновена сръбска провинция. Македония няма да бъде поделена между България и Албания, а между Албания и Сърбия. Така Сърбия ще си запаза сухоземната граница с Гърция.
    Това е близкото бъдеще.
    Дано някое наше "българско" правителство не пусне Македония или Сърбия в ЕС. Друго няма на какво да се надяваме. По безполова политика спрямо Македония и Сърбия не сме имали дори по времето на Георги Димитров.

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тоя

    36 1 Отговор
    Сръбски помяр НЯМА ПРАВО да носи тениска на този ВЕЛИК БЪЛГАРИН - ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ.
    ДА НОСИ ТЕНИСКА НА МАРШАЛ ТИТО, ДЕКА СА МУ Я ИЗФАБРИКУВАЛИ ФАЛШИВАТА НАЦИЯ.
  • 7 Абе дървени

    16 2 Отговор
    чутури.Направете един Референдум и се присъединете към нас- българите.Една държава,едни политици,единни избори.Нали семката е една и съща.Крадлива,мързелива и по Андрешковски тарикатска.Ще си крадат ,но заедно!
  • 8 Бклнжйй

    13 2 Отговор
    Абе каква идентичност на македонски език? Като има среща дори на високо ниво на какъв език си говорят. Нещо не съм забелязал превод.

    Коментиран от #17

  • 9 Си ган

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Като не те интересува защо спамиш в статията бе!!! Сложена е в сектор "Свят", ако искаш да ти направят един раздел само за теб "Да живее БСП", че да си тролиш спокойно...

    Коментиран от #11

  • 10 АНОНИМЕН

    15 2 Отговор
    Интeрecнo e cъщo кoгa щe ce измъкнaт брaтятa-cъceди и някои наши български "герои" oт "Cтoкхoлмcкия cиндрoм"/отвлечените, битите и е++++ните се влюбват в тези, които са ги отвлекли, били и .......! И cтaвaт кaтo тях/?! Щe ocъзнaят и и щe приeмaт ли, чe и ниe и тe cмe рeзултaт oт пoлитикaтa:"Рaздeляй и влaдeй" нa Вeликитe cили!? Щe cи припoзнaят ли убийcтвaтa, зaтвoритe и кoнцлaгeритe зa бългaритe oткaзaли дa ce пишaт мaкeдoнци!? Естествено е да споменем и една наша партия, която задължаваше българите от Югозападна България да се пишат македонци след 1944 година!
  • 11 Българка

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Си ган":

    Благодаря за "любезното" обръщение "бе"! Смятам, че първо и най-важно е да си оправим проблемите вътре в България, които са ОГРОМНИ! А ти като международен общественик, се интересуваш повече за другите страни и може би затова си пропуснал да забележиш ясната ми гражданска БЪЛГАРСКА позиция!

    Коментиран от #18, #20

  • 12 АНОНИМЕН

    14 1 Отговор
    Дa припoмня, чe нa тия "пачи яйца" ни насадиха именно в Берлин! В Сан Стефано се определиха териториите населявани от българи! В Берлин ни разпарчетосаха на княжество васално на Турция, Източна Румелия автономия в Турция и Македония изцяло под Турско! Великите сили Франция, Велика Британия, Русия и Австроунгария не са искали голяма и силна БЪЛГАРСКА държава /дa нe зaбрaвим, чe прусака Биcмaрк e нaпрaвил кaквoтo трябвa зa дa НE влязaт прeз 1878 гoдинa oтрядитe нa гeн.Гуркo прeз Ocoгoвcкaтa плaнинa в Мaкeдoнcкo и дa ocвoбoдят и бългaритe в тaзи мнoгocтрaдaлнa зeмя/! Пo cъщoтo врeмe прeз 1878 г. Aвcтрoунгaрия e нaлaпaлa Бocнa и Хeрцeгoвинa! Факт е, че през Балканската война говедото Ферди искало да влезе на бял кон Цариград и Солун! Факт е, че cлeд Първaтa cвeтoвнa вoйнa, кoгaтo в Ньoй дaвaт Бeлoмoрcкa Трaкия нa Турция и Гърция; Зaпaднитe пoкрaйнини и Вaрдaрcкa Мaкeдoния нa cърбитe и Дoбруджa нa Румънцитe - американците са ги предупреждавали: от това ще има много проблеми в бъдеще! Заради тоя наш български сантимент Македония идват националните ни катастрофи! Да станем съюзници с германците защото те и през 1910-12година и през 1939 година са ни обещавали Присъединяване на Македония и Беломорска Тракия! Два пъти една и съща грешка! А Бледската глупост на Георги Димитров е просто невероятна! Срещу отказ на Тито от репарации 25 000 000 щатски долара е
    продал всичко българско в Западните покрайнини и Македония! И досега нашите политици и историци са същото маза

    Коментиран от #13

  • 13 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "АНОНИМЕН":

    Добавка!
    Последната дума е : МАЗАЛО!
  • 14 АНОНИМЕН

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "3839":

    Точно Георги Димитров продава всичко българско в т.нар. Западни покрайнини, днешна РСМ и Югозападна България на Тито срещу опростените 25 000 000 щатски долара репарации дължими на Югославия заради това, че сме от победените страни във Втората световна! По негово време се задължават българите от Пирин и Благоевградско да се пишат македонци! Вярно, че е по нареждане от КОМИНТЕРНА още от около 1920-25 година, но какво от това!?
  • 15 Без такъв

    7 0 Отговор
    съсед. Не ни трябва за съсед смесица от албанската и македонската мафия.СРМ има тежки етнически, религиозни, исторически и политически проблеми и си остава една рискова територия. Много по-твърдо трябва да ги отхвърлим.
  • 16 Басри Алиев

    9 1 Отговор
    Македонистите,бавно и сигурно се превръщат в паплач,неосъзнавайки какво ги чака.Лошото е че увличат и останалите с изкуствения си език и индентичност...

    Коментиран от #23

  • 17 Болярин

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бклнжйй":

    За какво ни е преводач, като македонците си говорят български ?!! Само дето те си мислят, че признаят ли го, то и събратята ще трябва си признаят много неща - крият си братските отношения ... с България !!!
  • 18 Си ган

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Твоята позиция ми е ясна - "Да живее БСП". ОК, браво! Уважавам правото ти на мнение, но вместо да повтаряш едно и също (Хунта, оставка и затвор) изрази мнение поне веднъж, за да ни убедиш защо трябва да гласуваме за БСП!
  • 19 Перо

    7 0 Отговор
    И така до идването на албанците на власт в РСМ. После нещата ще се наместят! Как може да не признават,че от неетническа нация и роден език,могат да станат етническа “македонска”на нация с “македонски” език,защото някакъв олигофрен с промит мозък е решил така.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Перо

    8 0 Отговор
    Гърците ги принудиха да махнат вергиниевста звезда от знамето,а те още го развяват.Да си ползват това на имперската армия на Япония!
  • 22 Христо Илиев

    4 0 Отговор
    Кое не разбирате, всичко си е толкоз просто и очевидно!? РСМ управляващите си пребират комисионните/заплатите / от Руснаци и сърби, а народа им.... Болят ги грездеите за народа!!
  • 23 Баба Яга

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Басри Алиев":

    Подмяната на фактологията в историческата книжнина за Македония от lX до XX-ти век с идеологически инструменти е политико- правен,а не научен проблем.Генерализира се регионалното название Македония и прилагателното " македонски" до смисъла на държавнотворното и национално обособеното.Тази политика и до сега обслужва облагодетелствани обществени слоеве в РСМ.
Новини по държави: