Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 16:26 2 523 17

Чистият въздух заради пандемията затоплил леко планетата през 2020 г.

  • глобално затопляне-
  • климат-
  • земя

Този временен ефект на затопляне през 2020 г. е по-силен от ефекта на намаляване на задържащите топлината емисии на въглероден двуокис

Чистият въздух заради пандемията затоплил леко планетата през 2020 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Учени установиха, че по-чистият въздух заради ограниченията, наложени като мярка срещу пандемията, е затоплил планетата през 2020 г., съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

За кратък период от време температурите на някои места в източните райони на САЩ, в Русия и в Китай били с 0,3 до 0,37 градуса по Целзий по-високи от обичайните. Това се дължи на по-ниското съдържание на сажди и сулфатни частици от автомобилните газове и горенето на въглища, които нормално охлаждат атмосферата временно, като отразяват слънчевата светлина, сочат резултатите от изследването, публикувани в сп. "Джиофизикъл рисърч летърс".

Като цяло планетата се е затоплила с 0,03 градуса за годината, защото в атмосферата са се съдържали по-малко охлаждащи аерозоли, установи изследването.

"Прочистването на въздуха може да затопли планетата, защото замърсяването със сажди и сулфатни частици води до охлаждане и това отдавна е известно на климатолозите", каза ръководителят на изследването Андрю Гетълман от Националния център за атмосферни изследвания в САЩ. Изчисленията му са въз основа на сравнения на времето през 2020 г. к компютри модели, симулирали 2020 г. без намаляване на замърсяването на въздуха благодарение на карантината заради пандемията.

Този временен ефект на затопляне през 2020 г. е по-силен от ефекта на намаляване на задържащите топлината емисии на въглероден двуокис, каза експертът. Той обясни, че въглеродът остава в атмосферата повече от век и има дългосрочен ефект, докато аерозолите се задържат във въздуха около седмица.

"Чистият въздух затопля планетата съвсем малко, но убива много по-малко хора в сравнение със замърсяването на въздуха", каза Гетълман.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззззззззз

    22 3 Отговор
    Поредния фейк нюз

    Коментиран от #7

  • 2 сектант

    6 20 Отговор
    просто оправдания, затоплянето се дължи на уголемяващата се озонова дупка в следствие на заммърсяване на глобално ниво от корпорации и индустриални гиганти а тия учени са им белия фронт
  • 3 Берач на лайка

    44 1 Отговор
    Абе, и вие не знаете какво искате. Като е замърсен въздухът - затопляне, като е чист - пак затопляне. Ай ще ви бера лайката най-накрая.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Уескър

    10 0 Отговор
    Сороня вземете се самоубийте направете ни ослуга!
  • 6 МОЖЕ БИ

    11 1 Отговор
    СЕ ДЪЛЖИ??!!?НА НАШИО БОБ, БОН
    БИБИ ДРОН. ЗАЩОТО МНОГО СЕ Е
    РАЗГОРЕЩИЛ ТИКВАТА МУ ПЛАМНА
    С ТЕЗ ИЗБОРИ. 7486
  • 7 Motorola

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Азззззззззз":

    Еми този козел дето жена не помирисвал какво друго да качи?
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    Тези от Култа си го казват постоянно, че без нас земята ИМ ще е кукличка. Въпреки, че те са единствените замърсители.
  • 9 NikNay

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Берач на лайка":

    През чистия прозорец влиза повече слънчева светлина и респективно топлина отколкото през мръсния . . . .

    Коментиран от #11

  • 10 JEFF

    24 0 Отговор
    Нещо не се връзва . Нали заради замърсяването се получаваше глобално затопляне ?
  • 11 Ха ха

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "NikNay":

    Я питай Гретито Гундберг.Още реве,че заради мръсния въздух сме затоплили Земята и сме и откраднали детството.
  • 12 Рошко

    6 1 Отговор
    Аман от глупостите, нали затова я измислиха короната, да ни затворят някой замислял ли се е със затварянето колко петрол се спести от изгорели газове, време е хората да си седнат на задните части
  • 13 РАДИО ЕЛТО

    7 0 Отговор
    природата ще се възтанови дано ХОРАТА станеме по ДОБРИ👍❤
  • 14 qwerty

    6 0 Отговор
    в крайна сметка в софия такива климатични аномалии не се наблюдават. мизерния въздух си е над кочинката и така ще е до края на света. единствено снегопочистващите фирми ронят крокодилски сълзи, че нема сняг, но няма да се учудя ако договорите са така подписани, че въпреки пролетните температури снегорините да са в готовност🤬
  • 15 очевидец

    8 1 Отговор
    планетата се затопля заради изсичането на горите ,като главни виновници са капиталистите дето разграбиха света и носят демокрация чрез войни и оръжие !
  • 16 Гост

    10 1 Отговор
    Чай са! Нали мръсния въздух я затопляше, а?! Са и чистия въздух и той топли?! Ша окаже, че топлото няма връзка с СО2, май! Още един балон се спука!

    Коментиран от #17

  • 17 Този

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Разбира се, че няма. Въпросът е да се прокарат някви еко закони и норми, та да ти вземат парите от джобчето. Пример: Ел. автомобили- цена х2. Ток от възобновяеми източници- цена х2. Такса на компаниите за емисии- цена на стоките им х2. Обикновеният гражданин не трябва много да вдига главата си, че може и да види какво се случва над информационния смог!!!