Last news in Fakti

26 Януари, 2021 08:50 2 031 8

Броят на природните катаклизми в света се увеличава

  • природа-
  • катаклизми-
  • природни катаклизми-
  • климат-
  • промяна на климата-
  • germanwatch

Ръстът на екстремните природни явления е свързан пряко с промените в климата

Броят на природните катаклизми в света се увеличава - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За периода 2000 – 2019 г. в света са регистрирани над 11 000 екстремни природни явления, в резултат на които са загинали почти 480 000 души. Материалните загуби за този период са достигнали 2,56 трлн. долара. Ръстът на екстремните природни явления е свързан пряко с промените в климата, смятат от екологичната организация „Germanwatch“, предаде БГНЕС.

2019 г. ще остане в историята като годината на разрушителните урагани, отбелязват експертите в публикувания традиционен Индекс на глобалните климатични рискове (KRI), пише „Дойче Веле“. Според анализа, развиващите се държави продължават да бъдат особено уязвими спрямо стихийните бедствия като бури, наводнения или суша. Но загубата от природните катаклизми се увеличават и в развитите страни, пише в доклада. Съгласно рейтинга, през 2019 г. най-уязвими от природните бедствия са били Мозамбик, Зимбабве и Бахамските острови. В първата десетка попадат също Япония, Малави, Афганистан и Индия. Мозамбик, Зимбабве и Малави пострадаха сериозно от тропическия циклон „Идай“, който се превърна в най-разрушителния в западната част на Индийския океан за целия период на наблюдението. В трите държави са загинали повече от 1 100 души, а общите загуби надхвърлят 6 млрд. долара.

Почти половин милион загинали за 20 години. По отношение на дългосрочния индекс, който разглежда последиците от екстремните природни явления през последните 20 години, най-силно са пострадали Пуерто Рико, Мианмар и Хаити. След тях се нареждат Филипините, Мозамбик и Бахамските острови. В този индекс Германия заема 18-то място. По данни на „Germanwatch“, за 20 г. в Германия над 10 700 души са станали жертви на природни катаклизми, основно горещини, а икономическите загуби се изчисляват средно на 3,54 млрд. евро годишно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    8 1 Отговор
    ние ХОРАТА съсипваме природата горска мафия икономическо мафиотски групировки предизвикват това нещо и страдат обикновените ХОРА
  • 2 Haarp

    3 1 Отговор
    "Природни катаклизми" ли ги наричаме вече? ОК

    Коментиран от #5

  • 3 Ха сега

    1 0 Отговор
    Тези катаклизми не са случайни ....последствията....
  • 4 Дарвин

    1 1 Отговор
    Вирусът Homo sapiens се опитва да убие планетата и тя реагира.

    Коментиран от #8

  • 5 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Haarp":

    Спомняш ли си и Тръмп 😉 казаха че бил луд ама не е ,когато каза че няма проблеми със затоплянето ?После швецкият киборг Грета Тунберг нали трябва да проповядва заучени фрази за апокалипсис .Еко партията ,електрическите автомобили чакай нали и те трябва да гушнат едни пари
  • 6 абг

    0 0 Отговор
    Гео инженеринг, провежда се геноцид срещу човечеството, който вече е в напреднала фаза.
  • 7 пророк Исай

    0 0 Отговор
    КОВИД19 е най-големият катаклизъм в света . Той е продукт на субективната мисъл на шайка богаташи . Останалите катаклизми , са природни бедствия .
  • 8 др Уотсън

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дарвин":

    Този мотив си взаимствал от .МАТРИЦАТА“ Агент Смит , обяснява на Морфей човешката същност .